-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK prisideda prie ES sankcijų Rusijai dėl A.Navalno apnuodijimo ir konflikto Libijoje

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį paskelbė taikysianti ES parengtas sankcijas aukšto rango Rusijos pareigūnams dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir kišimosi į pilietinį karą Libijoje.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas

Šios priemones, įvestos dėl pasikėsinimo nužudyti A.Navalną nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, numato tokias bausmes kaip turto įšaldymas ir draudimas įvažiuoti šešiems asmenims, įskaitant rusų Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovą.

„JK ir jos partneriai sutarė, kad nėra jokio kito įtikinamo A.Navalno apnuodijimo paaiškinimo, išskyrus Rusijos prisidėjimą ir atsakomybę“, – nurodoma britų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Londonas pareikalavo atlikti išsamų tyrimą dėl apnuodijimo ir paragino Maskvą atskleisti savo „Novičiok“ programą JT Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW).

„Dabar galiojančios sankcijos siunčia aiškų signalą, kad cheminių ginklų naudojimas ir jų panaudojimo keliamas pavojus taisyklėmis grindžiamai tarptautinei sistemai, skirtai saugoti mus visus, sukelia pasekmių“, – pažymėjo britų URM.

Be to, sankcijos taikomos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimam magnatui Jevgenijui Prigožinui, „kuris yra atsakingas už aktyvią užsienio samdinių veiklą Libijoje bei daugelį JT ginklų embargo pažeidimų“.

„Aiškiai leidome suprasti, kad bet koks išorinis įsitraukimas į šią krizę yra nepriimtinas ir kad mes toliau bendradarbiausime su tarptautine bendruomene, siekdami patraukti atsakomybėn Libijos stabilumą ir saugumą pakertančius asmenis“, – rašoma ministerijos pareiškime.

Jungtinė Karalystė sausį išstojo iš Europos Sąjungos, tačiau tebėra saistoma bloko taisyklių besitęsiant po „Brexito“ įsigaliojusiam pereinamajam laikotarpiui, kuris baigsis gruodžio 31 dieną.

A.Navalnas rugpjūtį blogai pasijuto lėktuve, skridusiame į Maskvą iš Sibiro miesto Tomsko, kur opozicionierius agitavo prieš vietos valdžios rinkimus. Vėliau jis buvo nugabentas į Vokietiją gydymui.

Vokietijos ekspertų atlikti tyrimai, kurių išvadas vėliau patvirtino Prancūzija, Švedija ir OPCW, rodo, kad A.Navalnas buvo apnuodytas kovine medžiaga „Novičiok“.

Tos pačios grupės nuodai buvo panaudoti užpuolant buvusį Rusijos dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą 2018 metais Anglijoje. Londonas ir jo sąjungininkai tuomet dėl to incidento apkaltino Maskvą, o ir taip įtempti diplomatiniai ryšiai dar labiau pablogėjo.

Anksčiau šiemet Britanija paskelbė sankcijas 25 Rusijos piliečiams dėl teisininko Sergejaus Magnitskio mirties kalėjime 2009 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius