Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 11 /2023 10 12

Izraelis sudavė naują smūgių bangą Gazos Ruože

Gynybos ministras Yoavas Gallantas pareiškė, kad Izraelis pereina prie „visiško puolimo“ prieš Gazos Ruožą. Izraelio kariuomenė pranešė, kad šalis buvo apšaudyta ir iš Sirijos teritorijos, pasak gynybos pajėgų, į tai buvo atsakyta artilerijos ugnimi.

Visas naujienas apie karą Izraelyje skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis sudavė naują smūgių bangą Gazos Ruože

00:08

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad vykdo naują oro smūgių bangą Gazos Ruože.

Izraelio kariuomenė teigia, kad smogė „daugeliui“ taikinių, priklausančių „Hamas“ teroristinei grupuotei, rašo „Times of Israel“.

Daugiau informacijos kol kas nepateikiama.

„Hamas“ pareigūnas: kovotojų grupuotė išpuoliui ruošėsi dvejus metus

00:52

Libane įsikūręs aukštas „Hamas“ pareigūnas teigė, kad kovotojai išpuoliui prieš Izraelį ruošėsi dvejus metus, sakoma redaguotame interviu arabų naujienų kanalui RTArabic, kurį „Russia Today“ paskelbė savo interneto svetainėje praėjus dienai po išpuolio, trečiadienio vakarą interviu cituoja CNN.

„Daug gaminome“, – sakė „Hamas“ nacionalinių ryšių užsienyje vadovas Ali Baraka. „Turime vietinių gamyklų viskam gaminti“.

Pasak jo, gamyklose galima gaminti įvairias raketas, kurių maksimalus nuotolis siekia nuo 10 iki 250 km, taip pat galima gaminti minosvaidžius ir minosvaidžių sviedinius. Gamyklose taip pat gaminami šaunamieji ginklai.

„Turime Kalašnikovo automatų ir jų kulkų gamyklų. Kulkas gaminame gavę rusų leidimą. Mes jas gaminame Gazos Ruože“.

Visą tekstą skaitykite čia.

Izraelis sudavė naują smūgių bangą Gazos Ruože

00:08

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad vykdo naują oro smūgių bangą Gazos Ruože.

Izraelio kariuomenė teigia, kad smogė „daugeliui“ taikinių, priklausančių „Hamas“ teroristinei grupuotei, rašo „Times of Israel“.

Daugiau informacijos kol kas nepateikiama.

Izraelio premjeras: sutriuškinsime ir sunaikinsime „Hamas“

23:37

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį pažadėjo tęsti kovą su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“, sakydamas, kad visi jos nariai yra pasmerkti žūti.

„Hamas“ yra „Daesh“ („Islamo valstybės“ grupuotė), o mes juos sutriuškinsime ir sunaikinsime, kaip pasaulis sunaikino „Daesh“, – sakė jis trumpame per televiziją transliuotame pareiškime.

V.Zelenskis svarsto apsilankyti Izraelyje

23:22

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis svarsto vykti į Izraelį su solidarumo vizitu. Valstybės vadovas paprašė išnagrinėti šią galimybę.

Apie tai praneša „Ynet“. Pažymima, kad pats vizitas dar nėra suplanuotas, tačiau pirmieji ryšiai tarp atitinkamų Izraelio ir Ukrainos tarnybų jau pradėti. 

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Esame kare ir žinome, ką reiškia būti užpultam teroristų. Labai svarbu šioje situacijoje nelikti vienam. Tai gali išgelbėti gyvybes ir tautas. Rekomenduoju pasaulio lyderiams skristi į Izraelį ir paremti žmones, kurie patyrė teroristinį išpuolį“, – anksčiau viešėdamas Briuselyje sakė V.Zelenskis.

Turkija pradeda derybas su „Hamas“ dėl įkaitų iš Izraelio išlaisvinimo

23:14

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pradėjo derybas su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ dėl iš Izraelio pagrobtų įkaitų išlaisvinimo, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė oficialus šaltinis.

„Jie derasi dėl įkaitų išlaisvinimo“, – sakė šaltinis, patvirtindamas privataus televizijos kanalo „Haberturk“ pranešimą.

Turkijos prezidentas, pasisiūlęs tarpininkauti siekiant atkurti taiką, intensyvina derybas su savo kolegomis iš Artimųjų Rytų.

Trečiadienį vakare jis kalbėjosi su Saudo Arabijos de facto valdovu, sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu ir Alžyro prezidentu Abdelmadjidu Tebboune'u, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Pranešime cituojami R. T. Erdogano žodžiai, kad Turkijos vardu „esame pasirengę padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso“, įskaitant tarpininkavimą ir sąžiningą arbitražą, kad konfliktas būtų greitai užbaigtas.

Izraelio karo korespondentas: Rusija negalėjo padėti „Hamas“, šalį teroristų rankomis užpuolė Iranas

23:02

Kas šiuo metu vyksta Izraelyje? Kokia situacija pasienio miestuose prie Gazos ruožo? Kyla daug klausimų – kaip Izraelis kariauja, kas laukia Gazos ruožo ir Libano gyventojų ir ar Rusija dalyvauja kare. Apie tai estų leidinys „Postimees“ kalbėjosi su Izraelio karo korespondentu Sergejumi Grankinu.

Sergejau, papasakokite, kas dabar vyksta Izraelio pasienyje.

– Turime vieną frontą. Dabar tai pietūs, ši teritorija vadinama Vakarų Negevu. Aplinkiniai miestai nuolat apšaudomi raketomis.

Kadangi atstumai čia nedideli, dabar pasieksiu Aškeloną ir filmuosiu ten vykstančią gelbėjimo operaciją. Į Vakarų Negevą patekti neįmanoma – tai uždara karo zona.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

„Hamas“ neigia, kad jos kovotojai nukirto galvas vaikams ir užpuolė moteris

22:56

„Hamas“ neigia, kad jos kovotojai, praėjusį šeštadienį surengę didelio masto netikėtą išpuolį prieš Izraelį, kurio metu Izraelyje žuvo beveik 1 200 žmonių, nukirto galvas vaikams ir užpuolė moteris.

Trečiadienį „Hamas“ atstovas spaudai ir aukšto rango pareigūnas Izzat al-Risheq pareiškime teigė, kad pranešimuose „skleidžiamas melas apie mūsų palestiniečių tautą ir pasipriešinimą, teigiant, kad Palestinos pasipriešinimo nariai nukirto galvas vaikams ir užpuolė moteris, neturint jokių įrodymų, patvirtinančių tokius teiginius ir melą“.

„Griežtai smerkiame išgalvotus ir nepagrįstus kaltinimus, kuriuos propaguoja okupacija, siekdama nuslėpti Gazoje įvykdytas žudynes, nusikaltimus ir genocidą“, – pridūrė Izzat al-Risheq.

Izraelio Ministro Pirmininko Benjamino Netanyahu atstovas Tal Heinrich anksčiau trečiadienį sakė, kad po savaitgalį „Hamas“ įvykdytų išpuolių kibuce Kfar Aza pietų Izraelyje buvo rasti kūdikiai ir mažamečiai su „nukirstomis galvomis“.

Be to, praėjus kelioms dienoms po išpuolio, vis dar aiškėja kitų siaubingų detalių.

Izraelio pietuose esančiame Kfar Aza kibuce Izraelio gynybos pajėgos CNN pranešė, kad kovotojai surengė „žudynes“, per kurias moterys, vaikai, mažamečiai ir pagyvenę žmonės buvo „žiauriai papjauti ISIS būdu“.

Mažiau nei už 20 kilometrų esanti ūkininkų bendruomenė Be'eri buvo viena iš labiausiai nukentėjusių – joje rasta daugiau nei 100 kūnų.

Mažiau nei už 20 kilometrų esanti ūkininkų bendruomenė Be'eri buvo viena iš labiausiai nukentėjusių – rasta daugiau nei 100 kūnų, o liudininkai pasakoja, kad užpuolikai ėjo nuo durų prie durų, įsilauždavo į namus ir vykdė egzekucijas civiliams gyventojams.

Be to, mažiausiai 260 kūnų buvo rasta Nova festivalio, vykusio pietų Izraelio kaimo žemės ūkio paskirties žemėje, vietoje.

Prancūzijos URM: „Hamas“ išpuoliai panašūs į nusikaltimus žmoniškumui

22:29

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė trečiadienį pareiškė, kad žiaurūs palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuoliai prieš Izraelio civilius gyventojus yra panašūs į nusikaltimus žmoniškumui.

Irano remiama „Hamas“ šeštadienį surengė precedento neturintį išpuolį, kurio metu žudė izraeliečius jų namuose ir gatvėse. Izraelis atsakydamas pradėjo masiškai bombarduoti „Hamas“ valdomą Gazos Ruožą.

Tūkstančiai žmonių žuvo abiejose pusėse.

Paklausta, ar „Hamas“ išpuoliai yra nusikaltimai žmoniškumui, Catherine Colonna radijui „France Info“ sakė: „Šių nusikaltimų teisinė kvalifikacija bus pateikta tinkamu metu, tačiau galima manyti, kad jie panašūs į tokius nusikaltimus.“

„Man trūksta žodžių apibūdinti pasibjaurėjimui, kuris lydėjo šiuos teroristinius išpuolius: iš namų išvaryti žmonės, egzekucijos, žmogaus orumo pažeidimai, mirusiųjų palaikai, – kalbėjo ji. – Turime pasmerkti šiuos žiaurumus ir nežmonišką juos vykdžiusių asmenų elgesį. „Hamas“ taikė savo viziją... Izraelio sunaikinimą.“

Ministrė sakė, kad humanitarinio koridoriaus, kuriuo palestiniečiai galėtų išvykti iš Gazos Ruožo, atidarymas yra įmanomas ir pageidautinas, kad moterys ir vaikai galėtų išvykti.

„Gyventojų nereikėtų painioti su „Hamas“, – pridūrė ji.

C. Colonna pažymėjo, kad kovose žuvo 11 Prancūzijos piliečių ir kad jų skaičius gali didėti. Dar 18 prancūzų laikomi dingusiais, kai kurie iš jų gali būti tarp 150 „Hamas“ paimtų įkaitų.

Per „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvo per 1 200 žmonių, tarp jų – 189 kariai

21:44

Izraelio kariuomenė pranešė, kad iš mažiausiai 1 200 žmonių, žuvusių Izraelyje po „Hamas“ išpuolių šį savaitgalį, mažiausiai 189 buvo Izraelio kariai, trečiadienį per spaudos konferenciją sakė Izraelio gynybos pajėgų (IDF) vyriausiasis atstovas spaudai Danielis Hagari.

Palestinos pareigūnai teigia, kad Gazos Ruože žuvo mažiausiai 1100 žmonių

21:42

Nuo šeštadienio Gazos ruože žuvo mažiausiai 1 100 žmonių, dar 5 339 buvo sužeisti, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija. 

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija taip pat įspėjo, kad dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų mažiausiai 58 laboratorijose ir kraujo bankuose bus nutrauktas laboratorinių paslaugų teikimas, o tai kels grėsmę tūkstančių žmonių, kuriems reikalingas gydymas, gyvybei.

Izraelis suintensyvino puolimą Gazos Ruože po pirmojo „Hamas“ puolimo savaitgalį, kai ginkluoti kovotojai persimetė per smarkiai įtvirtintą sieną.

Izraelis taip pat nurodė anklavą „visiškai apsupti“, įskaitant elektros, maisto, vandens ir degalų tiekimo sustabdymą.

JT atstovas spaudai: Gazoje žuvo mažiausiai 11 JT darbuotojų ir 30 UNRWA moksleivių

21:31

Nuo to laiko, kai „Hamas“ kovotojai pradėjo Izraelio puolimą, Gazos Ruože žuvo mažiausiai 11 Jungtinių Tautų darbuotojų ir personalo bei 30 Jungtinių Tautų mokyklų mokinių, trečiadienį pranešė atstovas spaudai.

„Nuo šeštadienio žuvo 11 UNRWA darbuotojų ir personalo“, – žurnalistams sakė atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas, turėdamas omenyje JT pagalbos ir darbų agentūrą Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose, kuri taip pat turi mokyklų Gazoje.

„Taip pat žuvo 30 UNRWA moksleivių ir dar aštuoni buvo sužeisti“, – pridūrė jis. 

Tarp žuvusiųjų buvo penki mokytojai, ginekologas, inžinierius, konsultantas ir trys pagalbiniai darbuotojai, pareiškime nurodė UNRWA direktoriaus pavaduotoja Jennifer Austin.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

V.Putinas paragino Izraelio ir palestiniečių pajėgas derėtis

21:16

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paragino Izraelio ir palestiniečių pajėgas derėtis ir išreiškė viltį, kad karas, per pastarąsias penkias dienas nusinešęs jau tūkstančius gyvybių, neišsiplės.

„Būtina bet kokia kaina vengti konflikto plėtros, nes jei taip atsitiks, tai turės įtakos tarptautinei padėčiai“, – sakė V. Putinas ir pridūrė, kad šalys „turi grįžti prie derybų proceso, kuris turėtų būti priimtinas visoms šalims, įskaitant palestiniečius“.

Per „Hamas“ ir Izraelio karą žuvo penki Raudonojo Kryžiaus federacijos nariai

21:14

Raudonojo Kryžiaus federacija pranešė, kad per „Hamas“ ir Izraelio karą žuvo penki didžiausio pasaulyje humanitarinės pagalbos tinklo nariai, įskaitant keturis paramedikus, kurių greitosios pagalbos automobiliai trečiadienį buvo apšaudyti. 

„Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (IFRC) patvirtina, kad dėl ginkluotų karo veiksmų Izraelyje ir Gazos Ruože žuvo penki mūsų tinklo nariai“, – sakoma IFRC pareiškime.

Organizacija prašė apsaugoti civilius gyventojus ir sveikatos priežiūros darbuotojus per karą, kuris prasidėjo šeštadienį, kai islamistų kovotojai „Hamas“ pradėjo kruviną ataką prieš Izraelį, kuris ėmėsi atsakomųjų veiksmų ir pradėjo bombarduoti taikinius Gazos Ruože.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Izraelis atmeta „įtariamą infiltraciją“ iš Libano, apie kurią pranešė anksčiau

20:38

Izraelio kariuomenė pareiškė, kad pranešimai apie įtariamą „infiltraciją iš oro“ iš Libano yra klaida, ir atmetė bet kokį didesnį incidentą prie sienos.

„Šiuo metu iš Libano nepradedami jokie paleidimai. Jokių perspėjimų nėra“, – per televiziją transliuotame pareiškime sakė kariuomenės atstovas Danielis Hagari.

„Tai buvo klaida, kurią nagrinėjame (...) Patikrinsime, ar tai techninis gedimas, ar žmogaus klaida“, – pridūrė jis. 

G.Gamliel: karas, kuriuo siekiama sunaikinti „Hamas“, atgrasys kovotojus visame pasaulyje

20:19

Izraelio karas, kuriuo siekiama sunaikinti palestiniečių islamistų grupuotę „Hamas“, atgrasys kovotojus nuo išpuolių visame pasaulyje, išskirtiniame interviu naujienų agentūrai AFP sakė šalies žvalgybos ministrė Gila Gamliel.

„Turime tai išrauti su šaknimis, kad tai nepasikartotų, kad nebūtų jokios galimybės, net minties, kad kiti pasaulyje galėtų pasinaudoti tuo, kas įvyko (Izraelyje), kaip pavyzdžiu“ būsimiems išpuoliams, sakė G.Gamliel.

Po beprecedenčio kovotojų išpuolio Izraelis nepaliaujamai smogė „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože.

Šeštadienio rytą „Hamas“ kovotojai įsiveržė į Izraelio miestelius ir kibucus ir beatodairiškai žudė gyventojus, besislepiančius namuose arba išėjusius ginti savo bendruomenes.

Kariuomenė teigė, kad rasta 1 200 kūnų, daugiausia neginkluotų civilių, o Gazos Ruožo pareigūnai pranešė, kad per Izraelio aviacijos ir artilerijos smūgių kampaniją palestiniečių anklave žuvo daugiau kaip 1 000 žmonių, Izraelio pajėgoms susitelkus pasienyje.

Kariuomenės duomenimis, kovojant su „Hamas“ taip pat žuvo mažiausiai 169 Izraelio kariai.

„Mūsų ryžtingas elgesys paskatins kitas organizacijas nebevykdyti tokių pat tragiškų išpuolių“, – sakė G. Gamliel.

G. Gamliel sakė, kad dabar netinkamas laikas aptarinėti žvalgybos klaidą, dėl kurios Gazos Ruožą valdanti kovotojų organizacija galėjo pralaužti pietinę Izraelio sieną ir surengti plataus masto išpuolį.

Ji taip pat atsisakė aptarti pastangas surasti ar išlaisvinti dešimtis „Hamas“ pagrobtų žmonių, kurie buvo laikomi nelaisvėje Gazos Ruože.

Per Izraelio ir „Hamas“ konfliktą žuvusių JAV piliečių skaičius išaugo iki 22

20:15

Nuo to laiko, kai „Hamas“ kovotojai pradėjo masinį išpuolį prieš Izraelį, žuvo mažiausiai 22 JAV piliečiai, trečiadienį pranešė JAV valstybės departamentas, o Vašingtonas pažadėjo tvirtai remti savo artimą sąjungininkę.

„Šiuo metu galime patvirtinti, kad žuvo mažiausiai 22 JAV piliečiai. Reiškiame gilią užuojautą aukoms ir visų nukentėjusiųjų šeimoms“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.

JAV: nėra ženklų, kad į konfliktą Izraelyje gali įsitraukti kokia nors trečioji šalis

19:22

Aukščiausio rango JAV karininkas trečiadienį sakė, kad Vašingtonas nepastebėjo jokių ženklų, kad kiti regioniniai Izraelio priešai norėtų prisijungti prie „Hamas“ puolimo.

„Nepastebėjau jokių požymių, kad atsirastų papildomų veikėjų, kurie ketintų įsitraukti ir pakenkti Izraeliui“, – Briuselyje vykusiame NATO susitikime sakė Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Charlesas Brownas, kuris žinomas inicialais „CQ“.

JAV prezidentas Joe Bidenas įsakė JAV laivams ir karo lėktuvams priartėti prie Izraelio, taip pat siuntė naują karinę pagalbą.

„Tai viena iš priežasčių, dėl kurių pakoregavome savo pajėgų laikyseną. Tai ne tik parama Izraeliui, bet ir atgrasymas nuo būsimų veiksmų“, – sakė Ch.Brownas.

Šalia Ch.Browno stovėjęs JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pakartojo J.Bideno perspėjimą Izraelio priešams nesikišti.

„Bet kuriai šaliai, bet kuriai organizacijai, bet kuriam asmeniui, galvojančiam pasinaudoti Izraelio agonija ir bandyti išplėsti šį konfliktą ar pralieti dar daugiau kraujo. Turime tik vieną žodį. Nedarykite to“, – sakė jis. 

Izraelio kariuomenė pranešė apie įtariamą infiltraciją iš Libano

19:15 Atnaujinta 20:30

Izraelio kariuomenė trečiadienį pranešė apie įtariamą infiltraciją iš Libano į Izraelio oro erdvę, o miestuose ir miesteliuose prie šiaurinės Izraelio sienos kaukė sirenos.

Daugiau informacijos nepateikta, taip pat neaišku, ar infiltracija susijusi su orlaiviais, dronais, sklandytuvais, oro balionais ar žmonėmis, rašo CNN.

Kariuomenės vidaus fronto vadovybė paprašė Galilėjos, aneksuotų Golano aukštumų bei Haifos gyventojų slėptis „iki atskiro pranešimo“, baiminantis plataus masto išpuolio.

Naujienų agentūros AFP komanda buvo Tiberiadoje, esančiame ant Galilėjos ežero kranto, kai pasklido ši žinia, ir nedelsdama pasislėpė.

„Po šių pranešimų Izraelio teritorijoje kol kas nepastebėta jokių avarijų ir nepranešta apie nukentėjusiuosius“, – pranešė Izraelio karinės oro pajėgos svetainėje X, anksčiau žinomoje kaip „Twitter“. 

„IDF pajėgos skenuoja teritoriją iš žemės ir iš oro“, – sakoma pranešime, kuriame žmonės raginami „ir toliau laikytis Vidaus kariuomenės vadovybės nurodymų ir atitinkamai elgtis“.

„Hamas“ sukarintas sparnas, Ezzedine'o al Qassamo brigados, pranešė, kad jų pajėgos raketomis apšaudė Haifą – pagrindinį pakrantės miestą Izraelio šiaurėje.

Izraeliui ir palestiniečių ginkluotoms grupuotėms tęsiant kovas blokuotame Gazos Ruože prie Izraelio pietinės sienos, Irano remiama Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ anksčiau trečiadienį pranešė, kad paleido raketas į Izraelį.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad atsakydama į tai smogė vienam iš grupuotės karinių stebėjimo postų Pietų Libane.

Antradienį Izraelis taip pat apsikeitė ugnimi su kovotojais Sirijoje po to, kai kariuomenė pranešė, kad buvo apšaudytos Golano aukštumos.

JAV: dėl paramos Izraeliui pagalbos tiekimas Ukrainai nenukentės

18:47

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas trečiadienį pažadėjo, kad Vašingtonas, padidinęs karinę paramą Izraeliui po „Hamas“ išpuolio, neatims pagalbos iš Ukrainos, kuri kovoja su Rusija.

„Nesuklyskite, Jungtinės Valstijos ir toliau bus pajėgios projektuoti galią ir nukreipti išteklius krizėms įveikti įvairiuose regionuose“, – sakė L. Austinas.

„Todėl mes tvirtai palaikysime Izraelį ir toliau remsime Ukrainą“, – sakė jis po Ukrainos rėmėjų susitikimo NATO būstinėje Briuselyje.

123RF.com nuotr./Doleriai
123RF.com nuotr./Doleriai

 

„British Airways“ lėktuvas apsisuko skrydžio metu: atšaukiamas oro susisiekimas su Izraeliu

18:45

Iš Londono į Tel Avivą skridęs „British Airways“ lėktuvas prieš pat nusileidimą Ben Guriono oro uoste apsisuko ir, manoma, grįžta atgal į Jungtinę Karalystę, motyvuodamas saugumo sumetimais.

Dauguma tarptautinių oro linijų bendrovių atšaukė skrydžius į Izraelį ir iš jo dėl karo, prasidėjusio po šeštadienį „Hamas“ įvykdytos brutalios invazijos.

Nors „British Airways“ iki šiol tęsė skrydžius, netrukus po to, kai skrydis buvo nukreiptas, oro bendrovė paskelbė, kad taip pat stabdo skrydžius į Izraelį.

Skrydžių sekimo svetainės „FlightAware“ duomenimis, BA skrydis Nr. 165 atskrido prie pat Izraelio pakrantės, o po to apsisuko ir, manoma, grįžta atgal į Londoną.

„Hamas“ ne kartą raketomis apšaudė Ben Guriono oro uostą, siekdama uždaryti tarptautinį oro uostą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„British Airways“ Londono oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„British Airways“ Londono oro uoste

 

Sirenos visoje Izraelio šiaurėje dėl galimo masinio dronų skverbimosi

18:41

Šiaurės Izraelyje, įskaitant Tiberiadą, Safedą, Beit Šeaną ir kitas vietoves, skamba pavojaus signalai dėl dronų infiltracijos.

12 kanalo naujienų tarnyba praneša, kad nustatyta apie 15-20 dronų, skraidančių į šalį iš Libano.

Vyriausybė: Šveicarija „Hamas“ turėtų pripažinti teroristine organizacija

18:37

Po kruvinos netikėtos atakos prieš Izraelį palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ Berno turėtų būti paskelbta teroristine organizacija, trečiadienį pareiškė Šveicarijos vyriausybė.

„Federalinė Taryba griežčiausiai smerkia „Hamas“ įvykdytus teroro aktus prieš civilius Izraelyje“ ir „laikosi nuomonės, kad „Hamas“ turėtų būti klasifikuojama kaip teroristinė organizacija“, sakoma jos pareiškime, paskelbtame po trečiadienio posėdžio.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, o Gazos Ruožo pareigūnai skelbia apie 1 055 žuvusius palestiniečius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje

 

„The New Yorker“: grupuotė „Hamas“ pasiekė savo tikslus

18:30

Izraeliui ruošiantis pradėti antžeminę Gazos Ruožo ataką, žiniasklaidos atstovai, politologai ir karybos ekspertai ėmėsi svarstyti, ar izraeliečiai iš tikrųjų turi šansų sunaikinti teroristine paskelbtą „Hamas“ grupuotę, kuri šeštadienį davė pradžią naujam ir kruvinam konfliktui Vidurio Rytuose.

Leidinio „The New Yorker“ žurnalistė Robin Wright pažymėjo, kad praėjus pusei amžiaus po Jom Kipuro karo, kuris truko beveik tris savaites, „Hamas“ yra trečiarūšė sukarinta grupuotė, palyginus su Sirijos ir Egipto pajėgomis, jau nekalbant apie profesionalią Izraelio kariuomenę ir arsenalą. Tačiau, jos nuomone, savaitgalį įsiplieskęs konfliktas atrodo kur kas grėsminingesnis negu tai, kas regione vyko anksčiau.

„Išsiveržė galingos išcentrinės jėgos, kurios perrašė viso regiono taisykles, – „The New Yorker“ žurnalistai sakė Užsienio santykių tarybos vyresnysis kovos su terorizmu bendradarbis Bruce'as Hoffmanas.

Plačiau skaitykite ČIA.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Izraelio kariai
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Izraelio kariai

 

Aukšto rango JAV kongresmenas: Egiptas perspėjo Izraelį 3 dienos iki „Hamas“ atakos

18:23

Izraelis gavo Egipto įspėjimą apie galimą smurtą likus trims dienoms iki to, kai „Hamas“ netikėtai surengė didelio masto išpuolį, trečiadienį pareiškė įtakingo JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

„Žinome, kad Egiptas prieš tris dienas įspėjo izraeliečius, kad gali įvykti toks įvykis“, – sakė respublikonas Michaelas McCaulas žurnalistams po įstatymų leidėjams surengto supažindinimo su žvalgybos informacija apie krizę.

„Nenoriu pernelyg lįsti į slaptas (detales), bet įspėjimas buvo duotas, – sakė jis. – Manau, kad klausimas buvo, kokio lygio.“

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo atsiųsti Izraeliui daugiau amunicijos ir karinės technikos ir išreiškė pasibjaurėjimą civilių gyventojų žudynėmis.

M. McCaulas sakė, kad išpuolis galėjo būti suplanuotas dar prieš metus.

„Nelabai suprantame, kaip mes to nepastebėjome. Nelabai suprantame, kaip Izraelis to nepastebėjo“, – sakė jis žurnalistams.

„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio link iš Gazos skrendančios raketos
„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio link iš Gazos skrendančios raketos

Kairas oficialiai nekomentavo prielaidų, kad jis galėjo pateikti žydų valstybei perspėjimą.

Tačiau Egipto žiniasklaida, glaudžiai susijusi su šalies žvalgybos tarnybomis, trečiadienį citavo aukšto rango saugumo šaltinius, kurie paneigė Izraelio spaudos pranešimus, kad toks įspėjimas buvo paskelbtas.

Plačiau skaitykite ČIA.

 

„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje

18:07

Pranešama apie trijų teroristų nužudymą po kovų su ginkluotais užpuolikais netoli Zikimo

17:37

Pranešama apie Izraelio pajėgų ir palestiniečių teroristų susirėmimus netoli pietinio Zikimo kibuco, esančio netoli sienos su Gazos Ruožu.

Vietinė žiniasklaida praneša, kad šioje vietovėje žuvo trys teroristai.

Hofo Aškelono regioninė taryba įsakė Zikimo ir Karmijos gyventojams, kurie dar neevakuoti, likti slėptuvėse nuo bombų.

URM apie lietuvių evakuaciją iš Izraelio

17:29

VIDEO: URM apie lietuvių evakuaciją iš Izraelio: dirbo visas diplomatinis tinklas, dėjome maksimalias pastangas

 

B.Netanyahu ir B.Gantzas susitarė suformuoti nepaprastąją vienybės vyriausybę

17:22

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir opozicijos atstovas Benny Gantzas bendrame pareiškime trečiadienį paskelbė, kad po kelias dienas trukusių derybų pasiektas susitarimas dėl B. Gantzo partijos įtraukimo į nepaprastosios padėties vyriausybę karo su „Hamas“ metu.

Kaip pranešama, bus sudarytas nedidelis karo meto kabinetas, į kurį įeis tik B. Netanyahu, gynybos ministras Yoavas Gallantas ir buvęs gynybos ministras B. Gantzas. Dar du aukšto rango pareigūnai bus stebėtojai.

Buvo sutarta, kad karo metu nebus priimama jokių teisės aktų ar vyriausybės nutarimų, nesusijusių su karo valdymu.

Kol kas neaišku, kas nutiks dabartiniams B. Netanyahu vyriausybės partneriams – kraštutinių dešiniųjų ir ultraortodoksų partijoms.

Izraelio ministras pirmininkas pirmadienį paragino Izraelio opoziciją suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę, šalį sukrėtus kruvinam palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuoliui. Pasak jo, to reikia žmonių vienybės labui.

Plačiau skaitykite ČIA.

 

 

Gąsdinantys pranešimai apie ginkluotus įsibrovimus

17:09

Izraelio žiniasklaida praneša apie į Eškolio gyvenvietę prasiveržusius ginkluotus vyrus. Gyventojai įspėjami užsirakinti savo namuose. Susirėmimai taip pat vyksta Zikime Aškelono regione.

Iš Gazos Ruožo paleista raketa pataikė į ligoninę Izraelyje

16:58

Iš Gazos Ruožo trečiadienį paleista raketa pataikė į ligoninę pietiniame Izraelio Aškelono mieste, pranešė sveikatos priežiūros įstaigos atstovė spaudai.

„Vaikų raidos centras Barzilai ligoninėje Aškelone patyrė tiesioginį smūgį iš Gazos Ruožo paleista raketa“, – sakoma jos pareiškime.

Naujienų agentūrai AFP ji sakė, kad aukų nėra.

VIDEO: Gaisras Izraelio mieste Aškelone, kur nukrito raketa

 

J.Yellen: parama Izraeliui ir Ukrainai yra svarbiausi Jungtinių Valstijų prioritetai

16:49

JAV iždo sekretorė Janet Yellen trečiadienį pareiškė, kad parama Ukrainai ir Izraeliui yra svarbiausi Jungtinių Valstijų prioritetai, ir ji tikisi abiejų partijų paramos, nepaisant politinių sukrėtimų Kongrese.

Griežtosios linijos šalininkai, praėjusią savaitę nušalinę Atstovų Rūmų pirmininką Keviną McCarthy,  pakurstė susirūpinimą dėl užsitęsusios aklavietės, paralyžiuojančios Kongresą.

Karinė ir ekonominė parama Ukrainai „kartu su ištekliais Izraeliui yra patys svarbiausi J. Bideno administracijos prioritetai“, sakė J. Yellen.

„Visiškai aiškiai apie tai informavome Kongresą ir manome, kad tam pritaria abi partijos“, – sakė ji spaudos konferencijoje, surengtoje Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko susitikimų Marakeše kuluaruose.

„Paliksime Kongreso nariams nuspręsti, kaip tai padaryti, kai bus paskirtas pirmininkas, bet negaliu tiksliai pasakyti, koks yra šio klausimo sprendimo tvarkaraštis“, – pridūrė J. Yellen.

Griežtosios linijos respublikonų pasipriešinimas papildomai paramai Ukrainai buvo dalis įnirtingos kovos dėl JAV biudžeto, kuri beveik privedė prie vyriausybės uždarymo, kol šio mėnesio pradžioje buvo pasiektas susitarimas.

Griežtosios dešinės stovyklai respublikonų partijoje pavyko išversti iš posto K. McCarthy, todėl Atstovų Rūmai negali imtis jokių darbų, kol išrinks naują pirmininką.

Po savaitgalį pradėtos palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ atakos prieš Izraelį ši politinė kova tapo dar aktualesnė.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Janet Yellen
AFP/„Scanpix“ nuotr./Janet Yellen

 

EP vadovė R.Metsola dėl išpuolio Izraelyje: dabar ne laikas whataboutism’ui

16:45

„Mūsų buvimas čia yra reikšmingas. Mūsų balsas – svarbus, mūsų tvirta stovėsena terorizmo akivaizdoje – būtina. Spalio 7 d. yra data, kurią įsiminsime bloguoju – pasaulis tapo liudininku įvykio, kai žydai buvo žudomi vien dėl to, kad buvo žydai. Vėl. Izraelyje“, – tvirtino Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola.

Tai ji sakė trečiadienį priešais Europos Parlamentą, kai solidarizuojantis su Izraeliu, buvo pagerbtos spalio 7 d. „Hamas“ teroristų brutalaus išpuolio aukos. 

Akcentavusi kraupius ir pasaulį sukrėtusius „Hamas“ teroristų veiksmus, savaitgalį įvykdytus Izraelyje, EP pirmininkė primygtinai pabrėžė: „Dabar ne laikas whataboutizm’ui. Turime aiškiai suprasti, apie ką kalbame – tai yra blogiausia teroro forma“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Europos Parlamento nuotr./
Europos Parlamento nuotr./

 

Per Izraelio smūgį Gazos Ruože žuvo 4 medikai

16:00

Per Izraelio antskrydžius trečiadienį Gazos Ruože žuvo keturi palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio paramedikai, pranešė humanitarinė organizacija.

Trys iš jų žuvo per tiesioginį smūgį į Raudonojo Pusmėnulio greitosios pagalbos automobilį į šiaurę nuo Gazos Ruožo, o ketvirtas – per atskirą smūgį anklavo rytuose, pranešė pagalbos grupė.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, o Gazos Ruožo pareigūnai skelbia apie 1 055 žuvusius palestiniečius.

„Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruožui Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Stopkadras/Gazos Ruožas po Izraelio atakų
Stopkadras/Gazos Ruožas po Izraelio atakų

 

Vokietija ragina Katarą padėti išlaisvinti „Hamas“ įkaitais laikomus žmones

15:59

Vokietija trečiadienį paragino Katarą tarpininkauti išlaisvinant įkaitus, paimtus per netikėtą palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį.

„Įvairūs regiono veikėjai, įskaitant Katarą, turi atlikti svarbų vaidmenį, nes jie turi kanalus, kurių mes neturime“, – prieš ketvirtadienį planuojamą Kataro emyro vizitą Berlyne parlamento nariams sakė užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

 

Sukrėstiems Izraelio gyventojams pagalbos ranką tiesia ir vietiniai bankai: pasiūlė atidėti paskolos įmokas

15:57

Izraeliui tęsiant kovas su „Hamas“ teroristine grupuote, vienas didžiausių Izraelio bankų „Bank Hapoalim“ paskelbė apie įvairias nuolaidas klientams, gyvenantiems iki 40 km nuo Gazos Ruožo, ir pašauktiems rezervistams, rašo timesofisrael.com.

Bankas steigia 750 mln. naujųjų šekelių (NIS) vertės fondą, iš kurio šalies pietuose esantiems verslo ir privatiems klientams bus teikiamos beprocentės trumpalaikės paskolos.

„Bank Hapoalim“ suteiks galimybę atidėti paskolos mokėjimus iki dviejų mėnesių be papildomų išlaidų ir tris mėnesius atleis klientus nuo pagrindinių banko pervedimo mokesčių.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio link iš Gazos skrendančios raketos
„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio link iš Gazos skrendančios raketos

 

Gazos elektrinėje baigėsi kuras, nutrūko elektros tiekimas

15:40

Gazos Ruože nutrūko elektros energijos tiekimas, nes vienintelėje elektrinėje baigėsi kuras, skelbia BBC.

Po savaitgalį įvykusio „Hamas“ išpuolio Izraelis įvedė Gazos Ruožo apsiaustį ir nutraukė elektros, degalų, maisto, prekių ir vandens tiekimą.

Tai reiškia, kad Gazos gyventojai bus priklausomi nuo elektros generatorių, jei tik turės jiems reikalingo kuro.

VIDEO: Kaip atrodo Gazos Ruožas po Izraelio atakų

 

Iš Izraelio grįžę lietuviai: iš ambasados norėjos daugiau, sunku matyti, kai Lenkija skraidino savo piliečius

15:09

VIDEO: Iš Izraelio grįžę lietuviai: iš ambasados norėjos daugiau, sunku matyti, kai Lenkija skraidino savo piliečius

 

Iš pirmų lūpų: teroristai pagrobė 19-metę Izraelio karę, jos sesuo – nežinioje

15:06

24-erių Alexandra šeštadienio rytą, kai „Hamas“ užpuolė Izraelį, sulaukė šios šalies kariuomenėje tarnaujančios jaunesnės sesers skambučio, kurio metu ji pasakė, kad jų bazę puola teroristai. Vėliau socialiniuose tinkluose Alexandra aptiko vaizdo įrašą, kuriame nufilmuotos trys pagrobtos izraelietės, viena kurių – jos sesuo.

Jeruzalėje gyvenanti Alexandra 15min papasakojo, kaip dabar jaučiasi ir ko tikisi iš vietos valdžios bei tarptautinės bendruomenės.

Alexandra Arieva užaugo ir iki šiol gyvena Jeruzalėje, kur studijuoja biomedicinos mokslus bei dirba ligoninės laboratorijoje.

Jos sesuo Karina jaunesnė penkeriais metais ir pernai rudenį išėjo atlikti privalomos karinės tarnybos. Ji vis sugrįždavo kas mėnesį aplankyti namiškių.

Tačiau praėjusį šeštadienį įvyko tai, ko nebuvo galima įsivaizduoti net baisiausiame sapne – „Hamas“ netikėtai užpuolė Izraelį ir atakavo karinę bazę, kurioje tuo metu buvo Karina.

Plačiau skaitykite ČIA.

Asmeninio albumo nuotr./Seserys Karina ir Alexandra kartu su tėvais
Asmeninio albumo nuotr./Seserys Karina ir Alexandra kartu su tėvais

 

Siaubingi vaizdai iš Be'eri kibuco

15:00

Pirmieji vaizdai ir filmuota medžiaga iš kibuco Be'eri, kur „Hamas“ teroristai nužudė dešimtis gyventojų.

Filmuotoje medžiagoje matyti daugybė sudegusių arba visiškai sugriautų namų po to, kai teroristai ėjo nuo namo prie namo ir žudė gyventojus.

Kai kurie namai yra pajuodę nuo liepsnų, o iš kitų telikę tiesiog  griuvėsiai, pasakoja leidinys „The Times of Israel“.

Plačiau skaitykite ČIA.

 

Irano remiama sukarinta grupuotė grasina pulti amerikiečių bazes, jei JAV įsikiš į karą

14:30

Žinomos Irano remiamos sukarintos grupuotės Irake lyderis grasina pulti Amerikos bazes, jei Jungtinės Valstijos įsikiš į „Hamas“ ir Izraelio karą Gazos Ruože.

„Mūsų raketos, bepiločiai lėktuvai ir specialiosios pajėgos yra pasirengusios nukreipti „kokybinius“ smūgius į Amerikos priešo bazes ir sužlugdyti jo interesus, jei jis įsikiš į šį mūšį“, – sakoma „Kataib Hezbollah“ grupuotės vadovo Ahmado „Abu Husseino“ al-Hamidawi pareiškime. Jis taip pat pagrasino paleisti raketas į Izraelio taikinius.

Al-Hamidawi ragina irakiečius rengti demonstracijas ir rinkti aukas „Hamas“ karinei kampanijai paremti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hezbollah“ kovotojai/Asociatyvinė nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hezbollah“ kovotojai/Asociatyvinė nuotr.

 

R.T.Erdoganas: Izraelis Gazos Ruože elgiasi „ne kaip valstybė“

14:24

Turkijos prezidentas trečiadienį pareiškė, kad Izraelis Gazos Ruože elgiasi „ne kaip valstybė“ po to, kai Izraelis po „Hamas“ išpuolio smogė šiai teritorijai.

„Izraelis neturėtų pamiršti, kad jei elgsis labiau kaip organizacija, o ne kaip valstybė, su juo taip ir bus elgiamasi“, – sakė Recepas Tayyipas Erdoganas , užsipuldamas „gėdingus Izraelio kariuomenės metodus“ tankiai apgyvendintame Gazos Ruože.

„Civilių objektų bombardavimas, civilių žudymas, humanitarinės pagalbos blokavimas ir bandymas tai pateikti kaip pasiekimus yra organizacijos, o ne valstybės veiksmai“, – pridūrė jis.

R. T. Erdoganas, kalbėdamas apie Kurdistano darbininkų partiją (PKK), kurią Turkija ir jos Vakarų sąjungininkės įtraukė į teroristinių grupuočių sąrašą, paprastai vartoja žodį organizacija.

„Manome, kad karas turėtų turėti etiketo taisykles, kurių abiem šalims reikėtų laikytis. Deja, šis principas Izraelyje ir Gazoje yra šiurkščiai pažeidžiamas“, – sakė jis ir pasmerkė „civilių žudymą Izraelio teritorijoje“ ir „beatodairišką nekaltų žmonių žudymą nuolat bombarduojamoje Gazoje“.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Kaip atrodo Gazos Ruožas po Izraelio atakų

 

Pasirodė nauja filmuota medžiaga, kaip „Hamas“ teroristai leidžiasi iš oro į festivalį dykumoje

13:57

VIDEO: Vaizdai, kaip „Hamas“ teroristai leidžiasi iš oro į festivalį dykumoje

 

Keturios nerimo dienos ir pagaliau – namo: iš karo apimto Izraelio grįžo 97 Lietuvos piliečiai

13:24

Šeštadienio ankstyvą rytą prasidėjęs „Hamas“ grupuotės puolimas ne juokais išgąsdino ir Lietuvos piliečius, tuo metu keliavusius po Izraelį. Trečiadienį perpiet Vilniuje pagaliau nusileido lėktuvas su daugiau nei 140 žmonių, tarp jų – ir Betliejuje strigusia lietuvių maldininkų grupe.

Vilniaus oro uoste žmonės dalijosi įspūdžiais ir išgyventu nerimu bei siaubu, ko pastarąsias keturias dienas tikrai netrūko.

Oro uoste anytos, kuri kartu su piligrimų grupe buvo įstrigusi Betliejuje, laukusi Edita sakė, kad tiek vietoje grupės vadovai, tiek artimieji čia, Lietuvoje, ieškojo, ką toliau daryti.

„Pirmiausia – Užsienio reikalų ministerija (URM). Rašėm, skambinom, bet greičiausia dėl to, kad savaitgalis, bet reakcijos jokios nebuvo. Kas mums padėjo, tai ambasada.

Kitas šeimos narių žingsnis buvo žiniasklaida ir tik jūsų dėka išjudėjo šitas klausimas. Šiaip ar taip, dabar turime šią akimirką, lėktuvą, kuris pargabena mūsų piliečius namo“, – laukdama oro uoste žurnalistams sakė Edita.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Iš Izraelio anytos laukianti moteris: tik žiniasklaidos dėka turime lėktuvą, kuris pargabena mūsų piliečius

 

Turkijos viceministras sureagavo į B.Netanyahu žinutę: tu mirsi

12:55

Turkijos švietimo ministro pavaduotojas Nazifas Yilmazas socaliniame tinkle X sureagavo į Izraelio premjero Benjamino Netanyahu žinutę ir pareiškė, kad jis „mirs“.

„Vieną dieną jie nušaus ir tave“, – rašė jis socialiniame tinkle, atsakydamas į B.Netanyahu paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Izraelio pajėgų smūgiai Gazos Ruože.

„Tu mirsi“, – pridūrė jis.

B.Netanyahu artimiausiais mėnesiais ketino apsilankyti Turkijoje, atidėjęs liepos mėn. kelionę, nes jam buvo implantuotas širdies stimuliatorius.

Praėjusį mėnesį Turkijos prezidentas Niujorke susitiko su B.Netanyahu per pirmąjį žinomą abiejų lyderių susitikimą.

Praėjusiais metais Izraelio ir Turkijos ryšiai atšilo po daugelį metų trukusio abiejų šalių vadovų priešiškumo, daugiausia dėl Turkijos paramos grupuotei „Hamas“.

Viceministras sureagavo į šį Izraelio premjero paskelbtą vaizdo įrašą:

VIDEO: B.Netanyahu paskelbtas smūgio Gazai video su prierašu „Tęsiame su visa jėga“

 

Izraelio kariuomenė: per kovas su „Hamas“ žuvo mažiausiai 169 Izraelio kariai

12:34

Izraelio kariuomenė trečiadienį pranešė, kad per kovas su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ žuvo mažiausiai 169 kariai. 

„Šio ryto duomenimis, informavome 169 žuvusių IDF (kariuomenės) karių šeimas“, – žurnalistams sakė kariuomenės kariuomenės atstovas Danielis Hagari ir pridūrė, kad taip pat buvo susisiekta su 60 pagrobtų ir į Gazos Ruožą išvežtų žmonių šeimomis.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai netoli Gazos Ruožo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai netoli Gazos Ruožo

 

U.von der Leyen: „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį buvo karo aktas

12:32

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen trečiadienį pareiškė, kad palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolis buvo „šaltakraujiškas karo aktas“, ir visiškai pritarė Izraelio teisei gintis.

Kalbėdama eurokomisarų susitikimo pradžioje, U. von der Leyen taip pat pritarė, kad būtų visapusiškai peržiūrėta daugiamilijoninė ES finansinė parama palestiniečių projektams.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. 

„Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruožui Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

Vaizdai iš Gazos Ruožo

12:27

Ispanijoje nusileido pirmasis lėktuvas su iš Izraelio evakuotais piliečiais

12:05

VIDEO: Ispanija pranešė, kad iš Izraelio nusileido pirmasis lėktuvas su jos evakuotais piliečiais

 

Popiežius ragina nedelsiant paleisti „Hamas“ laikomus įkaitus

12:02

Popiežius Pranciškus paragino nedelsiant paleisti įkaitus, kuriuos „Hamas“ paėmė per masinį Izraelio miestų puolimą, ir išreiškė susirūpinimą dėl Gazos Ruožo apsiausties.

„Prašau, kad įkaitai būtų nedelsiant paleisti“, – sakė 86 metų pasaulinės Katalikų Bažnyčios vadovas savaitinės audiencijos Vatikane pabaigoje.

Taip pat jis pridūrė: „Užpultieji turi teisę gintis, tačiau esu labai susirūpinęs dėl visiškos apgulties, kurioje gyvena palestiniečiai Gazoje, kur taip pat yra daug nekaltų aukų.“

„Terorizmas ir ekstremizmas nepadeda išspręsti izraeliečių ir palestiniečių konflikto, bet kursto neapykantą, smurtą, kerštą ir tik verčia kentėti abi puses. Artimiesiems Rytams reikia ne karo, o taikos, taikos, grindžiamos teisingumu, dialogu ir brolybės drąsa“, – sakė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Popiežius Prancisškus
„AFP“/„Scanpix“/Popiežius Prancisškus

 

Izraelis Gazos Ruože smogia rajonui po rajono: „šiuo metu Gazoje nėra saugios vietos“

11:43

Palestiniečiai blokuotame Gazos Ruože trečiadienį bando rasti saugių vietų, Izraeliui po kruvino „Hamas“ įsiveržimo apšaudant palestiniečių anklave rajoną po rajono ir žadant dar didesnę eskalaciją.

Aviacijos smūgiai griuvėsiais pavertė ištisus Gazos miesto kvartalus ir tęsėsi nepaisant to, kad palestiniečių kovotojų judėjimas „Hamas“ laiko dešimtis įkaitų, pagrobtų per netikėtą savaitgalio ataką Izraelyje.

Kiek žmonių liko po griuvėsiais, nežinoma.

Izraelis pažadėjo beprecedentį puolimą prieš Gazos Ruožą valdantį islamistų „Hamas“, kurio kovotojai šeštadienį prasiveržė pro sieną į Pietų Izraelį ir nušovė šimtus izraeliečių jų namuose, gatvėse, per muzikos festivalį po atviru dangumi. Kovotojai prievarta išsivežė į Gazos Ruožą apie 150 žmonių – karių, vyrų, moterų, vaikų, pagyvenusių asmenų.

Palestiniečiams buriantis Jungtinių Tautų mokyklose ir mažėjant saugių rajonų skaičiui, humanitarinės pagalbos organizacijos prašo sukurti koridorius pagalbos kroviniams į Gazos Ruožą vežti ir įspėja, kad ligoninės, į kurias plūsta sužeistieji, greit išnaudos visus savo išteklius.

„Šiuo metu Gazoje nėra saugios vietos. Tikrai bijau dėl savo gyvybės“, – sakė žurnalistas Hasanas Jabaras. Jis kalbėjo po to, kai trys palestiniečių žurnalistai žuvo per bombardavimą Gazos centre, kur įsikūrusios ministerijos, yra žiniasklaidos biurų ir viešbučių.

Izraelis blokavo maisto, degalų ir vaistų patekimą į Gazos Ruožą, o vienintelis likęs kelias iš Egipto antradienį buvo uždarytas po aviacijos smūgių netoli sienos perėjos.

Karas, kuris jau nusinešė mažiausiai 2,1 tūkst. gyvybių abiejose pusėse, tikriausiai tik intensyvės.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Gazos Ruožo gyventojas po apšaudymo
„AFP“/„Scanpix“/Gazos Ruožo gyventojas po apšaudymo

 

Izraelis apšaudė pietų Libaną, iš kur į jį buvo paleista raketų

11:41

Izraelis trečiadienį apšaudė pietų Libaną po to, kai iš pasienio zonos į jį buvo paleista raketų, pranešė libaniečių valstybinė žiniasklaida.

„Dhairos apylinkes bombarduoja priešo artilerija, o Jarino apylinkės apšaudomos fosforo sviediniais“, – sakė Libano nacionalinė naujienų agentūra, anksčiau pranešusi apie „dvi raketas, paleistas iš Libano teritorijos“.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad „atsakydama į prieštankines raketas, kurios prieš kurį laiką buvo paleistos į (...) karius, IDF (kariuomenė) šiuo metu vykdo smūgius Libano teritorijoje“.

Plačiau skaitykite ČIA.

V.Zelenskis ragina Vakarus susivienyti išreiškiant paramą Izraelio žmonėms

11:40

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį paragino Vakarus išreikšti paramą izraeliečiams taip, kaip ji buvo parodyta ukrainiečiams Rusijai pradėjus invaziją.

„Rekomenduoju vadovams vykti į Izraelį ir, manau, paremti žmones, tiesiog žmones, nekalbu apie jokias institucijas, tiesiog paremti žmones, kurie patyrė teroristų išpuolius“, – sakė jis, lankydamasis NATO būstinėje.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Gazos miesto viduje: sugriautas kvartalas ir eilės prie duonos

11:38

Praėjusią naktį Gazos miesto šiaurinėje dalyje įvyko labai pavojingas eskalavimas.

Vietos valdžios duomenimis, šimtai oro smūgių sunaikino vieną iš kvartalų. Per naktį žuvo daugiau kaip 50 žmonių, dauguma jų – civiliai, skelbia BBC.

„Mums vis dar nepavyksta patekti į tą rajoną, bet stebėjome nuo stogo, kaip per naktį nesiliovė oro smūgiai. Matėme šimtus žmonių, einančių į pietinę miesto dalį, kuri, jų manymu, yra daug saugesnė, einančių į ligonines ir mokyklas“, – pasakoja žurnalistas.

JT bando apgyvendinti 200 000 perkeltųjų asmenų – tai maždaug 10 proc. Gazos Ruožo gyventojų.

„Žmonės neturi elektros, vandens ir maisto. Jie stovi eilėse prie kepyklų, kur gauna nedidelį kiekį maisto. Bankai duoda nedideles pinigų sumas, o degalinės – nedidelį kiekį degalų“, – tvirtina žurnalistas.

Sveikatos apsaugos ministras teigė, kad per 24 valandas visuose medicinos centruose ir ligoninėse pritrūks vaistų.

 

„Hamas“ įsiveržimas: saugumo pareigūnai įvardijo keturias Izraelio žvalgybos klaidas

11:30

Izraelio karinės ir šnipinėjimo tarnybos laikomos vienomis geriausių pasaulyje, tačiau šeštadienį dėl operatyvinių ir žvalgybos klaidų įvyko didžiausias per pusę amžiaus Izraelio gynybos pažeidimas. Vakarų žiniasklaidos leidiniai ir naujienų agentūros aiškinasi, kaip tai galėjo įvykti.

„The New York Times“ pažymėjo, kad Izraelio žvalgyba užfiksavo padidėjusį aktyvumą kai kuriuose Gazos kovotojų tinkluose, kuriuos ji stebi, tik prieš pat šeštadienio aušrą iš Gazos Ruožo į Izraelį plūstelint užpuolikams.

Esą tuomet buvo išsiųstas perspėjimas Gazos Ruožos pasienio užkardą saugantiems kariams. Tačiau į žinutę nebuvo sureaguota, nes kariai jos negavo arba tiesiog neperskaitė.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Nufilmuota, kaip „Hamas“ įsiveržė į pasienio kibucą

 

Tragedija Izraelyje: „Wolves“ varžovai skelbia apie išžudytą auklėtinių šeimą

11:28

Žiaurumai Izraelyje nesibaigia. Šį vakarą su Vilniaus „Wolves“ Europos taurės rungtynes žaisti turėjęs Tel Avivo „Hapoel“ klubas pasidalino tragiška žinia.

Tel Avive turėjusios vykti rungtynės buvo nukeltos jau anksčiau – šeštadienį „Hamas“ kovotojams užpuolus šalį, o Izraelyje paskelbus karinę padėtį.

„Hapoel“ praneša, kad per teroristų išpuolį buvo nužudyti du klubo akademijos auklėtiniai – broliai Yiftachas ir Yonatanas Kotzai.

Jų namai netoli Gazos Ruožo buvo užpulti šeštadienį, o teroristai išžudė visą šeimą – tėvą, motiną ir seserį Rotem.

Plačiau skaitykite ČIA.

Tel Avivo „Hapoel“ klubo nuotr./Broliai Yiftachas ir Yonatanas Kotzai su šeima
Tel Avivo „Hapoel“ klubo nuotr./Broliai Yiftachas ir Yonatanas Kotzai su šeima

 

„Šaudymas tęsėsi visą dieną, teroristai tiesiog medžiojo jaunimą, kuris bandė slėptis krūmuose, laukuose“

11:19

„Dešimtys „Hamas“ teroristų oru ir su mašinomis infiltravo ir apsupo vakarėlį (reivą), kuriame buvo tūkstančiai jaunų žmonių, ir tiesiog pradėjo masines žudynes. Šaudymas tęsėsi visą dieną, teroristai tiesiog medžiojo jaunimą, kuris bandė slėptis krūmuose, laukuose“, – iš Izraelio pasakoja Tel Avivo universiteto doktorantūroje studijuojanti Julija Levina.

Savo „Facebook“ paskyroje vilnietė pasidalino lemtingojo šeštadienio įvykiais.

„Šeštadienio rytą, 6:30, mes atsibudome nuo sirenos. Prie sirenų jau esame pripratę, greitai susiruošėm ir nusileidome į rūsį. Nuo to, kiek laiko truko sirenos ir kiek sprogimų buvo (daugelis kurių buvo mūsų apsauginės sistemos, Geležinio kupolo, sėkmingi priešo raketų numušimo garsai) supratome, kad tai, kas prasidėjo, nėra dar vienas eilinis apsišaudymo raundas, bet kažkas daug, daug didesnio ir rimtesnio“, – pasakoja ji.

„Ateinančią parą praleidom prie televizorių, žiūrėdami žinias, netikėdami tuo, ką mes matome. Šimtai „Hamas“ teroristų infiltravo Izraelį, įėjo į gyvenvietes šalia Gazos Ruožo, pradėjo žudyti šeimas, vyrus, moteris, vaikus, pagyvenusius žmones, gyvūnus. Kai kuriems gyventojams pavyko užsidaryti saugiuose nuo raketų kambariuose, ten jie praleido nuo 7 iki 20+ valandų laukdami gelbėtojų“, – sakė J.Levina.

Pasak jos, tuo pat metu, dešimtys „Hamas“ kovotojų oru ir mašinomis pateko į dykumoje vykusį festivalį ir pradėjo masines žudynes.

Stopkadras/Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas
Stopkadras/Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas

„Šaudymas tesėsi visą dieną, teroristai tiesiog medžiojo jaunimą, kuris bandė slėptis krūmuose, laukuose. Tuo pat metu, dešimtys žmonių, ir iš gyvenviečių ir iš vakarėlio, buvo išvežti ir išvesti į Gazą. Matėt tuos vaizdo įrašus – vaikai, močiutės, moterys, vyrai. Tuo pat metu buvo (ir dar vis yra) pastovūs apšaudymai raketomis. Per paskutines kelias dienas žuvusių skaičius televizoriaus ekrane vis augo, prasidėjo nuo 22 (net ir toks skaičius būtų buvęs praktiškai beprecedentis teroro išpuolio rezultatas), šiandien mes ant ekrano jau matom 900. Ir čia dar iki to kol Izraelio pėstininkai įėjo į Gazą“, – sako J.Levina.

VIDEO: Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas

Pasak jo, akys taip pat krypsta į „Hezbollah“ šiaurėje, kur jau prasideda neramumai. „Dar vis yra šimtai dingusių be žinios, ypač iš vakarėlio, nieko nežinoma apie pagrobtus, dar ne visi žuvę iš gyvenviečių suskaičiuoti. Ateinančiomis dienomis bus virš tūkstančio laidotuvių“, – užsimena Izraelyje esanti mergina.

Jis suplanavo „Hamas“ įsiveržimą: raketų kūrėjas ir teroristas, kurį Izraelis ne kartą bandė nužudyti

11:17

Praėjusį savaitgalį palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ surengtą išpuolį prieš Izraelį, pirminiais duomenimis, organizavo „Hamas“ karinio sparno vadas Mohammedas Deifas. Kas žinoma apie šį palestiniečių kovotoją, kurį Izraelis bando suimti arba nužudyti nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio?

Mohammedas Deifas žinomas kaip „Hamas“ naudojamų raketų „Qassam“ kūrėjas. Jis taip pat žinomas kaip Gazos Ruožo kovotojų tunelių projekto autorius ir vienas iš pagrindinių teroristinių išpuolių, per kuriuos dešimtajame dešimtmetyje Izraelyje buvo susprogdinti keleiviniai autobusai, organizatorių.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jis suplanavo „Hamas“ įsiveržimą: raketų kūrėjas ir teroristas, kurį Izraelis ne kartą bandė nužudyti
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jis suplanavo „Hamas“ įsiveržimą: raketų kūrėjas ir teroristas, kurį Izraelis ne kartą bandė nužudyti

 

Izraelis prieš „Hamas“ panaudojo ilgai nenaudotą ginklą

10:43

Pirmą kartą nuo 2006 m. į „Hamas“ taikinį buvo panaudotas daugkartinis raketų paleidimo įrenginys.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad pirmadienį pirmą kartą nuo 2006 m. panaudojo daugkartinę raketų paleidimo sistemą M270, nukreiptą į „Hamas“ objektą Gazos Ruože, skelbia „The Times of Israel“.

IDF skelbia filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip 282-ojo pulko 334-asis artilerijos batalionas paleidžia tolimojo nuotolio raketą „Romah“ į „Hamas“ karinį objektą Gazos Ruože.

VIDEO: Izraelis pirmąkart nuo 2006 m. prieš „Hamas“ panaudojo daugkartinę raketų paleidimo sistemą

 

Vienintelė Gazos elektrinė turi kuro ne daugiau kaip 12 valandų

10:14

Pasak Palestinos energetikos institucijos pirmininko, vienintelė Gazos Ruožo elektrinė ir vienintelis dabartinis elektros energijos tiekėjas baigs degalus po 10-12 valandų.

Thaferas Melhemas šiuos komentarus išsakė radijui „Voice of Palestine“, kuomet Izraelis vykdo apgultį, kuria siekiama nutraukti elektros energijos, maisto ir vandens tiekimą visam Gazos Ruožui.

Izraelis naktį taip pat nusitaikė į du iš trijų regione esančių ryšių bokštų ir juos sunaikino.

Premjeras: Lenkija pasirengusi padėti evakuoti lietuvius iš Izraelio

09:57

 Lenkija pasirengusi padėti evakuoti lietuvius iš Izraelio, antradienio vakarą pareiškė lenkų ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

„Lietuviai yra dideli mūsų draugai. Kadangi mūsų nuomonės strateginiais klausimais beveik identiškos, stengsimės padėti Lietuvai evakuoti jos piliečius iš Izraelio“, – per Lenkijos visuomeninę televiziją sakė M.Morawieckis.

Sekmadienį, kitą dieną po to, kai „Hamas“ kovotojai surengė netikėtą didelio masto puolimą prieš Izraelį, Lenkija pradėjo evakuoti savo piliečius iš šios šalies.

„IMAGO“/„Scanpix“/Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis
„IMAGO“/„Scanpix“/Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis

Pasak Nacionalinio saugumo biuro vadovo, iš Izraelio jau evakuota daugiau kaip 670 Lenkijos piliečių ir dar tiek pat laukia galimybės išvykti.

„Lenkija nepalieka savo piliečių“, – pareiškė ministras pirmininkas.

Lenkijos nacionalinis oro vežėjas LOT ir vengrų pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“ nuo sekmadienio atšaukė skrydžius į Tel Avivą ir iš jo.

Lietuvos institucijų savaitgalį skelbtais duomenimis, Izraelyje gyvena apie 7 tūkst. Lietuvos piliečių, dar maždaug puspenkto šimto šalyje viešėjo laikinai.

Iš Izraelio Tel Avivo miesto trečiadienio naktį pakilo privatus orlaivis, skraidinantis per 140 žmonių, iš jų – beveik šimtas Lietuvos piliečių, jie Lietuvoje turėtų būti po pietų. Dukart atidėtą skrydį suorganizavo „Avia Solutions Group“ bendrovė „Skyllence“, jis vėlavo ir trečiadienio naktį.

Gynybos pajėgos: Izraelis bando kovoti penkiais frontais

09:50

Izraelio gynybos pajėgų vyriausiasis atstovas spaudai brigados generolas Danielis Hagaris pažymėjo, kad Izraelis bando kovoti penkiais frontais: Gazos Ruože, Gazos koridoriuje, Libane, Sirijoje ir Vakarų Krante, skelbia leidinys „Jerusalem Post“.

Panašu, kad naktinės atakos iš Sirijos buvo nedidelės ir nerodo naujo didelio konflikto, o Libane jos suintensyvėjo.

Ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai pabrėžė, kad ir toliau atakuos bet kokį ugnies šaltinį, tačiau nesiekia pernelyg reaguoti, kai nenukenčia jokie izraeliečiai arba nukenčia labai nedaug izraeliečių.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio karys
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio karys

Jis paaiškino, kad šiuo metu visi oro antskrydžiai vykdomi didelėmis bangomis, tačiau daugiausia dėmesio skiriama bandymams nužudyti aukščiausius „Hamas“ pareigūnus.

Trečiadienį taip pat paskelbta, kad per kovas su „Hamas“ Gazos koridoriuje surinkta žvalgybinė informacija įrodo, jog teroristinės grupuotės planas buvo užkariauti šią teritoriją ir laikyti ją neribotą laiką.

Įranga, logistikos elementai ir kiti duomenys patvirtina, kad teroristai tikėjosi pasilikti teritorijoje ir atvyko pasiruošę tokiai operacijai, tačiau susidūrė su greitesne ir galingesne kontrataka, nei buvo numatę, pažymėjo „Jerusalem Post“.

Jei „Hamas“ pavyko visiškai nustebinti Gynybos pajėgas ir Izraelį pirmajame invazijos etape, akivaizdu, kad antrojo etapo atsakas, priešingai nei ilgesnis šoko, laukimo ir derybų dėl įkaitų laikotarpis, nustebino „Hamas“.

Be to, D.Hagaris pirmą kartą per kelias dienas pateikė naujausią informaciją apie bendrą „Hamas“ raketų apšaudymo skaičių, kuris dabar viršija 5 000, o pirmąją dieną, jo teigimu, jų buvo šiek tiek daugiau nei 2 000.

ES diplomatijos vadovas: Izraelio veiksmai Gazoje prieštarauja tarptautinei teisei

09:25

Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas pareiškė, kad Izraelio veiksmai Gazos Ruože galimai pažeidžia tarptautinę teisę, ir pabrėžė, kad ES turi toliau finansuoti Palestinos savivaldą po šeštadienį įvykusio „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, skelbia leidinys „Politico“. 

„Teisė į savigyną turi būti įgyvendinama pagal tarptautinę teisę“, – antradienį po specialiai sušaukto virtualaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimo pabrėžė Josepas Borrellis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis

„Kai kurie [Izraelio] veiksmai – ir Jungtinės Tautos tai jau pasakė – vandens, elektros, maisto tiekimo masėms civilių žmonių nutraukimas prieštarauja tarptautinei teisei, taigi taip, yra veiksmų, kurie neatitinka tarptautinės teisės“, – pažymėjo jis.

J.Borrellio pastabos – tai griežčiausias ES aukšto rango pareigūno pasmerkimas dėl Izraelio smūgių Gazoje

Dėl jo komentarų ES tam tikra prasme prieštarauja iš Vašingtono sklindantiems pranešimams, nes Joe Bideno administracija iki šiol susilaikė nuo Izraelio veiksmų Gazoje kritikos.

Tuo tarpu nors J.Borrellis pasmerkė „Hamas“ grupuotės „barbarišką ir teroristinį išpuolį“, tačiau pridūrė, kad "Palestinos žmonės taip pat kenčia“. 

Lietuvė Izraelyje: prieš savaitę galėjom kirsti iš visų pinigų, kad nieko nebus

09:15

„Jei kas prieš savaitę man ar mano bičiuliams iš Izraelio būtų pasakęs, kad tai įvyks, būtume sudėję ant stalo visus pinigus ir lažinęsi, kad nieko panašaus nebus. Niekas to nesitikėjo“, – taip „Hamas“ atakas prieš Izraelį šeštadienio rytą prisimena šiuo metu netoli Tel Avivo esanti Mileta.

Ji su bičiuliais penktadienį ilgai vakarojo, tad iki pirmųjų sprogimų ir pavojaus sirenų spėjo numigti tik kelias valandas. Izraeliečius iš pradžių ištiko šokas ir pati lietuvė tik vakarop iki galo suprato situacijos rimtumą.

„Gerų naujienų nėra!!! Į mus išvien šaudo!“ – taip lakoniškai naujienas iš Izraelio šeštadienio vakarą savo paskyroje „Facebook“ paskelbė Mileta Navickaitė, jau dešimtmetį nuolat buvojanti Izraelyje, gyvenanti su vietos žmonėmis, o šiuo metu esanti prie pat Tel Avivo.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio link iš Gazos skrendančios raketos
„Zuma press“/„Scanpix“/Izraelio link iš Gazos skrendančios raketos

 

„Hamas“: per oro antskrydžius žuvo 950 palestiniečių

09:05

Grupuotės „Hamas" vadovaujama Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo šeštadienio per Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože žuvo apie 950 palestiniečių ir dar 5 000 buvo sužeisti.

Izraelio gynybos pajėgos pareiškė, kad Izraelio teritorijoje nukovė apie 1500 palestiniečių teroristų po to, kai ši teroristinė grupuotė pradėjo kruviną išpuolį prieš Izraelio pasienio bendruomenes, per kurį žuvo daugiau kaip 1 000 žmonių ir dar dešimtys pateko į nelaisvę.

Vykdydamas atsakomuosius smūgius, Izraelis smogė universitetui Gazoje

09:02

Antradienį Islamo universiteto Gazos Ruože atstovai paskelbė, kad pirmadienį per Izraelio vykdytus oro antskrydžius Gazos mieste universitetui buvo padaryta didelė žala.

„Nukentėjo Informacinių technologijų fakulteto pastatas, Bendruomenės paslaugų ir tęstinio mokymo dekanato pastatas ir universiteto Mokslo kolegijos pastatas“, – sakoma pareiškime.

VIDEO: Vykdydami atsakomuosius veiksmus, Izraelio lėktuvai smogė Gazos Ruožo universitetui

Pirmadienį Izraelis bombardavo kelias šalia universiteto esančias ministerijas, būstines ir vyriausybines institucijas, padarydamas didelę žalą aplinkinei teritorijai, kurioje įsikūręs universitetas.

Savo pareiškime universiteto atstovai paragino visas institucijas, organizacijas ir tarptautines įstaigas „skubiai įsikišti ir stengtis apsaugoti institucijas, kurios tarnauja visiems Palestinos žmonėms, nuo šių išpuolių“ ir „nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų užtikrinta studentų teisė į saugų mokslą“.

Pranešta, kad Izraelio ir Gazos Ruožo universitetai paskelbė apie laikiną uždarymą, o Vakarų Kranto universitetai perėjo prie nuotolinio mokymo.

Izraelio premjeras: „Hamas“ išpuoliai yra žiaurumas, kokio nebuvo nuo Holokausto laikų

08:56

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) antradienį per pokalbį telefonu su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) nurodė, kad palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuoliai yra žiaurumas, kokio nebuvo nuo Holokausto laikų.

„Turime šimtus nužudytų žmonių, šeimų, išžudytų savo namuose (...) žiauriai išprievartautų ir nužudytų moterų. Jie paėmė dešimtis vaikų, surišo juos, sudegino ir įvykdė mirties bausmę. Jie nukirsdino kareivių galvas“, – nurodė premjeras. 

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir Finansų ministras Bezalelis Smotrichas
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir Finansų ministras Bezalelis Smotrichas

 

Humanitarinės pagalbos darbuotojas: „Gazoje nebeliko jokios saugios vietos“

08:53

Humanitarinės pagalbos darbuotoja Hozayfa Yazji BBC laidai „Newshour“ pareiškė, kad Gazos Ruože civiliai gyventojai yra „kolektyviai baudžiami“.

„Nepritariu, kad tai būtų nukreipta prieš civilius bet kurioje konflikto pusėje. Kalbant apie šį atsakomąjį veiksmą Gazoje... Mano nuomone, tai kolektyvinė bausmė“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“/Palestinietis griuvėsiuose Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“/Palestinietis griuvėsiuose Gazos Ruože

„Žiūriu pro savo langą, o žmonės tiesiog bėga Gazos gatvėmis ir nežino, kur eiti. Nėra jokios vilties“, – pridūrė H.Yazji, kuris yra Norvegijos pabėgėlių tarybos Gazos regiono vadovas.

Nors per pastaruosius 14 metų Gazos gyventojai patyrė daugybę atakų, humanitarinės pagalbos darbuotojo teigimu, kad tokio masto atakų dar nebuvo.

„Padėtis labai bloga, tai net žodžiais nenusakoma. Gazoje šiuo metu nėra saugios vietos“, – sakė jis.

Anksčiau pranešta, kad Jungtinės Valstijos tariasi su Izraeliu ir Egiptu dėl saugaus koridoriaus sukūrimo Gazos Ruožo civiliams gyventojams.

„Mes sutelkėme dėmesį į šį klausimą, vyksta konsultacijos“, – Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Daugiau detalių J. Sullivanas nepateikė, tik pasakė, kad vyksta diskusijos „tarp operatyvinių agentūrų“.

„Hamas“ teroristai kibuce surengė kraują stingdančias skerdynes

08:45

Antradienį žurnalistai galėjo apsilankyti netoli sienos su Gazos Ruožu esančiame Izraelio Kfar Aza kibuce, kur rasti dešimčių „Hamas“ kovotojų nužudytų izraeliečių, tarp jų ir dešimčių vaikų, kūnai. Žurnalistai bandė perteikti kibuce pamatytą siaubą.

Iki šio ryto kibuce vis dar vyko kovos, todėl Izraelio kariuomenė tik dabar pradėjo rinkti nužudytų gyventojų kūnus. Ten buvo rasti 200 izraeliečių, tarp jų 40 vaikų ir kūdikių, kūnai, pranešė organizacijos ZAKA gelbėtojai.

Pirmoji Kfar Aza gynybos linija buvo karinės patirties turintys gyventojai, kurie patruliavo kibuco perimetru. Kaip pasakoja ten buvęs BBC Artimųjų Rytų apžvalgininkas Jeremy Bowenas, juos pirmuosius nužudė „Hamas“ teroristai. Po to užpuolikai įsiveržė į kibucą, sudegino namus ir išžudė ištisas šeimas.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kariai kibuce rado du šimtus kūnų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kariai kibuce rado du šimtus kūnų

 

„Hamas“ vyriausybė: Izraeliui naktį apšaudant Gazos Ruožą žuvo mažiausiai 30 žmonių

08:43

Izraeliui praėjusią naktį iš oro apšaudant taikinius Gazos Ruože, žuvo mažiausiai 30 žmonių, o dar šimtai buvo sužeisti, trečiadienį sakė šio palestiniečio anklavo „Hamas“ vyriausybės pareigūnas.

Per šimtus aviacijos smūgių pataikyta į dešimtis gyvenamųjų pastatų, gamyklų, mečečių ir parduotuvių, naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės ryšių su žiniasklaida biuro vadovas Salama Maroufas.

Izraelio kariuomenė patvirtino, kad naktį smogė keliems palestiniečių grupuotės „Hamas“ taikiniams.

„AFP“/„Scanpix“/Gazos Ruožo gyventojas po apšaudymo
„AFP“/„Scanpix“/Gazos Ruožo gyventojas po apšaudymo

 

Izraelio pajėgos teigia sunaikinusios pažangią orlaivių aptikimo sistemą

08:39

Izraelio karinės oro pajėgos teigia „sunaikinusios [Hamas] sukurtą pažangią aptikimo sistemą, kuri buvo naudojama lėktuvams aptikti virš Gazos Ruožo“, skelbiame socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“).

„Daugelį metų „Hamas“ visame Gazos Ruože kūrė aukštos kokybės kamerų, paslėptų saulės įkraunamuose vandens šildytuvuose, tinklą, kurio tikslas buvo nustatyti ir sekti orlaivius.“

Prie pranešimo buvo pridėta vaizdo medžiaga, kurioje matyti smūgiai.

„Vakar per kelias minutes, lėktuvui nusitaikius į kelis taikinius, orlaiviai atakavo visas su šiuo tinklu susijusias vietas ir atėmė iš „Hamas“ galimybę kurti plataus dangaus vaizdą, bandant atakuoti orlaivius“, – pareiškė šalies oro pajėgos.

Ne tik „Hamas“: kokios dar teroristinės grupuotės grasina Izraeliui?

08:31

„Hamas“ grupuotė, nors ir geriausiai žinoma, yra tik viena iš Europos Sąjungos teroristinėmis pripažintų grupuočių, tiesiogiai ar per tarpininkus grasinančių Izraeliui ir prisidedančių prie teroro išpuolių šioje valstybėje. Iš viso ES teroristinėmis laiko 21 grupuotę pasaulyje, ir Izraeliui grasina ar grasino net 9 iš jų.

Europos Sąjunga su teroro aktais susijusių asmenų, grupių ir subjektų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą pirmąkart sudarė 2001 m. gruodį. Nuo tada sąrašas kas šešis mėnesius peržiūrimas.

Dabar šiame sąraše yra 21 grupė ar susivienijimas, kurias Europos Sąjunga laiko teroristinėmis organizacijomis. Net 9 iš jų pirmiausia grasino ar grasina būtent Izraeliui.

Portalas 15min trumpai pristato kiekvieną iš šių organizacijų.

Plačiau skaitykite ČIA.

DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų išpuolio padariniai
DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų išpuolio padariniai

 

Gazos Ruože namus paliko daugiau kaip 260 tūkst. žmonių

07:25

Daugiau kaip 260 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus Gazos Ruože, nes Izraelis toliau smarkiai bombarduoja šią palestiniečių teritoriją iš oro, sausumos ir jūros, pranešė Jungtinės Tautos.

Nuo to laiko, kai šeštadienį „Hamas“ pradėjo netikėtą puolimą ir paskatino Izraelio atsakomąją bombardavimo kampaniją, puolimų metu žuvo tūkstančiai žmonių.

„Manoma, kad daugiau kaip 263 934 Gazos Ruožo gyventojai paliko savo namus“, – antradienį atnaujintame pranešime teigė JT humanitarinės pagalbos agentūra OCHA, įspėdama, kad šis skaičius turėtų dar padidėti.

Ji teigė, kad iki šeštadienio „dėl ankstesnių eskalacijų“ savo namus buvo palikę apie 3 tūkst. žmonių.

„AP“/„Scanpix“/Gazos miestas
„AP“/„Scanpix“/Gazos miestas

 

Izraelio kariuomenė: per „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių

06:54

Izraelio kariuomenė trečiadienį nurodė, kad per palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. asmenų. 

Anksčiau buvo pranešta, kad per išpuolius žuvo apie 900 žmonių.

Antradienio duomenimis, buvo sužeista daugiau kaip 2,8 tūkst. izraeliečių ir smogta 2 294 „Hamas“ taikiniams. 

Gazos Ruožo pareigūnai nurodė, kad Izraeliui penktą dieną iš eilės bombarduojant „Hamas“ taikinius, žuvusiųjų Gazos Ruože žuvusiųjų skaičius antradienį pasiekė mažiausiai 900.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio smūgis Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio smūgis Gazos Ruože

 

Izraelis užsakė daugiau skrydžių, kad namo grįžtų daugiau rezervo karininkų

06:51

Izraelio oro linijų bendrovės „El Al“, „Israir“ ir „Arkia“ savo interneto svetainėse ir Izraelio oro uostų administracijos duomenimis, antradienį užsakė daugiau skrydžių, kad namo būtų parskraidinta daugiau rezervo karių. Tačiau didesnio konflikto perspektyva padidino sektoriaus susirūpinimą dėl darbuotojų trūkumo.

Pirmadienį Izraelis pranešė, kad pašaukė dar negirdėtą skaičių rezervo karių. Iš viso pašaukti 300 000 asmenų.

Daugelis didžiųjų oro linijų bendrovių atšaukė skrydžius į Izraelį ir iš jo, o vietiniai vežėjai stengėsi padidinti pajėgumus bent jau artimiausiomis dienomis.

Izraelyje nusileido pirmasis JAV transporto lėktuvas su „pažangia“ amunicija

06:43

Pirmasis amerikiečių transporto lėktuvas su „pažangia“ amunicija šį vakarą nusileido Nevatimo oro pajėgų bazėje Izraelio pietuose, pranešė kariuomenė, kurią cituoja „Times of Israel“.

Amunicija skirta „sudaryti sąlygas reikšmingiems smūgiams ir pasirengti papildomiems scenarijams“.

„Esame dėkingi už amerikiečių paramą ir pagalbą ypač IDF ir Izraelio valstybei apskritai šiuo sudėtingu laikotarpiu“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Mūsų bendri priešai žino, kad kariuomenių bendradarbiavimas yra stipresnis nei bet kada anksčiau ir yra svarbi regioninio saugumo ir stabilumo užtikrinimo dalis“, – priduria jame.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./amunicija
Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./amunicija

 

Į apšaudymą iš Sirijos Izraelis teigia atsakęs artilerijos ugnimi

06:40

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) vėlai vakare pranešė, kad iš Sirijos į Golano aukštumas buvo paleisti keli minosvaidžio sviediniai.

IDF teigia, kad keli sviediniai kirto Izraelio teritoriją ir nukrito atvirose vietovėse, tačiau žalos nepadarė.

 Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad atsakė artilerijos ugnimi iš Golano aukštumų po to, kai buvo apšaudyta teritorija, kurią Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų.

„Kariai atsako artilerijos ir minosvaidžių sviediniais į paleidimo šaltinį Sirijoje“, – sakoma Izraelio kariuomenės pranešime, ketvirtą dieną vykstant karui su Gazoje įsikūrusiais „Hamas“ kovotojais, dėl kurio išaugo įtampa regione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Paskutinis atnaujinimas 2023-10-11 06:40

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius