Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodaodė viena stojo prieš neonacius Švedijoje: „Nė velnio – negalite čia žygiuoti“

Tereikia vieno žmogaus, kuris pasipriešintų neapykantai, ir tai gali atnešti pokyčių. Šią savaitę internete žaibiškai išplito fotografija iš Švedijos, kurioje – viena juodaodė moteris, stojusi prieš neonacius.
Neonacių eitynės Švedijoje
Neonacių eitynės Švedijoje / „Scanpix“ nuotr.

42-ejų Tess Asplund praėjusį sekmadienį Burlengės mieste ryžtingai stovėjo iškėlusi kumštį į viršų – gatvėje, kurioje eitynes surengė šalies neonaciai.

„Tai buvo impulsas. Buvau tokia įsiutusi, kad tiesiog išėjau į gatvę, – pasakojo ji britų „The Guardian“. – Galvojau sau – nė velnio, jie negali čia žygiuoti! Turėjau tiek adrenalino. Joks nacis čia nežygiuos, taip negalima.“

Neaukšta ir smulki T.Asplund pastojo kelią daugiau nei 300 nacių, kurių vienas moterį net ir pastūmė. Vėliau ji teigė mananti, kad neonaciams turi būti uždrausta žygiuoti.

„Žinoma, kad jiems neturi būti išvis leidžiama rengti eitynių. Jie yra naciai, – sakė moteris. – Jie skleidžia neapykantą. Jie nori, kad visi būti tik baltieji. Jeigu jie pradėtų kontroliuoti šalį, jie išmestų ir mane, ir mano šeimą.“

T.Asplund vietos radijo stočiai sakė, kad gestą – į viršų iškeltą kumštį – pasirinko todėl, kad buvo mačiusi tai darantį Nelsoną Mandelą.

Fotografas Davidas Lagerlöfas, įamžinęs moters protestą, pasakojo: „Atrodė, kad eitynių lyderio ir jos akys susitiko, kad jie įdėmiai žiūrėjo vienas į kitą. Kai jie jau buvo visai netoli, priėjo policija ir patraukė ją tolyn.“

Kaip rašo „The Local“, T.Asplund socialiniuose tinkluose lyginama su švede, kuri 1985 m. taip pat buvo nufotografuota pasipriešinanti neonaciams. Tačiau ji buvo ne iškėlusi kumštį, o su savo rankine trinktelėjo vienam jų per galvą.

VIDEO: Neonacių eitynės Švedijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius