-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba paragino nutraukti ugnį Libijoje

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį paragino nutraukti ugnį Libijoje ir pasmerkė aviacijos smūgį migrantų laikymo centrui netoli Tripolio, per kurį žuvo dešimtys žmonių. Šis pareiškimas buvo priimtas vienbalsiai po trečiadienį surengto uždaro posėdžio, per kurį JAV diplomatais nurodė, jog jiems reikia daugiau laiko konsultacijoms su Vašingtonu dėl siūlomo teksto.
Libija
Libija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarybos narės „pabrėžė būtinybę, kad visos šalys skubiai deeskaluotų padėtį ir įsipareigotų laikytis paliaubų“, sakoma pareiškime.

Per antradienį vakare įvykdytą smūgį Tažūros migrantų stovyklai į rytus nuo Tripolio žuvo 53 žmonės ir dar 130 buvo sužeisti.

Didžiosios Britanijos parengtame JT Saugumo Tarybos pranešime smerkiama ši ataka, raginama atnaujinti politines derybas ir visokeriopai laikytis Libijai taikomo ginklų prekybos embargo.

Jungtinės Tautos paragino atlikti nepriklausomą tyrimą, kad būtų nustatyta, kas atsakingas už smūgį kompleksui, kuriame laikoma apie 600 migrantų, daugiausiai atvykėlių iš kitų Afrikos šalių.

JT generalinis sekretorius pareiškė pasipiktinimą dėl šios atakos ir sakė, kad Jungtinės Tautos buvo pateikusios migrantų centro koordinates konflikto šalims, kad būtų apsaugoti civiliai.

Libijos nacionalinės santarvės vyriausybė dėl šio antskrydžio kaltino savo varžovą maršalą Khalifą Haftarą, bet karinis lyderis atsakomybę neigė.

Pasaulio sveikatos organizacija penktadienį pranešė, kad jau apie 1 000 žmonių žuvo nuo balandžio, Kh.Haftaro pajėgoms pradėjus puolimą, kurio tikslas – užimti Tripolį. Sostinę šiuo metu kontroliuoja JT pripažįstama Libijos vyriausybė ir įvairios sukarintos grupės.

Pasaulio galybių pozicijos išsiskyrė, kaip reaguoti į Kh.Haftaro puolimą: JAV ir Rusija atsisakė kritikuoti maršalą, kurio pajėgos kontroliuoja Libijos rytus ir didelę dalį pietinių regionų.

Dėl šių kautynių daugiau kaip 100 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus, be to, didėja grėsmė, kad Libiją apims didesnio masto konfliktas.

Ši Šiaurės Afrikos šalis tebėra krečiama chaoso nuo 2011 metų liaudies sukilimo, nuvertusio ilgametį diktatorių Muamerą Kadhafi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius