Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką Centrinės Afrikos Respublikoje veikia Rusijos karo samdiniai?

Trys rusai žurnalistai, kurie šią savaitę buvo nužudyti Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), į karo nusiaubtą šalį buvo atvykę ieškoti mįslingos privačios samdinių grupuotės „Wagner“, kurios kontraktininkai kovėsi Ukrainoje ir Sirijoje, pėdsakų. Ką tolimoje valstybėje veikia šie smogikai?
„Wagner“ samdiniai
„Wagner“ samdiniai / „Facebook“ nuotr.

Kaip rašo „Radio Free Europe“, nušautų Orchano Džemalio, Aleksandro Rastorgujevo ir Kirilo Radčenkos kolegos teigė, kad trijulė kūrė dokumentinį filmą apie samdinių grupę „Wagner“. Rusų ir prancūzų spauda anksčiau skelbė, kad kontraktininkai veikia CAR.

Pačios CAR pareigūnai tvirtina, kad žurnalistus užpuolė ir nužudė nežinomi užpuolikai. Esą jie dėvėjo vietos gyventojų nešiojamas skaras, bet nekalbėjo nei prancūzų, nei sangų kalbomis, kurios yra valstybinės CAR kalbos.

„Twitter“ nuotr./Orchanas Džemalis
„Twitter“ nuotr./Orchanas Džemalis

Rusijos vyriausybė niekada oficialiai nepatvirtino, kad „Wagner“ samdiniai veikia CAR, ir neigia, kad šios grupės kontraktininkai apskritai vykdo Maskvos nurodymus.

Privačią samdinių grupę, kaip pranešama, kontroliuoja Jevgenijus Prigožinas, ilgametis V.Putino sąjungininkas, dar vadinamas „Putino virėju“. Tiesa, pats J.Prigožinas neigia bet kokius ryšius su „Wagner“.

„Scanpix“/AP nuotr./CAR nužudytų rusų žurnalistų pagerbimas
„Scanpix“/AP nuotr./CAR nužudytų rusų žurnalistų pagerbimas

Pateikiame penkis faktus, kuriuos reikėtų žinoti apie Rusijos karo samdinius, dirbančius CAR:

  • Kodėl Rusijos kontraktininkai ten nuvyko?

CAR – viena skurdžiausių valstybių pasaulyje, o nuo 2013 metų jai taikomas ginklų embargas. Būtent tada valdžią šalyje užėmė ginkluota musulmoniška koalicija, žinoma kaip „Seleka“. Krikščionių grupės ėmė priešintis ir per neramumus žuvo tūkstančiai žmonių.

2016-aisiais CAR prezidentu buvo išrinktas Faustinas-Archange'as Touadera, tačiau didžiąją dalį šalies teritorijos vis dar valdo įvairios ginkluotos formuotės – visų pirma buvę „Seleka“ kovotojai ir krikščioniškas aljansas, žinomas kaip „Anti-balaka“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CAR prezidentas Faustinas-Archange'as Touadera
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CAR prezidentas Faustinas-Archange'as Touadera

Nuo 2014 metų CAR veikia Jungtinių Tautų (JT) atsiųsta taikdarių misija, o būtent su JT veikla ir susiję oficialūs Rusijos veiksmai.

Praėjusių metų gruodį Rusija išsirūpino išimtį JT ginklų embarge. Maskvai buvo leista tiekti ginklus CAR pajėgoms ir rengti jas padedant rusams kontraktininkams.

„Turėjome vienintelį prašymą: kad Rusijos delegacija pateiktų papildomą informaciją apie ginklų numerius. Kad galėtume atsekti ginklus, keliaujančius į CAR“, – anuomet naujienų agentūrai AFP teigė vienas JAV pareigūnas.

  • Kiek jų yra CAR ir ką jie ten veikia?

Tą patį gruodį Rusija JT Saugumo Tarybos komitetą, prižiūrintį ginklų embargą CAR, informavo, kad rengimo misijoje dalyvauja 175 rusai „instruktoriai“. 170 iš jų – civiliniai instruktoriai, o likęs penketukas – iš Rusijos kariuomenės.

JT ekspertų teigimu, rusai instruktoriai CAR vykdo aibę užduočių. Pavyzdžiui, lydi automobilių, kuriais gabenamos ligoninių statybai reikalingos medžiagos, konvojus, saugo tas pačias ligonines, rengia vietos policijos pareigūnus.

Tie patys ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos pilietis buvo paskirtas F.A.Touaderos patarėju nacionaliniam saugumui.

„Scanpix“/AP nuotr./Buvę „Seleka“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./Buvę „Seleka“ kovotojai

Šis rusas esą bendrauja su ginkluotomis grupuotėmis, su kuriomis derasi dėl nusiginklavimo, demobilizacijos ir reintegracijos. Taip pat – dėl pajamų iš natūralių išteklių eksploatavimo pasidalinimo.

Birželį du CAR pajėgų kariai ir vienas rusas instruktorius buvo sužeisti, kai keliaujant į šalies pietus juos užpuolė kažkurios grupuotės kovotojai.

  • Kodėl teigiama, kad CAR veikia būtent „Wagner“?

Per pastaruosius metus buvo ne vienas pranešimas, leidęs manyti, kad CAR iš tiesų veikia būtent grupės „Wagner“ samdiniai.

Kovą Rusijos nepriklausomo naujienų portalo Znak.com reporteris apsilankė komplekse prie Krasnodaro, kuriame, kaip teigia, yra apsistoję „Wagner“ kontraktininkai.

Žurnalistas savo rašinyje citavo Krasnodare gyvenantį karo veteraną – jis teigė, kad „Wagner“ vyrai ten ruošiami kelionei į Afriką.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje

Po dviejų savaičių Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovai viešai prakalbo apie 175 rusus „instruktorius“ – pranešta, kad jie į CAR buvo nusiųsti sausio pabaigoje ir vasario pradžioje. Tiesa, nepatikslinta, ar „instruktoriai“ priklauso „Wagner“, ar kuriai nors kitai samdinių grupei.

Dar vienas rusiškas portalas „The Bell“ jau birželį citavo anomininį šaltinį, kuris teigė, kad „Wagner“ samdiniai rengia CAR pajėgas.

O Rusijos kazokas, veteranų paramos fondos „Otrada“ prezidentas Jevgenijus Šabajevas, kuris anksčiau teigė aplankęs per mūšį su JAV pajėgomis Sirijoje sužeistus „Wagner“ samdinius, paskelbė viešą laišką ir atskleidė, kad grupės kontraktininkai tarnavo ir CAR, ir dar „krūvoje kitų Afrikos ir arabiškų šalių“.

„Twitter“ nuotr./Jevgenijus Šabajevas
„Twitter“ nuotr./Jevgenijus Šabajevas

K.Radčenka, A.Rastorgujevas ir O.Džemalis, bendradarbiaudami su tiriamosios žurnalistikos leidiniu, valdomu Kremliaus kritiku tapusio buvusio Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio, kūrė dokumentinį filmą.

Tyrimų kontrolės centro – taip vadinasi leidinys – redaktorius trečiadienį teigė, kad rusai žurnalistai CAR jau buvo pasiekę kompleksą, kur, jų žiniomis, buvo dislokuoti „Wagner“ samdiniai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Rastorgujevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Rastorgujevas

Trijulei, tiesa, buvo pasakyta, kad jiems reikalinga CAR gynybos ministerijos akreditacija.

  • Kodėl Rusijai įdomi CAR?

Rusija oficialiai teigia, kad neramiojoje CAR siekia atkurti taiką, ir būtent todėl tiekia ginklus vyriausybės pajėgoms, kurias dar ir rengia.

„Mūsų veikla yra dalis bendrų tarptautinės bendruomenės pastangų sustiprinti CAR saugumo dalinius“, – dar kovą pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Artiomas Kožinas.

Vis dėlto Maskva niekada neslėpė ir ekonominio intereso – siekiama gauti pajamų iš gamtinių išteklių, kurie CAR kasami gana gausiai.

„Rusija tiria galimybes eksploatuoti CAR gamtinius išteklius taip, kad naudos gautų abi pusės. Manome, kad šie projektai padės stabilizuoti ekonominę situaciją CAR, leis greičiau statyti infrastruktūrą ir taps papildomų investicijų į šalies ekonomiką pagrindu“, – aiškino A.Kožinas.

Maskva niekada neslėpė ir ekonominio intereso – siekiama gauti pajamų iš gamtinių išteklių, kurie CAR kasami gana gausiai.

Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas pernai spalį Sočyje lyg tyčia priėmė F.A.Touaderą, o po susitikimo paskelbta, kad abi šalys stiprins dvišalius santykius ir apsvarstys galimą partnerystę kasant mineralus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas

Jau šiemet gegužę su F.A.Touadera Sankt Peterburge susitiko ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Pastarasis pareiškė, kad „Maskva su džiaugsmu apsvarstys įvairius planus pagerinti santykius, pirmiausia – ekonomikos srityje“.

  • Kaip Rusijai sekasi atkurti taiką CAR?

Nesiseka. Nors Rusija teigia ginklais ir instruktoriais stabilizuojanti CAR, JT ekspertų komisija praėjusią savaitę skelbė, kad sukilėlių grupuotės irgi kaupia vis daugiau ginklų.

Kitaip tariant, galimybių, kad atsinaujins masiniai neramumai, dabar ne mažiau, o daugiau nei anksčiau.

Ginkluotų grupuočių atstovai JT ekspertams patvirtino, kad kovotojai, matydami, jog vyriausybė ginkluojasi ir ruošiasi pulti, irgi nusprendė būti pasiruošę galimiems susirėmimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius