-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos: pagalba reikalinga 22 mln. jemeniečių

Jemene jau trejus metus vykstant sukilėlių ir Saudo Arabijos remiamos vyriausybės karui daugiau kaip trims ketvirtadaliams šalies gyventojų šiuo metu reikalinga humanitarinė pagalba, antradienį pranešė Jungtinės Tautos.
Jemene skursta ir badauja dešimtys milijonų žmonių
Jemene skursta ir badauja dešimtys milijonų žmonių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maždaug 8,4 mln. žmonių gresia badas, nurodė JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA). 2017 metais tokių žmonių buvo 6,8 milijono.

Nuo vienokios ar kitokios pagalbos yra priklausomi iš viso 22,2 mln. žmonių – 76 proc. Jemeno gyventojų. Jų iš viso yra 29 milijonai. Per pastarąjį pusmetį nuo pagalbos priklausomų jemeniečių skaičius padidėjo 1,5 milijono.

Jungtinių Tautų pastangoms spręsti didžiausia pasaulyje vadinamą humanitarinę krizę trukdė Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, nuo 2015-ųjų kovo padedančios Jemeno vyriausybei, vykdoma sukilėlių kontroliuojamų uostų blokada.

Lapkritį sukilėliams paleidus balistinę raketą į Rijado oro uostą, koalicija sustabdė net JT pagalbos gabenimą, bet vėliau režimą sušvelnino.

Pirmadienį į pagrindinį sukilėlių kontroliuojamą uostą Chudaidą atplaukė laivas su keturiais JAV nupirktais automobiliniais kranais, kurį koalicija blokavo mėnesius.

Per Chudaidą keliauja maždaug 70 proc. Jemeno importo ir JT atstovas Stephane'as Dujarricas sakė, kad kranai „reikšmingai paspartins humanitarinių krovinių iškrovimą“.

„Tai sudarys sąlygas greičiau pristatyti pagalbos prekes jemeniečių šeimoms, patekusioms į didžiausią pasaulyje bado krizę“, – sakė jis.

Tačiau JT pareigūnai perspėja, kad galimybės gauti humanitarinius krovinius tebekelia susirūpinimą net ir panaikinus blokadą.

Po koalicijos įsikišimo 2015 metais Jemene iš viso žuvo 9 245 žmonių, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) statistika. Dar daugiau kaip 50 tūkst. buvo sužeisti, o milijonai turėjo palikti savo namus.

Jemeno sveikatos apsaugos sistemai atsidūrus prie žlugimo slenksčio, daugiau kaip milijonas žmonių užsikrėtė cholera, daugiau kaip 2 tūkst. jų mirė, nurodo Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius