-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: rusai atsakingi už šimtus savavališko kalinimo ir priverstinio dingimo atvejų Ukrainoje

Jungtinių Tautų tyrėjai penktadienį pranešė dokumentavę daugiau kaip 400 savavališko kalinimo ir priverstinio dingimo atvejų Ukrainoje, už kuriuos atsakingos Rusijos pajėgos, taip pat dešimtis savavališko kalinimo ir priverstinio dingimo atvejų, už kuriuos atsakomybė tenka ukrainiečių kariams.
Protestas prieš Rusijos atakas į karo belaisvių kalėjimą Olenivkoje
Protestas prieš Rusijos atakas į karo belaisvių kalėjimą Olenivkoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 2014 metų Ukrainoje dirbančios JT žmogaus teisių stebėsenos misijos vadovė Matilda Bogner sakė, kad nuo vasario, kai Rusija užpuolė Ukrainą, šalyje drastiškai padaugėjo teisių pažeidimų.

Kalbėdama su žurnalistais Odesoje ji minėjo tūkstančius civilių žūčių, šimtus savavališko kalinimo atvejų, taip pat daugybę dokumentuotų karo belaisvių kankinimo ir žiauraus elgesio su jais atvejų.

Jei teisme būtų įrodyta, kad „karo belaisvis buvo kankinamas ir su juo buvo netinkamai elgiamasi, tai būtų laikoma karo nusikaltimu“, pabrėžė M.Bogner.

Pasak misijos vadovės, jos komanda nustatė, kad Rusijos pajėgos ir su jomis susijusios grupės atsakingos už 416 asmenų savavališką kalinimą ar dingimą jų užimamose ar kontroliuojamose teritorijose.

„Iš tų asmenų 16-a buvo rasti negyvi, o 166 buvo paleisti“, – sakė ji.

Misija taip pat dokumentavo 51 savavališko kalinimo atvejį ir dar 30 atvejų, kurie gali būti prilyginami priverstiniam dingimui, už kuriuos atsakingos Ukrainos teisėsaugos institucijos, sakė M.Bogner.

Misija turėjo „nevaržomą prieigą“ prie kalinimo vietų Ukrainos kontroliuojamose teritorijose, tačiau Rusija nesuteikė prieigos prie karo belaisvių, laikomų jos teritorijoje ar jos kontroliuojamose teritorijose, pabrėžė misijos vadovė.

„Tai kelia didelį nerimą, nes turime duomenų, kad Rusijos Federacijos žinioje esantys karo belaisviai... kankinami ir su jais netinkamai elgiamasi, o kai kuriose kalinimo vietose jiems trūksta maisto, vandens, neužtikrinama sveikatos priežiūra ir tinkamos sanitarinės sąlygos“, – sakė ji.

M.Bogner papasakojo apie „pasitikimo“ procedūrą, kai nauji sulaikytieji buvo verčiami eiti koridoriumi, iš abiejų pusių išsirikiavus ginkluotiems sargybiniams, kurie juos žiauriai mušė.

Misijos vadovė išreiškė didelį susirūpinimą dėl padėties rusų pajėgų kontroliuojamoje Olenivkos pataisos kolonijoje, kur, jos teigimu, karo belaisviai serga infekcinėmis ligomis, įskaitant hepatitą A ir tuberkuliozę.

M.Bogner: tai kelia didelį nerimą, nes turime duomenų, kad Rusijos Federacijos žinioje esantys karo belaisviai... kankinami ir su jais netinkamai elgiamas

M.Bogner komanda taip pat dokumentavo ukrainiečių laikomų rusų karo belaisvių kankinimo ir žiauraus elgesio su jais – dažniausiai sulaikymo metu ir vežant į belaisvių stovyklas – atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius