Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK: Honkongo saugumo įstatymas – aiškus Kinijos įsipareigojimų pažeidimas

Kinijos siūlomas nacionalinio saugumo įstatymas Honkongui yra Pekino tarptautinių įsipareigojimų „aiškus pažeidimas“, antradienį pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.
Honkonge policija susigrūmė su demokratijos šalininkais
Honkonge policija susigrūmė su demokratijos šalininkais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime Bendruomenių Rūmams britų diplomatijos vadovas sakė, kad „mes griežtai priešinamės, kad Kinija, pažeisdama tarptautinę teisę, įgyvendintų tokį autoritarišką įstatymą“.

Honkongas yra buvusi Britanijos kolonija, kuri 1997 metais grįžo Kinijos valdžion pagal „Vienos šalies, dviejų sistemų“ susitarimą, kuris miestui garantuoja didelę autonomiją.

Marionetinis Kinijos parlamentas praėjusią savaitę pritarė siūlymui apeiti Honkongo įstatymų leidžiamąją valdžią ir savarankiškai parengti ir priimti nacionalinio saugumo teisės aktą šioje pusiau autonominėje teritorijoje.

Kritikai, įskaitant JK, JAV ir Kanados vyriausybes, nerimauja, kad toks įstatymas panaikintų žodžio laisvę ir opozicijos politinės veiklos laisvę.

„Jis užbaigtų Kinijos „vienos šalies, dviejų sistemų“ paradigmą, – sakė D.Raabas. – Tai būtų aiškus tarptautinių Kinijos įsipareigojimų, įskaitant tuos, kurie prisiimti specialiai Jungtinei Karalystei pagal Bendrąją deklaraciją, pažeidimas.“

„Mes nesiekiame kištis į Kinijos vidaus reikalus, – pridūrė jis. – Tik [siekiame, kad] Kinija laikytųsi savo tarptautinių įsipareigojimų, kaip kad Kinija to tikisi iš Jungtinės Karalystės.“

D.Raabas taip pat žadėjo, kad JK „liks ištikima“ Honkongui ir išsaugos istorinę Britanijos atsakomybę už teritoriją.

„Net šiame etape nuoširdžiai tikiuosi, kad Kinija persvarstys savo požiūrį, – sakė jis. – Bet jei ne, JK nenusisuks nuo Honkongo žmonių.“

D.Raabas praėjusią savaitę paskelbė, kad jeigu Kinija įgyvendins savo planus dėl saugumo įstatymo, JK išplės asmenų, turinčių Britanijos užjūrio piliečių pasus, teises. Šį statusą turi galimybę įgyti daugelis Honkongo gyventojų.

Pekinas tvirtina, kad šio įstatymo reikia kovai su „terorizmu“ ir „separatizmu“ po pernai septynis mėnesius šį tarptautinį finansų centrą purčiusių didžiulių, dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius