-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Speciali laida: pirmadienį 15min transliuos karalienės Elžbietos II laidotuves

Portalas 15min ateinantį pirmadienį, rugsėjo 19 dieną, tiesiogiai iš Londono transliuos karalienės Elžbietos II laidotuves. Tiesioginė laida naujienų portale prasidės 12.25 val., ją ves žurnalistės Aistė Čiučiurkaitė ir Adelė Meškinytė, bus kalbinami ir įvairių sričių ekspertai.

Ilgiausiai Jungtinę Karalystę valdžiusi monarchė Elžbieta II mirė rugsėjo 8 dieną, sulaukusi 96 metų. Pirmadienį po pamaldų ir laidotuvių ceremonijos ji amžiams atguls Šv. Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje – šalia savo velionių tėvų, sesers Margaret, pernai metais mirusio princo Philipo.

Monarchės laidotuvių ceremoniją galės išvysti ir 15min skaitytojai. Apie dvi valandas truksiančią tiesioginę transliaciją komentuos įvairių sričių ekspertai, tarp jų – politologas Linas Kojala, Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Eitvydas Bajarūnas ir kiti.

Per karalienės laidotuves šimtai pasaulio lyderių ir monarchų susirinks į istorinę Vestminsterio abatiją pačioje Britanijos sostinės širdyje.

Tarp patvirtinusiųjų, kad dalyvaus laidotuvėse – JAV prezidentas Joe Bidenas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Japonijos imperatorius Naruhito. Į laidotuves vyks ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Norinčių atsisveikinti – kilometrinės eilės

Šios laidotuvės, manoma, visame pasaulyje pritrauks milijonų žmonių dėmesį. Ne tik britams, bet ir daugybei žmonių kitose šalyse ji buvo epochos simbolis. Jungtinėje Karalystėje po karalienės mirties buvo paskelbtas gedulas, o laidotuvių diena – nedarbo diena.

Į Vestminsterio salę iš Bakingamo rūmų monarchės karstas buvo atvežtas trečiadienį. Karalius Karolis III, skambant karinio orkestro atliekamiems laidotuvių maršams, vedė karališkąją šeimą paskui arklių traukiamą lafetą su karstu.

Norintys atsisveikinti su karaliene žmonės laukė eilėse, kad monarchei galėtų atiduoti paskutinę pagarbą, o daugelis sunkiai tramdė ašaras. Karstas, uždengtas karališkąja vėliava su Britų imperijos karūna, rutuliu ir skeptru, buvo iškeltas aukštai ant pakylos, karstą nuolat saugo ceremonijų uniformomis vilkintys kareiviai.

Valdė 70 metų

Karalienė Elžbieta II į sostą atsisėdo būdama vos 25 metų, 1952-aisiais, ir įsiliejo į pasaulinę sceną, kurioje dominavo tokie politiniai veikėjai kaip kinų Mao Zedongas, Sovietų Sąjungos lyderis Josifas Stalinas ir JAV prezidentas Dwightas D.Eisenhoweris.

Jos 70 metų trukęs valdymas aprėpė dviejų amžių sandūrą, kai vyko didžiuliai socialiniai, politiniai ir technologiniai sukrėtimai.

Pasaulyje subyrėjo paskutiniai didžiulės Britanijos imperijos likučiai, namuose – „Brexitas“ sukrėtė jos karalystės pamatus, o jos šeimos nariai susidūrė su virtine skandalų.

Tačiau visą laiką Elžbieta II išliko populiari ir buvo ne tik Jungtinės Karalystės, bet ir 14 buvusių britų kolonijų, įskaitant Australiją, Kanadą ir Naująją Zelandiją, karalienė ir valstybės vadovė.

Ji taip pat vadovavo 56 valstybių Sandraugai, kurioje gyvena ketvirtadalis žmonijos, ir buvo Anglikonų Bažnyčios, pasaulinės anglikonų bendruomenės motininės bažnyčios, galva.

2006 metų spalio vidury Elžbieta II lankėsi ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius