Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT leido aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnui vykti į Pjongčango žiemos olimpiadą

Jungtinių Tautų komitetas, prižiūrintis sankcijas Šiaurės Korėjai, trečiadienį suteikė išimtį vienam Pchenjano aukšto rango pareigūnui, kad jis galėtų atvykti į žiemos olimpiadą Pietų Korėjoje su savo šalies aukšto lygio delegacija, nors jam yra paskelbtas draudimas keliauti ir įšaldytos sąskaitos.
Olimpiniai žiedai Pjongčango miestelyje
JT leido aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnui vykti į Pjongčango žiemos olimpiadą / „Scanpix“/AP nuotr.

Nyderlandų ambasadorius Karelas Van Oosteromas, pirmininkaujantis JT Saugumo Tarybos komitetui, nurodė, kad „po svarstymų“ jo nariai pritarė pasiūlymui suteikti išimtį Choe Hwi, įtrauktam į Jungtinių Tautų sankcijų sąrašą nuo praeitų metų birželio.

Pietų Korėjos reikalų patikėtinis Ham Sang-wookas anksčiau trečiadienį paprašė laikinai netaikyti sankcijų 23 narius turinčiai Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos delegacijai, bet Choe Hwi konkrečiai nepaminėjo.

Ham Sang-wookas sakė, kad šios delegacijos dalyvavimas „suteiktų savalaikę galimybę sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje ir kitus, propaguojant taikiam, diplomatiniam ir politiniam padėties pusiasalyje sprendiniui palankią atmosferą“.

JT sankcijų sąraše Choe Hwi įvardijamas kaip „Korėjos darbininkų partijos Propagandos ir agitacijos departamento, kontroliuojančio visą KLDR žiniasklaidą ir vyriausybės naudojamo visuomenei kontroliuoti, direktoriaus pirmasis pavaduotojas“.

Tačiau delegacijos narių sąraše, Pietų Korėjos pateiktame sankcijų komitetui, Choe Hwi apibūdinamas kaip „Valstybinės fizinės kultūros ir sporto valdymo komisijos pirmininkas“.

Saugumo Tarybai adresuotame laiške Ham Sang-wookas sakė, kad Šiaurės Korėjos delegacija turėtų dalyvauti penktadienį vyksiančioje Pjongčango žiemos olimpiados atidarymo ceremonijoje, taip pat prisidėti prie „aukšto lygio dialogo tarp abiejų Korėjų“ ir kitų iki sekmadienio vyksiančių renginių. Jis prašė, kad sankcijos šiuo laikotarpiu nebūtų taikomos.

Ham Sang-wookas pažymėjo, kad komitetas gali svarstyti galimybę sustabdyti sankcijas atskirai kiekvienam delegacijos nariui ir vertinti visas aplinkybes, susijusias su atitinkamų JT rezoliucijų tikslais. Pasak jo, Pietų Korėja nori pabrėžti, kad KLDR delegacijos vizitas atitinka Saugumo Tarybos siekį skatinti „pastangas plėtoti dialogą ir mažinti įtampą Korėjos pusiasalyje“.

K.Van Oosteromas atsakomajame laiške, sakoma, kad buvo atsižvelgta į prašymas suteikti išimtį aukšto lygio delegacijos nariams, ypač Choe Hwi, kuriam taikomos sankcijos. Pasak jo, komitetas nutarė pritarti pasiūlymui sustabdyti suvaržymus, remiantis gruodį paskelbtos naujausios sankcijas numatančios rezoliucijos nuostatą, leidžiančią atskirais atvejais taikyti išimtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius