TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 18 /2022 09 19

Ukrainos kariuomenė atrėmė Rusijos puolimą prie Kupjansko ir dar 7 gyvenviečių

Zaporižios atominė elektrinė (AE) vėl gauna elektros energiją tiesiogiai iš nacionalinio tinklo, šeštadienį pranešė Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA). Šalia Iziumo rastoje masinėje kapavietėje tęsiasi tyrimas, ekshumuota daugiau palaikų. Čekija, šį pusmetį pirmininkaujanti Europos Sąjungai, šeštadienį paragino įkurti tarptautinį karo nusikaltimų Ukrainoje tribunolą.
Masinė kapavietė Iziume
Masinė kapavietė Iziume / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • JAV pranešė, kad pirmosios dvi NASAMS priešlėktuvinių raketų sistemos Ukrainai bus pristatytos per du mėnesius
  • Zaporižios atominė elektrinė vėl gauna elektros energiją tiesiogiai iš nacionalinio tinklo
  • JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras pareiškė, jog nori nusiųsti tyrėjų grupę į Iziumą, kad patikrintų ukrainiečių teiginius apie aptiktas masines kapavietes
  • V.Zelenskis teigia, kad prie Charkivo į nelaisvę pateko šimtai Rusijos karių
  • Čekija, šį pusmetį pirmininkaujanti ES, šeštadienį paragino įkurti tarptautinį karo nusikaltimų Ukrainoje tribunolą

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

05:58

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Ukrainos žvalgyba: Rusijos pajėgose ryškėja konfliktai

01:16

Ukrainos žvalgybos pranešime „Telegram“ kanale rašoma, kad pasitaiko atvejų, kai Rusijos karo ligoninės atsisako gydyti Ukrainoje sužeistus vadinamuosius „savanorius“.

„Konfliktų tarp skirtingų okupacinių pajėgų padalinių daugėja dėl nevienodo vadovybės požiūrio. Vienas iš vadinamosios „Donbaso savanorių sąjungos“ batalionų patyrė didelių nuostolių per mūšius prie Avdijivkos. Dalinys sužeistuosius nugabeno į Rostovo prie Dono ligoninę. Tačiau ligoninės personalas atsisakė suteikti medicininę pagalbą sužeistiesiems, nes dalinys neturi reguliarios ginkluotos formuotės statuso. Juk „Donbaso savanorių sąjunga“ buvo suformuota pagal savanoriškos mobilizacijos programą BARS – kovinis kariuomenės rezervas. Visais tokiais atvejais gydytojai remiasi tiesioginiu įsakymu“, – teigiama pranešime. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje

Konfliktinė situacija kyla ir tarp Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių bei Luhanske mobilizuotų asmenų, nes vykdant atsitraukimą pastarieji buvo palikti be jokios paramos. Dėl to, teikia Ukrainos žvalgyba, „personalo nuostoliai kartais siekdavo 100 proc.“

Rusija naudoja iranietiškus atakos dronus

23:03

Ukrainos kariuomenė pareiškė, kad Rusija dislokavo iranietiškus atakos dronus, sekmadienį pranešė „New York Times“.

Pasak su „New York Times“ kalbėjusio Ukrainos kariuomenės pareigūno, per kontrpuolimą, kurį Ukraina šį mėnesį pradėjo šiaurės rytiniuose šalies regionuose, ant žemės aptikta atakos bepiločių lėktuvų „Shahed-136“ liekanų.

Šis ginklas yra „kamikadzė dronas, turintis apie 80 kg kovinę galvutę“, kurį galima paleisti iš bortinio sunkvežimio galo, paaiškino „New York Times“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje

Pasak pulkininko Rodiono Kulagino, artilerijos operacijų vado Charkive, dronas iš dangaus nukrenta be jokio perspėjimo.

„Trigubą septyniukę jis susprogdino perpus“, – sakė jis, turėdamas galvoje JAV Ukrainos kariuomenei perduodamas haubicas M777.

„Užuot paleidus 100 artilerijos sviedinių, paprasčiau paleisti vieną iš šių dronų“ ieškoti taikinio, pridūrė jis.

R.Kulaginas taip pat paaiškino, jog tokie dronai yra pakankamai tikslūs.

„Tai labai rimta problema“, – sakė jis ir pridūrė, kad nesiimant jokių atsakomųjų priemonių dronai „sunaikins visą mūsų kariuomenę“.

Ukraina ruošiasi tolesniam teritorijų išlaisvinimo etapui

22:33

„Galbūt dabar kai kuriems iš jūsų atrodo, kad po daugelio pergalių mus apima tam tikras sąstingis. Tačiau tai nėra ramybė“, – sekmadienio kreipimesi kalbėjo V.Zelenskis bei pridūrė, kad Ukraina ruošiasi tolesniam teritorijų išlaisvinimo etapui.

„Iziumas, Balaklija, Kupjanskas ir apskritai Charkivo sritis – tai miestai ir bendruomenės, kuriuos išlaisvinome. Šie žodžiai skamba dabar. Jie girdimi visur.

Mariupolis, Melitopolis ir Chersonas taip pat skamba, bet jie skambės dar dažniau ir garsiau, kai juos išlaisvinsime. Doneckas, Horlivka ir Luhanskas – jie ir toliau skambės. Džankojus, Jevpatorija, Jalta – ir jie taip pat bus“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis
Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis

 

Luhansko srityje žuvo apie 200 Rusijos karių

21:44

Luhansko srities karinės administracijos vadovas S.Haidajus teigia, kad praėjusią naktį Svatove, buvusios autobusų stoties patalpose, kuriose gyveno Rusijos kariai, įvyko sprogimas. Anot jo, žuvo apie 200 Rusijos karių. 

Pasirodė informaciją apie apšaudymą Olenivkoje, Maskva ir Kyjivas apsikeitė kaltinimais

21:32

Ukrainos Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių komisaras Dmitrijus Lubinecas savo feisbuke sureagavo į anksčiau šeštadienį pasirodžiusią informaciją apie dar vieną apšaudymą Olenivkos kalėjimų komplekse, kuriame laikomi Ukrainos karo belaisviai.

Rusijos žiniasklaida ryte skelbė, kad per apšaudymą žuvo vienas Ukrainos belaisvis, dar keturi sužeisti. 

„Nieko nestebina, kad nė vienas okupantų atstovas nenukentėjo, o Rusijos Federacija vėl apkaltino Ukrainą apšaudymu. Tai jau girdėjome vasarą“, – rašo jis. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys

Pasak D.Lubineco, šiuo metu nėra gauta informacijos apie galimas aukas.

„Kaip ir anksčiau, aš, kaip ombudsmenas, esu pasirengęs asmeniškai atvykti į Olenivką ir įvertinti visus faktus, pabendrauti su apšaudymo liudininkais, sužeistais ir sulaikytais piliečiais. Nežinau tikslių Rusijos Federacijos motyvų, dėl kurių ji šiandien apšaudė karo belaisvių stovyklas. Galbūt tai banalus kerštas už pralaimėjimus fronte, o gal tai kryptingas teroras ir demonstratyvus Rusijos Federacijos karinės vadovybės nebaudžiamumas“, – teigia jis.

Melitopolio centre – galingas sprogimas

21:14 Atnaujinta 21:51

Rusijos šiuo metu užimto Melitopolio tikrasis meras Ivanas Fedorovas telegrame rašo, kad miesto centre nugriaudėjo galingas sprogimas. Pasak jo, tikėtina, kad jį suplanavo Rusijos saugumo tarnybos.

Pirminiais duomenimis, teigia meras, bandyta nužudyti su Rusija kolaboravusį „Liaudies policijos skyriaus viršininką“ Denisą Stefankovą.

„Visiems, kurie išdavė Ukrainą, turėtų būti aišku: Rusijai jūsų nereikia. Kai jumis pasinaudos, tapsite nebereikalingi“, – rašo meras. 

Valstybinė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ skelbė, kad sprogimą sukėlė savadarbis sprogstamasis įtaisas. Sprogo automobilis, žmonės nenukentėjo, teigiama toliau. 

15min atkreipia dėmesį, kad nėra galimybės nepriklausomai patikrinti šią informaciją. 

JAV vyriausiasis generolas: Karas šiuo metu Rusijai klostosi nelabai gerai

21:09

JAV vyriausiasis generolas įspėjo, kad vis dar neaišku, kaip Rusija gali reaguoti į naujausias nesėkmes mūšio lauke, bei paragino JAV karius būti budrius lankantis karinėje bazėje Lenkijoje.

„Karas šiuo metu Rusijai klostosi nelabai gerai. Taigi, mūsų visų pareiga – palaikyti aukštą parengties, budrumo būseną“, – po apsilankymo bazėje, kurioje dislokuoti JAV kariai, žurnalistams Varšuvoje sakė JAV kariuomenės generolas, Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley.

Agentūra „Reuters“ buvo paprašyta neskelbti bazės pavadinimo ir neaprašyti jos buvimo vietos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Milley
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Milley

M.Milley nesakė, jog JAV kariams Europoje gresia didesnis pavojus, tačiau nurodė, kad jie turi būti pasirengę.

„Vykstant karui, jūs tiesiog tiksliai nežinote, kas nutiks toliau“, – paaiškino jis.

Olena Zelenska pagerbė karalienę Elžbietą II

20:56

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska sekmadienį pagerbė Vestminsterio salėje pašarvotą karalienę Elžbietą II, o po to Bakingamo rūmuose susitiko su Velso princese Catherine Middleton. 

 

Kanados premjeras pasmerkė Rusijos karo nusikaltimus

20:52

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau sekmadienį pareiškė, kad Ukrainoje aptiktos masinės kapavietės yra Rusijos karo nusikaltimų įrodymas.

Pasak jo, JK ir Kanada – dvi stipriausios šalys, remiančios Ukrainą, susiduriančią su neteisėtais Rusijos veiksmais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Masinė kapavietė Iziume
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Masinė kapavietė Iziume

„Reikia atlikti tinkamą tyrimą ir užtikrinti skaidrumą, o Vladimiras Putinas, jo šalininkai ir Rusijos kariuomenė turi atsakyti už žiaurumus, kuriuos jie vykdė ir tebevykdo Ukrainoje“, – sakė jis.

Ukrainos kariuomenė atrėmė Rusijos puolimą prie Kupjansko ir dar 7 gyvenviečių

19:50

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad Rusija toliau bando įsitvirtinti Donecko srityje. Pranešime taip pat rašoma, kad priešas atakuoja ne tik Ukrainos kariuomenės pozicijas, bet taip pat tęsia gyvenviečių apšaudymus. 

Nukentėjo daugiau kaip 20 gyvenviečių infrastruktūra.

Pranešime taip pat rašoma, kad su žmogiškųjų išteklių trūkumu susidurianti Rusija ieško būdų, kaip į Ukrainą pasiųsti daugiau karių. Šalyje tęsiasi mobilizacija, sutartis pasirašę nauji kariai į frontą siunčiami pabaigę vos savaitę trunkančius šaudymo kursus. 

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

„Per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė priešo atakas prie Kupjansko, Hoptivkos, Mykolajivkos Druhos, Vesela Dolyna, Odradivkos, Marijinkos, Novomichailovkos ir Pravdynės.

Per šią dieną Gynybos pajėgų aviacija atliko 20 smūgių – patvirtinta, kad buvo smogta į 15 priešo gynybos pajėgų koncentracijos vietų ir atramos punktų bei 4 priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas“, – nurodo Ukrainos kariuomenė.

Ukrainos kariuomenė dėkoja estams už pagalbą apmokant karius

18:46

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas savo feisbuko paskyroje pasidalijo nuotraukomis, kuriose užfiksuoti Estijoje besimokantys Ukrainos kariai. 

„Estija padeda apmokyti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Dėkojame už paramą!“ – rašoma žinutėje. 

A.Pugačiova kreipėsi į Rusijos ministeriją: pirmą kartą pasisakė prieš karą Ukrainoje

18:11

Rusijos dainininkė Ala Pugačiova sureagavo į situaciją, kai Rusijos Teisingumo ministerija paskelbė, kad Maksimas Galkinas yra užsienio agentas ir už tai gauna pinigus iš Ukrainos. Ji pirmą kartą viešai pasisakė prieš karą Ukrainoje ir kreipėsi į Rusijos Teisingumo ministeriją, prašydama ir ją įtraukti į agentų gretas kartu su vyru.

Savo instagramo paskyroje ji paskelbė žinutę, kurioje prašo Rusijos Teisingumo ministerijos įtraukti ją į užsienio agentų sąrašą kartu su jos vyru Maksimu Galkinu.

„Kreipimasis į Rusijos Federacijos ministeriją.

Prašau įtraukti mane į mano mylimos šalies užsienio agentų gretas, nes aš solidari su savo vyru, garbingu, padoriu ir nuoširdžiu žmogumi, tikru ir nepaperkamu Rusijos patriotu, linkinčiu gimtinei klestėjimo, taikaus gyvenimo, žodžio laisvės ir nutraukti mūsų vaikinų žūtis dėl iliuzinių tikslų, kurie mūsų šalį daro atstumtąja ir sunkina mūsų piliečių gyvenimą“, – rašė A.Pugačiova.

„StratCom“: Kyjivas perėmė kairiojo Oskilo upės kranto kontrolę Charkivo srityje

18:04

Ukrainos strateginių komunikacijų centras „StratCom“ skelbia, kad šalį ginančios pajėgos kirto Oskilo upę Charkivo srityje ir nuo vakar perėmė kairiojo kranto kontrolę. 

 

Interaktyviame žemėlapyje – Ukrainos karinė pažanga

17:57

„Critical Threats“ projekto autoriai, bendradarbiaudami su JAV Karo studijų institutu sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuriame parodyta Ukrainos karinių pajėgų pažanga atsiimant Rusijos okupuotą teritoriją.
 

 

Liudininko pasakojimas iš Iziumo

17:36

„The Guardian“ dalijasi žurnalisto Luke'o Hardingo pasakojimu iš Iziumo. Čia rastoje masinėje kapavietėje tęsiasi tyrimas. Kiek anksčiau Kyjivas nurodė, kad ekshumacija tęsis dar dvi savaites, tyrėjai ieško ir naujų palaidojimų. 

„Maksimas Maksimovas, stovėdamas tamsoje, parodė į vietą, kur jis buvo kankinamas elektros šoku. Rusų kareiviai išvedė jį iš kameros Iziumo policijos nuovados rūsyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Masinė kapavietė Iziume
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Masinė kapavietė Iziume

Jie pasodino jį ant biuro kėdės ir prie piršto pritvirtino zigzago formos krokodilo segtuką. Kabeliu šis buvo prijungtas prie senovinio sovietų karo lauko telefono.

Ir tada viskas prasidėjo. Kareivis suko rankenėlę, sukdamas ją vis greičiau ir greičiau. Nuo to per Maksimovo kūną nuvilnijo kankinantis impulsas“, – liudininko istoriją pasakoja žurnalistas. 

„Aš nugriuvau. Jie ištraukė mane į viršų. Ant mano galvos buvo užmautas gobtuvas. Nieko negalėjau matyti. Mano kojos nutirpo. Negirdėjau kairiąja ausimi“, – prisiminė liudininkas.

„Tada jie tai padarė dar kartą. Aš praradau sąmonę. Po 40 minučių vėl grįžau į savo kamerą“, – pasakojo kankinimus patyręs vyras.

Suomių tyrimas: pritrūkusi pajėgumų Ukrainoje, Rusija „apvalgė“ Sankt Peterburgą ginančią sistemą

17:25

Dalis aplink Sankt Peterburgą išsidėsčiusių karinių bazių liko be raketų, nes jas Rusija nusprendė panaudoti Ukrainoje vykstančiame kare, skelbia tyrimą atlikęs Suomijos nacionalinio transliuotojo tinklapis yle.fi Labiausiai tikėtina, kad išvežtos raketos yra susijusios su senąja Rusijos naudojama antilėktuvine S-300 sistema.

Portalo „Yle“ gautos palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusija savo sukelto karo Ukrainoje metu galėjo naudoti gausybę priešlėktuvinių raketų perkeltų iš Sankt Peterburgo, nors šis milijoninis miestas yra viena svarbiausių Rusijos priešlėktuvinės gynybos zonų.

123rf.com nuotr./Sankt Peterburgas
123rf.com nuotr./Sankt Peterburgas

Palydovinės nuotraukos atskleidžia, kad, pavyzdžiui, iš vienos bazės, esančios Karelijos sąsmaukoje, į šiaurės vakarus nuo Sankt Peterburgo, vasarą buvo iškelta nemažai priešlėktuvinių sistemų ir raketų.

Apie įrangos perkėlimus Sankt Peterburgo apylinkėse anksčiau nebuvo viešai pranešta nei Rusijoje, nei Vakarų šalyse.

Glaudžiu ratu aplink Sankt Peterburgą buvo 14 priešlėktuvinių raketų bazių, turinčių saugoti antrąjį pagal svarbą Rusijos miestą. Dabar kelios iš jų yra tuščios, praneša yle.fi.

Portalo prašymu gautas palydovines nuotraukas išanalizavo Suomijos karo ekspertas Marko Eklundas. Jis teigia, kad, remiantis nuotraukomis, keturios priešlėktuvinės bazės buvo ištuštintos.

Visą straipsnį skaitykite ČIA.

V.Zelenskis teigia, kad išlaisvintoje Charkivo srityje – daugiau kaip 10 kankinimo kambarių

16:38

Išlaisvintose Charkivo srities gyvenvietėse rasta vadinamųjų „kankinimo kambarių“ ir Rusijos pajėgų tam naudotų prietaisų, šeštadienį vakare savo kalboje teigė Ukrainos prezidentas V.Zelenskis. 

„Išlaisvintose Charkivo srities teritorijose – įvairiuose miestuose ir miesteliuose – jau rasta daugiau kaip dešimt kankinimo kambarių“, – sakė jis.

„Net eilinėje Kozačo Lopano geležinkelio stotyje jie rado kankinimo patalpą, rado kankinimo elektra įrankių“, – pridūrė jis. 

Anksčiau šeštadienį Charkivo srities prokuratūra pateikė panašią informaciją, o šalies saugumo tarnyba pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame vietos gyventojas pasakojo apie okupantų kankinimus.

VIDEO: СБУ отримала свідчення куп'янчанина, який постраждав від тортур фсб: катували струмом і паяльником

Šia tema taip pat skaitykite: Kupjansko gyventojas papasakojo apie rusų kankinimus: „Mane 40 minučių krėtė elektrošoku“

Įsteigta karštoji linija Rusijos kariškiams, pasirengusiems sudėti ginklus

16:30

Ukraina įsteigė karštąją liniją Rusijos kariškiams, pasirengusiems sudėti ginklus, skelbia Koordinacinis elgesio su karo belaisviais štabas.

Ši iniciatyva – tęsinys Vyriausybės projekto „Noriu gyventi“, skirto informuoti Rusijos kariškius apie galimybę sudėti ginklus ir išsaugoti savo sveikatą bei gyvybę.

Kyjive atsisveikinta su žuvusiu baleto šokėju

15:56

BBC žurnalistas Jamesas Waterhouse'as socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotos paskutinės ovacijos Kyjivo operos teatro baleto šokėjui Oleksandrui Šapovalui.

Prieš išvykdamas savanoriškai kovoti į rytus, jis šoko 28 sezonus.

Per mūšį Donecko srityje, prie Majorsko, O.Šapovalas žuvo rugsėjo 12 dieną. 

Britų žurnalistas papasakojo, kuo gyvena Belgorodo miestas: nebeįmanoma ignoruoti karo

14:20

„The Guardian“ pasidalijo britų žurnalisto Andrew Rotho reportažu iš Rusijos pietuose esančio Belgorodo miesto. Jame esantis žurnalistas pasakojo, kad pasienio mieste tapo nebeįmanoma ignoruoti karo. 

„Gatvėmis dabar vaikštinėja nuo Ukrainos kontratakos besitraukiantys rusų kariai. Keletą kartų per dieną virš galvų pasigirsta priešlėktuvinės gynybos pabūklai. Mieste vėl pilna pabėgėlių. Prie sienos Rusijos ir Ukrainos kariai stovi vienas prieš kitą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai

Vėlų vakarą trys rusų kareiviai iš Osetijos klaidžioja nepažįstamomis gatvėmis pro didingą Atsimainymo katedrą. Jie atrodo netvirtai stovintys ant kojų, galbūt girti arba pavargę. Jie ieško vietos, kur galėtų pavalgyti“, – matytus vaizdus aprašo jis.

Toliau žurnalistas pasakoja: „Jie sako, kad nuo vasario mėnesio kovojo Ukrainoje kaip invazinių pajėgų dalis. Jie buvo dislokuoti Velyki Prochodų kaime į šiaurę nuo Charkivo, kai praėjusią savaitę atėjo skubus signalas bėgti atgal į Rusiją.“

Iziume tęsiasi tyrimas: ekshumuojami palaikai, ieškoma naujų palaidojimų

14:09

Meras Valerijus Marčenka televizijos transliacijos metu sakė, kad Iziume rastos masinės kapavietės palaikų ekshumacija truks apie dvi savaites. Pasak jo, tarnybos taip pat ieško naujų palaidojimų. 

„Visų tarnybų darbuotojai atlieka ekshumacijas, iškasinėja palaidotuosius. Jei įmanoma, jie identifikuojami, visi siunčiami į Charkivą tolesniam darbui. Šis darbas tęsis beveik dvi savaites, nes yra daug palaidojimų. Kol kas naujų nerasta, bet sakoma, kad yra daugiau, todėl jų ieškoma“, – kalbėjo Iziumo meras.

V.Marčenkos teigimu, šiuo metu mieste gyvena apie 13-15 tūkst. žmonių, daug jų buvo išvykę ir sugrįžta į išlaisvintą miestą.

Rusija toliau apšaudo Ukrainos gyvenvietes

13:59

Naktį apšaudyta ligoninė Mykolajivo mieste, svarbiame Juodosios jūros uoste, sakė regiono administracijos vadovas Vitalijus Kimas.

Jis taip pat nurodė, kad per apšaudymą kitose regiono dalyse buvo sužeisti du žmonės.

Naktį rusams apšaudžius Nikopolio miestą, esantį kitapus upės nuo didžiausios Europoje atominės elektrinės, buvo sužeisti trys žmonės, sakė Dnipropetrovsko srities administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palikta Rusijos karinė technika Charkivo regione
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palikta Rusijos karinė technika Charkivo regione

Charkivo srityje, kur Ukrainos kontrpuolimas privertė Rusijos karius masiškai atsitraukti iš didžiosios regiono dalies, per praėjusią dieną per raketų atakas žuvo trys žmonės, įskaitant 11 metų mergaitę, pranešė regiono karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas.

Rytinės Donecko srities, kurią nuo 2014 metų iš dalies kontroliuoja prorusiški separatistai, administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka sakė, kad pastarąją parą žuvo penki žmonės.

Iš Ukrainos jau išgabenta 3,7 mln. tonų žemės ūkio produktų

12:52

Pagal susitarimą, sudarytą tarpininkaujat Jungtinėms Tautoms ir Turkijai, kuriuo siekiama atblokuoti Ukrainos jūrų uostus, iš šalies jau išplaukė 165 laivai su 3,7 mln. tonų žemės ūkio produktų, šiandien pranešė Ukrainos infrastruktūros ministerija.

Ministerija teigė, kad 10 laivų su 169 300 tonų žemės ūkio produktų turi išplaukti iš Ukrainos Juodosios jūros uostų, praneša „Reuters“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Odesos uostas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Odesos uostas

Iki karo Ukraina, viena didžiausių grūdų gamintojų ir eksportuotojų pasaulyje, per mėnesį išsiųsdavo iki 6 mln. tonų grūdų.

JK gynybos pareigūnas: V.Putinui nepavyksta įgyvendinti jokių savo karinių strateginių tikslų, tačiau karas tęsis ilgai

12:47

JK gynybos štabo viršininkas admirolas seras Tonis Radakinas interviu BBC teigė, kad V.Putinui nepavyksta įgyvendinti jokių savo karinių strateginių tikslų. 

Vis dėlto, pasak jo, karas tęsis dar ilgai, nepaisant pastarųjų Ukrainos kariuomenės laimėjimų. 

„Iš pat pradžių sakėme, kad tai buvo strateginė prezidento V.Putino klaida, o strateginės klaidos sukelia strategines pasekmes. Ir šiuo atveju tai yra strateginė klaida. Putinui nepavyksta įgyvendinti jokių savo karinių strateginių tikslų. Jis norėjo pavergti Ukrainą, to nepavyks padaryti.

Jis norėjo perimti sostinės kontrolę, matėme, kad tai buvo sužlugdyta jau anksčiau. Matėme, kad jis norėjo susilpninti NATO. Dabar NATO yra daug stipresnė, prie jos prisijungė Suomija ir Švedija“, – kalbėjo jis. 

Pasak T.Radakino, Rusijos pajėgos per mažos, susiduriama su problemomis bandant jas papildyti.

„Taip pat matome nuostabias Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, kurios yra drąsios, kovoja už savo šalį ir priėmė mūsų visų teikiamą tarptautinę paramą“, – pridūrė jis. 

Žiniasklaida: spaudimą Rusijos ekonomikai vasarą tyliai lengvino paspartėjusi gynybos pramonė

12:39

Atrodo, kad prezidento Vladimiro Putino plečiamos karo pastangos didina Rusijos pramonės gamybą ir padeda šalies ekonomikai viršyti daugelį blogiausių prognozių dėl sankcijų, skelbiama „Bloomberg“ straipsnyje.

Karinės technikos gamybą gaubiantis slaptumas ne iki galo paslėpė jos poveikį bendrai Rusijos gamybai.

Baigtinės metalo produkcijos gamyba – statistinė eilutė, į kurią, be tokių daiktų kaip stalo įrankiai, įeina ginklai, bombos ir įvairių rūšių amunicija, – liepos mėnesį Rusijoje išaugo beveik 30 proc., palyginti su ankstesniais metais.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Atskira statistinė kategorija, vadinama „kitos transporto priemonės ir įranga“, kurioje, be dviračių ir panašių gaminių, taip pat klasifikuojami laivai, lėktuvai ir šarvuočiai, taip pat yra viena iš labiausiai augusių.

Tačiau tikėtina, kad gynybos pramonės ekonominis pakilimas gali būti trumpalaikis, ypač jei į ją bus nukreipta daugiau darbo jėgos, o dėl sankcijų sumažės Rusijos karinės mašinos pajėgumai, nes ji neteks modernių komponentų ir technologijų.

Visą straipsnį skaitykite ČIA.

Charkivo srityje žuvo 4 medikai, bandę evakuoti pacientus

12:30

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas pranešė, kad Strilečos kaime apšaudytas medicinos personalas, bandęs evakuoti psichiatrinės ligoninės pacientus. 

„Medicinos darbuotojai, net ir apšaudomi, rizikuodami gyvybe, stengėsi gelbėti pacientus. Pavyko evakuoti 30 pacientų, iš viso įstaigoje yra daugiau kaip 600 pacientų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Evakuacijos metu rusai pradėjo masinį apšaudymą. Preliminariais duomenimis, deja, žuvo 4 medicinos darbuotojai, 2 pacientai buvo sužeisti“, – „Telegram“ rašo jis. 

Kyjivas įspėja apie provokacijas Chersone

12:26 Atnaujinta 15:50

Rusija ir Ukraina sekmadienį apkaltino viena kitą išprovokavus mūšius Chersone po to, kai vaizdo įraše buvo užfiksuoti ankstesnį vakarą įvykę susirėmimai okupuoto Ukrainos miesto centre.

Ukrainos kariuomenė šiuo metu vykdo kontrpuolimą, siekdama susigrąžinti pietinį Chersono miestą, kurį Rusijos kariuomenė užėmė pirmosiomis invazijos savaitėmis.

Šeštadienio vakarą valstybinis rusų naujienų portalas „Vesti-Krym“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip netoli Chersono geležinkelio stoties aplink du šarvuočius vyksta susišaudymas.

Rusijos primesta Chersono administracija vėliau tą pačią dieną pranešė, kad „sunaikino“ užpuolikų grupę.

AP/„Scanpix“ nuotr./Chersonas
AP/„Scanpix“ nuotr./Chersonas

„Chersono centre įvyko susirėmimas tarp miesto gatvėse patruliuojančių Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių ir nenustatytos grupės žmonių“, – „Telegram“ platformoje pranešė administracija.

Sekmadienio rytą Ukrainos pietų kariuomenės vadovybės atstovė spaudai Natalia Humeniuk sakė: „Vakarykštis susišaudymas ir sprogimai Chersone yra okupantų provokacijos.“

N.Humeniuk pridūrė, kad anksčiau „įspėjo, jog rugsėjo 17–20 dienomis pietuose planuojamos provokacijos... siekiant pakenkti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų įvaizdžiui“.

Ukrainos prezidento padėjėjas Mychailo Podoliakas dėl susišaudymų kaltino „augančią įtampą“ tarp įvairių promaskvietiškų grupuočių, kurios ruošiasi bėgti, sužinojusios apie Ukrainos kariuomenės puolimą.

Maskvos primestos Chersono administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas sakė, kad sekmadienio rytą mieste buvo „ramu“.

Pasak jo, ukrainiečių pajegos „bando pulti, bet be rezultatų“.

„Nesakysime, kad viskas vyksta sklandžiai ir Chersono regione nėra jokių problemų,.. (bet) viskas bus gerai“, – teigė jis.

Pastarosiomis savaitėmis Chersone ir kitose rusų okupuotose teritorijose buvo įvykdyta nemažai tikslinių išpuolių prieš prorusiškus pareigūnus.

Rusijos Saugumo tarybos sekretorius lankosi Kinijoje, aptars saugumo klausimus

11:50

„Reuters“ praneša, kad Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas sekmadienį prasidedančio dviejų dienų vizito Kinijoje metu surengs konsultacijas ir susitikimus saugumo klausimais, pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Vizito metu N.Patruševas dalyvaus 17-ajame Kinijos ir Rusijos strateginių saugumo konsultacijų raunde ir 7-ajame Kinijos ir Rusijos teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo saugumo srityje posėdyje, sakoma užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Šie susitikimai rengiami po to, kai ketvirtadienį Uzbekistane įvyko Kinijos Prezidento Xi Jinpingo ir V.Putino tiesioginės derybos, pirmosios nuo karo Ukrainoje pradžios.

Ukraina pateikė naujausius Rusijos nuostolius

10:43

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas nurodo, kad nuo karo pradžios Rusija neteko 54 710 karių, 2218 tankų, 4735 šarvuočių.

Remiantis sekmadienio pranešimu, praėjusią parą šalis agresorė prarado apie 230 karių. 

15min atkreipia dėmesį, kad patikrinti šią informaciją nėra galimybės.

 

Naktį apšaudytas Kramatorsko centras

10:38

Ukrainos žiniasklaida skelbia, naktį Rusija raketomis smūgiavo į Kramatorsko, Donecko srityje, centrą. 

Atakos metu apgadintas viešbutis. Remiantis pirminiais duomenimis, aukų išvengta. 

 

Australija nedraus rusų turistams atvykti į šalį

10:35

Australijos gynybos ministras Richardas Marlesas pareiškė, kad  nedraus rusų turistams atvykti į šalį.

Nuo konflikto pradžios Australija pritaikė sankcijas šimtams Rusijos fizinių ir juridinių asmenų, pranešė „Reuters“. Šalis taip pat tiekė Ukrainai gynybos įrangą ir humanitarinę pagalbą, o aliuminio oksido ir aliuminio rūdos, įskaitant boksitą, eksportą į Rusiją uždraudė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos pasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos pasas

Paklaustas, ar Australija taip pat uždraus rusų turistams atvykti, R.Marlesas atsakė, kad sankcijos yra nukreiptos prieš Rusijos vyriausybę, „o ne prieš pačius Rusijos žmones“.

Rusija vis dažniau taikosi į civilinę infrastruktūrą, siekia palaužti ukrainiečių moralę

09:40

Sekmadienį paskelbtame Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerijos pranešime teigiama, kad nuo karo pradžios Rusija į Ukrainą paleido kelis tūkstančius ilgojo nuotolio raketų, o pastarąją savaitę vis dažniau taikosi į civilinę infrastruktūrą net ir tais atvejais, kai tokios atakos kariniu požiūriu yra nereikalingos. 

Tarp tokių išpuolių – smūgiai kritinės infrastruktūros objektams, pavyzdžiui, elektros linijoms ar Inhuleco užtvankai prie Kryvyj Riho. 

„Susidūrusi su nesėkmėmis fronto linijose, Rusija tikriausiai išplėtė vietų, į kurias yra pasirengusi smogti, skaičių, siekdama tiesiogiai pakenkti Ukrainos žmonių ir valdžios moralei“, – rašoma pranešime. 

Luhansko srities vyrai ir toliau priverstinai mobilizuojami

09:34

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus pranešime „Telegram“ kanale rašo, kad Rusijos rytų karinės apygardos 64-ojoje atskirojoje motorizuotojoje šaulių brigadoje daugiau kaip 90 proc. karių žuvo, buvo sužeisti, dezertyravo. Anot jo, Luhansko srities vyrai ir toliau priverstinai mobilizuojami.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

„Mūsų aviacija smogė į 13 priešo gyvosios jėgos ir įrangos koncentracijos rajonų ir 3 priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas. Be to, priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė penkis bepiločius orlaivius ir vieną priešo sraigtasparnį Ka-52“, – padėtį regione apžvelgė jis. 

Pasak pareigūno, apšaudyta virš 200 Rusijos pajėgų taikinių, tarp kurių – kontrolės punktai, amunicijos sandėliai, karių koncentracijos vietos ir pan. 

Sunaikinta karinę įrangą gabenusi Rusijos barža

09:28

Ukrainos operatyvinė vadovybė „Pietūs“ nurodo, kad šalies ginkluotosios pajėgos sunaikino priešo baržą su karine įranga ir žmonėmis. 

„Buvo užtikrinta transporto kelių, logistikos centrų, manevrų ir persidislokavimo, priešo dalinių bazių ir kontrolės punktų ugnies kontrolė“, teigiama pranešime. Taip pat nurodoma, kad sugriauti Rusijos planai suremontuoti ir vėl pradėti naudoti Antonovskio geležinkelio tiltą. 

JAV ekspertai: Rusijos atakos prie Bachmuto ir Donecko – beprasmiškos

08:37

Rusijos pajėgos tęsia beprasmiškas puolamąsias operacijas aplink Donecko miestą ir Bachmutą, užuot sutelkusios dėmesį į gynybą nuo Ukrainos kontrpuolimų, kurie vis labiau įsibėgėja, naujausioje apžvalgoje rašo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Karo studijų institutas. Rusija toliau puola Bachmutą ir netoli Donecko miesto esančius kaimus, kurių reikšmė – tik emocinė. 

Rusai negali tikėtis, kad aplink Bachmutą ar Donecko miestą pavyks pasiekti pakankamai didelių laimėjimų, kad galėtų sužlugdyti Ukrainos kontrpuolimus, tačiau, kaip rašoma apžvalgoje, jie toliau „beveik robotiškai stengiasi įsitvirtinti Donecko srityje“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bachmuto pakraštyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bachmuto pakraštyje

Anot ekspertų, Rusijai nepasirūpinus savo pajėgų sustiprinimu rytinėse Charkivo ir Luhansko srityse, čia ji tapo labai pažeidžiama, nes Ukraina gali tęsti kontrpuolimus.

„Gali būti, kad rusai nusprendė neginti šios teritorijos, nepaisant Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuolatinių pareiškimų, kad „specialiosios karinės operacijos“ tikslas yra „išlaisvinti“ Donecko ir Luhansko sritis“, – rašoma toliau. Ekspertų teigimu, galbūt nuspręsta pirmenybę teikti užimtų teritorijų pietuose gynybai. Vis dėlto, Rusijos sprendimas toliau kovoti aplink Bachmuto ir Donecko miestus ekspertams kelia abejonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Bachmutas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Bachmutas

„Atrodo, kad Ukrainos pajėgos plečia pozicijas į rytus nuo Oskilio upės ir į šiaurę nuo Severskio Doneco upės, dėl to jos gali apsupti Rusijos karius, besilaikančius aplink Limaną“, – rašoma apžvalgoje. 

Joje taip pat atkreipiamas dėmesys, kad prie Limano Rusijos pajėgas greičiausiai sudaro rezervistai ir Charkivo kontrpuolimo metu smarkiai nukentėjusių dalinių likučiai. Neatrodo, kad ruošiamasi suteikti pastiprinimą.

Kelios Karo studijų instituto išvados:

  • Rusijos pajėgos teikia pirmenybę strategiškai beprasmėms puolamosioms operacijoms, o ne gynybai nuo besitęsiančių Ukrainos kontrpuolimo operacijų Charkivo srityje.
  • Ukrainos pajėgos išlaisvino gyvenvietę į pietvakarius nuo Limano ir tikriausiai toliau plečia savo pozicijas šiame rajone.
  • Ukrainos pajėgos toliau vykdė užkardymo kampaniją Chersono srityje.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė nesėkmingus puolimus aplink Bachmutą ir Avdijivką.
  • Ukrainos šaltiniai pranešė apie plataus masto partizanų išpuolius prieš Rusijos karinį turtą ir logistiką pietinėje Zaporižios srityje.
Paskutinis atnaujinimas 2022-09-18 08:37

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius