Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką A.Lukašenka pasakė Rusijos propagandistams: ryškėja pasitraukimo strategijos kontūrai

Rusijos žurnalistams, su kuriais ir glėbesčiavosi, interviu davęs Baltarusijos autokratas Aliaksandras Lukašenka kalbėjo taip, kaip pastarąsias savaites – esą neramumai šalyje kurstomi iš užsienio, bet valstybę išgelbėti gali tik jis. Tiesa, iš Maskvos sklinda nebūtinai A.Lukašenkai palankūs signalai, o ir jis pats turėjo garsiai pasakyti, kad „užsisėdėjo“, ir užsiminti apie pirmalaikius prezidento rinkimus. Apžvalgininkų teigimu, tai svarbiau nei galėtų pasirodyti.
A.Lukašenka su RT vyriausiąja redaktore M.Simonian ir kitais svečiais iš Maskvos
A.Lukašenka su RT vyriausiąja redaktore M.Simonian ir kitais svečiais iš Maskvos / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

A.Lukašenka interviu, kuriame dalyvavo ir Rusijos propagandinio organo „Russia Today“ vyriausioji redaktorė Margarita Simonian, beje, pripažino, kad galbūt užsibuvo prezidento poste.

„Taip, truputį užsisėdėjau. Gali būti, kad mane rodo ne tik per televiziją, bet ir per kiekvieną lygintuvą ir arbatinuką, – teigė A.Lukašenka. – Bet tikrai, dabar tik aš galiu apginti baltarusius.“

Ir iškart pažėrė priekaištų protestuotojams, pridūręs, kad neketina pradėti dialogo su opozicijos Koordinacine taryba, nes esą nelaiko jos opozicija: „Nežinau, kas yra tie žmonės. Jokia jie ne opozicija.

Jie nori nutraukti visus mūsų ryšius su broliška Rusija, nori, kad mokslas ir medicina pas mus būtų mokami. Jie nori, kad visos mūsų pramonės įmonės būtų sunaikintos, o darbininkai taptų bedarbiais.“

Svarbūs žodžiai apie reformą

Aišku, kaip lyderiui, neva nežinančiam, kas ta Koordinacinė taryba, represijų jos narių atžvilgiu išties daug. Iš pradžių į Lietuvą buvo išstumta rugpjūčio 9-osios rinkimų farse dalyvavusi Sviatlana Cichanouskaja, tada į Lenkiją – Pavelas Latuško ir Volha Kavalkova.

Galiausiai į Ukrainą pabandyta išgabenti ir Maryją Kalesnikavą, bet ji prie sienos suplėšė savo pasą ir ukrainiečiai jos neįsileido. Aktyvistė buvo sulaikyta – o A.Lukašenka tai šiame interviu patvirtino, pareiškęs, kad ji bandė nelegaliai išvykti iš Baltarusijos, bet „buvo išmesta iš automobilio“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Maryja Kalesnikava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Maryja Kalesnikava

Trečiadienį buvo suimtas Maksimas Znakas, belstasi ir į paskutinės laisvėje esančios Koordinacinės tarybos prezidiumo narės, Nobelio literatūros premijos laureatės Sviatlanos Aleksijevič namus. Tačiau į jos namus suskubus diplomatams ir žurnalistams pareigūnai atsitraukė.

Aktyvistai ir šimtai tūkstančių į gatves išeinančių žmonių įsitikinę, kad A.Lukašenkos režimas suklastojo rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai A.Lukašenka surinko apie 80 proc. balsų, bet jau surinkta aibė sukčiavimo įrodymų.

A.Lukašenka: ant kortos pastatyta per daug. Turiu ginti tai, kas buvo sukurta mūsų rankomis, apsaugoti žmones, kurie padėjo tai sukurti, daugumą, kuri už mane balsavo.

Vis dėlto autokratas ir šiame lipšniame interviu kartojo, kad turi „apginti daugumą“, kuri už jį balsavo. A.Lukašenka pareiškė: „Jei aš krisiu, visi tie, kurie su manimi, bus išskersti.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./A.Lukašenka su Rusijos žurnalistais
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./A.Lukašenka su Rusijos žurnalistais

„Ant kortos pastatyta per daug. Turiu ginti tai, kas buvo sukurta mūsų rankomis, apsaugoti žmones, kurie padėjo tai sukurti, daugumą, kuri už mane balsavo. Tie riaušių milicijos vaikinai ir kiti, kurie su manimi. Kuo jie kalti? O jie (opozicija, – red.) juos paskers“, – aiškino Baltarusijos lyderis.

Tiesa, A.Lukašenka pridūrė neatmetantis pirmalaikių prezidento rinkimų galimybės, bet esą ją svarstys tik po to, kai įvyks referendumas dėl konstitucinės reformos.

„Panašu, kad toks yra jo pasitraukimo planas – pakeisti konstituciją ir surengti pirmalaikius rinkimus. Jis taip pat pareiškė, kad regionams ir parlamentui turėtų būti skirta daugiau galių“, – tviteryje parašė žurnalistas Bryanas MacDonaldas.

Kaltina „Telegram“ ir Vakarus

A.Lukašenka daug kalbėjo taip, kaip, regis, reikia Kremliui – kad, pavyzdžiui, protestai, jau visą mėnesį drebinantys Baltarusiją, yra organizuojami Vašingtone. Suprask, amerikiečiai tam naudojasi, beje, Rusijoje sukurta programėle „Telegram“.

„Žinome, kas slepiasi už visų tų „Telegram“ kanalų – amerikiečiai. Turime suprasti, kad jų pagrindinis tikslas – ne Baltarusija, o Rusija.

O ką daryti su „Telegram“ kanalais? Ar galima juos užblokuoti? Ne, niekas negali, net tie, kurie sukūrė visą internetą – amerikiečiai“, – griaudėjo A.Lukašenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Visa tai internacionalizuota, globalu. Jei manote, kad turtinga Rusija su tuo susitvarkys, klystate. Kalbėjausi su daug prezidentų, su savo vyresniu draugu, vyresniu broliu, kaip aš jį vadinu, Putinu, įspėjau jį: tam neįmanoma pasipriešinti.

Todėl neatsipalaiduokite. Pas jus irgi greitai bus tam tikrų politinių įvykių. Žinote, kokią išvadą padarėme su Rusijos elitu ir lyderiais? Jei Baltarusija šiandien sugrius, ateis Rusijos eilė“, – pridūrė autokratas.

Vietomis interviu priminė tikrus kliedesius – pavyzdžiui, kai A.Lukašenka pasakojo, kaip jis su automatu atvyko prie Nepriklausomybės rūmų, nors iš ten protestuotojai jau buvo pasitraukę.

VIDEO: A.Lukašenka sraigtasparniu atskrido į Nepriklausomybės rūmus ir pasirodė su automatu rankose

„Galvoju, pažiūrėsiu, kas ten dedasi. Sėdu į sraigtasparnį, o amerikiečiai, niekšai, iš kosmoso viską mato ir iškart į centrą prie Varšuvos davė signalą, kad pakilo sraigtasparnis. <...> Ir jie visi išsilakstė. Na, aš apskridau, pažiūrėjau, kas ten darosi“, – dėstė A.Lukašenka.

A.Lukašenka: mūsų vyrai pradėjo slėptis už moterų ir vaikų – kaip prieš 75-80 metų, kai naciai liepdavo moterims eiti pirmoms.

Jis, be kita ko, pareiškė, kad protestus Baltarusijoje „kontroliuoja“ JAV, Lenkija, Čekija, Ukraina ir Lietuva. Tokius kaltinimus šių šalių adresu A.Lukašenka pažeria jau ne pirmą kartą.

Apie aktyviai protestuojančias moteris? A.Lukašenka žodžių kišenėje ilgai neieškojo: „Mūsų vyrai pradėjo slėptis už moterų ir vaikų – kaip prieš 75-80 metų, kai naciai liepdavo moterims eiti pirmoms.“ Pridėjo dar ir tai, kad neva kai kurios sulaikytos moterys mėlynes ir sumušimus tiesiog nusidažė.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Minske OMON pareigūnų puolamos moterys
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Minske OMON pareigūnų puolamos moterys

Apžvalgininkai dar pastebėjo, kad A.Lukašenka nutarė kelis kartus prabilti apie „Jį“ – Dievą.

Jis nėra žinomas kaip religingas žmogus, bet per interviu teigė: „Kas žino, kada pas Jį iškeliausiu, kada Jis mane pašauks.“ Kita vertus, galbūt A.Lukašenka kalbėjo ne apie Dievą, o apie Vladimirą Putiną.

Alternatyvus scenarijus – BLR?

Tai, kad A.Lukašenka stengiasi parinkti Rusijai kuo naudingesnę retoriką – apie stabilumą, Vakarų kišimąsi, esą karčią Ukrainos patirtį – nestebina. Kremlius bent šiuo metu remia jo režimą.

Vis dėlto analitikai jau ne kartą minėjo, kad V.Putino Rusija pratusi žaisti daugiau nei vieną žaidimą tuo pačiu metu. Tad ir dabar sklando kalbos, esą Maskvoje ruošiamas ar net jau paruoštas alternatyvus scenarijus.

Apie tokią versiją „Telegram“ parašė daug šaltinių tiek Minske, tiek Maskvoje turintis baltarusių saugumo analitikas, Baltarusijos sostinėje įsikūrusio Strateginių ir užsienio politikos studijų centro direktorius Arsenas Sivickis.

„Facebook“ nuotr./Arsenas Sivickis
„Facebook“ nuotr./Arsenas Sivickis

Pabrėžęs, kad A.Lukašenkos režimas dabar jau net leidžia sau „anoniminėms ginkluotoms grupėms“ siautėti šalyje, A.Sivickis rašo, esą Maskvoje prasidėjo pasiruošimas operacijai kodiniu pavadinimu BLR (Baltarusijos liaudies respublika).

„Veiktų ir alternatyvi vyriausybė tremtyje, ir net partizanų ar savigynos būrių armija. Tai toks naujas projektas – „liaudies respublika“ žmogišku veidu, su demokratija ir IT, atsižvelgianti į Rusijos strateginius interesus, bet gyvuojanti be Lukašenkos ir viso to mėšlo, kuris buvo Donbase.

Visos reikalingos konsultacijos jau įvyko, nuspręsta dėl alternatyvios vyriausybės narių, o apie operacijos planą Vladimiras Putinas buvo informuotas per Rusijos saugumo tarybos posėdį“, – tvirtina A.Sivickis.

Naujas projektas – „liaudies respublika“ žmogišku veidu, su demokratija ir IT, atsižvelgianti į Rusijos strateginius interesus, bet gyvuojanti be Lukašenkos ir viso to mėšlo, kuris buvo Donbase.

O kaip su garsiuoju V.Putino pasisakymu, kai jis pranešė apie sukurtą „teisėsaugos pajėgų rezervą“, kurį prireikus esą bus galima išsiųsti Baltarusijon? A.Sivickis siūlo įsiklausyti į tai, ką Rusijos prezidentas esą pasakė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas

„Jis kalbėjo apie smurtą, kurį naudotų ir protestuotojai prieš pareigūnus, ir pareigūnai prieš protestuotojus. Kitaip tariant, tas rezervas būtų naudojamas prieš tuos, kurie pirmieji peržengtų raudoną liniją.

Sprendžiant iš Dmitrijaus Peskovo komentarų, rugsėjo 6-osios įvykiai (kai civiliais drabužiais vilkintys smogikai mušė žmones, – red.) buvo įvertinti atitinkamai – kaip raudonos linijos peržengimas.

Be to, kyla rizika, kad Baltarusija virs pilkąja zona, kurioje reikės ne tik karinės-diplomatinės, bet ir humanitarinės intervencijos“, – svarsto A.Sivickis, manantis, kad pagrindiniu krizės Baltarusijoje kaltininku Kremlius ir toliau laiko A.Lukašenką.

Čia pat lyg tyčia pasirodė ir gandas, esą į didžiąją politiką grįžta „pilkuoju Kremliaus generolu“ vis pavadinamas Vladislavas Surkovas, kuris šių metų vasarį buvo oficialiai atleistas iš V.Putino padėjėjų.

„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas
„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas

Įmanoma, kad būtent V.Surkovui būtų patikėta įgyvendinti Kremliaus planą Baltarusijai. Skelbiama, kad jis jau buria komandą, kuri anksčiau su juo dirbo prezidento administracijoje.

Ar pats suvokia, kad kelio atgal nėra?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Laurynas Jonavičius 15min teigė manantis, kad būtent A.Lukašenkos žodžiai, esą jis jau „užsisėdėjo“ prezidento poste, yra svarbiausi.

„Jis tai pasakė atvirai, po to kalbėjo apie konstitucinę reformą ir sutikimą surengti išankstinius prezidento rinkimus. Labai panašiai, beje, prieš pusantros savaitės kalbėjo ir Putinas“, – tvirtino L.Jonavičius.

V.Putinas tada duodamas interviu irgi dėliojo panašų planą – kol kas palikti A.Lukašenką valdžioje, bet priversti jį pakeisti Baltarusijos konstituciją ir tada iš naujo sudėlioti sistemą taip, kad ji nebūtų priklausoma nuo vieno žmogaus. Tada A.Lukašenka išeitų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius

L.Jonavičius jau tada svarstė, kad įvykdžius Konstitucijos reformą valdžios svertai galbūt būtų pakreipti parlamento naudai – tada atsirastų prorusiška valdančioji partija ir Baltarusijos politinė sistema būtų formaliai demokratizuota, nors ir visiškoje Maskvos kontrolėje.

L.Jonavičius: tai yra išėjimo strategija – Lukašenka išsaugotų savo veidą ir išeina ne nuverčiamas, ne pabėgdamas, o pats neva sutvarkęs sistemą ir palikęs ją ateities kartoms.

„O dabar Lukašenka iš esmės pasakė tą patį. Ne, valdžios neatiduos, bet yra pasiryžęs keisti Konstituciją – ne, ne su Koordinacine taryba, bet su studentais ir darbo kolektyvais.

Tada – pirmalaikiai rinkimai ir pasitraukimas. Tai yra išėjimo strategija – Lukašenka išsaugotų savo veidą ir išeina ne nuverčiamas, ne pabėgdamas, o pats neva sutvarkęs sistemą ir palikęs ją ateities kartoms. Šis pasisakymas man pasirodė tikrai svarbus“, – 15min tvirtino L.Jonavičius.

Vadinasi, A.Lukašenka elgiasi ir elgsis taip, kaip jam primygtinai rekomenduojama Kremliuje, kur jam jau esą pasakyta, kad atėjo laikas bent jau pradėti atsisveikinimo procesą?

„Atvirai jam Rusija to nepasakys, nes jis galėtų užsispirti. Bet aplinkybės smarkiai pasikeitusios ne Lukašenkos naudai – jis neturi jokio visuomenės pasitikėjimo ir nematau, kaip jį būtų galima susigrąžinti.

Jis ir pats supranta, kad jam nebus įmanoma suvaldyti situacijos. Jam pačiam asmeniškai geriau elgtis taip, kaip dabar čia svarstome“, – pastebėjo L.Jonavičius.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Pasak analitiko, A.Lukašenka būtent greičiausiai ruošdamasis ateities manevrams, pastarosiomis dienomis stengiasi „maksimaliai nukenksminti“ Koordinacinę tarybą ir jos prezidiumą – kad nereikėtų derėtis su M.Kalesnikava, M.Znaku ir kitais.

„Jis susikurs savo tarybą, kokia ji bebūtų, o tada sakys, kad demokratiškai kalbasi su žmonėmis. Aišku, jis kalbėsis su saviškiais, bet bus kuriamas toks įvaizdis. Visi supras, kad tai absurdas, tačiau bent iš Vakarų pusės niekas nieko negalės padaryti“, – svarstė L.Jonavičius.

Kaip jis teigė 15min, V.Surkovas iš tiesų gali imtis Baltarusijos klausimo Kremliuje – patirties dirbant Rusijos „artimajame užsienyje“ jis tikrai turi.

„Surkovas iki šiol būdavo legitimatorius veiksmų, kuriuos darydavo Rusija. Jis kurdavo sistemas, struktūras ir naratyvus, kurie leisdavo pasakyti, kad viskas yra taip, kaip ir turi būti – normalu ir teisėta.

Jis šį planą apibrėžtų, suteiktų jam kažkokį veidą, paaiškintų, kodėl planas yra tvarkingas ir teisėtas – tiek Baltarusijai, tiek, ko gero, Vakarams“, – sakė L.Jonavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius