-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba panaikino mandatą NATO karinei operacijai Libijoje

JT Saugumo Taryba ketvirtadienį vienbalsiai pritarė siūlymui panaikinti mandatą NATO pajėgoms vykdyti karinę operaciją Libijoje, šitaip užbaigiant dar vieną karo su Muamaro Kadhafi režimu etapą.
Laikinosios nacionalinės tarybos pajėgos apšaudo Sirtą artilerijos pabūklais.
Laikinosios nacionalinės tarybos pajėgos apšaudo Sirtą artilerijos pabūklais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

NATO, kurios aviacijos smūgiai prisidėjo prie M.Kadhafi režimo žlugimo, pranešė, kad ieškos naujų būdų, kaip galėtų padėti Libijos Laikinajai nacionalinei tarybai (LNT), prašiusiai pratęsti mandatą.

15 narių Saugumo Taryba nuo spalio 31 dienos 11 val. 59 min. Libijos (24 val. 59 min. Lietuvos) laiku panaikina JT mandatą, įpareigojusį nustatyti virš Libijos neskraidymo zoną ir apsaugoti civilius.

Po balsavimo NATO politiką nustatanti Šiaurės Atlanto Taryba penktadienį susitiks Briuselyje, kur oficialiai paskelbs, kad septynis mėnesius trukusi Aljanso vadovaujama oro pajėgų misija Libijoje užbaigiama.

JT Saugumo Tarybos 2016-oji rezoliucija taip pat supaprastina tarptautinio ginklų embargo sąlygas, kad LNT galėtų įsigyti ginklų ir jais aprūpinti savo saugumo pajėgas.

Taip pat išlaisvinamos įšaldytos Libijos nacionalinės naftos korporacijos sąskaitos, panaikinami Centriniam bankui bei kitoms svarbioms institucijoms taikyti apribojimai ir tarptautinių skrydžių draudimas Libijoje registruotų bendrovių lėktuvams.

Nors LNT paskelbė apie oficialų Libijos „išlaisvinimą“ spalio 23 dieną, praėjus trims dienoms po M.Kadhafi žūties, tačiau laikinosios vadovybės lyderis Mustafa Abdel Jalilas trečiadienį paragino NATO  dėl režimo šalininkų keliamo pavojaus pratęsti savo misiją iki metų  galo.

JT Saugumo Tarybos vasarį ir kovo mėnesį priimtos rezoliucijas dėl neskraidymo zonos virš Libijos sukėlė nesutarimų 15 narių taryboje.

NATO oro pajėgos tebepatruliuoja oro erdvę virš Libijos, sakė aljanso pareigūnai

Rusija, Kinija, Pietų Afrikos Respublika (PAR), Brazilija ir Indija apkaltino NATO viršijus savo mandatą, kai Aljanso aviacija pradėjo bombarduoti M.Kadhafi pajėgų objektus. Tačiau NATO sąjungininkės tvirtina, kad, kaip numatyta, siekdamos apsaugoti civilius, ėmėsi „visų būtinų priemonių“.

Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad JT mandato pratęsimas po spalio 31 dienos būtų „nerealus“. Pietų Afrika taip pat pasisakė prieš bet kokį „lankstumą“, o PAR pasiuntinys pareiškė, jog būtų norėjęs, kad misija būtų pasibaigusi „vakar“.

Neminint M.Kadhafi žūties fakto, 15 narių Saugumo Taryba išreiškia „didelį susirūpinimą“ dėl „represijų, savavališkų suėmimų, neteisėto kalinimo ir neteisminių egzekucijų Libijoje“.

Taryba ragina „gerbti žmogaus teises ir įstatymų viršenybę“, o Libijos valdžią – „susilaikyti nuo represijų“.

Rezoliucijoje taip pat pabrėžiama, kad laikinoji vyriausybė yra atsakinga už užsienio piliečių ir imigrantų iš Afrikos saugumą.

JT Saugumo Taryba sako matanti „Libijos ateitį, kuri yra sukurta nacionalinio susitaikymo, teisingumo, pagarbos žmogaus teisėms ir įstatymų viršenybei pagrindu“.

Libijos laikinoji vyriausybė buvo išreiškusi susirūpinimą dėl sankcijų poveikio pastangoms vėl išjudinti šalies ekonomiką.

JT Saugumo Tarybos rezoliucija panaikino visas sankcijas Centriniam Libijos Bankui, Libijos arabų užsienio bankui, Libijos investicijų valdybai ir Libijos Afrikos investavimo įstaigai.

Tačiau paliktas dalinis ginklų embargas ir suvaržymai M.Kadhfi šeimai ir atskiriems jo aplinkos pareigūnams.

Pasak diplomatų, NATO sąjungininkės tariasi su LNT dėl pagalbos laikinajai tarybai.

JAV valstybės departamento atstovė Victoria Nuland trečiadienį sakė, kad „LNT gali numatyti NATO vaidmenį ir ateityje“.

NATO oro pajėgos tebepatruliuoja oro erdvę virš Libijos, sakė aljanso pareigūnai.

„Mes toliau atidžiai stebime padėtį ir esame pasiruošę veikti, jeigu bus būtina“, – sakė vienas NATO pareigūnas Briuselyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius