-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT ragina Pakistaną imtis veiksmų, kad būtų nutrauktos priverstinės vaikų santuokos

Jungtinių Tautų teisių ekspertai pirmadienį apgailestavo, kad Pakistane daugėja mergaičių iš religinių mažumų pagrobimų, priverstinių santuokų ir atsivertimo atvejų, ir paragino vyriausybę skubiai sustabdyti tokią praktiką.
Pakistanas
Pakistanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mums labai neramu girdėti, kad vos 13 metų sulaukusios mergaitės grobiamos iš savo šeimų, gabenamos į toli nuo namų esančias vietoves, verčiamos tekėti už kartais net dvigubai vyresnių vyrų ir atsiversti į islamą“, – sakė ekspertai.

„Esame labai susirūpinę, kad tokios santuokos ir atsivertimai vyksta grasinant smurtu prieš šias mergaites ir moteris arba jų šeimas“, – pridūrė jie.

Ekspertai paragino Pakistano vyriausybę „nedelsiant imtis veiksmų, kad užkirstų kelią šiems veiksmams ir juos nuodugniai ištirtų“.

Nepriklausomų Jungtinių Tautų teisių ekspertų grupę sudaro keliolika JT specialiųjų pranešėjų kovos su vaikų pardavimu ir seksualiniu išnaudojimu, šiuolaikinėmis vergovės formomis, smurtu prieš moteris ir mažumų problemų klausimais.

Grupė teigė, kad tokie tyrimai turėtų būti atliekami „objektyviai ir laikantis vidaus teisės aktų bei tarptautinių įsipareigojimų žmogaus teisių srityje“.

JT Žmogaus teisių tarybos paskirti ekspertai, kurie nekalba pasaulinės organizacijos vardu, atkreipė dėmesį į ataskaitas, kuriose nurodoma, kad Pakistano teismų sistema leidžia vykdyti nusikaltimus prieš religinių mažumų atstoves mergaites ir jaunas moteris, „be kritiško patikrinimo priimdama apgaulingus įrodymus“.

„Šeimos nariai sako, kad policija į aukų skundus retai kada žiūri rimtai: arba atsisako registruoti pranešimus, arba tvirtina, kad joks nusikaltimas nepadarytas, vadindama šiuos pagrobimus „santuokomis iš meilės“, – sakė jie.

Ekspertai nurodė, kad pagrobėjai dažnai „verčia savo aukas pasirašyti dokumentus, kuriuose melagingai patvirtinama, kad jų santuokinis amžius yra teisėtas, taip pat kad ištekėjo ir atsivertė laisva valia“.

„Šiuos dokumentus policija mini kaip įrodymą, kad jokio nusikaltimo nebuvo“, – sako jie.

Ekspertai sako, kad visoms aukoms, nepriklausomai nuo jų religinės kilmės, privalo būti suteikta galimybė kreiptis į teismą ir vienoda teisinė apsauga.

Pasak jų, Pakistano valdžios institucijos „privalo priimti ir įgyvendinti teisės aktus, draudžiančius priverstinius atsivertimus, prievartines ir vaikų santuokas, pagrobimus ir prekybą žmonėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius