-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką nuspėjo „Simpsonai“, o ko ne: socialiniuose tinkluose plinta netikros pranašystės

Daugybę metų kuriamo populiaraus animacinio serialo „Simpsonai“ („The Simpsons“) kūrėjams jau ne kartą pavyko nuspėti ateities įvykius. Bent jau tuo įsitikinę gerbėjai. Tačiau be taiklių epizodų socialiniuose tinkluose dalijamasi ir melagienomis – netikri filmuko kadrai vis pasirodo socialiniuose tinkluose ir kursto sąmokslo teorijas, kad juose pavaizduoti įvykiai iš tiesų turėtų netrukus nutikti.
„Simpsonai“
„Simpsonai“ / Vida Press nuotr.

Animacinis Matto Groeningo serialas rodomas jau nuo 1989 metų, su juo užaugo nemažai žmonių.

Dalis gerbėjų įsitikinę, kad „Simpsonų“ kūrėjai tikrai geba pranašauti ateitį.

Gaisras Paryžiaus Dievo Motinos katedroje, Donaldo Trumpo prezidentavimas ir net Ebolos epidemija – visa tai priskiriama animacinio serialo tiksliai nuspėtiems įvykiams.

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose dalijamasi dabartinio JAV prezidento Joe Bideno animacinio antkapio nuotrauka.

Kai kurie internautai tiki, kad „išpranašauta“ šalies vadovo mirtis netrukus virs realybe, nes filmuko kūrėjai esą turėjo antgamtiškų gebėjimų.

Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama sąmokslo teorija apie „Simpsonus“
Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama sąmokslo teorija apie „Simpsonus“

Dar labiau socialinių tinklų vartotojus glumina kitas vaizdas – Ukrainos vėliavą nešantis Homeris griuvėsių fone. Tvirtinama, kad Ukrainos karą „Simpsonų“ kūrėjai taip pat numatė.

Tačiau tai nėra tiesa.

Prezidento nenumarino

Socialinių tinklų nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Socialinių tinklų nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Paveikslėlis, kuriame pavaizduotas „Simpsonų“ serialo žinių vedėjas, neva pranešantis apie dabartinio JAV prezidento mirtį, cirkuliuoja socialiniuose tinkluose, tačiau seriale niekada parodytas nebuvo.

„Simpsonuose“ J.Bidenas pasirodė keturiuose epizoduose ir visuose – gyvas.

Vienoje serijoje Homeris kartą liepė Bartui kovoti mokyklos kieme, nes jei šis susižalotų, „galėtų paduoti į teismą ne tik juos, bet ir mokyklą, apygardą, valstiją ir tą niekšelį Joe Bideną“.

Iš šios serijos paimtas politiko atvaizdas buvo apverstas horizontaliai, o iš akių ištrinti vyzdžiai, kad atrodytų jog jis filmuke buvo parodytas negyvas, tačiau tai – manipuliacija.

Homeris ir Ukrainos vėliava

Socialinių tinklų nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Socialinių tinklų nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Tikintys, kad „Simpsonuose“ buvo nuspėtas net Ukrainos karas, dalijasi dviem paveikslėliais.

Viename jų – Ukrainos karine uniforma apsirengęs ir šalies vėliavą laikantis Homeris, o priešais – Vladimirą Putiną primenantis vyriškis, vilkintis marškinėliais su užrašu „SSRS“.

Antrame paveikslėlyje pavaizduotas branduolinis sprogimas, įvykęs 2022 metų gegužės 5 dieną.

Kareivio, laikančio šautuvą, vaizdas buvo parodytas 30 sezono 11 serijoje, o jo originalas atrodo taip:

Ekrano nuotr. /Kadras iš serialo „Simpsonai“
Ekrano nuotr. /Kadras iš serialo „Simpsonai“

Ukrainos vėliava ant kario peties ir tekstas „2022“ ant šautuvo nėra originalaus vaizdo dalis.

Priešais karį stovintis veikėjas, panašus į V.Putiną, taip pat buvo pridėtas kompiuterinėmis programomis vėliau.

Protestai Kanadoje

Skiepų priešininkai ir sąmokslo teorijų kūrėjai metų pradžioje ėmė dalytis žinutėmis, neva „Simpsonai“ nuspėjo Kanadoje vykusį masinį vilkikų vežėjų protestą.

Tą tariamai patvirtino 20 sek. trukmės ištrauka iš žinomo animacinio serialo su lakonišku komentaru: „Simpsonai“ prognozuoja Trudeau pabėgimą atvykstant vilkikų vairuotojams“ (omeny turimas Kanados premjeras Justinas Trudeau).

Akcija „Laisvės vilkstinė“ (Freedom Convoy) prasidėjo sausio 9 dieną vakarų Kanadoje; ją surengė vilkikų vairuotojai, nepatenkinti reikalavimu skiepytis nuo COVID-19 norint kirsti Kanados sieną su JAV.

Vairuotojams pasiekus sostinę, J.Trudeau su šeima buvo perkelti į saugią vietą. Tiesa, būta pranešimų, kad premjeras, jam patvirtinus COVID-19, nusprendė taip izoliuotis.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vilkikų vairuotojai „Simpsonuose“ protestavo ne prieš valdžią, o prieš Homerį
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vilkikų vairuotojai „Simpsonuose“ protestavo ne prieš valdžią, o prieš Homerį

Tačiau „Simpsonai“ to neišpranašavo – internete plintantis filmukas buvo sumontuotas iš dviejų skirtingų epizodų, kuriuos skiria lygiai 20 metų.

Homeris ir Bartas vilkiku važiavo 1998–1999 m. rodyto dešimtojo sezono 17-ojoje serijoje. Matomas sunkvežimių konvojus nedalyvavo jokiame proteste. Vairuotojai tebuvo supykę, jog Homeris sužinojo, kad vilkikuose įtaisytas autopilotas, tad jie gali važiuoti patys.

J.Trudeau pasirodė 2018–2019 m. rodyto 30-ojo sezono 21-ojoje serijoje. Tuo metu jau pusketvirtų metų premjero pareigas ėjęs politikas tariamai bendravo su Homerio dukra Lisa vaizdo skambučiu ir demonstravo jai įvairius žygdarbius.

Epidemiją priminė, o ne nuspėjo

Viena pagrindinių „Simpsonų“ neva išsipildžiusių pranašysčių – nuspėtas Ebolos viruso protrūkis.

1997 metais pasirodžiusioje serijoje pavadinimu „Lizos saksofonas“ (angl. „Lisa’s sax“) Mardžė siūlo Bartui paskaityti knygą „Smalsusis Džordžas ir Ebolos virusas“ (angl. Curious George and the Ebola Virus), tačiau vaikas nenusiteikęs klausytis skaitymo.

Ekrano nuotr. /Kadras iš serialo „Simpsonai“
Ekrano nuotr. /Kadras iš serialo „Simpsonai“

Didžiausias Ebolos viruso protrūkis pasaulį sukrėtė 2014 metais.

Tuomet pastabūs „Simpsonų“ gerbėjai prisiminė, kad serialas numatė šios ligos „atsiradimą“ net prieš 17 metų. Tačiau tai nėra tiesa.

Pirmą kartą šis virusas identifikuotas dar 1976 metais ir buvo pavadintas „Ebola“, nes šalia pirmojo protrūkio vietos tekėjo tokio pavadinimo upė.

Nuo to laiko šios ligos protrūkiai periodiškai kartojosi – pirmasis ganėtinai didelis įvyko 1995 metais, taip pat vienas nutiko 1997 m., tai yra tais metais, kuomet buvo sukurta serija.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Elevatoriaus paslaptis

Daugiausiai triukšmo sociualiniuose tinkluose sukėlė „Simpsonuose“ pavaizduotas Donaldas Trumpas.

Trumpame vaizdo įraše, kuris spėjo žaibiškai išplisti „Twitter“ ir „Facebook“ tinkluose, vaizduojamas elevatoriumi važiuojantis tuomet dar būsimasis JAV prezidentas.

Už jo stovi Homeris Simpsonas, kurį po kelių akimirkų plevėsuojantys D.Trumpo plaukai įtraukia į jo galvą.

Socialinių tinklų nuotr. /Kadras iš serialo „Simpsonai“
Socialinių tinklų nuotr. /Kadras iš serialo „Simpsonai“

Stulbinantis panašumas į realius įvykius nepaliko abejingų – kai kurie interneto vartotojai iš tiesų įtikėjo, kad animacinio filmuko kūrėjai kažkokiu būdu gali numatyti ateitį.

Tačiau ir tai nėra tiesa.

Šis epizodas nebuvo jokios serijos dalis, o tik kiek daugiau nei minutės trukmės filmukas, pirmą kartą parodytas 2015 metais ir net atsidūręs CNBC televizijos kanalo žinių laidoje.

D.Trumpo priešrinkiminis pasivažinėjimas ant elevatoriaus sukėlė pajuokų bangą visoje šalyje.

Interneto vartotojai tuomet dalijosi nesuskaičiuojama gausybe memų, pašiepiančių „milžinišką kandidato ego“.

Pristatydamas „Simpsonų“ kūrėjų siužetą apie D.Trumpą, CNBC žinių vedėjas sako, kad „jie tiesiog negali sulaukti kito sezono, kad galėtų pasijuokti iš Donaldo Trumpo“.

VIDEO: Į serialą nepatekęs „Simpsonų“ kūrėjų vaizdo klipas „Trumptastic Voyage“

Taigi, tai nebuvo nei pranašystė, nei sutapimas – animacinio serialo kūrėjai tiesiog atkartojo realius įvykius.

Paprastas paaiškinimas „stebuklams“

Animacinės aiškiaregystės teorijos skeptikų manymu, per daugiau nei tris dešimtmečius buvo parodyta per 700 serijų įvairiomis temomis, tad tikimybė, kad vieną ar kitą įvykį kūrėjams pavyko atspėti, ne tokia jau ir stebinanti.

Be to, atidžiau panagrinėjus tariamai išsipildžiusias „pranašystes“ aiškėja, kad daugelis jų atsirado dėl kūrėjų pastabumo ir dėl to, kad animaciniame seriale nuolat vaizduojami svarbiausi šalies ir pasaulio įvykiai.

Vieni teigia, kad „Simpsonuose“ buvo išpranašauta 15 ateities įvykių, kiti priskaičiuoja 18 ar net 30, taip pat – čia. Pavyzdžiui, jie esą numatė Rugsėjo 11-osios išpuolius, tai pat – kai kuriuos 2021 m. įvykius. Nemažai jų „pranašysčių“ yra paneigtos, tai pat – čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius