Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julianas Assange'as: kas jis ir kas jam gresia už „Wikileaks“?

Barzdotas vyriškis ketvirtadienį Londone įsodintas į policijos furgoną mažai kuo primena tą žmogų, kuris prieš septynerius metus įžengė į Ekvadoro ambasados pastatą. Julianas Assange'as – vienas tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėjų, septynerius metus ten slėpėsi nuo jam gresiančios ekstradicijos į Švediją ir, ko jis bijojo labiausiai, į JAV. BBC pateikia trumpą J.Assange'o istoriją.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

Ekvadoras trečiadienį iš J.Assange'o atėmė pilietybę ir tai Jungtinės Karalystės teisėsaugai leido įvykdyti septynerius metus lauktą sulaikymą. Londono teismas ketvirtadienio popietę pripažino J.Assange'ą pažeidus paleidimo už užstatą sąlygas šalyje. Jam skirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Bet tai toli gražu ne viskas, kas laukia J.Assange'o, skelbia BBC.

Kas jis ir kuo kaltinamas?

J.Assange'as 1971-aisiais gimė Taunsvilyje, Australijoje. Jo tėvai turėjo keliaujantį teatrą, taigi Juliano vaikystė buvo pilna pokyčių. Pats J.Assange'as tėvu tapo būdamas vos 18 metų, o vėliau nuolat kovojo dėl savo vaiko globos.

J.Assange'as turėjo polinkį kompiuteriams. Dar 1995-aisiais jis pagarsėjo kaip programišius ir už šią veiklą sulaukė kelių tūkstančių Australijos dolerių baudos. Kalėjimo J.Assange'as tuomet išvengė pasižadėdamas niekada nebenusikalsti.

J.Assange'as dar prieš fizikos ir matematikos studijas Melburno universitete ėmėsi knygos apie internetą rašymo.

Kalėjimo Australijoje J.Assange'as išvengė pasižadėdamas niekada nebenusikalsti.

2006-aisiais jis kartu su būriu pagalbininkų tapo vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėju.

Scanpix / Postimees.ru/Wikileaks
Scanpix / Postimees.ru/Wikileaks

Kas tas „Wikileaks“?

Šiame tinklalapyje buvo paviešinti tūkstančiai įslaptintų dokumentų, atskleidžiančių vyriausybių veiklos, karų, galiausiai ir kino industrijos, užkulisius.

Vienas iš garsiausių tinklalapio „pasiekimų“ – 2010-aisiais paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip JAV kariuomenė Bagdade, Irake, nužudo 18 civilių.

VIDEO: Collateral Murder - Wikileaks - Iraq

Tais pačiais metais „Wikileaks“ paskelbė šimtus tūkstančių JAV kariuomenės dokumentų, kuriuos nutekino Chelsea Manning. Šie dokumentai atskleidė, kad JAV kariuomenė per viešai neskelbtus incidentus Afganistane nužudė šimtus civilių.

Paviešinta medžiaga apie karą Irake atskleidė, kad buvo nužudyti 66 tūkst. civilių, o įkalintieji buvo kankinami Irako pajėgų.

Už slaptų dokumentų paviešinimą JAV ėmė persekioti J.Assange'ą.

O kuo čia dėta Švedija?

J.Assange'o ieško ne tik JAV. Švedija dar nuo 2010 m. gaudo J.Assange'ą dėl įtarimų įvykdžius seksualinius nusikaltimus.

Įtariama, kad viešėdamas Stokholme, kur skaitė paskaitą, vyras išžagino vieną moterį ir priekabiavo prie kitos. J.Assange'ui buvo išduotas tarptautinis arešto orderis, jis buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje, apklaustas ir paleistas už užstatą.

Pats J.Assange'as neigė kaltinimus ir tikino, kad viskas vyko abipusiu sutarimu. Pasak jo, Švedijos kaltinimai dėl lytinių nusikaltimų tėra priedanga siekiant jam atkeršyti už paskelbtus slaptus dokumentus.

Kodėl apsigyveno Ekvadoro ambasadoje Londone?

Po ilgų teisinių kovų dėl ekstradicijos į Švediją ir galimų JAV kaltinimų šnipinėjimu, 2012-aisiais J.Assange'as įžengė į Ekvadoro ambasadą Londone ir paprašė politinio prieglobsčio.

Ši ambasada tikrai nebuvo pasirinkta atsitiktinai. Tuometis Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa buvo „Wikileaks“ šalininkas, todėl J.Assange'as tikėjosi jo užtarimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Correa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Correa

Taip ir atsitiko. Net kai 2017-aisiais Švedija taip ir nesulaukusi galimybės pateikti kaltinimus nutraukė J.Assange'o bylą dėl lytinių nusikaltimų, jis liko gyventi ambasadoje. Pagrindu taip elgtis buvo Jungtinės Karalystės ketinimai nubausti jį už išlaisvinimo už užstatą taisyklių pažeidimą.

Kodėl Ekvadoras nutraukė J.Assange'o viešnagę ambasadoje?

J.Assange'o santykiai su Ekvadoru ėmė šlyti tuomet, kai šios valstybės prezidentu 2017 m. tapo Leninas Moreno.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leninas Moreno
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leninas Moreno

Prieš atimdamas prieglobstį Ekvadoras J.Assange'ą apkaltino netinkamu elgesiu, kišimusi į kitų valstybių reikalus ir šnipinėjimu.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May tokius Ekvadoro veiksmus pasveikino. Ji tikino, kad J.Assange'o sulaikymas rodo, kad Jungtinėje Karalystėje įstatymai galioja visiems be išimties.

Kita vertus, leiboristų lyderis Jeremy Corbynas įsitikinęs, kad J.Assange'as pateikė svarbių įrodymų apie pažeidimus Irake ir Afganistane ir mano, kad Jungtinė Karalystė neturėtų jo išduoti JAV.

O ką sako J.Assange'o rėmėjai? „Wikileaks“ įkūrėjo advokatė Jennifer Robinson tikina, kad jos ginamasis stengsis išvengti ekstradicijos į JAV.
Ji tikino, kad J.Assange'o byla gali tapti pavojingu precedentu, pagal kurį bet kuris tikrą informaciją apie JAV paskelbęs žurnalistas bus persekiojamas.

Kas gresia J.Assange'ui?

Teisminiai procesai jo laukia trijose valstybėse – Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje ir JAV.

Vestminsterio magistratų teismas yra pripažinęs J.Assange'ą kaltu dėl Jungtinės Karalystės paleidimo į laisvę už užstatą taisyklių pažeidimo. Už šį nusikaltimą „Wikileaks“ įkūrėjui gresia iki metų nelaisvės.

Švedijos teisėsauga svarsto galimybę atnaujinti nutrauktą bylą dėl seksualinių nusikaltimų.

JAV jau apkaltino 47 metų vyrą dėl dalyvavimo įsilaužime į slaptųjų tarnybų kompiuterius ir kontroversiškų operacijų vykdymą valstijose.

Tačiau tai greičiausiai dar ne viskas. Jei J.Assange'as sulauks ekstradicijos į JAV, jis gali sulaukti kaltinimų šnipinėjimu. Sprendimą dėl ekstradicijos turės priimti Jungtinės Karalystės teismas ir Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius