Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: kur nuves fašistinis Vladimiro Putino režimas

Rusijos prezidentas nuo karo pradžios savo veiksmus Ukrainoje teisino tariama „denacifikacija“ ir kalbėjo nelaikantis ukrainiečių atskira tauta, o pastarosiomis dienomis perspėjo provakarietiškus rusus – esą „Rusijos žmonės visuomet sugebės atskirti tikrus patriotus nuo išdavikų ir išspjauti juos kaip musę, atsitiktinai įskridusią į burną“. Dėl šios retorikos ir karo nusikaltimų dabartinė Rusija imama lyginti su nacių Vokietija, o pats V.Putinas – tiek su Hitleriu, tiek su Stalinu. 15min tradicinėje kassavaitinėje spaudos apžvalgoje pateikia, ką šia tema rašo didžiausi JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Lenkijos leidiniai.
Užsienio spaudos apžvalga
Užsienio spaudos apžvalga / 15min nuotr.

Politico“: tai – tik Vakarų bėdų su Putinu pradžia

Amerikiečių leidinys „Politico“ rašo, kad net žiaurius karus Čečėnijoje ir Afganistane pradėję V.Putino pirmtakai Borisas Jelcinas ir Leonidas Brežnevas nenuėjo taip toli. Pasak leidinio, jie, užpuldami šias valstybes, neteigė, kad šios tautos neturi teisės egzistuoti.

„Politico“ V.Putino karą Ukrainoje prilygina genocidui.

„Kadangi nei Gorbačiovas, nei Jelcinas, nei Brežnevas neįsivaizduojami taip beatodairiškai atakuojantys Ukrainos civilius gyventojus kaip Putinas, iš to seka, kad genocidinio karo variklis yra būtent Putinas“, – rašo leidinys.

„Deutsche Welle“:su kiekviena invazijos diena ukrainiečių neapykanta viskam, kas rusiška, auga.

Pasak „Politico“, „V.Putino vaidmens kare svarba neapsiriboja jo asmenybe ir psichika, kuri galėjo būti iškreipta dvejų metų izoliacijos bunkeryje dėl koronaviruso bei dėl daugelio jo darbo KGB metų“.

„Putinas taip pat sukūrė režimo tipą, kurio būtinas branduolys yra jis pats. Atidžiau pažvelgus į šį režimą, galima išsiaiškinti grėsmės, kurią Putinas kelia ne tik Ukrainai, bet ir visam pasauliui, pobūdį.

Putinas yra neabejotinas autoritarinės politinės sistemos, kurią jis sukūrė per pastaruosius 20 metų, lyderis. Analitikai sakydavo, kad Putino Rusija yra putinistinė ar tiesiog autoritarinė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charkive apšaudytas pastatas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charkive apšaudytas pastatas

Tačiau yra žodis, kurį daugelis istorikų ir politologų vartoja autoritarinei valstybei su charizmatišku lyderiu, propaguojančiu asmenybės kultą. Tas žodis yra fašizmas“, – rašo amerikiečių leidinys.

Pasak jo, fašistinės sistemos dažnai turi keletą kitų savybių. Kasdieniuose santykiuose jie reguliariai naudoja prievartą ir smurtą. Jie propaguoja šovinistines ir rasistines ideologijas. Paprastai jie turi ekspansinių ambicijų. Tuos pačius elementus galime matyti ir V.Putino režime.

„Kad ir koks būtų rezultatas, kitų fašistinių režimų istorija rodo, kad Putino Rusija seks jų pėdomis. Rusija bus arba agresyvi ir pergalinga, arba agresyvi ir pažeminta. Bet kuriuo atveju karas Ukrainoje nėra Vakarų bėdų su Putinu pabaiga. Tai pradžia“, – mano „Politico“.

„Deutsche Welle“: garbina tariamai unikalų „rusiškumą“

Vladimiras Putinas ketina paversti Rusiją didžiule galia – nesvarbu, kiek tai kainuotų šalies žmonėms ir net jo įkurtam korumpuotam elitui. Įsiveržęs į savo Ukrainą Putinas išdavė pačius tautos interesus“, rašo Vokietijos nacionalinis transliuotojas „Deutsche Welle“.

J.Žakowskis: kad Rusija puls, grasindama Armagedonu mūsų veiksmingo pasipriešinimo atveju, beveik neabejotina, nes Putinas jau žengė šiuo keliu.

Pasak jo, V.Putinas verčia Rusijos žmones kentėti už savo nusikaltimų pasekmes, kurios gerokai viršys šalies ekonominį nuosmukį.

„Su kiekviena invazijos diena ukrainiečių neapykanta viskam, kas rusiška, auga. Diktatūros sugrįžimas, Rusijos atsivėrimo ir modernizavimo pabaiga, visiškas atsitraukimas nuo likusios Europos – visa tai yra beprasmio Putino plano pasekmės. Jis garbina tariamai unikalų „rusiškumą“ ir reikalauja, kad kiti darytų tą patį“, – rašo „Deutsche Welle“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose paplito Vladimiro Putino su Adolfo Hitlerio ūsais nuotrauka
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose paplito Vladimiro Putino su Adolfo Hitlerio ūsais nuotrauka

Vokietijos nacionalinis transliuotojas mano, kad „Rusija negali laimėti taikos, taigi ir nelaimės karo“.

„Kremlius neturi galimybių administruoti ilgalaikės Ukrainos okupacijos. Putinas atitvėrė Rusiją nuo ES, JAV ir sąjungininkų šalių.

Iš tiesų, daugelis Rusijos politikos analitikų sutinka, kad prezidentas Vladimiras Putinas vienas vadovauja šiame kare, nepalikdamas nei kiek vietos net pagrindiniams savo ministrams“, – rašo „Deutsche Welle“.

„Gazeta Wyborcza“: Putinas Ukrainą traktuoja kaip dirbtinį darinį

„Putinas turi savo supratimą apie tai, kas yra Ukraina“, rašo didžiausias Lenkijos nepriklausomas dienraštis „Gazeta Wyborcza“, cituodamas Rusijos tiriamosios žurnalistikos atstovą Andrejų Soldatovą.

„Savo tekstuose apie Ukrainos praeitį ir dabartį jis rašo būtent taip. Traktuoja kaip dirbtinį kūrinį, neturintį valstybingumo. Jis įsitikinęs savo teisingumu“, – mano A.Soldatovas.

Pasak jo, V.Putinui jo pavaldiniai gali pasakyti jam priešingą nuomonę apie JAV, Belgiją, ar kitą šalį. Tačiau apie Ukrainą niekas nedrįsta pasakyti tiesos, nes jis laiko save šio reikalo ekspertu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas sako kalbą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas sako kalbą

„Tai virsta turiniu, kurį dubliuoja valstybės propaganda. Anot jo, Ukraina – šalis be valstybingumo, be valstybinių institucijų ar kariuomenės. Taigi Rusijos televizija vietinius karius vadina ne armija ar kariuomene, o „banderovcais“ ir „naciais“. Jis įtikinėja rusus, kad ten priešinasi banditai ir chuliganai. Be to, jis tikrai tiki, kad Ukrainą kontroliuoja NATO, CŽV ir JAV“, – rašo „Gazeta Wyborcza“.

Lenkijos dienraštis cituoja ir „Polityka“ apžvalgininką Jaceką Žakowskį, kuris teigia, „jei politika turi kokių nors dėsningumų, tai geriau rizikuoti ir stoti prieš Putiną visa Vakarų galia, dabar, kai jo kariuomenė kovoja su daug kartų silpnesne Ukraina“.

„Geriau tai daryti dabar nei tada, kai Rusija baisia ​​kaina nugali Ukrainą, o paskui – kaip Reichas po Reino krašto remilitarizavimo – pakeis vadus, reformuos taktiką, tobulins kariuomenę ir puls mus tiesiogiai – bet gausesnėmis jėgomis. O kad ji puls, grasindama Armagedonu mūsų veiksmingo pasipriešinimo atveju, beveik neabejotina, nes Putinas jau žengė šiuo keliu“, – mano J.Žakowskis.

„Foreign Policy“: neapykanta Vakarams užtemdė Rusijos tapatybę

Įtakingas amerikiečių leidinys „Foreign policy“ mano, kad Rusijos invazija Ukrainoje susijusi su neapykanta Vakarams.

„Nepriklausomai nuo to, ar Vladimiro Putino invazija į Ukrainą greitai baigsis, ar ne, neabejotinai tęsis Rusijos prezidento nuolatinė neapykanta ir nepasitikėjimas JAV ir kitomis Vakarų valstybėmis, dėl kurių, jo manymu, jam neliko nieko kito, kaip tik pradėti neprovokuotą karą“, – rašo „Foreign Policy“.

Pasak leidinio, ši neapykanta būdinga ne tik V.Putinui, bet ir didžiajai daliai Rusijos elito.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariupolis
„Scanpix“/AP nuotr./Mariupolis

„Jie taip pat buvo pagrindinė Putino populiarumo šalyje priežastis – bent jau iki pastarojo meto, kai jo invazija susilaukė įnirtingo pasipriešinimo – net tada, kai jis pavertė save diktatoriumi, o Rusiją – beveik totalitarine valstybe, kuri blogiausiu atveju primena Sovietų Sąjungą“, – skelbia amerikiečių leidinys.

„The Guardian“: iš pažiūros Putino režimas nepanašus į nacius. Rusija turi savo totalitarines tradicijas. Tačiau pagrindinė mintis yra ta pati.

Pasak jo, Ukraina tapo V.Putino antivakarietiškų nuostatų „bandomuoju triušiu“ iš esmės todėl, kad Rusijos lyderis ir jo šalininkai savo istorinę brolišką tautą laikė „paskutine raudona linija ilgoje Vakarų pažeminimų serijoje“.

„Putinas savo kalbose tai ne kartą pavadino Vakarų „antirusišku projektu“. Šie tariami pažeminimai siekia ilgą laikotarpį – ne tik 30 metų nuo Šaltojo karo pabaigos, ar net per 100 metų nuo Sovietų Sąjungos susikūrimo 1922 metais.

Jie siekia visą Europos Apšvietos laikotarpį, šimtmečius, dėl kurių atsirado laisvė, demokratija ir žmogaus teisės. Rusijos nacionalistams, tokiems kaip Putinas, šie įvykiai palaipsniui užtemdė išskirtinį Rusijos, kaip civilizacijos, charakterį“, – rašo „Foreign Policy“.

Pasak leidinio, V.Putinas save laiko ne sovietų paveldėtoju, o Rusijos civilizacijos imperijos vadu, kurios šaknys siekia daug ankstesnį laikotarpį – maždaug nuo 980 iki 1015 m., kurį rusai laiko pirmąja savo imperija, slavų valstybę, žinomą kaip Kijevo Rusija. Štai kodėl, kaip ir V.Putinas, daugelis rusų Kijevo Rusiją vadina „Rusijos civilizacijos lopšiu“, o Kyjivą – „Rusijos miestų motina“.

„The Guardian“: turime nustoti juokauti apie Putiną

Britų leidinys „The Guardian“ mano, kad V.Putinas, kalbėdamas apie Ukrainoje siautėjančius fašistus“, beveik neabejotinai siekia atgaivinti šlovingus prisiminimus apie „didįjį patriotinį karą“.

„Antrasis pasaulinis karas yra labai svarbi Putino pasakojimo dalis. Jis naudojasi pergale, kad sutelktų žmones. Ukrainoje tuo metu veikė nacionalistinės grupuotės, kovojusios už Ukrainos nepriklausomybę prieš sovietus. Sovietų jie buvo laikomi lygiaverčiais su naciais“, – paaiškina britų žurnalistai.

Tačiau, pasak „The Guardian“, „turime nustoti juokauti apie Putiną ir imtis veiksmų su juo susidoroti“.

Ukrainos Nepaprastųjų situacijų valstybės tarnybos nuotr./Rusijos raketų smūgis į Kyjivo daugiabučius
Ukrainos Nepaprastųjų situacijų valstybės tarnybos nuotr./Rusijos raketų smūgis į Kyjivo daugiabučius

„Dešimtmečius norėjome išvengti iššūkio, tikėtis, kad jis pasitrauks. Sudėtinga susidurti su akivaizdžiu faktu, jog Putinas bando visiškai pakeisti pasaulį. Dabar neįmanoma ignoruoti jo tikslų. Kremliaus užsienio politikos ekspertai jau skelbia straipsnius apie tai, kaip jo invazija į Ukrainą reiškia „daugiapolio pasaulio“ pradžią“, – rašo „The Guardian“.

Leidinio tekste Kremliaus dabartiniai veiksmai prilyginami fašizmui. Esą reikia atkreipti dėmesį į tai, kaip V.Putinas prisidengia įvairiais skundais neva Rusija ir rusai yra skriaudžiami.

„Yra daug žmonių – mažumų, ekonomiškai nuskriaustųjų – turinčių teisę skųstis. Tačiau kai tai daro turtingiausias pasaulio žmogus, akivaizdus chuliganas, tai reiškia ką kita.

Vokiečių psichoanalitikas Erichas Frommas savo puikiame nacių proto tyrime apibūdino, kaip nacių teiginys, kad jie yra aukos, iš tikrųjų buvo būdas pateisinti savo veiksmus. Iš pažiūros Putino režimas nepanašus į nacius. Rusija turi savo totalitarines tradicijas. Tačiau pagrindinė mintis yra ta pati“, – rašo „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius