Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Duginas užsimena, kad po pralaimėjimo Chersone reikia „paaukoti“ V.Putiną

Po Rusijos atsitraukimo iš Chersono – vieno iš skaudžiausių Kremliui – karo šalininkai ėmė kritikuoti Rusijos elitą ir raginti pradėti „šventąjį“ karą bei represijas, o prieštaringai vertinamas filosofas Aleksandras Duginas net užsiminė apie galimą Vladimiro Putino „paaukojimą“, atkreipia dėmesį opozicinis Rusijos portalas agents.media.
Aleksandras Duginas
Aleksandras Duginas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paaukoti V.Putiną?

Kraštutinių dešiniųjų filosofas Aleksandras Duginas savo „Telegram“ kanale palygino Chersono pasidavimą su Belgorodo ar Kursko pasidavimu ir rašė, kad už tai, kas įvyko, atsakinga „valdžia“.

„Mes suteikiame Valdovui absoliučią valdžios pilnatvę, ir jis kritiniu momentu išgelbsti mus visus – žmones, valstybę, tautą, piliečius. <...> O jei jis mūsų neišgelbės? Tuomet tai „lietaus karaliaus“ likimas“, – rašo Duginas, turėdamas omenyje britų kultūrologą Jamesą Frazerį. Jis aprašė Aukštutinio Nilo genčių, kurios garbino „lietaus karalių“, turėjusį sukelti kritulius, tačiau, jei lietus neprasidėdavo, jį nužudydavo, tradicijas.

A.Duginas ragina Rusijoje „įvesti ideologiją“. „Valdovas jau beveik tai padarė. Bet vėl – beveik. O Chersonas buvo ne beveik atiduotas, o visiškai atiduotas. <...> Paskutinis išteklius yra ideologija. Tikra, o ne suklastota, kurią bando įpiršti Prezidento administracija, mirtinai išsigandusi realybės maišto“, – rašo jis.

Pastaraisias metais Kremlius laikėsi atokiau nuo A.Dugino, tačiau teigiama, kad dabar jis vėl dažnas svečias Kremliuje, jam patikėta sukurti ideologiją, kuria patikėtų Rusijos visuomenė. A.Duginas vėl tapo įdomus Kremliui po jo dukters Darjos Duginos susprogdinimo, kuriuo kaltinamos Ukrainos specialiosios tarnybos.

„Youtube“ stop kadras/Aleksandras Duginas avarijos vietoje
„Youtube“ stop kadras/Aleksandras Duginas avarijos vietoje

A.Duginas yra filosofas, vienas žymiausių „rusų pasaulio“ ideologų. Nuo 2000-ųjų pradžios jis pasisako už Eurazijos sąjungos, kuriai turėtų priklausyti visos buvusios SSRS šalys, sukūrimo idėją. Viena iš pagrindinių jo teorijų grindžiama Rusijos ir „kolektyvinių Vakarų“ konfrontacija. Daugelis mąstytojų kaltina A.Duginą išpažįstant iš esmės fašistines pažiūras.

Pasigenda kovos ir propagandos

Panašų reikalavimą turi ir rašytojas Zacharas Prilepinas.

„Pradėjau suprasti, kodėl mes nepradėjome didelės ir visuotinės propagandos, taip pat kovos prieš mūsų nerusišką oligarchiją, prieš sabotažą ir kitą demonstratyvų brutalumą. Jei ši propaganda ir ši kova bus pradėta – visa šalis dirbs dėl pergalės, lauks jos, tikės ja“, – rašė Z.Prilepinas savo „Telegram“ kanale lapkričio 9 d., kai buvo paskelbta apie Chersono pasidavimą.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Zacharas Prilepinas
Nuotr. iš „Wikipedia“/Zacharas Prilepinas

Kitą dieną jis rašė, kad V.Putinas ne kartą buvo suklaidintas savo pavaldinių, ragino „pasakyti tiesą“ ir palygino Rusijos prezidento klaidas su Josifo Stalino klaidomis, įskaitant Suomijos karą.

Nacionalistas Jegoras Cholmogorovas, paskelbęs apie Chersono pasidavimą, pasidžiaugė, kad „nebuvo padaryta jokių „geros valios gestų“, ir rašė, kad „belieka sukąsti dantis, melstis ir dirbti dėl ateities“. Vėliau jis rašė, kad „nėra jokių garantijų“, jog Rusijos kariuomenė sugebės išlaikyti sausumos koridorių į Krymą, t. y. dalį Chersono srities kairiajame Dnipro krante.

Svaičioja apie visuotinį karą

Karo korespondentas Jurijus Kotenokas lapkričio 11 d. rytą rašė, kad „Rusiją išgelbės visuotinis karas“, ir kritikavo oligarchus, kurie, išskyrus Jevgenijų Prigožiną ir Konstantiną Malofejevą, „nė piršto nepajudino dėl tėvynės“.

Jei šiuo metu negalime laimėti technologiškai, galime sukelti siaubą.

„Norėdama išlikti, Rusija turi pereiti prie totalinio karo. Organizuokite priešų, jų bendrininkų ir kt. medžioklę užsienyje. Šioms užduotims atlikti samdykite vykdytojus. Jų pakanka. Mes jiems jau esame orkai, mes nebūsime geresni. Jei šiuo metu negalime laimėti technologiškai, galime sukelti siaubą“, – rašo J.Kotenokas.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas dieną prieš Chersono pasidavimą savo „Telegram“ kanale paskelbė vaizdo įrašą, kuriame gulėdamas ant sofos kalba apie „šventąjį karą“ ir sako, kad „svajoja mirti šiame kare ir kad jo vaikai taip pat mirtų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius