Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinė Karalystė: Rusija Ukrainoje dislokavo 97 proc. visos savo kariuomenės

Jungtinės Karalystės (JK) gynybos sekretorius Benas Wallace'as pareiškė, kad Rusija, didindama spaudimą palei fronto liniją šalies rytuose, Ukrainoje dislokavo beveik visą savo kariuomenę.
Ukrainos karinės pajėgos prie Bachmuto
Ukrainos karinės pajėgos prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Ukrainos pareigūnai įspėjo apie sustiprėjusius puolimus iš Rusijos pusės ir laukiamą didelio masto puolimą, kuris galėtų sutapti su pirmosiomis Maskvos invazijos metinėmis. Tačiau kai kurie Vakarų pareigūnai sako, kad puolimas greičiausiai nebus vienkartinis.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos pajėgos padvigubino puolimus palei fronto liniją Rytų Ukrainoje, siekdamos laimėjimų po praėjusiais metais įvykusių virtinės nesėkmių.

NATO gynybos ministrų susitikimo Briuselyje kuluaruose kalbėdamas su BBC radijo stoties „BBC Radio 4“ žurnalistais JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as pareiškė, kad į karo veiksmus Ukrainoje įsitraukusi beveik visa Rusijos kariuomenė.

„Manome, kad apie 97 proc. visos Rusijos kariuomenės yra Ukrainoje.“

B.Wallace'o teigimu, Rusijai nepavyko suburti vieningų pajėgų, kurios galėtų „prasiskverbti“ pro Ukrainos gynybą. Anot jo, tai, ką liudijame šiame kare, yra tik „pastangos judėti į priekį“.

Jo nuomone, Vakarai, padėdami Ukrainai įveikti Rusiją, tik stiprina savo pačių saugumą.

„Manau, kad Rusija, bandydama judėti į priekį, tai daro beveik Pirmojo pasaulinio karo lygiu, kai nesėkmių ir sėkmės rodikliai matuojami metrais, o ne kilometrais“, – sakė B.Wallace'as.

„Scanpix“/AP nuotr./Benas Wallace'as
„Scanpix“/AP nuotr./Benas Wallace'as

Pasak gynybos ministro, didžiausias nežinomybės veiksnys yra Rusijos lyderiai, kurie yra „atitrūkę nuo realybės“ arba „neskaičiuoja žmonių gyvybių [Rusijos pusėje]“.

Leidinys „Wall Street Journal“ atkreipė dėmesį, jog Ukraina siekia amortizuoti atakas tam, kad laimėtų laiko sukaupti pajėgas puolimui, kuriuo bandytų susigrąžinti Rusijos okupuotas teritorijas.

Vakarų pareigūnai tikisi, kad kontrpuolimą Ukraina pradės pavasarį.

Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas teigė, kad Rusijos pajėgos skuba įsitvirtinti, kol Kyjivas nesukaupė pakankamai kovinės galios savo puolimui.

„Rusai supranta, kad Ukrainos kontrpuolimo tęsinys ir mūsų teritorijų išlaisvinimo operacijos yra neišvengiamos, – sakė jis. – Štai kodėl priešas skuba“.

Pastaruoju metu ypač aršios kovos vyksta rytiniame Bachmuto mieste, kur Ukrainos pajėgos atkakliai priešinasi Rusijos pajėgoms, siekiančioms bet kokia kaina apsupti miestą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įsitikinęs, kad varginantys mūšiai rytuose mažina Rusijos pajėgumus rengti platesnio masto puolimą.

Savo naktiniame kreipimesi V.Zelenskis sakė, kad padėtis rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose tebėra itin sudėtinga.

„Turime suprasti šių mūšių reikšmę, – sakė V. Zelenskis. – Būtent ten dabar vyksta precedento neturintis Rusijos potencialo naikinimas“.

Trečiadienį pasibaigusio dviejų dienų Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimo metu Kyjivo sąjungininkės pažadėjo daugiau oro gynybos sistemų ir mokymų.

Tačiau, NATO vadovo Jenso Stoltenbergo teigimu, neatidėliotinas prioritetas yra amunicija. Per pastaruosius metus Ukrainos kariai paleido tiek daug šovinių į įsiveržusias Rusijos pajėgas, kad Kyjivo sąjungininkės, norėdamos patenkinti paklausą, nusprendė padidinti ginklų gamybą.

„AFP“/„Scanpix“/NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas
„AFP“/„Scanpix“/NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas

Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas išreiškė viltį, jog šaudmenų naudojimo apsukas pavyks sumažinti gerinant ukrainiečių karinę taktiką ir koordinavimą per būsimus mokymus.

Problemų su gamybos produkcija turi ne tik Ukraina ir ją remiančios sąjungininkės, bet ir Rusija.

Trečiadienį JK gynybos ministerija atkreipė dėmesį į praeitą mėnesį transliuota susitikimą, kuriame Rusijos prezidentas Vladimiras putinas išplūdo ministro pirmininko pavaduotoją, atsakingą už gynybos pramonę dėl „kvailiojimo“.

„Gamyba beveik neabejotinai neatitinka Rusijos reikalavimų, kad būtų galima aprūpinti Ukrainos kampaniją ištekliais ir atkurti ilgalaikius gynybos poreikius“, – rašoma ministerijos pranešime.

Per valstybinę televiziją transliuotose pastabose V.Putinas paragino Nepaprastųjų situacijų ministeriją tobulinti šalies civilinės gynybos sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius