Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip „V.Putino Rasputinas“ gąsdino Antikristo armija

Buvęs „Fox News“ laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas balandžio 30 d. paskelbė interviu su Rusijos fašistuojančiu ideologu Aleksandru Duginu. Interviu buvo iš anksto įrašytas jam vykstant į Maskvą imti interviu iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino.
Romanas Golovanovas ir Aleksandras Duginas
Romanas Golovanovas ir Aleksandras Duginas / Stopkadras

„Programa nenuvylė. Rusijos propagandininkams tai buvo sėkmingas įžengimas į Amerikos svetaines. Daugeliui A.Dugino kritikų tai buvo dar vienas beprotybės, slypinčios Rusijos režimo širdyje, patvirtinimas“, – sako Europos politikos analizės centro (CEPA) apžvalgininkė Julia Davis savo komentare.

Kartais vadinamas „V.Putino Rasputinu“, iš dalies dėl savo ilgos barzdos, A.Duginas nuoširdžiai remia Rusijos invaziją į Ukrainą ir ukrainiečius vadina degeneratų rase, kurie išlindo iš kanalizacijos kanalų ir nusipelno būti sunaikinti genocido būdu. Ukrainiečius reikia „žudyti, žudyti, žudyti“, siūlė save filosofu vadinantis A.Duginas.

Interviu vyko pagal jau nusistovėjusią T.Carlsono schemą: rimto veido laidų vedėjas pagarbiai suteikė savo pašnekovui galimybę nepertraukiamai išsakyti savo mintis.

Dauguma žurnalistų būtų pasinaudoję šia proga ir paklausę A.Dugino apie jo ryšius su V.Putinu ir įtaką jam, taip pat apie tai, kodėl jis pateisina masines žudynes ir galimas sąsajas su likimu jo dukters, žuvusios per 2022 m. sprogus automobilyje padėtai bombai, kuri galėjo būti skirta jam.

Priešingai, T.Carlsonas nusprendė nesikišti į Rusijos politiką ir vietoj to leido A.Duginui burnoti prieš „anglosaksų pasaulį“. Nesigilindamas į A.Dugino genocidines pažiūras, T.Carlsonas tiesiog pažymėjo: jo idėjos laikomos tokiomis pavojingomis, kad Ukrainos vyriausybė nužudė jo dukterį, o „Amazon“ neparduoda jo knygų. (Kai kurias A.Dugino knygas ir interviu iš tiesų galima rasti „Amazon“.)

„Rusijos propagandininkai jau seniai svajoja įpiršti savo idėjas ir iškreiptą istorijos interpretaciją amerikiečiams, dažnai pastebėdami, kad amerikiečiai yra pakankamai kvaili ir neišsilavinę, kad patikėtų bet kuo“, – komentavo teksto autorė.

RT vadovė Margarita Simonian ne kartą pabrėžė, kad Maskva turėtų įdarbinti ir pasitelkti Vakarų įtakingus asmenis, kad pasiektų užsienio auditoriją. Po interviu su T.Carlsonu A.Duginas prakalbo propagandinėje Rusijos žiniasklaidoje ir pasidžiaugė sėkmingu skverbimusi į Vakarų protus.

A.Duginas džiaugėsi savo sėkme ir aiškino, kodėl Vakarai nekenčia V.Putino

Savo „Telegram“ kanale A.Duginas pasigyrė, kad jo pokalbį su T.Carlsonu peržiūrėjo apie 6 mln. žmonių, ir netgi paragino Rusijos valdžios institucijas atblokuoti socialinį tinklą „X“ (buvusį „Twitter“), nes dabar jį kontroliuoja „libertaras Elonas Muskas“. Jis džiūgavo dėl to, kad praskleidė Vakarų didžiosios žiniasklaidos šydą, ir pavadino T.Carlsoną „žurnalistu Nr. 1 pasaulyje“.

A.Duginas sakė T.Carlsonui, kad Vakarai nekenčia V.Putino dėl jo „vertybių“, o ne dėl karinės agresijos. „Atsižvelgiant į tai, kad kažkas, turintis branduolinį ginklą, tvirtai gina tradicines vertybes, kurias jūs ketinate panaikinti, manau, kad jie turi tam tikrą pagrindą šiai rusofobijai ir neapykantai V.Putinui.“ Linksėdamas T.Carlsonas apgailestavo dėl „labai rimtos“ neapykantos, kurią Vakarai jaučia V.Putinui.

Balandžio 30 d. kanalo „Solovjovo Live“ laidos vedėjas Romanas Golovanovas pokalbį su A.Duginu pavadino tokia antrašte – „Tuckeriui pasakojo apie Antikristo armiją“ – ir pradėjo nuo žodžių: „Dažnai mūsų dabartinę konfrontaciją su Vakarais apibūdiname kaip kovą su Antikristo armija. Ar jums pavyko jam tai pasakyti?“

Pasak A.Dugino, amerikietis atvyko mokytis ir išklausyti, o ne su išankstiniu nusistatymu, kas yra teisinga ir neteisinga. Jis apgailestavo, kad reikėjo sutrumpinti ilgą interviu, todėl buvo iškirpta didžioji dalis jo filosofinių samprotavimų.

61-erių metų rusas teigė, kad T.Carlsonas palygino jo interviu su ankstesniu pokalbiu su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu ir gyrė tiek A.Duginą, tiek V.Orbaną kaip kultūros ir civilizacijos, kuri yra „daug gilesnė“ už Vakarų kultūrą ir civilizaciją, atstovus. Laidos vedėjo reportažuose iš Maskvos per vasario mėn. kelionę buvo minčių, kad Rusijos prekybos centrai gerai aprūpinti prekėmis ir kad Stalino laikų metro sistemoje nėra grafičių.

Pasak A.Dugino, T.Carlsonas skundėsi dėl nykstančių laisvių Jungtinėse Valstijose, nors neaišku, kiek simpatijų jis sulaukė iš totalitarinės sistemos palaikytojo, pastebėjo komentaro autorė. Jis taip pat prisiminė T.Carlsono teiginį, kad tokie žmonės kaip V.Putinas ir A.Duginas supranta vakariečius geriau, nei jie (vakariečiai) supranta save.

„Nuvylė tai, kad amerikiečiai dar nesutiko su V.Putino nuomone, jog jie yra satanistinės civilizacijos dalis ir priklauso Antikristo kultūrai. Vis dėlto jis pastebėjo pažangą, nes konservatyvūs amerikiečiai dabar „atranda“ konservatyviąją Rusiją ir taip permąsto įvykius savo šalyje“, – A.Dugino pokalbį perpasakojo komentaro autorė.

Po nesėkmingo T.Carlsono interviu su V.Putinu, kuris JAV ir platesniuose demokratiniuose Vakaruose sukėlė visuotinį pasityčiojimą ir kurio metu Rusijos vadovas su T.Carlsonu elgėsi atvirai nepagarbiai, režimo propagandininkai skundėsi, kad jiems nesiseka.

M.Simonian garsiai išsakė priekaištus dėl „tradicinių vertybių“ – galbūt dėl to A.Duginas nutarė užpildyti šią spragą.

„R.Golovanovas džiaugėsi, kad Tuckerio, kaip jis jį pavadino, dėka amerikiečiai atranda kitą Rusijos pusę, o ne žino tik tokius veikėjus kaip miręs opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, kuris buvo nužudytas nuo Kremliaus rankos maždaug tuo pačiu metu, kai T.Carlsonas davė interviu V.Putinui“, – pastebėjo komentaro autorė J.Davis.

A.Duginas sakė R.Golovanovui, kad turi daug bendro su amerikiečių transliuotoju, ir teigė, kad abu yra Vakarų „cancel kultūros“ aukos. Toliau laidos vedėjas citavo kitą savo kolegą propagandininką Sergejų Mardaną, kuris pavadino A.Duginą „V.Putino filosofu“ ir teigė, kad jo darbų apimtis užgožtų bet kurį amerikiečių profesorių.

Kalbant apie bendrą vaizdą, A.Duginas norėjo, kad visi suprastų, jog viskas sukasi apie V.Putiną – kaip Rusijos, jos caro ir valdovo, kuriam rūpi pasaulio ir visos žmonijos likimas, vaizdinį įsikūnijimą.

„Kenkti Antikristui iš vidaus“

Valstybinės propagandos mašinos entuziazmas dėl T.Carlsono nesumažėjo. Tokiems kalbėtojams kaip R.Golovanovas jis atstovauja „baltiesiems krikščionims“, kurie su visomis šeimomis taip gausiai kraustosi į Rusiją, kad žemės kaina Rusijoje netrukus šoktels į viršų, nes prie amerikiečių prisideda kanadiečiai, prancūzai, italai ir vokiečiai.

Šiai vizijai A.Duginas nepritaria. Jis perspėjo R.Golovanovą nepriimti vakariečių į Rusiją, teigdamas, kad jiems būtų geriau likti savo šalyse ir „kenkti Antikristui iš vidaus“. Jis samprotavo, kad persikėlusios iš Amerikos į Rusiją šios šeimos tiesiog padidins beveik visuotinį proputinišką balsavimą ir todėl nieko nepakeis.

Pasak A.Dugino, tik pasilikę Jungtinėse Valstijose šie žmonės galėtų balsuoti už tokį žmogų kaip Donaldas Trumpas ar Tuckeris Carlsonas, o tai sugriautų Vakarus iš vidaus ir būtų daug naudingiau Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius