Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT: varžovai Libijoje sutarė grįžti prie ugnies nutraukimo derybų

Jungtinių Tautų misija Libijoje antradienį paskelbė, kad šios Šiaurės Afrikos valstybės konflikto šalys sutarė po trijų mėnesių pertraukos atnaujinti derybas dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo.
 Nacionalinės santarvės vyriausybės pajėgų narys Libijoje
Nacionalinės santarvės vyriausybės pajėgų narys Libijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Tautų paramos Libijai misijos (UNSMIL) pareiškime sveikinamas Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) ir šalies rytus kontroliuojančio Khalifos Haftaro pajėgų sutikimas „atnaujinti derybas dėl ugnies nutraukimo ir susijusių saugumo susitarimų“.

Kh.Haftarui lojalios pajėgos nuo praėjusių metų balandžio stengiasi atimti sostinę Tripolį iš JT pripažįstamos NSV; per šias kovas žuvo šimtai žmonių, o 200 tūkst. gyventojų turėjo palikti savo namus.

Karinė komisija, sudaryta iš penkių NSV lojalistų ir penkių Kh. Haftaro delegatų, derybas surengė vasario mėnesį, bet šis dialogas buvo sustabdytas.

Sausį paskelbtos paliaubos, kurioms tarpininkavo NSV remianti Turkija ir svarbi Kh. Haftaro sąjungininkė Rusija, buvo nuolat pažeidinėjamos.

Nė viena konflikto šalis JT pareiškimo kol kas nekomentavo.

Iš pradžių sparčiai vykęs Kh.Haftaro pajėgų puolimas įstrigo sostinės pakraščiuose. Pastarosiomis savaitėmis NSV pajėgos, kurioms padėjo turkų dronai ir oro gynybos sistemos, atkovojo virtinę pajūrio miestelių ir svarbią oro pajėgų bazę.

Kh. Haftarą remia Saudo Arabija, Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Rusija.

UNSMIL paragino „valstybes, remiančias abi kariaujančiąsias šalis, gerbti tai, kas buvo sutarta Berlyno konferencijoje“ sausio pabaigoje, kurioje pasaulio lyderiai įsipareigojo nutraukti visą užsienio kišimąsi Libijoje ir laikytis ginklų embargo, kuris dažnai pažeidinėjamas.

UNSMIL taip pat išreiškė viltį, kad bendros karinės komisijos derybų atnaujinimas bus paliaubų Libijoje ir, taip pat, „humanitarinių paliaubų“ pradžia, suteiksianti galimybę „pasiekti galutinį ugnies nutraukimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius