-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip Donaldas Trumpas su Pakistano premjeru telefonu kalbėjosi

Donaldas Trumpas tik sausio pabaigoje bus inauguruotas JAV prezidentu, bet jis jau bendrauja su dešimtimis kitų pasaulio šalių lyderių. Pirmadienį savo eilės sulaukė amerikiečių sąjungininko Pakistano premjeras Nawazas Sharifas, o Islamabadas netrukus paskelbė pilną pokalbio nuorašą – D.Trumpo žodžių nesumaišysi su niekuo kitu, rašo „The Washington Post“.
Pakistano premjeras Nawazas Sharifas
Pakistano premjeras Nawazas Sharifas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ministras pirmininkas Muhammadas Nawazas Sharifas paskambino išrinktajam JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir pasveikino jį su pergale“, – skelbiama nuorašo pradžioje, o tuomet pereinama prie D.Trumpo žodžių – tiesiogine kalba.

Išrinktasis JAV prezidentas N.Sharifui pareiškė: „Jūsų labai gera reputacija. Jūs – nuostabus vyrukas. Jūs dirbate puikų, visais būdais matomą darbą. Laukiu greito susitikimo su jumis. Kalbėdamasis su jumis, premjere, jaučiuosi, lyg kalbėčiausi su žmogumi, kurį jau seniai pažįstu.

Jūsų šalis yra nuostabi, galimybės – neįtikėtinos. Pakistaniečiai yra viena protingiausių tautų. Esu pasiruošęs vaidinti tokį vaidmenį, kokio norėsite, kad rasčiau sprendimus didžiausioms problemoms. Jausiuosi pagerbtas ir sprendimus rasiu asmeniškai. Galite bet kada man skambinti“, – kalbėjo D.Trumpas.

N.Sharifas tuomet pakvietė D.Trumpą atvykti į Pakistaną, o išrinktasis JAV prezidentas atsakė: „Labai norėčiau atvykti į fantastišką šalį, fantastišką vietą su fantastiškais žmonėmis. Prašau, perduokite Pakistano žmonėms, kad jie nuostabūs. Visi pakistaniečiai, su kuriais susidūriau, yra išskirtiniai žmonės.“

Donaldas Trumpas: „Labai norėčiau atvykti į fantastišką šalį, fantastišką vietą su fantastiškais žmonėmis.“

Telefoninio pokalbio nuorašą paskelbė Pakistano spaudos informacijos biuras, o D.Trumpo komanda jokių papildomų komentarų kol kas nepateikė.

Tokia Vašingtono komplimentų lavina Pakistanui ir pakistaniečiams – šis tas nauja. O ir pats D.Trumpas dar 2012 metais tinkle „Twitter“ nepagailėjo priekaištų Islamabadui.

„Supraskite: Pakistanas nėra mūsų draugas. Davėme jiems milijardus dolerių ir ką gavome? Nepagarbą ir išdavystę – ir dar blogiau“, – 2012-ųjų sausį parašė D.Trumpas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas dienraščio „The New York Times“ redakcijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Išrinktasis JAV prezidentas per rinkimų kampaniją taip pat siūlė apriboti musulmonų priėmimą į Jungtines Valstijas. Ypač – iš šalių, kurios ekspertų laikomos terorizmo karštaisiais taškais. Pakistanas tikrai pakliūtų į tokių valstybių sąrašą.

Galiausiai D.Trumpas ne kartą viešai tiesiog garbino Pakistano strateginę priešininkę Indiją. Per kampaniją turtuolis viliojo Amerikos indus balsuoti už jį – esą tuomet Indija ir JAV bus „geriausios draugės“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pakistano premjeras Nawazas Sharifas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pakistano premjeras Nawazas Sharifas

Pakistanas kasmet gauna itin daug finansinės paramos iš Amerikos. Šiais finansiniais metais JAV Islamabadui bus suteikusios pagalbos beveik už 1 mlrd. JAV dolerių.

Tuo metu N.Sharifas savo vadovaujamoje šalyje tikrai nėra toks mylimas, kaip galėtų pasirodytų iš D.Trumpo žodžių. Premjerą persekioja įtarimai dėl korupcijos, o Panama Papers skandalas šiemet parodė, kad jo šeimos nariai Londone turi keturis prabangius butus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius