Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos: kolektyvinis asmenų išsiuntimas pagal ES ir Turkijos rengiamą planą būtų neteisėtas

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas ketvirtadienį išsakė susirūpinimą dėl Europos Sąjungos ir Ankaros derinamo plano, kuris gali atverti kelią „neteisėtam“ kolektyviniam migrantų išsiuntimui iš Graikijos į Turkiją.
Šimtai migrantų įstrigo Graikijoje dėl Makedonijos teritorijoje pastatytos sienos
Šimtai migrantų įstrigo Graikijoje dėl Makedonijos teritorijoje pastatytos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„ES susitarimo su Turkija projektas kelia labai rimtų klausimų, tarp jų dėl galimo kolektyvinių ir savavališkų asmenų išsiuntimų, kurie yra neteisėti“, – sakė Zeidas Ra'adas al Husseinas JT Žmogaus teisių tarybai Ženevoje.

„Sugriežtinta sienų kontrolė, kuri neleidžia nustatyti kiekvieno individo migracijos aplinkybių, pažeidžia tarptautinę ir Europos teisę“, – kalbėjo jis.

Zeidas Ra'adas al Husseinas pažadėjo aptarti šiuos susirūpinimą keliančius klausimus lankydamasis Briuselyje kitą savaitę, prieš kovo 17–18 dienomis numatomą Europos viršūnių susitikimą, kuriame ketinama užbaigti ruošti šią prieštaringai vertinamą sutartį.

Pabėgėliai, kurių daugiausia atvyksta iš Sirijos, Afganistano ir Irako daugiausia svajoja įsikurti Vokietijoje, Austrijoje ir Skandinavijos šalyse.

Sutartyje taip pat numatyta, kad Turkija atgal priims nelegaliai į Graikiją patekusius migrantus.

Pagal šį planą, ES įsipareigos perkelti po vieną Sirijos pabėgėlį iš Turkijos stovyklų, mainais už kiekvieną sirą, kurį Turkija priims atgal iš Graikijos. Taip siekiama atbaidyti migrantus nuo kelionių laivais į Europą.

Zeidas Ra'adas al Husseinas gyrė tokių šalių kaip Vokietija ir Graikija dosnumą, Europai stengiantis įveikti didžiausią migrantų krizę nuo Antrojo pasaulinio karo.

Tačiau jis apgailestavo, kad „šiandien, pažeidžiant fundamentalius solidarumo principus, žmonių orumą ir žmogaus teises, lenktynės, kaip atbaidyti šiuos žmones, įgauna vis didesnį pagreitį“.

ES nesutaria, kaip sustabdyti precedento neturintį migrantų srautą, jų skaičiui nuo 2015 metų pradžios peržengus 1 mln. ribą. Pabėgėliai, kurių daugiausia atvyksta iš Sirijos, Afganistano ir Irako daugiausia svajoja įsikurti Vokietijoje, Austrijoje ir Skandinavijos šalyse.

„Privalau dar kartą pareikšti savo didį susirūpinimą dėl tokių suvaržymo priemonių, kaip užtvarų statymas, individualios svarstymo procedūros atėmimas (iš žmonių) ir savavališkas draudimas įvažiuoti tam tikrų šalių piliečiams“, – sakė JT žmogaus teisių vadovas.

„Aš taip pat esu susirūpinęs dėl tokių priemonių, kaip vertingų daiktų atėmimas iš daug iškentėjusių asmenų ir jų šeimos narių prisijungimo tvarkos sugriežtinimas“, – kalbėjo jis.

Briuselyje ketvirtadienį prasideda ES vidaus reikalų ministrų susitikimas, kuriame bus kalbama apie migrantų krizę, Balkanų vakarinėms šalims uždarius savo sienas, ir ruošiamą susitarimą su Turkija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius