Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 20 /2022 08 21

V.Zelenskis: Rusija kitą savaitę gali padaryti kažką ypač žiauraus

Penktadienį Juntinės Amerikos Valstijos (JAV) paskelbė apie naują daugiau kaip 700 mln. eurų vertės karinę paramą Ukrainai. Vakarų šalių pareigūnai pastebi, kad karas artėja prie aklavietės – abi šalys susiduria su personalo trūkumu, Rusijos puolamąjį potencialą mažina ir šaudmenų stygius. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžia, kad Ukraina atgaus atplėštas teritorijas, kurias Rusija bando išlaikyti savo rankose.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusija prašo JAV išduoti vizą Rusijos užsienio reikalų ministrui S.Lavrovui, kad šis galėtų dalyvauti JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke
  • JT vadovas A.Guterresas penktadienį paprašė, kad Rusijos okupuota Zaporižios AE nebūtų atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo
  • Rusija gabena raketas ir amuniciją prie Ukrainos sienų ir į okupuotas teritorijas, be kita ko, atvyksta ginkluotės ešelonas iš Buriatijos, skelbia Kyjivas
  • JAV paskelbė skirsiantis dar vieną 772 mln. eurų vertės paramos paketą Ukrainai, jame – ir HIMARS raketos

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusai apšaudė Sumų regioną

01:01

Rusijos pajėgos apšaudė keturias bendruomenes Sumų regione, pranešė Sumų regiono karinės administracijos vadovas Dmytro Žyvyckis.

Preliminariais duomenimis aukų ir nuostolių nebuvo.

O.Arestovyčius sako, kad smūgiai Kryme tęsis

00:07

Nauji sprogimai ir gaisrai keliuose okupuotame Kryme esančiuose objektuose – tai Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos veikimo rezultatas. Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius tai sakė per tiesioginę transliaciją su Marku Feiginu.

Jis taip pat pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali pasiekti rimtą operatyvinę sėkmę – priešas jau pradėjo perkelti savo lėktuvus iš Krymo į Rusijos žemyninę dalį.

Vida Press nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Vida Press nuotr./Oleksijus Arestovyčius

„Šiandien į laivyno štabą Sevastopolyje pataikė dronas, kurį jie „didvyriškai“ numušė. Jis nevežė kovinio krovinio, tai buvo „stebėjimo“ dronas. Kai jie sako, kad „aukų nėra“, aš netgi esu linkęs jais tikėti. Nebuvo nieko, dėl ko būtų galėję nukentėti daug žmonių – stogas, pora aukštų. Tačiau tai reiškia, kad šiandien aukų nebuvo, o rytoj jų gali būti“, – sakė prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas.

O.Arestovyčius patikslino, kad visa ši „veikla“ – tai žvalgyba, oro gynybos sistemos atskleidimas, aerodromų apsauga, o gauti duomenys „tikrai bus panaudoti“.

„Reikia suprasti, kad tam tikra prasme Krymo išlaisvinimo operacija jau prasidėjo... Čia mes jau išsilaisviname. Bėga laivai, bėga aviacija, bėga [Rusijos] piliečiai. Mums sekasi gerai“, – sakė jis.

Atsakydamas į tiesioginį klausimą, ar smūgiai Kryme bus tęsiami, O.Arestovyčius atsakė taip: „Aišku. Žinoma, jei jau to ėmėmės, nesustokime ties tuo.“

V.Zelenskis: Rusija kitą savaitę gali padaryti kažką ypač žiauraus

21:51

Prezidentas Volodymyras Zelenskis mano, kad kitą savaitę Rusija gali pabandyti atlikti ypač žiaurius veiksmus, rašo „Ukrainska Pravda“.

„Turime žinoti, kad šią savaitę Rusija gali pabandyti padaryti ką nors ypač bjauraus, ką nors ypač žiauraus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Toks mūsų priešas. Bet kurią kitą savaitę per šiuos šešis mėnesius Rusija visą laiką darė tą patį – šlykščiai ir žiauriai“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Jis priminė, kad kitą savaitę Ukraina švęs Nacionalinės vėliavos dieną ir Nepriklausomybės dieną. Taip pat planuojamas „Krymo platformos“ viršūnių susitikimas.

„Šiemet Krymo ore tiesiogine prasme jaučiama, kad okupacija ten laikina, o Ukraina grįžta“, – pažymėjo jis.

V.Zelenskis sakė, kad vienas iš pagrindinių priešo uždavinių yra pažeminti ukrainiečius, nuvertinti jų galimybes ir didvyrius, skleisti neviltį, baimę ir konfliktus.

„Todėl svarbu niekada, nei akimirkai, nepasiduoti šiam priešo spaudimui, nesivaržyti, nerodyti silpnumo“, – ragino jis.

„Štai kodėl mes laikomės kartu, padedame vieni kitiems, atkuriame tai, kas buvo sugriauta, kovojame už visus savo žmones“, – sakė V.Zelenskis.

Keturios raketos numuštos virš Dnipro srities: nuolaužos sužeidė žmogų

21:18

Dnipro srities Nikopolio rajone dėl nukritusių nuolaužų nuo rusų okupantų raketos buvo sužeistas žmogus, savo „Telegram“ kanale pranešė Dnipro srities tarybos pirmininkas Nikolajus Lukašukas.

Jis pažymėjo, kad šeštadienį, rugpjūčio 20 d., Dnipro srityje buvo „sunki diena“ su daugybe oro antskrydžių.

„Dnipro Nikopolio ir Kamensko rajonuose rasta 4 raketų, kurias šiandien numušė priešlėktuvinės gynybos pajėgos, nuolaužų“, – sakė srities tarybos pirmininkas.

Pasak jo, Nikopolio rajone dėl krintančių nuolaužų nukentėjo vienas žmogus – jis patyrė lengvus nudegimus.

„Jo būklė stabili ir jo gyvybei pavojus negresia. Gelbėtojai užgesino gaisrą privačiame name. Taip pat buvo apgadinti keli kiti namų ūkiai ir dujotiekis, o dujų nuotėkis jau pašalintas“, – sakoma pranešime.

Kamensko rajone netoli gyvenvietės buvo rastos nuolaužos, o Dniprovskio rajone rasta pirotechnikos priemonėmis sunaikinta raketos kovinė galvutė.

„Taip pat šiandien priešas du kartus apšaudė Sinelnikovskio rajono teritoriją, kuri ribojasi su Zaporižios ir Donecko sritimis. Nukentėjusiųjų nebuvo, apgadintas tvartas ir automobilis“, – sakė N.Lukašukas.

Kalbėdamas apie padėtį Kryvyj Riho rajone, jis pažymėjo, kad okupantai „sutelkia savo pastangas Chersono srityje, kad užkirstų kelią mūsų kariuomenei“.

„Todėl okupantai apšaudo Zelenodolskajos ir Apostolovskajos bendruomenes, taip pat gyvenvietes Chersono srityje, kurios ribojasi su Dnipro sritimi. Kryvyj Riho rajone nukentėjusiųjų nebuvo“, – teigė rajono tarybos pirmininkas ir pridūrė, kad kituose rajono rajonuose diena praėjo ramiai.

Generalinis štabas: Rusija tęsia puolimą Bachmuto kryptimi

20:24

Rusijos okupantai tęsia puolimą Bachmuto kryptimi, Ukrainos kariai atrėmė priešo puolimą kelių gyvenviečių kryptimis, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuko puslapyje paskelbtame pranešime.

Siversko kryptimi Rusijos pajėgos ir toliau laiko kai kuriuos Vakarų karinės apygardos dalinius Briansko ir Kursko sričių pasienio rajonuose, kad suvaržytų Ukrainos gynybos pajėgų veiksmus, rašoma pranešime.

Skelbiama, kad Rusijos pajėgos iš minosvaidžių apšaudė Ukrainos dalinius Černihivo ir Sumų sričių pasienio rajonuose.

„Charkivo kryptimi priešas sutelkia pagrindines pastangas, kad išlaikytų užimtas pozicijas“, – rašoma pranešime.

Pranešama, kad Slovjansko kryptimi priešas sutelkė pagrindines pastangas atnaujinti puolamuosius veiksmus.

Donecko kryptimi Rusijos pajėgos tęsia puolimą ir pagrindines pastangas sutelkia Bachmuto kryptimi.

Kramatorsko kryptimi okupantai šaudė iš statinių ir raketų artilerijos.

Kyjivo gatvėse – sunaikintos rusų technikos paradas

17:37

Ukraina Kyjivo kelyje, dažnai naudojamame karinėms eitynėms, surengė sunaikintų Rusijos tankų ir šarvuočių paradą.

Iki šeštadienio transporto priemonės, kurių dauguma buvo sunaikintos pirmosiomis karo savaitėmis, buvo pastatytos prie kultinio Švento Mykolo vienuolyno kaip priminimas apie Rusijos agresiją.

Šį rytą kranai ir sunkvežimiai juos perkėlė į Chreščatyko gatvę, ruošiantis rugpjūčio 24 d. minimai Ukrainos nepriklausomybės dienai.

Praėjusiais metais kelyje vyko didelis patriotinis mitingas ir karinis paradas, kuriuo buvo demonstruojama jėga.

Šiemet jis bus skirtas Ukrainos sėkmės įrodymams naikinant Rusijos techniką.

Sunaikintų šarvuočių pasirodymas sukėlė daug ukrainietiško humoro socialinėje žiniasklaidoje.

Juokaujama, kad rusai Kyjive pagaliau surengė karinį paradą, tik ne tokį, kokį tikriausiai planavo.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino Rusijos tvirtovę pietuose

17:06

Pietuose Ukrainos kovotojai sunaikino priešo tvirtovę ir 10 rusų užpuolikų, informacinio teletilto eteryje pranešė Gynybos pajėgų pietų Ukrainoje jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk.

„Šią naktį buvo sunaikinta dar viena priešo tvirtovė, du šarvuotos technikos vienetai, taip pat 10 vienetų okupantų“, – sakė N.Humeniuk.

Emmanuelis Macronas smerkia Vladimiro Putino „žiaurią ataką“ prieš Ukrainą

16:22

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį, praėjus kelioms valandoms po pokalbio su Vladimiru Putinu, apkaltino Rusijos vadovą pradėjus „žiaurią ataką“ prieš Ukrainą ir imperialistiškai bei revanšistiškai pažeidžiant tarptautinę teisę.

E.Macronas nenuilstamai, bet nesėkmingai stengėsi užkirsti kelią šiai invazijai ir ilgai pasisakė už dialogo su V.Putinu svarbą, tačiau karui tęsiantis jis vis dažniau kritikuoja Rusijos prezidentą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas, Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas, Emmanuelis Macronas

Prancūzijos piliečius jis įspėjo, kad Europą ištikusi energetikos ir ekonomikos krizė dar nesibaigė, ir pavadino ją „mūsų laisvės ir vertybių kaina“.

„Nuo tada, kai Vladimiras Putinas pradėjo žiaurią ataką prieš Ukrainą, karas grįžo į Europos žemę, vos už kelių valandų kelio nuo mūsų“, – sakė E.Macronas kalboje, minint 78-ąsias Antrojo pasaulinio karo sąjungininkų išsilaipinimo nacių okupuotoje Pietų Prancūzijoje metines.

Plačiaus skaitykite čia.

JT vadovas apsilankė Odesoje, Stambule

14:57

Penktadienį Odesos uoste apsilankęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas šeštadienį lankydamasis Stambule džiaugėsi išplaukiančiu „Pasaulio maisto programos“ – Jungtinių Tautų institucijos, administruojančios humanitarinės pagalbos teikimą maistu – laivu.

„Jaudinanti akimirka pamatyti Stambule „Pasaulio maisto programos“ laivą „Brave Commander“, pakrautą tonomis ukrainietiškų kviečių, skirtų labai reikalingai bado paramai Afrikos Kyšulyje. Sveikinu visus, kurie dalyvauja šioje nuostabioje humanitarinėje operacijoje“, – tviteryje rašė JT vadovas.

 

JAV planuoja iš Ukrainos nupirkti apie 150 000 tonų grūdų

13:36

Jungtinės Valstijos per kelias ateinančias savaites planuoja iš Ukrainos nupirkti apie 150 000 tonų grūdų, kurie bus gabenami iš karo neblokuojamų uostų, kaip naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė Pasaulio maisto programos vadovas.

Rusijos pajėgos smogė netoli Pietų Ukrainos atominės elektrinės

13:35 Atnaujinta 18:25

Rusijos raketa pataikė į Ukrainos miesto gyvenamąjį rajoną, sužeisdama 12 civilių ir padidindama baimę, kad per karą Ukrainoje gali įvykti branduolinė avarija, pranešė Ukrainos pareigūnai.

Mykolajivo gubernatorius Vitalijus Kimas per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ pranešė, kad tarp sužeistųjų per ataką, per kurią Voznesenske buvo apgadinti keli privatūs namai ir penkių aukštų gyvenamasis namas, buvo keturi vaikai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Atakos Voznesensko mieste padariniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Atakos Voznesensko mieste padariniai

Miestelis yra maždaug už 30 km nuo Pietų Ukrainos atominės elektrinės (AE), antros pagal dydį Ukrainoje.

Valstybinė bendrovė „Enerhoatom“, valdanti visus keturis Ukrainos branduolinės energijos gamintojus, išpuolį Voznesenske pavadino „dar vienu Rusijos branduolinio terorizmo aktu“.

„Gali būti, kad ši raketa buvo nutaikyta būtent į Pietų Ukrainos atominę elektrinę, kurią Rusijos kariškiai bandė užgrobti dar kovo pradžioje“, - sakoma „Enerhoatom“ pareiškime.

Enerhodaro miestas, kuriame yra didžiausia Europoje Zaporižios atominė elektrinė, ne kartą buvo apšaudytas, o Maskva ir Kyjivas apsikeitė kaltinimais dėl išpuolių.

„Enerhoatom“: Zaporižios AE dirba su radiacijos nuotėkio ir gaisro rizika

13:30

Zaporižios atominė elektrinė veikia su radiacijos ir priešgaisrinės saugos pažeidimų rizika, pranešė Ukrainos atominės energetikos operatorė „Enerhoatom“.

Rugpjūčio 5 d. Rusijos kariškiams užpuolus Zaporižios atominę elektrinę, viename iš jos blokų buvo įjungta avarinė apsauga, o dabar vienas iš trijų veikiančių blokų yra sustabdytas. Azoto ir deguonies gamykla ir kombinuotas pagalbinis pastatas buvo smarkiai apgadinti per „rašistų“ apšaudymą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

Ekspertai teigia, kad išlieka vandenilio nuotėkio ir radioaktyviųjų medžiagų pasklidimo rizika, o gaisro pavojus yra didelis.

Trys radiacijos stebėsenos jutikliai, esantys aplink panaudoto branduolinio kuro sausąją saugyklą, buvo sugadinti dėl jėgainės užpuolikų apšaudymo.

Taip pat buvo pažeistas 750 kV atvirasis skirstomasis įrenginys (VRP-750).

Ukrainos personalas toliau dirba ir deda visas pastangas, kad užtikrintų branduolinę ir radiacinę saugą bei pašalintų žalos padarinius.

„Zaporižios atominė elektrinė vis dar yra okupuota ir kontroliuojama Rusijos kariuomenės. Atsižvelgiant į tai, kad užpuolikų veiksmų numatyti neįmanoma, grėsmė fiziniam gamyklos saugumui išlieka. Dabar Zaporižios AE toliau veikia ir gamina elektros energiją šalies energetikos sistemos poreikiams“, – rašoma pranešime.

Nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo 363 vaikai

13:24

Nuo plataus masto invazijos pradžios Rusijos okupantai Ukrainoje nužudė 363 vaikus, pranešė Generalinė prokuratūra per „Telegram“.

„Nuo 2022 m. rugpjūčio 20 d. ryto Ukrainoje dėl Rusijos Federacijos vykdomos didelio masto ginkluotos agresijos nukentėjo daugiau kaip 1 081 vaikas. Remiantis oficialia prokurorų informacija, 363 vaikai žuvo, o daugiau kaip 718 buvo įvairiai sužaloti“, – sakoma pareiškime.

Pažymima, kad šie skaičiai nėra galutiniai, nes toliau tęsiamas jų rinkimas aktyvios kovos veiksmų vietose laikinai okupuotose ir išlaisvintose teritorijose.

Daugiausia vaikų nukentėjo Donecko srityje – 377, Charkivo srityje – 202, Kyjivo srityje – 116, Černihivo srityje – 68, Luhansko srityje – 61, Mykolajivo srityje – 61, Chersono srityje – 55, Zaporižios srityje – 41.
 

Ukraina skelbia per parą nukovusi 200 rusų karių

12:27

Ukrainos gynybos ministerija teigia, kad penktadienį likvidavo 200 Rusijos karių. Iš viso, kaip skelbia ministerija, Ukrainos pajėgos likvidavo 44 900 rusų karių nuo karo pradžios.

15min atkreipia dėmesį, kad šių skaičių neįmanoma patikrinti.

 

Okupuotame Kryme vėl griaudėjo sprogimai

11:51

Rusijos okupuotame Ukrainos Krymo pusiasalyje, Eupatorijoje ir Bachčysarajuje, šeštadienio rytą nugriaudėjo keli sprogimai, praneša žiniasklaida.

Sprogimų Eupatorijoje faktą patvirtino ir Rusijos primesta valdžia.

Maskvos paskirtos Krymo administracijos vadovas Sergejus Aksionovas sakė, kad suveikė rusų oro gynybos sistema.

„Vakarų Kryme suveikė priešlėktuvinės gynybos sistema. Taikinys sunaikintas. Nukentėjusiųjų ir žalos nėra“, – tvirtino jis.

Be to, šeštadienį į Rusijos Juodosios jūros laivyno būstinės Sevastopolyje stogą atsitrenkė nežinomos kilmės dronas. Dėl susidūrimo užsidegė pastato viršutinė dalis.

Tuo metu rusai tvirtina, kad bepilotis orlaivis iš tiesų buvo numuštas „šaunamuoju ginklu“, tačiau tuo metu dronas jau buvo prie pat stogo.

„Jis nukrito ant stogo ir užsidegė“, – platformoje „Telegram“ sakė Maskvos primestas gubernatorius Michailas Razvožajevas ir pridūrė, kad didelės žalos ar aukų nėra.

Dėl šio incidento jis kaltino Ukrainos pajėgas.

Plačiau skaitykite čia.

Britų žvalgyba: kol kas Rusijos pajėgos yra pasirengusios tik ribotiems vietiniams puolimams

11:41

Pastarąją savaitę teritorijos kontrolė palei fronto liniją pasikeitė tik minimaliai, tviteryje paskelbtame situacijos vertinime rašo Jungtinės Karalystės (JK) Gynybos ministerija.

„Donbase po nedidelio progreso nuo rugpjūčio pradžios Rusijos pajėgos priartėjo prie Bachmuto miesto pakraščių, bet dar neįsiveržė į apstatytą teritoriją.

Rusija nedėjo didesnių pastangų žengti į priekį Zaporižios ir Charkivo sektoriuose.

Pietvakariuose nei Ukrainos, nei Rusijos pajėgos nepajudėjo į priekį prie Chersono fronto linijos. Tačiau vis dažniau pasigirstantys sprogimai už Rusijos linijos tikriausiai kelia įtampą Rusijos logistikos ir aviacijos bazėms pietuose“, – rašoma apžvalgoje.

Anot britų ministerijos, mažai tikėtina, kad per ateinančią savaitę padėtis iš esmės pasikeis. Kol kas Rusijos pajėgos tikriausiai yra pasirengusios tik ribotiems vietiniams puolimams, kuriuose retai dalyvauja daugiau nei kuopa karių.

Tačiau artimiausiais mėnesiais iniciatyvą perims ta pusė, kuriai pavyks suformuoti patikimas, puolamosioms operacijoms skirtas pajėgas.

 

Analitikai: Ukrainos smūgiai Kryme ir Chersono srityje mažina Rusijos pasitikėjimą užnugario zonų saugumu

10:47

Naujausi Ukrainos smūgiai Rusijos karinei ir transporto infrastruktūrai Kryme ir Chersono srityje tikriausiai mažina Rusijos pasitikėjimą Rusijos užnugario zonų saugumu, kasdieninėje analizėje rašo Jungtinių Amerikos Valstijų Karo studijų institutas.

Anot analitikų, padėtis Zaporižios atominėje elektrinėje rugpjūčio 19 d. iš esmės nepasikeitė, nepaisant Rusijos gynybos ministerijos rugpjūčio 18 d. pareiškimų, kad Ukrainos pajėgos rugpjūčio 19 d. surengs provokaciją prie jos.

Pagrindinės analitikų įžvalgos:

  • Tikėtina, kad Rusijos valdžia rengia parodomuosius teismus Ukrainos „Azovstal“ gynėjams per Ukrainos nepriklausomybės dieną, siekdama toliau stiprinti okupuotų Ukrainos teritorijų kontrolę ir sudaryti sąlygas demoralizuoti Ukrainos karius.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas į šiaurę nuo Charkivo miesto, į pietvakarius ir pietryčius nuo Išumo, į rytus nuo Siversko ir į pietus bei rytus nuo Bachmuto.
  • Rusijos pajėgos surengė kelis nesėkmingus sausumos puolimus prieš gyvenvietes pietinėje ašyje.
  • Rusija ir toliau formuoja regioninius savanorių dalinius ir tikriausiai daug jų dislokuos Chersone ir Ukrainos pietuose kaip 3-iojo armijos korpuso dalį. 
  • Rusijos okupacinė valdžia, ruošdamasi artėjantiems mokslo metams, stiprina švietimo infrastruktūros kontrolę okupuotose teritorijose ir gali siųsti ukrainiečių vaikus į Rusiją, vykdydama platesnę gyventojų perkėlimo kampaniją.

 

S.Haidajus: okupuotų Luhansko srities miestų gyventojai atsisako dirbti

09:44

Laikinai okupuotuose Luhansko srities miestuose žmonės atsisako dirbti, pranešė srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

„Iš miestiečių pamažu gaunama informacija, kad Rubižnyje, Lysyčanske, Sjevjerodonecke ir Kreminoje okupantai turi problemų su darbo jėga. Žmonės atsisako dirbti, nes palaipsniui įgyja daugiau patirties. Jie žino, kad negaus atlyginimo. Taip, ne visi, bet didžioji dauguma jau ignoruoja pasiūlymus. Jie arba patys buvo apgauti, arba turi giminaičių ar draugų, kurie negavo to, kas jiems buvo pažadėta. Miesteliai yra maži, juose yra tam tikras ryšys, – kalbėjo jis. – Okupantams pavyko organizuoti darbo centrų veiklą, tačiau jie nesugeba užimti gyventojų... Beje, pastarosiomis savaitėmis okupantų vidaus reikalų įstaigose atsirado nemažai „laisvų etatų“. Net 2014 m. okupuotose gyvenvietėse. Ar jos iš tikrųjų egzistuoja, ar jos yra atviros tik mobilizacijai, paaiškės netolimoje ateityje“, – sakė jis.

Prancūzija: V.Putinas sutiko, kad inspektoriai apsilankytų Zaporižios AE

09:40

Vladimiras Putinas sutiko, kad inspektoriai apsilankytų Rusijos kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje Ukrainoje.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono kanceliarijos teigimu, Rusijos vadovas „persvarstė reikalavimą“, kad Tarptautinė atominės energijos agentūra į objektą keliautų per Rusiją, po to, kai pats V.Putinas perspėjo, kad kovos ten gali sukelti „katastrofą“.

Kanceliarija teigė, kad V.Putinas atsisakė savo reikalavimo, kad TATENA komanda į objektą keliautų per Rusiją, sakydamas, kad ji galėtų atvykti per Ukrainą.

Rusai smogė dviem Dnipro srities rajonams

09:33

Okupantai smogė dviejuose Dnipro srities rajonuose, pranešė srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka.

„Naktį – keturi apšaudymai... Rusijos kariuomenė skirtingais ginklais smogė dviem regiono rajonams – Nikopoliui ir Kryvyj Rihui. Nikopolio rajone priešas buvo apšaudytas tris kartus. Į Nikopolį įskriejo dešimt rusų statinės artilerijos sviedinių. Mieste buvo apgadinti devyni privatūs namai, saulės kolektoriai, elektros linijos. Be elektros energijos liko iki 300 žmonių. Žuvusiųjų ar sužeistųjų nebuvo“, – sakė jis.

Tuo tarpu, pasak V.Rezničenkos, priešas artilerija ir „Grad“ raketomis smogė Marganeco bendruomenei. Nukentėjusiųjų ar sunaikintų žmonių nėra.

Į Kryvyj Riho rajoną Rusijos kariškiai pasiuntė „Uragan“ raketas. Apostolovo bendruomenėje sugriauti keli namai ir dujotiekis. Žmonės nenukentėjo.

Rusija pradeda plataus masto puolimą Donbase: kovos vyksta trimis frontais

09:27

Rusija pradėjo masinį puolimą Donbase keliomis kryptimis, kovos tęsiasi, pranešta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime.

Iš tankų, artilerijos ir kelių raketų paleidimo įrenginių buvo apšaudytos gyvenvietės Slovjansko kryptimi.

Netoli Novodmytrivkos, Vernopilio ir Kurulkos priešo daliniai bandė surengti puolimą, buvo atremti ir pasitraukė.

Kramatorsko kryptimi priešas iš statinių ir raketinės artilerijos apšaudė Rozdoljevką, Sidorovą, Sporną ir Prišibą. Vykdė oro žvalgybą kovos veiksmų rajone. Netoli Ivano Darjevkos bandyta vykdyti puolimą, karo veiksmai tęsėsi.

Bachmuto kryptimi nuo ugnies atakų nukentėjo civilinė infrastruktūra Zaicevo, Bachmuto, Veseloje, Bachmuto, Andrejevkos, Kodomos ir Majorsko vietovėse.

Okupantai nesėkmingai vykdė puolimo ir užpuolimo veiksmus Bachmuto, Zaicevės ir Kodomos vietovėse, kovos tęsiasi.

Paaiškėjo naktinių sprogdinimų okupuotame Melitopolyje detalės: atakuotas aerodromas

09:25

Paaiškėjo detalių apie naktinius sprogimus okupuotame Melitopolyje

Šia informacija savo telegramoje pasidalijo Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas.

„Šiąnakt Melitopolyje nugriaudėjo galingi sprogimai, kuriuos girdėjo visas miestas. Preliminariais duomenimis, pataikyta į vieną iš Rusijos karinių bazių, kurią „rašistai“ jau kelintą kartą bando atstatyti netoli aerodromo. Kolaborantai nedelsdami pranešė vyresniajam broliui, kad jų priešlėktuvinės gynybos sistema suveikė. Dirbta taip, kad dūmai vis dar rūksta“, – sakė jis.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė Rusijos puolimą netoli Charkivo

09:23

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė rusų pajėgų puolimą Charkivo kryptimi, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime.

„Charkivo kryptimi priešas šaudė iš statinių ir raketinės artilerijos Čuhujivo, Zološevo, Pitomniko, Husarovkos, Sosnovkos, Rusų Tiškų, Korobočkino, Šestakovo, Duvankos ir Prudiankos gyvenviečių rajonuose. Aktyviai vykdė oro žvalgybą bepiločiais orlaiviais. Surengė oro antskrydžius netoli Lebiažiežo ir Zalimano. Vykdė puolamuosius mūšius Borščevaja vietovėje, nesėkmingai, pasitraukė“, – rašoma pranešime.

Pranešama, kad Voluinės, Polesės ir Siversko kryptimis padėtis nepakito. Skelbiama, kad Rusijos pajėgos apšaudė civilinę ir karinę infrastruktūrą Bilopilijos ir Krasnopilijos vietovėse, Sumų regione, naudodamas statinę artileriją, taip pat vykdė oro žvalgybą bepiločiais orlaiviais.

„Slobožansko kryptimi priešas kovoja siekdamas išlaikyti užimtas teritorijas ir užkirsti kelią gynybos pajėgų dalinių kontratakoms, kartais bandydamas pagerinti taktinę padėtį“, – rašoma pranešime.

Pentagonas: Rusijos pajėgos Ukrainoje susilpnėjo ir nedaro pažangos

08:19

Rusijos karių pozicijos susilpnėjo ir jie nedaro jokios pažangos mūšio lauke, per uždarą pasitarimą žurnalistams pranešė aukštas JAV gynybos departamento pareigūnas, kurį cituoja „Laisvės radijas“.

„Matyti, kad rusai visiškai nedaro pažangos mūšio lauke. Jie patiria tokių nuostolių ir negali judėti į priekį“, – sakė pareigūnas.

Pentagonas atsargiai komentuoja Rusijos aerodromo Novofedorivkoje Kryme bombardavimą.

„Neturiu bendro pastarųjų atakų, ypač prieš aerodromą, poveikio vertinimo, tačiau matome bendrą vaizdą, kad Rusijos pajėgos yra daug labiau pažeidžiamos. Matome Rusijos karių judėjimą, kad apsaugotų savo pažeidžiamus objektus“, – sakė ministerijos atstovas.

Sprogimai Melitopolyje, Mykolajive ir Charkive

08:11

Rugpjūčio 20 d. naktį keli galingi sprogimai sudrebino Melitopolį Zaporižios regione, kurį laikinai okupavusios rusų pajėgos.

„Unian“ praneša, kad mieste veikia oro gynybos pajėgos.

Penktadienio naktį Rusijos kariuomenė apšaudė Mykolajivą ir Charkivą.

Pasak Mykolajivo mero Oleksandro Senkevyčiaus, mieste girdėjosi galingi sprogimai.

Vietos portalai rašo apie mažiausiai 10 atskriejusių raketų.

Charkovo apšaudymą patvirtino miesto meras Igoris Terechovas.

Prieš tai Charkive girdėjosi galingi sprogimai. Vietiniai „Telegram“ kanalai pranešė apie masinius raketų paleidimus iš Rusijos Belgorodo.

„Raketos skriejo į ypatingos svarbos infrastruktūros objektus Nemyšanskio rajone ir Charkivo priemiestyje. Preliminariai aukų ar nukentėjusiųjų nėra“, – sakė Charkivo meras Igoris Terechovas.

Nuo 02.00 val. oro pavojus buvo paskelbtas beveik visoje Ukrainos teritorijoje.

Paskutinis atnaujinimas 2022-08-20 08:11

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius