Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kapitolijaus šturmo dalyviai ir simboliai: „šamanas“, konfederatų vėliava, Aušvico džemperis

Riaušininkams šturmavus Kapitolijų, kad būtų sutrukdytas Joe Bideno pergalės patvirtinimas, imta tvirtinti, kad tai – Donaldo Trumpo rėmėjais apsimetę kairieji. Tačiau ryškus apsiausties pėdsakas socialiniuose tinkluose leidžia atpažinti dalyvius, tarp kurių netrūksta „Q Anon“ judėjimo narių, baltųjų viršenybės šalininkų. Priešingai nei tvirtinama, vienas iš dalyvių neturėjo kūjo ir pjautuvo tatuiruotės.
Konfederatų vėliava
Konfederatų vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį abiem Kongreso rūmams balsuojant dėl Rinkikų balsų patvirtinimo, Kapitolijų apsupo prezidento Donaldo Trumpo paraginti protestuotojai. Netrukus dalis jų įsiveržė į pastatą, įskaitant Senato posėdžių salę, ėmė Kapitolijų siaubti. Vyko susirėmimai su policijos pareigūnais, žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Galiausiai Joe Bideno pergalė rinkimuose vis tiek buvo patvirtinta, o riaušininkų išsižadėjo pats D.Trumpas, apsiausties metu sakęs, kad juos „myli“.

VIDEO: Paviešinti vaizdai iš riaušininkų nusiaubto JAV Kapitolijaus

„Demonstrantai, kurie prasiskverbė į Kapitolijų, nepaisė Amerikos demokratijos buveinės. Tiems, kas dalyvavo smurto ir griovimo aktuose: jūs neatstovaujate mūsų šaliai. Tie, kas pažeidėte įstatymą, atsakysite“, – pareiškė prezidentas po to, kai imta svarstyti apie jo apkaltos galimybę.

Kas dalyvavo apsiaustyje?

Q Anon“ šalininkai

Nuotraukose iš Kapitolijaus šturmo netrūksta asmenų, siejamų su kraštutinių dešiniųjų grupėmis, kurios internete dalijasi sąmokslo teorijomis. Daug jų buvo aktyvūs ir D.Trumpo mitinguose.

VIDEO: D.Trumpo šalininkų riaušėse JAV prasiliejo kraujas: veržiantis į Kapitolijų žuvo mažiausiai 4 žmonės

Itin greitai socialinius tinklus apskriejo nuotrauka, kurioje – vyras nudažytu veidu, kailine kepure su ragais ir laikantis JAV vėliavą. Jis – Jake'as Angeli arba Jacobas Chansley, gerai žinomas sąmokslo teorijas skleidžiančio „Q Anon“ judėjimo rėmėjas. Pats jis vadina save „Q Anon šamanu“, rašo BBC.

Socialiniuose tinkluose netrūksta vaizdo įrašų, kuriuose jis kalba apie suklastotus rinkimus, degina apsaugines veido kaukes, neigia koronaviruso egzistavimą. Žemiau esančiame vaizdo įraše jis reiškia paramą D.Trumpui.

Žemiau esančioje nuotraukoje „šamanas“ užfiksuotas D.Trumpo palaikymo mitinge 2020-ųjų lapkričio 7 dieną Finikse.

„Scanpix“/AP nuotr./Jake'as Angeli
„Scanpix“/AP nuotr./Jake'as Angeli

„Išdidūs vaikinai“

Tarp šturmavusiųjų Kapitolijų pastebėti ir „Proud Boys“ (liet. „Išdidūs vaikinai“). Grupė, kurią sudaro vien vyrai, įkurta 2016 metais ir yra griežtai nusiteikusi prieš imigrantus.

ZUMAPRESS.com/„Proud Boys“ nariai
ZUMAPRESS.com/„Proud Boys“ nariai

Per prezidentinius debatus D.Trumpas, paragintas pasmerkti smurtaujančias baltųjų viršenybės šalininkų grupes, kreipėsi į „Proud Boys“: „Atsitraukite ir laukite“.

Vienas narių Nickas Ochsas pasidalijo asmenuke iš Kapitolijaus su prierašu: „Labas iš Kapitolijaus lol“. Iš vidaus jis rengė tiesioginę transliaciją, rašo BBC.

Kas paliko raštelį N.Pelosi?

Viena plačiausiai paplitusių nuotraukų – kaip į Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi kabinetą įsibrovęs vyras sėdi pasidėjęs koją ant jos stalo. Jis buvo identifikuotas kaip Richardas Barnettas iš Arkanzaso.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Richardas Barnettas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Richardas Barnettas

Šalia Kapitolijaus pastato jis „The New York Times“ žurnalistams sakė nuo N.Pelosi stalo pasiėmęs voką ir palikęs ją keikiantį raštelį.

Pasak vietos žiniasklaidos, R.Barnettas priklauso grupėms, susijusioms su teisėmis į ginklus, jis taip pat žurnalistų buvo kalbintas vienoje iš „Stop the Steal“ (liet. „Sustabdykite vagystę“) demonstracijų. Šis judėjimas atsisako pripažinti Joe Bideno pergalę prezidento rinkimuose, nurodo BBC.

Trūksta „Antifa“ dalyvavimo įrodymų

Tarp D.Trumpo rėmėjų netrūksta tvirtinančių, kad Kapitolijaus šturme dalyvavo kairiųjų grupė „Antifa“. Esą jie, apsimesdami D.Trumpo rėmėjais, siekė sukelti chaosą.

Kaip „įrodymas“ pateikta tatuiruotė ant vieno iš protestuotojų rankos: tvirtinama, kad tai – kūjis ir pjautuvas, komunizmo simboliai.

Ekrano kopija/Riaušininkai Kapitolijuje
Ekrano kopija/Riaušininkai Kapitolijuje

Tačiau, rašo BBC, nuotraukoje priartinus tatuiruotę matyti, kad tai – simbolis iš kompiuterinių žaidimų serijos „Dishonored“.

Simbolis iš kompiuterinių žaidimų serijos „Dishonored“
Simbolis iš kompiuterinių žaidimų serijos „Dishonored“

Taip pat teigiama, kad „šamanas“ J.Angeli yra su rasizmu kovojančios organizacijos „Black Lives Matter“ (liet. „Juodaodžių gyvybės svarbios“, BLM) rėmėjas – dalijamasi jo nuotrauka iš BLM mitingo Arizonoje

J.Angeli iš tiesų jame dalyvavo, tačiau kaip kontrprotestuotojas – matyti, kad jis ten laiko „Q Anon“ ženklą.

Konfederatų vėliava

Bent vienas į Kapitolijų įsiveržęs asmuo laikė konfederatų vėliavą – ji reprezentavo valstijas, JAV pilietinio karo metu palaikiusias vergovę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Konfederatų vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Konfederatų vėliava

Todėl ši vėliava laikoma rasizmo simboliu, raginama ją uždrausti visose Jungtinėse Valstijose. Kiti ją laiko svarbia pietinių JAV valstijų istorijos dalimi.

Liepą paskelbta, kad vėliava nebegalės kabėti ant JAV kariuomenės pastatų, nes naujoji politika atmeta „skaldančius simbolius“, rašo BBC.

Anksčiau D.Trumpas gynė konfederatų vėliavą: „Pažįstų žmonių, kurie mėgsta konfederatų vėliavą ir negalvoja apie vergovę... Manau, kad tai tiesiog žodžio laisvė.“

Vienas iš riaušininkų dėvėjo džemperį su užrašu „Aušvico stovykla“. Šioje koncentracijos stovykloje Holokausto metu buvo nužudyta per milijoną žydų.

Kaip teigia „The Independent“ žurnalistai, ant džemperio buvo užrašyta „Darbas išlaisvina“. Tai – aliuzija į užrašą ant Aušvico vartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius