Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodasis pirmadienis Lenkijoje: lenkės visoje šalyje rengia masinį protestą

Dešimtys tūkstančių moterų Lenkijoje žada pirmadienį smūgiuoti šalies ekonomikai – palikti darbo vietas ir taip protestuoti prieš planuojamą itin griežtą abortų draudimo įstatymą šalyje.
Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje
Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Moterys ketina pirmadienį vilkėti juodai, o protestuoti ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame gyvenime – nebedirbs namų ruošos darbų, susilaikys nuo lytinių santykių. Šalies premjerei Beatai Szydlo, kuri remia siūlomą įstatymą, moterys paštu siųs metalines pakabas.

„Juoduoju protestu“ vadinamas streikas rengiamas dėl valdžios ketinimų visiškai uždrausti abortus. Lenkijoje jau ir dabar galioja griežtas įstatymas – nutraukti nėštumą galima tik tada, kai gresia pavojus motinos ar vaisiaus gyvybei ar sveikatai, kai kūdikiui gresia apsigimimas, arba išprievartavimo ar kraujomaišos atveju.

Valdantieji nori, kad būtų draudžiami abortai bet kokiu atveju – už nėštumo nutraukimą moteris galėtų būti baudžiama iki penkerių metų kalėjimo. Medikams ir visiems, kurie būtų laikomi prisidėjusiais prie aborto, taip pat grėstų kalėjimas.

Tai reiškia, kad iš moterų būtų ne tik atimta apsisprendimo teisė, net įvykę persileidimai būtų tiriami. Kritikai teigia, kad medikai, baimindamiesi teisėsaugos, gali pradėti vengti atlikti įprastas procedūras besilaukiančioms moterims, kad įvykus nelaimingam atsitikimui jie nebūtų apkaltinti aborto įvykdymu. Perspėjama, kad esant tokiam griežtam įstatymui taip pat padaugės nesaugių abortų, kai nebūna kreipiamasi į medikus.

Solidarizuojantis su Lenkijos moterimis akcijos rengiamos ir kituose Europos miestuose, tarp jų – ir Vilniuje.

Pirmadienio protestas rengiamas pagal Islandijos pavyzdį – 1975 m. šalyje išėjo iš darbų, protestuodamos prieš ekonominę nelygybę. Kaip rašo „Bloomberg“, nors protestas Lenkijoje vargu ar turės ilgalaikės ekonominės žalos, tai bus dar vienas smūgis valdančiajai „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partijai.

PiS nusigręžimas nuo demokratijos normų Europos Komisiją šiemet paskatino pradėti precendento neturintį tyrimą dėl teisės viršenybės principo galiojimo šalyje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius