-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinėje Karalystėje nutekinta leiboristų rinkimų programa ir planas dėl „Brexit“

Jungtinės Karalystės Leiboristų partija nepasitrauks iš derybų dėl „Brexit“ be susitarimo, jei laimės ateinantį mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus, rašoma nutekintame partijos rinkimų programos projekte, kurį paskelbė keli laikraščiai.
Jeremy Corbynas
Jeremy Corbynas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

43 puslapių dokumentą, parengtą prieš birželio 8 dieną vyksiančius rinkimus, oficialiai ketinta pristatyti ateinančią savaitę.

Trečiadienį vėlai vakare žiniasklaidos paskelbtame nutekintame programos projekte numatomos didelio masto reformos, įskaitant pakartotinę geležinkelių nacionalizaciją ir kai kurių mokesčių didinimą.

Tarp leiboristų ketinimų, kurie dar oficialiai nepatvirtinti, yra pažadas užtikrinti, kad bus surengtas prasmingas balsavimas dėl galutinio „Brexit“ susitarimo.

Partija taip pat atmeta galimybę pasitraukti iš Europos Sąjungos nepasiekus tokio susitarimo.

„Leiboristai laikosi nuomonės, kad pasitraukimas iš ES be „jokio susitarimo“ yra blogiausias galimas scenarijus Britanijai, kuris padarytų žalos mūsų ekonomikai bei prekybai“, – rašoma dokumento projekte, kurio ištraukas paskelbė laikraštis „The Daily Telegraph“.

„Atmesime „jokio susitarimo“ scenarijų kaip neperspektyvų ir derėsimės dėl pereinamojo laikotarpio priemonių, kad Jungtinės Karalystės ekonomika išvengtų staigaus perėjimo“, – rašoma dokumente.

Leiboristai viešosios nuomonės apklausose smarkiai atsilieka nuo konservatorių. Daugelis analitikų pažymi, kad prie to nemažai prisidėjo tai, kad leiboristų lyderis Jeremy Corbynas neturi aiškaus kurso dėl „Brexit“.

Leiboristai viešosios nuomonės apklausose smarkiai atsilieka nuo konservatorių.

J.Corbynas antradienį penkis kartus atsisakė visuomeniniam transliuotojui BBC konkrečiai atsakyti, ar Jungtinė Karalystė pasitrauktų iš ES, jei jis būtų ministru pirmininku. Tiesa, vėliau vienas šaltinis partijoje naujienų agentūrai AFP pažymėjo, kad „Brexit“ tikrai įvyktų.

Rinkimų programos projekte taip pat išsamiau pristatoma leiboristų pozicija dėl imigracijos – vieno svarbiausių veiksnių pernai vykusiame referendume, kuriame britai nubalsavo už išstojimą iš ES.

Leiboristai žada nežarstyti melagingų pažadų smarkiai apriboti imigraciją, turėdami galvoje neįgyvendintus konservatorių pažadus atvykstančiųjų skaičių sumažinti iki dešimčių tūkstančių.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, kartu su geležinkelių renacionalizavimu socialisto veterano J.Corbyno partija taip pat planuoja kurti valstybines energetikos bendroves ir didinti pelno mokestį didesnėms įmonėms.

Viešųjų finansų srityje, be kita ko, numatyta pasiskolinti 250 mlrd. svarų (297 mlrd. eurų).

Papildomos lėšos, gautos padidinus pajamų mokestį per metus uždirbantiems daugiau nei 80 tūkst. svarų, bus panaudotos investuoti 6 mlrd. svarų į Jungtinės Karalystės nacionalinę sveikatos priežiūros sistemą.

Taip pat numatoma panaikinti mokestį už mokslą universitete, kuris šiuo metu siekia iki 9 250 svarų per metus, ir ieškoti būdų, kaip sulėtinti alinių nykimo bangą.

J.Corbyno atstovas spaudai sakė, kad partija nekomentuos nutekinto dokumento. Rinkimų programa skelbiama viešai, kai jai pritaria apie 80 įtakingų leiboristų veikėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius