TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JK šiemet į Ruandą deportuos beveik 6 000 migrantų

Jungtinė Karalystė tikisi šiais metais į Ruandą deportuoti beveik 6 tūkst. migrantų, antradienį sakė sveikatos apsaugos sekretorė, vyriausybei paskelbus naujų detalių apie šią prieštaringai vertinamą schemą.
Temos iliustracija
Temos iliustracija / VSAT archyvo nuotr.

Prieš kelias dienas planas, kuriuo siekiama atgrasyti migrantus nuo plaukimo mažais laiveliais per Lamanšo sąsiaurį į JK, po kelis mėnesius trukusių ginčų parlamente tapo įstatymu.

Ruanda „iš principo“ sutiko priimti 5,7 tūkst. migrantų, jau esančių JK, vėlai pirmadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

Jos vertinimu, 2 143 iš šių migrantų buvimo vieta žinoma.

Teisėsaugos agentūros suras likusius, antradienį sakė sveikatos apsaugos sekretorė Victoria Atkins, paklausta apie 5,7 tūkst. deportuojamų žmonių.

„Tikimasi, kad šią žmonių grupę perkelsime [...] iki metų pabaigos, – sakė ji televizijai „Sky News“. – Jei kas nors neprisistatys, kaip turėtų, [...] bus surastas.“

Migrantų, kurie į JK atvyko nuo 2022 metų sausio iki praėjusių metų birželio, prieglobsčio prašymų galima nepriimti, o juos pačius galima perkelti į Ruandą, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Per minėtą pusantrų metų periodą palaikiais laiveliais kirtę Lamanšą atplaukė daugiau kaip 57 tūkst. žmonių, rodo oficiali statistika.

Šis skaičius iliustruoja, kokio masto nelegalią migraciją norima pažaboti, taip pat ginčijamo vyriausybės plano siųsti migrantus į Ruandą ribas.

Pagal schemą, kuri JK mokesčių mokėtojams turi atsieiti šimtus milijonų svarų (eurų), deportuojamų migrantų prieglobsčio prašymus nagrinės Kigalis.

Jei prašymas bus patenkintas, migrantas galės likti Ruandoje.

13 mln. gyventojų turinti Ruanda prisistato kaip viena stabiliausių Afrikos valstybių ir sulaukia pagyrų dėl modernios infrastruktūros, tačiau teisių gynimo grupės kaltina jos prezidentą veteraną Paulį Kagame, kad jis valdo tvyrant baimės atmosferai, slopina kitokias nuomones ir žodžio laisvę.

JK įstatymų leidėjai praėjusią savaitę priėmė Saugios Ruandos įstatymą, įpareigojantį britų teisėjus šią valstybę laikyti saugia trečiąja šalimi.

Įstatymas priimtas po pernai paskelbto JK Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kad siųsti migrantus į Ruandą su bilietu į vieną pusę yra neteisėta.

Naujuoju įstatymu sprendimus dėl prieglobsčio prašymų priimantiems pareigūnams taip pat suteikiamos galios nepaisyti tam tikrų tarptautinių ir JK žmogaus teisių įstatymų dalių.

JK opozicinės partijos, Jungtinių Tautų agentūros ir įvairios teisių gynimo grupės kritikuoja šią svarbią ministro pirmininko Rishi Sunako konservatorių vyriausybės politiką.

Premjeras praėjusią savaitę sakė, kad deportavimo skrydžiai turėtų prasidėti po 10–12 savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius