-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos pašalino Libiją iš Žmogaus teisių tarybos

Jungtinės Tautos (JT) antradienį sustabdė Libijos narystę pagrindinėje šios pasaulinės organizacijos žmogaus teisių institucijoje.
Išalkę ir pavargę žmonės pabėgėlių stovykloje laukia eilėje prie maisto.
Išalkę ir pavargę Libijos žmonės pabėgėlių stovykloje laukia eilėje prie maisto. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas priimtas dėl Libijos autokratinio lyderio Muamaro Kadhafi  veiksmų prieš protestuotojus.

Tuo tarpu JT Saugumo Taryba įspėjo Tripolį, kad prieš režimą gali būti imtasi papildomų veiksmų.
Vakarų valstybėms vis garsiau reikalaujant, kad oro erdvė virš Libijos teritorijos būtų paskelbta neskraidymo zona, Didžiosios Britanijos ambasadorius prie JT sakė, kad Saugumo Taryba „imsis visų priemonių, kurias mes laikysime būtinomis, kad būtų sureaguota į įvykius“ toje šalyje.

192 nares turinčios Jungtinės Tautos bendru sutarimu, be balsavimo, priėmė rezoliuciją dėl Libijos narystės JT Žmogaus teisių taryboje sustabdymo, kai JT generalinis sekretorius Ban Ki–moonas paragino organizaciją imtis ryžtingų veiksmų prieš M.Kadhafi.

Ženevoje įsikūrusi Žmogaus teisių taryba paragino sustabdyti Libijos narystę. Tokiam sprendimui priimti reikalingas dviejų trečdalių daugumos Generalinėje Asamblėjoje pritarimas. Tai pirmasis kartas, kai Taryba ėmėsi tokių veiksmų prieš savo narę.

Tuo tarpu Tarptautinis baudžiamasis teismas paskelbė, kad jog rekomendavus JT Saugumo tarybai buvo pradėtas parengtinis tyrimas dėl Libijoje galimai įvykdytų nusikaltimų žmogiškumui.

Per trumpus debatus niekas neparėmė Libijos režimo, nors Venesuela apkaltino Jungtines Valstijas planuojant invaziją į šią naftos turtingą Šiaurės Afrikos valstybę. Šie kaltinimai papiktino JAV.

„Šis precedento neturintis žingsnis yra dar vienas aiškus įspėjimas ponui Kadhafi ir visiems, kurie jį vis dar remia: jie privalo nutraukti žudynes“, – sakė JAV ambasadorė prie JT Susan Rice  ir pakartojo raginimą Libijos lyderiui „pasitraukti“.

Sprendimas sustabdyti Libijos narystę Žmogaus teisių taryboje priimtas praėjus trims dienoms po to, kai JT Saugumo Taryba paskelbė sankcijas Tripolio režimui. Šaliai, be kita ko, buvo įvestas ginklų prekybos embargas, o M.Kadhafi, jo šeimai ir artimiausiems bendražygiams paskelbtas kelionių draudimas ir įšaldytas jų turtas.

Tuo tarpu Tarptautinis baudžiamasis teismas paskelbė, kad jog rekomendavus JT Saugumo tarybai buvo pradėtas parengtinis tyrimas dėl Libijoje galimai įvykdytų nusikaltimų žmogiškumui.

Britanijos ambasadorius prie JT Markas Lyallas Grantas paragino Generalinę Asamblėją pasiųsti Tripoliui „stiprų“ signalą ir pridūrė, jog tikėtina, kad prieš Libiją gali būti imtasi papildomų priemonių.
„Neskraidymo zonos klausimu – šiame etape mes neatmetame jokių variantų. Saugumo Taryba nagrinėja šį klausimą. Tarp skirtingų Saugumo Tarybos narių vyksta konsultacijos“, – sakė jis.

„Įvertinsime, kas ten vyksta, ir imsimės visų priemonių, kurias laikysime būtinomis, kad būtų sureaguota į tuos įvykius“, – pabrėžė ambasadorius žurnalistams.

Libiją mėgina palikti 1,5 mln. žmonių

Italijos vidaus reikalų ministras Roberto Maroni  trečiadienį dar kartą perspėjo, jog dalis iš maždaug 1,5 mln. žmonių, mėginančių palikti Libiją, gali patraukti į Italiją.

R.Maroni pridūrė, kad prie Libijos sienų policija visiškai nebetikrina pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius