Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Afganistane per žemės drebėjimą sugriuvo 2 tūkst. namų

Afganistane per katastrofišką žemės drebėjimą sugriuvo apie 2 tūkst. namų, o sunkiosios technikos stygius sunkina gelbėjimo operacijas, trečiadienį pranešė Jungtinių Tautų pasiuntinys šaliai.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Per naktį į trečiadienį atokiame Afganistano pasienio regione įvykusį žemės drebėjimą mažiausiai 1 tūkst. žmonių žuvo, dar šimtai nukentėjo. Nuogąstaujama, kad šie skaičiai gali dar išaugti.

„Manome, kad sugriauta beveik 2 tūkst. namų“, – žurnalistams sakė JT humanitarinės pagalbos koordinatorius Afganistane Ramizas Alakbarovas.

Iš Kabulo vaizdo ryšiu bendraudamas su žurnalistais JT būstinėje Niujorke, R.Alakbarovas nurodė, kad perkeltųjų skaičius bus daug didesnis.

„Vidutinis afganų šeimos dydis yra mažiausiai septyni ar aštuoni žmonės“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad kartais tame pačiame name gyvena kelios šeimos.

5,9 balo stiprumo žemės drebėjimas labiausiai paveikė rytinius rajonus, kur afganistanieičiai ir taip sunkiai gyvena dėl humanitarinės krizės, paaštrėjusios Talbanui praėjusių metų rugpjūtį užgrobus valdžią šalyje.

Pasak R.Alakbarovo, Afganistano „faktinė valdžia“ į smarkiai nukentėjusią Paktikos provinciją nusiuntė daugiau kaip 50 greitosios pagalbos automobilių ir keturis ar penkis sraigtasparnius, taip pat suteikė neatskleisto dydžio finansinę pagalbą aukų šeimoms.

Tačiau JT pasiuntinys leido suprasti, kad gelbėjimo operacijas sunkina ekskavatorių stoka.

„Mūsų, kaip JT, komandos neturi specialios įrangos žmonėms ištraukti iš po griuvėsių. Taigi, tenka daugiausia pasikliauti faktinės valdžios pastangomis, kurios šiuo atžvilgiu irgi yra šiek tiek apribotos“, – sakė jis.

JAV savo ruožtu pareiškė esančios „giliai nuliūdusios“ dėl „niokojančio“ žemės drebėjimo Afganistane

„Prezidentas [Joe] Bidenas stebi įvykius ir nurodė USAID bei kitiems federalinės vyriausybės partneriams įvertinti JAV reagavimo galimybes siekiant padėti labiausiai nukentėjusiems“, – pareiškime teigė nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas, turėdamas omenyje JAV Tarptautinio vystymo agentūrą.

Dar prieš Talibanui perimant valdžią, Afganistano avarinės tarnybos neturėjo pakankamai išteklių reaguoti į šalį dažnai ištenkančias gaivalines nelaimes.

Likviduoti naujausios katastrofos pasekmes trukdo ir faktas, kad šalyje teliko saujelė skraidyti tinkamų lėktuvų ir sraigtasparnių, kai į valdžią sugrįžo griežtosios linijos islamistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius