Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karą ir pokario sėkmę mačiusiam Japonijos ekspremjerui Y.Nakasone sueina 100 metų

Gyventojų ilgaamžiškumu garsėjančioje Japonijoje visai tinkama, kad vienas garsiausių buvusių šalies lyderių sulaukė 100 metų.
Yasuhiro Nakasone
Yasuhiro Nakasone / „Scanpix“/AP nuotr.

Per Antrąjį pasaulinį karą, kaip karinio jūrų laivyno karininkas, Yasuhiro Nakasone matė savo šalies absoliutaus pralaimėjimo ir nuniokojimo prarają. Po keturių dešimtmečių jis vadovavo Japonijai per jos ekonominės sėkmės piką. Pastaraisiais metais jis toliau agitavo už amerikiečių parengtos Japonijos pacifistinės konstitucijos persvarstymą, kurio kol kas nepasiekė nei jis, nei koks nors vėlesnis lyderis.

„Jaučiuosi palaimintas, kad galėjau atsistoti ir dirbti su japonais už Japonijos atstatymą (po karo), – sakoma Y.Nakasone pareiškime sekmadienį minimo jo jubiliejaus proga. – Kai galvoju apie 100 savo gyvenimo metų besikeičiančiais laikais, atgyja daug prisiminimų ir jausmai užpildo krūtinę.“

Y.Nakasone, kuriuo šeimos namuose Tokijuje rūpinasi 71 metų duktė, gyvenimo tempas lėtėja, bet jo sveikata gera, sakė padėjėjas. Šį mėnesį ekspremjeras nepasakė savo metinės kalbos per mitingą už konstitucijos persvarstymą, nes susilaužė dešinę ranką ir negali naudotis lazdele, kad atsistotų iš invalido vežimėlio.

Tačiau kiekvieną rytą jis perverčia laikraščius, skaito knygas, o kartais lydimas šeimos užsuka į savo biurą. „Amžinas tyrinėjimų ir intelektualinio smalsumo troškulys yra labai svarbus“, – sako Y.Nakasone.

Y.Nakasone, kurio tėvas prekiavo mediena, gimė 1918 metų gegužės 27-ąją, paskutiniais Pirmojo pasaulinio karo metais. Jis studijavo Tokijo universitete, o paskui pradėjo tarnybą kariniame jūrų laivyne, kur Antrojo pasaulinio karo metais iškilo iki trečiojo rango kapitono lygio.

Savo politinę karjerą jis pradėjo kaip įnirtingas nacionalistas, smerkęs JAV okupaciją, kuri tęsėsi nuo 1945-ųjų iki 1952-ųjų. 6-ame dešimtmetyje jis buvo varomoji jėga statant daug išteklių neturinčioje Japonijoje branduolinius reaktorius, padėjusius paskatinti šalies pokario ekonomikos augimą ir atsigavimą.

Per daugiau kaip pusę amžiaus parlamente jis dirbo įvairiuose vyriausybės postuose, įskaitant Gynybos agentūros vadovo ir tarptautinės prekybos ir pramonės ministro postus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, Prancūzijos prezidentas François Mitterrand'as, JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Japonijos premjeras Yasuhiro Nakasone (1983 m.)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, Prancūzijos prezidentas François Mitterrand'as, JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Japonijos premjeras Yasuhiro Nakasone (1983 m.)

1982–1987 metais būdamas premjeru jis stiprino Japonijos gynybą ir aljansą su JAV, ėmėsi valstybinių telefono, tabako ir geležinkelių kompanijų privatizavimo. Jis taip pat garsėjo šiltais santykiais su buvusiu JAV prezidentu Ronaldu Reaganu, kuris pats išgyveno iki 93 metų amžiaus.

Y.Nakasone nacionalistinis palikimas apima pirmąjį oficialų pokario premjerų apsilankymą Jasukunio šventykloje, kurią kaimyninės šalys laiko Tokijo militaristinės praeities simboliu. Jasukunio šventykloje pagerbiami visi karuose žuvę japonai, tarp jų kai kurie aukšto rango kariškiai ir politikos veikėjai, nuteisti už sunkius nusikaltimus po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare.

Šis jo apsilankymas pakurstė ir šiandien teberusenančius ginčus su Kinija ir Pietų Korėja dėl Antrojo pasaulinio karo istorijos.

Dabartinį Japonijos premjerą Shinzo Abe, kuris taip pat yra nacionalistas ir sprendžia tuos pačius stipresnių pajėgų, konstitucijos pertvarkymo ir net prekybinės trinties su JAV klausimus, kai kurios japonų žiniasklaidos priemonės ir analitikai lygina su Y.Nakasone. Tačiau Japonija, kuriai šiandien vadovauja Sh.Abe, nebėra savo viršūnėje, o Kinija dabar yra JAV priešininkė, tad Sh.Abe laikosi karingesnės pozicijos dėl Pekino aspiracijų.

„Svarbus šių dviejų lyderių skirtumas yra tas, kad Nakasone išgyveno karą, tikrus mūšio laukus ir matė, kaip žūsta jo draugai. Tai nulėmė tam tikrą Nakasone vidinį kuklumą, nors jis dažnai atrodo išdidus“, – sakė Tokijuje įsikūrusio universiteto „Aoyama Gakuin“ tarptautinės politikos profesorius Hiro Aida.

Y.Nakasone nėra pirmasis buvęs Japonijos lyderis, sulaukęs 100 metų. Princas Naruhiko Higashikuni, kuris premjero poste dirbo 54 dienas iškart po Antrojo pasaulinio karo, sulaukė 102 metų. Japonijoje gyvena daugiau kaip 67 tūkst. šimtamečių, įskaitant seniausią pasaulio žmogų – 117 metų moterį.

Y.Nakasone sako dar nebaigęs savo darbų. „Esu pasiryžęs atsidėti savo paskutiniam pasitarnavimui šaliai, žmonėms ir gimtajam miestui“, – sakė jis.

2003 metais, kai tuometinis premjeras Junichiro Koizumi paragino tuomet 85 metų Y.Nakasone prieš rinkimus atsistatydinti iš parlamento ir užleisti kelią kokiam nors jaunesniam parlamentarui, Y.Nakasone perskaitė haiku poezijos kūrinį.

Pasak jo, šis haiku ir dabar geriausiai apibūdina jo dvasią:

Net stojus sutemoms,

Cikada tęsia dainą,

Kol dar turi gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius