-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką mums sako Sevastopolyje prakiurdyto povandeninio rusų laivo nuotraukos

Internete pasirodė smarkiai apgadinto povandeninio laivo, tikriausiai stovinčio sausajame doke, nuotraukos. Jas išplatino Rusijoje nepageidaujama organizacija paskelbta tyrimų grupė „Conflict Intelligence Team“. Pasak tyrėjų, nuotraukoje matyti povandeninis laivas „Rostovas prie Dono“, į kurį rugsėjo 13-osios naktį buvo pataikyta raketomis.
Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono"
Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono" / Telegram

„Rostovas prie Dono“ yra dyzelinis-elektrinis povandeninis laivas, kuris buvo nuleistas į vandenį 2014 m. Jau kitais metais jis dalyvavo karinėje operacijoje Sirijoje, skelbia BBC tarnyba rusų kalba.

Šio tipo povandeninis laivas yra universalios paskirties, jis gali būti naudojamas tiek antvandeninių ir povandeninių laivų atakoms, tiek smūgiams į sausumos objektus. Jame yra raketinė ginkluotė, įskaitant keturius sparnuotųjų raketų „Kalibr-PL 3M14K“ paleidimo įrenginius.

Telegram/Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono"
Telegram/Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono"

Ukrainos atakos metu jis buvo sausajame doke Sevastopolio karinėje jūrų gamykloje kartu su didžiuoju desantiniu laivu. Manoma, kad tai buvo laivas „Minsk“, tačiau abu laivai buvo identifikuoti iš atvirų šaltinių duomenų – Rusijos gynybos ministerija oficialiai pripažino tik smūgio faktą ir abiejų laivų apgadinimus.

Dviejose paskelbtose nuotraukose matyti sausajame doke esantis povandeninis laivas, tačiau erdvę aplink jį užstoja pikselių nuotraukų filtras.

Pats povandeninis laivas yra apgadintas. Pirmoji nuotrauka yra vaterlinijos lygyje, už denio, maždaug toje vietoje, kur yra dyzelinis generatorius. Antrasis – priešais denį, kur yra torpedų skyrius.

Sprendžiant iš nuotraukų, abiem atvejais buvo pradurti abu laivo korpusai (rusų povandeniniai laivai tradiciškai statomi su dviem korpusais – stipriu vidiniu ir lengvu išoriniu), ir abiem atvejais kai kuriose vietose skylės kraštai išlinkę į išorę.

Tai greičiausiai dviejų raketų padarinys. Ukrainos kariškių teigimu, smūgiui jie naudojo iš oro paleidžiamas sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“. Mažai tikėtina, kad sprogimą torpedų skyriaus zonoje sukėlė šaudmenys, nes jie iš povandeninio laivo išimami, kai jis pastatomas į sausąjį doką ir perkeliamas į kranto sandėlius, kaip reikalaujama pagal Karinio jūrų laivyno laivų chartija.

Iš nuotraukų sunku įvertinti povandeniniam laivui padarytą žalą, tačiau, kadangi raketos akivaizdžiai sprogo viduje, žala gali būti labai didelė. Sprogimai sukėlė gaisrą, kuris tęsėsi mažiausiai kelias valandas. Abiejuose vaizduose matyti iš pažeidimų kylantys dūmai.

Sunku pasakyti, kiek stipriai povandeninis laivas išdegė iš vidaus, nes nežinoma, ar jo skyriai buvo sandarūs. Jei ne, ugnis galėjo iš vieno skyriaus išplisti į kitus. Kadangi povandeninis laivas stovėjo doke, yra tikimybė, kad laive galėjo būti dažų ir kitų degių medžiagų, kurios galėjo prisidėti prie degimo.

Be to, dėl sprogimų ir gaisro galėjo būti apgadintas pats sausasis dokas ir jo įranga. Iš nuotraukos neįmanoma įvertinti jo būklės, nes vaizdas aplink povandeninį laivą yra pikseliuotas. Tačiau palydovinėse doko nuotraukose, padarytose po smūgio, matyti gaisro pėdsakai aplink abu laivus.

Rusijos gynybos ministerija po raketų smūgio pareiškė, kad abu nukentėję laivai bus suremontuoti ir grąžinti į tarnybą.

Dauguma komentatorių linkę manyti, kad povandeninius laivus, jei tokių būtų, suremontuoti būtų pernelyg sudėtinga ir brangu.

Tyrimų grupė „Conflict Intelligence Team“ teigė, kad povandeninį laivą tektų nugabenti į gamintoją, laivų statyklą Sankt Peterburge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius