-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 01 25 /23:56

Iš JAV – „Abrams“, Vokietijos – „Leopard“: kokios šalys Ukrainai ketina siųsti tankus

Vokietija suteiks Ukrainai tankų „Leopard“, antradienį pranešė šalies žiniasklaida, po intensyvaus spaudimo Berlynui tiekti ginkluotę, kurios Kyjivas labai prašė Rusijos puolimui atremti. Anot žiniasklaidos, apie tai Vokietijos kancleris Olafas Scholzas oficialiai praneš trečiadienį. Jo atstovas spaudai komentuoti pasirodžiusią informaciją antradienį atsisakė.
„Abrams“ tankas
„Abrams“ tankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Vokietija antradienį paskelbė, jog perduos Ukrainai 14 „Leopard 2“ tankų ir suteikė leidimą reeksportuoti tankus kitoms šalims.
  • „Bloomberg“ žurnalistas pasidalino informacija, kad JAV prezidento J.Bideno administracija perduos Ukrainai 31 M1 „Abrams“ tanką, kurių vertė siekia 400 mln. JAV dolerių.
  • Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės karių grupės atstovas Serhijus Čerevatas pranešė, kad Ukrainos kariai paliko Soledarą ir įsitvirtino parengtose gynybos linijose.
  • Turkija neribotam laikui atidėjo naują derybų su Švedija ir Suomija raundą dėl šių šalių narystės NATO
  • Lenkija paskelbė, kad kreipsis į ES kompensacijos už tankų tiekimą

Svarbiausias antradienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis dėkoja sąjungininkams

23:55

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad šis trečiadienis – gerų naujienų diena.

„Dėkoju visiems mūsų sąjungininkams už jų norą aprūpinti mus moderniais ir labai reikalingais tankais.

Visa tai įrodo svarbiausią šių dienų pasauliui faktą, kad laisvė tik stiprėja. O tai, kaip mes visi kartu dirbame, kad sustiprintume laisvę, apsaugotume Ukrainą ir Europą, yra istorinis dabar dirbančių lyderių pasiekimas.

Dabar svarbiausia yra greitis ir apimtis. Mūsų kariuomenės apmokymo greitis, tankų tiekimo Ukrainai greitis ir tankų paramos apimtis.

Turime suformuoti laisvės tankų kumštį, kuris neleistų tironijai vėl iškilti. Mes galime tai padaryti. Kartu – taip, kaip šiandien priimame sprendimus“, – pranešime sako Ukrainos prezidentas.

Paskelbtas oro pavojus

23:08

Trečiadienį po 21.30 val. daugelyje Ukrainos regionų buvo paskelbtas oro pavojus, skelbia Ukrainos žiniasklaida.

Kokios šalys Ukrainai perduos tankus

22:18

BBC paskelbė šalių sąrašą, kurios ketina Ukrainai perduoti tankus.

J.Bidenas patvirtino, kad JAV įsipareigojo skirti 31 „Abrams tanką“. Ši transporto priemonė yra vienas moderniausių tankų pasaulyje.

Vokietija anksčiau trečiadienį paskelbė, kad atsiųs pradinę 14 pagrindinių kovos tankų „Leopard 2“ siuntą ir sudarys sąlygas kitoms Europos šalims atsiųsti Vokietijoje pagamintus „Leopard“ tankus.

Norvegija atsakė pažadėdama atsiųsti dalį iš savo 36 „Leopard“ tankų, tačiau dar nepaskelbė, kiek jų atsiųs.

Lenkijos prezidento patarėjas anksčiau CNN sakė, kad šalis tikisi į Ukrainą nusiųsti „vieną kuopą“ „Leopard“ – nuo 10 iki 14 vienetų.

Ispanijos gynybos ministrė sakė, kad jos šalis yra „pasirengusi“ kartu su sąjungininkais siųsti tankus, įskaitant „Leopard“, tačiau kol kas nepasakė, kiek jų bus siunčiama.

Nyderlandai svarsto galimybę suteikti Ukrainai 18 tankų „Leopard“.

Praėjusią savaitę Jungtinė Karalystė pareiškė, kad Ukrainai perduos 14 kovinių tankų „Challenger 2“.

Ukrainos gynybos ministras yra skelbusi, kad šaliai reikia 300 tankų, kad ji galėtų atsilaikyti prieš Rusiją.

Ukraina atleido daugiau pareigūnų dėl įtarimų korupcija

21:27

Kyjivas trečiadienį atleido dar daugiau pareigūnų per didžiausią politinį sukrėtimą po didelio korupcijos skandalo, susijusio su Rusijos invazija.

Pareigūnai pranešė, kad iš pareigų pasitraukė aukšto rango gynybos ministerijos pareigūnas ir penki regioniniai prokurorai.

Gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pranešė, kad už kariuomenės viešuosius pirkimus atsakingas pareigūnas Bodganas Chmelnyckis buvo atleistas po to, kai gruodžio mėnesį buvo laikinai nušalintas nuo pareigų.

Žiniasklaida apkaltino Gynybos ministeriją, kad ji pasirašo sutartis dėl maisto produktų, kurių kainos du ar tris kartus viršija dabartines pagrindinių maisto produktų kainas.

Po šių kaltinimų Gynybos ministerija antradienį paskelbė apie viceministro Viačeslavo Šapovalovo, dirbusio logistinės paramos kariuomenei srityje, atsistatydinimą.

Iš pradžių Gynybos ministerija pavadino žiniasklaidos pranešimus „melagingais“ ir pareiškė, kad „perka atitinkamus produktus įstatymų nustatyta tvarka“.

Tačiau ministerija trečiadienį pareiškė, kad yra pasirengusi „padaryti viešuosius pirkimus skaidresnius, o biudžeto lėšas – labiau prieinamas viešajai kontrolei“.

Parlamento Antikorupcijos komiteto vadovė Anastasija Radina taip pat sakė, kad ministerija pripažino „klaidas“, susijusias su sutartimis dėl maisto produktų, ir „tikrina bei analizuoja kainas, kad jas ištaisytų“.

Atskirai Generalinė prokuratūra pranešė, kad atleido pietinių Poltavos, centrinės Kirovohrado ir šiaurinių Poltavos, Sumų ir Černihivo sričių regioninius prokurorus.

Kyjivas antradienį paskelbė apie keliolikos aukščiausio rango pareigūnų, įskaitant pagrindinį prezidento patarėją Kyrylą Tymošenką, atleidimą.

Kai kurie atleidimai buvo susiję ne su maisto pirkimo sutarčių skandalu, o su kitais pažeidimais.

Vakarų sąjungininkės yra skyrusios milijardus dolerių finansinės ir karinės pagalbos Kyjivui, kad šis galėtų pasipriešinti Rusijos kariuomenei, tačiau dažnai tai darė su išankstine sąlyga, kad parama bus teikiama, jei bus vykdomos antikorupcinės reformos.

Ukrainoje jau seniai paplitusi korupcija, tačiau beveik metus trunkantis plataus masto Maskvos karas nustelbė vyriausybės pastangas išgyvendinti kyšininkavimą.

JK ragina sąjungininkus „sustiprinti“ paramą Ukrainai

20:21

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas trečiadienį paskambinęs kitiems lyderiams palankiai įvertino Vakarų sąjungininkų pareiškimus dėl tankų siuntimo į Ukrainą ir paragino juos „artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais sustiprinti savo paramą“.

„Šie ryžtingi kolektyviniai veiksmai paskatintų ir kitas šalis pasekti pavyzdžiu“, – teigė R.Sunako biuras cituodamas pokalbį su Jungtinių Valstijų, Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos lyderiais.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rishi Sunakas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rishi Sunakas

 

Ukraina sako, kad Vakarų tankai „nulems mūsų būsimą pergalę“

20:01 Atnaujinta 20:10

Kyjivas trečiadienį pasveikino Jungtinių Valstijų ir Vokietijos sprendimą siųsti seniai lauktus sunkiuosius tankus į Ukrainą, kad padėtų atremti Rusijos pajėgas.

Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis padėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui už sprendimą siųsti tankus „Abrams“ į jo karo draskomą šalį.

„Tai svarbus žingsnis kelyje į pergalę“, – tviteryje rašė V.Zelenskis, dėkodamas J.Bidenui už „galingą“ sprendimą.

„Istorinė diena, – per platformą „Telegram“ sakė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas. – Viena iš tų dienų, kurios nulems mūsų būsimą pergalę.“

J.Bidenas patvirtino: JAV į Ukrainą siųs 31 „Abrams“ tanką

19:43

Norvegijos gynybos ministras Bjørnas Arildas Gramas teigia, kad Norvegija siųs Ukrainai Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard 2“, rašo „The Guardian“.

Norvegijos vyriausybė kol kas nepateikė išsamios informacijos apie tai, kiek tankų siųs, ir apie tankų pristatymo į Ukrainą terminus.

J.Bidenas patvirtino: JAV į Ukrainą siųs 31 „Abrams“ tanką

19:05 Atnaujinta 19:35

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pranešė, kad JAV pristatys Ukrainai 31 tanką „Abrams“ ir papildys didėjantį Vakarų skiriamą ginklų arsenalą, rengiamą numatomam Ukrainos kontrpuolimui prieš Rusijos invaziją.

„JAV ketina atsiųsti 31 tanką „Abrams M1, – žurnalistams sakė aukšto rango administracijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. – Į Ukrainą atvyks šimtai šarvuotų transporto priemonių – itin pajėgių transporto priemonių – ir tankų, ir, svarbiausia, jie atvyks su apmokytomis įgulomis.“

Tai patvirtino ir Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas televiziniame kreipimesi.

Tankų „Abrams“ pristatymas gali užtrukti bent kelis mėnesius, anksčiau pranešė „The Washington Post“.

Pasak J.Bideno, Ukrainos kariai turi pagerinti savo gebėjimus manevruoti atviroje vietovėje ir atgrasyti bei apsiginti nuo Rusijos agresijos.

„Todėl JAV iki šiol skyrė šimtus šarvuotų kovos mašinų, įskaitant daugiau kaip 500 mašinų pagal pagalbos paketą, apie kurį paskelbėme praėjusį penktadienį. O šiandien skelbiu, kad Jungtinės Valstijos Ukrainai siųs 31 tanką „Abrams“.

Šių tankų pristatymas į mūšio lauką užtruks – laiką, kurį mes panaudosime tam, kad įsitikintume, jog ukrainiečiai yra visiškai pasirengę integruoti „Abrams“ tankus į savo gynybą“, – sakė JAV prezidentas.

J.Bidenas sakė esąs „dėkingas“ Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui už tai, kad „ėmėsi veiksmų“ ir suteikė Ukrainai Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard 2“, taip pat už jo „lyderystę ir tvirtą įsipareigojimą“ remti Ukrainą.

Pasak J.Bideno, O.Scholzas yra „tvirtas vienybės šalininkas ir artimas draugas“.

Pasak J.Bideno, „Rusija nekelia jokios puolamosios grėsmės“ ir pridūrė, kad Vakarų parama Kyjivui reiškia „padėti Ukrainai ginti ir saugoti Ukrainos žemę“.

„Jei Rusijos kariai grįžtų į Rusiją, šis karas baigtųsi jau šiandien. Štai ko mes visi norime – šio karo pabaigos“, – teigia JAV prezidentas.

Paklaustas, kodėl JAV nusprendė paskelbti apie sprendimą siųsti tankus „Abrams“ į Ukrainą praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Vokietija nusprendė siųsti tankus „Leopard 2“, J.Bidenas atsakė: „Vokietija neprivertė manęs pakeisti savo nuomonės. Norėjau įsitikinti, kad visi esame kartu... kaip ir dabar.“

J. Bidenas dėl Ukrainos paskambino JK, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiams

18:53

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas trečiadienį kalbėjosi su pagrindiniais Europos sąjungininkais apie paramą Ukrainos kovai su Rusijos invazija, pranešė Baltieji rūmai.

J.Bidenas su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Rishi Sunaku, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni aptarė „mūsų glaudų paramos Ukrainai koordinavimą“, teigė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

 

Prancūzija toliau svarsto, ar siųsti Ukrainai „Leclerc“ tankus

18:46

Prancūzijos premjerė Elisabeth Borne trečiadienį pareiškė, kad Prancūzija toliau svarsto galimybę siųsti savo sunkiuosius tankus „Leclerc“ į Ukrainą.

Prancūzų tankai yra panašūs į Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard“, kuriuos Berlynas trečiadienį sutiko siųsti į Kyjivą, tačiau jų yra daug mažiau ir jų priežiūra bei logistika būtų sudėtingesnė.

„Kalbant apie „Leclerc“ tankus, tęsiame analizę su Ginkluotųjų pajėgų ministerija, – trečiadienį parlamentui sakė E. Borne. – Pagalbos Ukrainai klausimas neapsiriboja vien šiuo ar kitu ginklu“.

Prancūzija, be kitų ginklų, suteikė savo modernią artilerijos sistemą „Cezar“, oro gynybos sistemą „Crotale“ ir neseniai pažadėjo išsiųsti savo itin mobilų lengvąjį tanką AMX-10 RC.

Tikimasi, kad dabar, Vokietijai tiekiant tankus „Leopard“ Ukrainai, o JAV ruošiantis siųsti tankus „Abrams“, bus sprendžiamas klausimas, ar Prancūzija leis dislokuoti tankus „Leclerc“.

Aukšto rango Prancūzijos gynybos pareigūnai abejoja, ar šis tankas būtų naudingas tuo metu, kai Ukrainos pajėgos turi mokytis naudotis įvairiais sudėtingais vakarietiškais ginklais.

„Nėra jokių politinių prieštaravimų, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos gynybos ministerijos šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. – Mums tik įdomu, ar „Leclerc“ nebus kaip ta nuodų taurė. Siekiama, kad jis būtų naudingas ir veiksmingas“.

Prancūzija turi apie 200 tankų „Leclerc“, kuriuos pagamino gynybos grupė „Nexter System“.

Niekas „neatmetama“

Jie turi panašias galimybes kaip ir „Leopard 2“ – 120 mm patranką, galinčią pataikyti į taikinius, esančius iki keturių kilometrų atstumu, – tačiau jų nenaudoja jokia kita Europos kariuomenė.

„Ukraina ieško ne konkrečiai „Leclerc“, o veikiau „Cezar“ ir „Crotale“, – pridūrė gynybos šaltinis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savaitgalį išdėstė sunkiasvorių tankų tiekimo Ukrainai sąlygas ir sekmadienį pareiškė, kad kol kas niekas „neatmetama“.

Jis teigė, kad bet koks sprendimas juos suteikti neturėtų būti „eskaluojantis“, turėtų teikti „realią ir veiksmingą“ naudą Ukrainai ir neturėtų pakenkti Prancūzijos gynybiniams pajėgumams.

Paryžius trečiadienį pasveikino Vokietijos sprendimą suteikti Ukrainai savo tankus „Leopard 2“.

„Prancūzija sveikina šį Vokietijos sprendimą, kuriuo išplečiama ir sustiprinama parama, kurią suteikėme AMX-10 RC pristatymu“, – sakė prezidento atstovė spaudai.

Paryžius vis dar tariasi su Italija dėl oro gynybos sistemos „Mamba“ perdavimo Ukrainai ir nori suteikti daugiau „Crotale“ raketų, AFP teigė gynybos šaltiniai.

Pirmuosius 14 AMX-10 RC ji perduos Ukrainai vasario pabaigoje, o iš viso tikimasi nusiųsti apie 40 vienetų.

„Bloomberg“: JAV perduos Ukrainai 31 „Abrams“ tanką už 400 mln. dolerių

18:06

„Bloomberg“ žurnalistas Jordanas Fabianas, remdamasis dviem šaltiniais pranešė, jog JAV prezidento Joe Bideno administracija perduos Ukrainai 31 M1 „Abrams“ tanką, kurių vertė siekia 400 mln. JAV dolerių.

Ši informacija sutampa su leidinio „Politico“ skelbta informacija, kai buvo pranešta, kad JAV ruošiasi perduoti 30 „Abrams“ tankų.

Trečiadienį vakare J.Bidenas Baltuosiuose rūmuose kalbės apie tolesnę JAV paramą Ukrainai. 

Kol kas nežinoma, apie ką JAV prezidentas kalbės, tačiau atkreipiamas dėmesys, jog apie ją paskelbta po to, kai kai Berlynas pranešė apie sprendimą pristatyti „Leopard 2“ tankus Ukrainai.

Pasak leidinio „Der Spiegel“, šiuo metu Europos sąjungininkės tariasi dėl bendro 80 pagrindinių kovos tankų „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai, kad būtų suformuoti du batalionai po 40 kovos mašinų.

Prašymą reeksportuoti tankus pateikė tik Lenkija

17:56

Paskelbusi apie sutikimą perduoti tankus „Leopard 2“ Ukrainai ir suteikusi leidimą reeksportuoti vokiškus tankus kitoms valstybėms, Vokietija pridūrė dar negavusi jokių oficialių prašymų, išskyrus Lenkijos, leisti reeksportuoti tankus „Leopard 2“. 

Tikimasi, kad kitos šalys tikriausiai „artimiausiomis valandomis ir dienomis“ paskelbs apie savo planus.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba socialiniuose tinkluose ragino sąjungininkus prisijungti prie „tankų koalicijos“ ir siųsti „kuo daugiau jų“ Ukrainos karo veiksmams paremti.

 

EŽTT sprendimas: Nyderlandai gali iškelti bylą prieš Rusiją dėl MH17 katastrofos

17:42

Trečiadienį Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) paskelbė, jog Nyderlandų iškelta byla prieš Rusiją dėl 2014 m. liepos mėn. numušto MH17 keleivinio lėktuvo yra priimtina.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad šis sprendimas yra procedūrinio pobūdžio ir juo nesprendžiama dėl bylos esmės. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MH17 reiso lėktuvo nuolaužos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MH17 reiso lėktuvo nuolaužos

Tačiau Strasbūre įsikūrusio teismo pareigūnai mano, jog Rusija gali būti laikoma atsakinga už žmogaus teisių pažeidimus šiuo metu okupuotuose Ukrainos Luhansko ir Donecko regionuose, kuriuos Rusijos Federacija teigė aneksavusi 2022 m. rugsėjį.

Australija ir Nyderlandai siekia, kad Rusijos Federacija išmokėtų kompensaciją ir atsiprašytų už MH17 aviakatastrofą, kai 2014 m. virš Ukrainos numušus MH17 lėktuvą žuvo 298 žmonės, įskaitant 38 australus.

Rusija neigia su tuo susijusi, nepaisant tarptautinio tyrimo išvadų.

Vokietijos kancleris paskelbė, jog perduos Ukrainai ir daugiau karinės įrangos

17:34

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį pareiškė, kad jo vyriausybė planuoja išsiųsti Ukrainai ne tik 14 tankų „Leopard 2A6“, apie kuriuos pranešta anksčiau.

Spaudos konferencijos su Islandijos ministre pirmininke Katrín Jakobsdóttir metu O.Scholzas sakė, kad remti Kyjivą ginkluote, o ypač tankais, yra „teisingas kelias“.

„Kartu su tankais, apie kuriuos dabar kalbamae, mes ir toliau ketiname plėsti tai, ką jau esame pristatę Ukrainai“, – paskelbė kancleris.

Jo teigimu, tolesni ginkluotės paramos paketai galėtų apimti oro gynybos sistemas, sunkiąją artileriją ir daugkartinius raketų paleidimo įrenginius.

UNESCO įtraukė Odesos istorinį centrą į pasaulio paveldo sąrašą

17:11 Atnaujinta 17:26

Jungtinių Tautų kultūros agentūra trečiadienį, nepaisydama Rusijos pasipriešinimo, į Pasaulio paveldo sąrašą įtraukė Ukrainos Odesos uostamiesčio istorinį centrą.

21 UNESCO Pasaulio paveldo komiteto valstybė narė šešiais balsais „už“, vienu „prieš“ ir 14-ai susilaikius pritarė tam, kad į sąrašą būtų įtrauktos miesto, dažnai vadinamo „Juodosios jūros perlu“, teritorijos.

„123rf“/Odesos senamiestis
„123rf“/Odesos senamiestis

Praėjusių metų vasarį į Ukrainą įsiveržusi Rusija ne kartą bandė atidėti balsavimą.

Pagal UNESCO steigiamąją konvenciją narės, tarp kurių yra Rusija ir Ukraina, privalo „nesiimti jokių sąmoningų priemonių, kurios tiesiogiai ar netiesiogiai kenkia jų ar kitos valstybės, Konvencijos šalies, paveldui“, pareiškime sakė UNESCO vadovas Audrey Azoulay. 

Jis tikisi, jog tai padės apsaugoti Odesą nuo karo.

„Odesa, laisvas miestas, pasaulinis miestas, legendinis uostas, palikęs pėdsaką kine, literatūroje ir mene, tokiu būdu patenka į sustiprintą tarptautinės bendruomenės apsaugą“, – sakė A.Azoulay.

„Nors karas tęsiasi, šis titulas įkūnija mūsų bendrą pasiryžimą užtikrinti, kad šis miestas, kuris visada įveikdavo pasaulinius sukrėtimus, būtų apsaugotas nuo tolesnio naikinimo.“

Pareiškime taip pat teigiama, kad šis tarptautinis sprendimas suteiks Ukrainai galimybę gauti „techninę ir finansinę tarptautinę pagalbą“ miesto centrui apsaugoti ir atkurti.

Tikintis tankų „Abrams“ siuntimo Kyjivui, J.Bidenas pasisakys apie paramą Ukrainai

16:52 Atnaujinta 17:12

 JAV prezidentas Joe Bidenas  trečiadiį kreipsis į amerikiečius dėl JAV paramos Ukrainai, pranešė Baltieji rūmai, tikintis, kad Jungtinės Valstijos paskelbs apie būsimą tankų „Abrams“ tiekimą Rusijos užpultai šaliai.

Baltieji rūmai nedetalizavo, ką JAV prezidentas kalbės per 12 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku numatytą kreipimąsi, tik nurodė, kad J. Bidenas „pasakys pastabų apie tolesnę paramą Ukrainai“.

Tikimasi, kad Jungtinės Valstijos išsiųs bent 30 tankų, o jų pristatymas gali užtrukti kelis mėnesius, pranešė „The Washington Post“.

„Zuma press“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Zuma press“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

J.Bideno administracija ketina paskelbti, kad siųs tankus Ukrainai, nors jie tikriausiai nebus pristatyti bent jau iki rudens, sakė su situacija susipažinęs aukšto rango JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Trečiadienį Berlynas paskelbė nusprendęs atsiųsti Ukrainai galingų vokiečių gamybos kovinių tankų „Leopard“, kurių seniai siekia Kyjivas.

Vokietija taip pat leido ir kitoms šalims siųsti vokiškus tankus Ukrainai.

Pastarosiomis savaitėmis Vakarų šalys žadėjo ukrainiečiams padėti atremti Rusijos invaziją vis sudėtingesne karine technika, o Kyjivas labiausiai nori kovinių tankų.

Vašingtonas taip pat linksta link sprendimo nusiųsti Ukrainai nemažai tankų „Abrams M1“, laikraščiui „The Wall Street Journal“ teigė JAV pareigūnai.

Ukrainos kariuomenė paaiškino, kodėl pasitraukė iš Soledaro ir kas vyksta Bachmute

16:10

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasitraukė iš Donecko srities Soledaro miesto, nes rusų įsibrovėliai jį sulygino su žeme.

Situaciją Bachmute kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos, kariai atmuša priešą, sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešėjas Andrijus Kovaliovas. Anot jo, Ukrainos kariai šiame mieste liks tol, kol jame bus rūsiai ir bus galima laikyti jo teritoriją.

„Keista, kai sakoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi kažkur atsitraukti. Visų gynybos pajėgų užduotis yra kovoti už Ukrainos teritoriją. Štai kodėl Bachmutas ir stovi, nes kariai neišeina“, – sakė jis.

Įnirtingos kovos vyksta Ukrainos rytuose. Sausio 25 d. ryte tapo žinoma, kad rusai bando veržtis į priekį Bachmuto, Avdijivkos, Lymano ir Novopavlivos kryptimis. Netoli daugelio gyvenviečių Ukrainos kariai atrėmė priešo atakas.

Įnirtingi mūšiai vyko dėl Soledaro ir Bachmuto, rusai patyrė didžiulių nuostolių ir tiesiogine prasme ėjo per savo karių lavonus. Anot jo, Bachmutas tapo tikra Ukrainos gynėjų tvirtove.

25 dieną Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės karių grupės atstovas Serhijus Čerevatas pranešė, kad Ukrainos kariai paliko Soledarą ir įsitvirtino parengtose gynybos linijose. Pasak jo, ginkluotosios pajėgos įvykdė užduotį – neleido rusams prasiveržti „Donecko fronto kryptimi ir patekti į užnugarį, o paskui pereiti į operatyvinį puolimą“.

Nyderlandai taip pat pasirengę perduoti „Leopard 2“ tankus Ukrainai, nors jų neturi

16:09

Po trečiadienį paskelbto Vokietijos sprendimo dėl vokiškų tankų „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai, Nyderlandai taip pat pareiškė, jog išsiųs kariaujančiai šaliai „Leopard 2“ tankų. Tačiau kol kas Nyderlandai jų neturi.

Tačiau Nyderlandų ministras pirmininkas užtikrino, jog jo šalis yra pasirengusi įsigyti šiuo metu nuomojamų tankų ir nusiųsti juos Ukrainai. 

„Jei tai padės Nyderlandams taip pat dalyvauti, esame pasirengę tai padaryti“, – žiniasklaidos priemonei „RTL News“ sakė Nyderlandų premjeras Markas Rutte.

„AFP“/„Scanpix“/Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte
„AFP“/„Scanpix“/Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte

Remiantis Jungtinių Tautų įprastinės ginkluotės registro duomenimis, Nyderlandai neturi jokių kovinių tankų, nes 2018 ir 2021 m. visas savo kovines mašinas „Leopard 2“ pardavė Vokietijai.

Šiuo metu Nyderlandai iš Vokietijos nuomojasi 18 kovinių tankų „Leopard 2A6“ . M.Rutte pasiūlė, kad Nyderlandai galėtų iš karto įsigyti šiuos tankus ir tada perduoti juos Ukrainai.

„Šie pokalbiai tęsiasi, – teigė M.Rutte. Gali būti, kad žmonės pasakys: na, mums labiau tinka, jei jūs tuos tankus naudosite kitaip. Taigi toks pokalbis vyksta“.

Šalies premjeras sakė, kad nors sprendimas dar turės būti priimtas, tačiau jie jau informavo vokiečius, jog yra pasirengę tai padaryti.

O.Scholzas: „JAV ir Vokietijos santykiai yra geresni nei ilgą laiką iki šiol“

16:01

Po praeitą savaitę pasiektos diplomatinės aklavietės su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, kai Vokietijos pareigūnai atvirai pareiškė, kad siųs savo tankus „Leopard 2“ į Ukrainą tik tuo atveju, jei JAV perduos Ukrainai tankus „M-1 Abrams“, Vokietija trečiadienį paskelbė nusprendusi išsiųsti tankus „Leopard 2“ Ukrainai, nepaisant JAV galutinio sprendimo.

Antradienį CNN paskelbė dviejų JAV pareigūnų pranešimus, jog JAV taip pat baigia rengti planus išsiųsti Ukrainai apie 30 tankų „Abrams“.

„AFP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
„AFP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas

Šiomis aplinkybėmis kancleris Olafas Scholzas Vokietijos parlamente trečiadienį pareiškė, kad Berlyno ir Vašingtono santykiai šiuo metu yra geresni nei ilgą laiką iki šiol.

„Galiu pasakyti, kad Vokietijos ir JAV santykiai yra geresnio lygio nei ilgą laiką. Aš puikiai sutariu su Amerikos prezidentu, kuris, mano nuomone, yra labai gabus, labai orientuotas, labai tikslo siekiantis politikas, ypač kalbant apie tarptautinę politiką ir transatlantinių santykių palaikymą bei gero bendradarbiavimo su Vokietija pabrėžimą“, – sakė O.Scholzas.

„Tai prezidentas, kuris yra tikrai geras partneris.“

Suomijos užsienio reikalų ministras tikisi, kad NATO paraiška bus ratifikuota iki liepos

15:50

Suomijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pareiškė, kad tikisi, jog Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO paraiškų ratifikavimo procesas bus baigtas iki liepos mėnesį įvyksiančio Aljanso viršūnių susitikimo Vilniuje, nepaisant nesutarimų su Turkija.

Antradienį Ankara atidėjo derybas dėl stojimo į NATO su Švedija ir Suomija. Tai įvyko po to, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasmerkė Stokholmą už tai, kad šis savaitgalį leido rengti protestus, per kuriuos prie Turkijos ambasados Švedijoje buvo sudegintas Koranas.

Tačiau Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto per spaudos konferenciją Latvijoje kartu su savo kolega Edgaru Rinkevičiumi sakė: „Tikimės, kad artėjant Vilniaus NATO viršūnių susitikimui Suomijos ir Švedijos [paraiškų] ratifikavimas gali būti tęsiamas“.

P.Haavisto pripažino, kad dėl protestų ratifikavimas atsilieka nuo grafiko, tačiau teigė, kad jo šalis „šiuo klausimu labai glaudžiai bendradarbiauja su Švedija“.

„Reuters“/„Scanpix“/Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto
„Reuters“/„Scanpix“/Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto

„Kalbant apie Turkiją, šiuo metu neturime tvarkaraščio“, – sakė jis ir pridūrė, kad Turkijoje gegužės viduryje vyksiantys rinkimai „gali būti vėlavimo priežastis“.

Tačiau „po rinkimų ir prieš Vilniaus viršūnių susitikimą matome trumpą laiko tarpą, per kurį tikimės, kad ratifikavimo procesas galėtų būti tęsiamas“, – teigė P.Haavisto.

Bendras narystės paraiškas turi ratifikuoti visos 30 NATO narių, o tai jau padarė visos, išskyrus Vengriją ir Turkiją. Vengrija pareiškė, kad planuoja tai padaryti vasario mėnesį.

Tačiau R.T.Erdoganas prieš artėjančius prezidento rinkimus, kuriuose jis bando sustiprinti savo nacionalistinę rinkėjų bazę, laikosi užsispyrusios pozicijos.

Suomijos tankai

Birželio pabaigoje Ankara pasirašė memorandumą su Suomija ir Švedija. Tačiau Turkija teigia, kad jos reikalavimai dėl Turkijos piliečių, kuriuos ji nori patraukti baudžiamojon atsakomybėn už „terorizmą“, išdavimo lieka neįvykdyti.

Skirtingai nei Švedijos atveju, Turkija nurodė, kad iš esmės neprieštarauja Suomijos stojimui į NATO.

Nors Suomija anksčiau atsisakė spekuliuoti, ar prisijungtų prie Aljanso be Švedijos, antradienį ji užsiminė, kad galėtų eiti link šio tikslo viena, jei „įvyktų kas nors, kas ilgainiui neleistų Švedijai prisijungti“.

P.Haavisto, paklaustas apie Suomijos vaidmenį tiekiant Ukrainai tankus „Leopard“, atsakė, kad „esame pasirengę dalyvauti vienu ar kitu būdu“, jei Europos šalys parengs bendrą paketą.

Suomija nurodė, kad dėl 1 300 km ilgio sienos su Rusija gali nesiųsti per daug iš savo daugiau kaip 200 tankų „Leopard“.

Helsinkis gali prisidėti prie „vairuotojų mokymo ir techninės priežiūros“, sakė P.Haavisto.

„Svarstysime, koks būdas mums geriausias“, – pridūrė jis.

V.Zelenskis dėkoja Vokietijai už sprendimą nusiųsti tankų Ukrainai

15:31

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį džiaugėsi Vokietijos sprendimu atsiųsti tankų „Leopard“ jo šaliai ir leisti tiekti juos kitoms valstybėms.

„Vokietijos pagrindiniai koviniai tankai, tolesnis gynybos paramos ir mokymo misijų išplėtimas, žalia šviesa partneriams tiekti panašius ginklus“, – platformoje „Telegram“ parašė V.Zelenskis.

„Ką tik išgirdau apie šiuos svarbius ir laiku priimtus sprendimus per pokalbį su Vokietijos federaliniu kancleriu Olafu Scholzu. Esu nuoširdžiai dėkingas Olafui Scholzui ir visiems mūsų draugams Vokietijoje“, – pridūrė jis.

 

Ministrė: Ispanija pasirengusi siųsti vokiškus tankus Kyjivui

15:26

Ispanija trečiadienį pareiškė esanti pasirengusi nusiųsti keletą Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard“ Ukrainos kovai su Rusija paremti, Berlynui leidus kitoms Europos šalims siųsti ukrainiečiams garsiuosius kovinius tankus.

„Ispanija yra pasirengusi... bendradarbiauti su savo sąjungininkais bet kokiu reikalingu būdu, nesvarbu, ar tai reikštų „Leopard“ tankų siuntimą, apmokymą naudotis „Leopardais“, ar pagalbą juos prižiūrint ir išlaikant“, – sakė gynybos ministrė Margarita Robles per Ispanijos visuomeninę televiziją.

Ispanų dienraštis „El Pais“ anksčiau trečiadienį jau skelbė, kad Ispanijos vyriausybė nusprendė prisijungti prie Europos sąjungininkų plano tiekti Ukrainai tankus „Leopard“.

Trečiadienį Berlynas paskelbė sprendimą dėl galingų vokiečių gamybos kovinių tankų „Leopard“, kurių seniai siekia Kyjivas, eksporto.

Vokietija taip pat leido ir kitoms šalims siųsti tankus Ukrainai.

Pastarosiomis savaitėmis Vakarų šalys žadėjo ukrainiečiams padėti atremti Rusijos invaziją vis sudėtingesne karine technika, o Kyjivas labiausiai nori kovinių tankų.

Vašingtonas taip pat linksta link sprendimo nusiųsti Ukrainai nemažai tankų „Abrams M1“, laikraščiui „The Wall Street Journal“ teigė JAV pareigūnai.

O.Scholzas: neleidžiame karui Ukrainoje peraugti į Rusijos ir NATO karą

15:05

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį pareiškė, kad Vakarų sąjungininkai ir toliau rems Ukrainą, Berlynui pažadėjus Kyjivui atsiųsti tankų „Leopard“, tačiau taip pat atkreipė dėmesį į karo eskalavimo pavojų.

DPA/ „Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas
DPA/ „Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas

„Turime visuomet aiškiai parodyti, kad darome viską, kas būtina ir įmanoma, kad paremtume Ukrainą, bet kartu neleidžiame karui peraugti į Rusijos ir NATO karą“, – sakė O.Scholzas parlamente.

Ukraina sugriežtino bausmes už nepaklusnumą ir dezertyravimą kariuomenėje

15:05

 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo sugriežtinamos bausmės už nepaklusnumą ar dezertyravimą iš ginkluotųjų pajėgų vykstant Rusijos invazijai.

Griežtesnės sankcijos taip pat bus taikomos už tokius pažeidimus kaip grasinimas vadams, bėgimas iš mūšio lauko ar alkoholio vartojimas, teigiama Ukrainos parlamento interneto svetainėje paskelbtame įstatyme.

Naujuoju įstatymu taip pat draudžiama teismams kaltais pripažintiems kariams skirti mažesnes arba lygtines bausmes.

Už dezertyravimą kariams gresia iki 12 metų kalėjimo, už nepaklusnumą ar atsisakymą kovoti – iki 10 metų, o už grasinimą vadui – iki septynerių metų nelaisvės.

Tekstą sukritikavo žmogaus teisių aktyvistai, o kai kurios organizacijos ragino prezidentą nepasirašyti teisės akto, parlamento patvirtinto gruodžio mėnesį.

Gruodį prezidentūros interneto svetainėje paskelbta peticija prieš įstatymą surinko beveik 35 000 parašų.

„Užuot dėkoję kariams, kurie beveik metus atsilaiko prieš plataus masto Rusijos invaziją ir sėkmingai vykdo teritorijos išlaisvinimo operacijas, už menkiausią nesutikimą ar pastabą vadams [sodiname juos] į kalėjimą“, – sakoma peticijoje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovas Valerijus Zalužnas tada gynė įstatymo projektą.

V.Zalužnas teigė, kad jo pozicija atspindi „grupių ir karinių dalinių vadų, kurie reikalavo sisteminio šių klausimų sprendimo“ ir kad „karo metu reikia greitų ir veiksmingų sprendimų“.

„Kariuomenė grindžiama disciplina. Ir jei teisės aktų spragos neužtikrina, kad [tokios disciplinos] būtų laikomasi... dėl to didėja nuostoliai“, – platformoje „Telegram“ sakė V.Zalužnas.

NATO vadovas: vokiški tankai gali padėti Ukrainai nugalėti

15:04

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį sakė tvirtai pritariantis Vokietijos sprendimui siųsti Ukrainai tankus „Leopard 2“ ir pabrėžė, kad jie gali padėti ukrainiečiams įveikti į jų šalį įsiveržusias Rusijos pajėgas.

„Kritiniu Rusijos karo momentu jie gali padėti Ukrainai apsiginti, laimėti ir nugalėti kaip nepriklausomai valstybei“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė J. Stoltenbergas.

Vokietijos kancleris: sprendimas priimtas „žingsnis po žingsnio“

14:56

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas per susitikimą su parlamentu sakė, kad sprendimas siųsti tankus „Leopard 2“ buvo priimtas po intensyvių diskusijų su sąjungininkais.

„Tiesa, kad mes žengėme į priekį po truputį, tai vienintelis principas, kuris gali veikti tokiomis pavojingomis sąlygomis“, – sakė jis.

 „Mūsų tikslas – nusiųsti du tankų batalionus“, – teigė kancleris, pridurdamas, jog pirmiausia turi vykti mokymai Ukrainos kariams.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kreipiasi į Vokietijos parlamentą
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kreipiasi į Vokietijos parlamentą

 

„Der Spiegel“: Europos tankų koalicija ruošiasi perduoti Ukrainai apie 80 tankų „Leopard 2“

14:32

Europos valstybių lyderiai šiuo metu tariasi dėl bendro 80 pagrindinių kovos tankų „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai, kad būtų galima suformuoti du batalionus po 40 kovos mašinų.

Jau oficialiai žinoma, kad Vokietija pirmajame etape suteiks 14 tankų „Leopard 2 A6“ iš Bundesvero atsargų. Akivaizdu, kad šie tankai sudarys to paties bataliono, kuriam priklausys Suomijos, Ispanijos ir Nyderlandų „Leopardai“, dalį – visi jie taip pat yra „Leopard 2 A6“ modifikacijos, pranešė vokiečių leidinys „Der Spiegel“.

Teigiama, kad antrąjį batalioną sudarys „Leopard“ iš Lenkijos ir Norvegijos, kurie turi „Leopard 2A4“.

„Der Spiegel“ atkreipė dėmesį, kad nei Suomija, nei Ispanija ir Norvegija dar oficialiai nepatvirtino, kad yra pasirengusios perduoti tankus. 

Anksčiau buvo neoficialiai pranešta, kad paskutiniame Ramšteino formato susitikime 12 šalių susitarė aprūpinti Ukrainą tankais, jei tam pritars Vokietija.  

Leidinio „Der Spiegel“ duomenimis, trečiadienio vakarą JAV prezidentas Joe Bidenas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas planuoja surengti bendrą pokalbį telefonu, kad suderintų tolesnius veiksmus dėl tankų. 

Maskva: Vokietijos sprendimas dėl tankų yra labai pavojingas

14:26

Rusijos ambasadorius Vokietijoje Sergejus Nečajevas trečiadienį sukritikavo Berlyno sprendimą patvirtinti tankų „Leopard“ tiekimą Ukrainai.

„Šis itin pavojingas sprendimas perkelia konfliktą į naują konfrontacijos lygį ir prieštarauja Vokietijos politikų pareiškimams apie Vokietijos Federacijos nenorą į jį įsitraukti“, – ambasados išplatintame pareiškime cituojamas S.Nečajevas.

O.Scholzas: Vokietija visada bus paramos Ukrainai lyderė

14:20

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas šiuo metu vykstančio kreipimosi į parlamentą metu pareiškė, jog šiuo sprendimu Vokietija „turėjo sulaužyti taisyklę“ ir pakeisti iki šiol nusistovėjusią praktiką remti Ukrainą finansiškai ir teikti humanitarinę pagalbą. 

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas

„Vokietijoje turėjome sulaužyti taisyklę ir dabar kartu su Didžiąja Britanija tiekiame daugiausiai ginklų Ukrainai. Jei apibendrintume tai, ką iki šiol nusprendėme tiekti, galėtume sakyti, kad Vokietija visada bus Ukrainai tiekiamos paramos lyderė“, – sakė O.Scholzas.

Gynybos ministras: tankai „Leopard 2“ Ukrainoje gali būti maždaug po trijų mėnesių

14:11

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius pareiškė, kad tankai „Leopard 2“ Ukrainoje galėtų būti naudojami maždaug po trijų mėnesių, pranešė CNN.

„Pirmiausia, bus vykdomi mokymai, o tada tankai bus išsiųsti į Kyjivą“, – sakė jis.

B.Pistoriaus teigimu, kad Berlyno sprendimas siųsti „Leopard 2“ tankus į Ukrainą yra „istorinis“.

„Vokietija aptars tolesnį ginklų sistemų tiekimą Ukrainai tol, kol tęsis karas“, – pridūrė jis.

Tačiau svarbu, kad „mes netaptume karo šalininkais“, – nuogąstavo B.Pistorius, įspėdamas, kad sprendimas pristatyti „Leopard 2“ nėra priežastis džiūgauti.

Europos valstybių lyderiai sveikina Vokietijos sprendimą

13:45 Atnaujinta 14:37

Vokietijai paskelbus, jog sutinka perduoti Ukrainai 14 vokiškų „Leopard 2“ tankų ir suteikia leidimą tą patį padaryti kitoms šių tankų turinčioms valstybėms, Europos valstybių lyderiai negalėjo nuslėpti džiaugsmo dėl tokio sąjungininkės sprendimo.

Prancūzija trečiadienį gyrė Vokietijos sprendimą tiekti savo tankus „Leopard 2“ Ukrainai ir sakė, kad taip „išplečiama ir sustiprinama“ parama Kyjivui.

„Prancūzija sveikina šį Vokietijos sprendimą, kuriuo išplečiama ir sustiprinama parama, kurią suteikėme AMX-10 RC pristatymu“, – sakė prezidento Emmanuelio Macrono atstovas, paminėdamas Paryžiaus sausio pradžioje Kyjivui pažadėtus lengvuosius tankus.

„Reuters“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as sako, kad jis „nepaprastai džiaugiasi“, jog Vokietija perduos savo tankus „Leopard“ Ukrainai.

„Laikas Rusijai suprasti, kad tarptautinė bendruomenė vis labiau ryžtasi padėti Ukrainai pasipriešinti jų barbariškai ir neteisėtai invazijai“ , – sakė B.Wallace.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benas Wallace'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benas Wallace'as

Lietuvos užsienio reikalų ministras tviteryje šmaikščiai pasveikino priimtą Vokietijos sprendimą dėl tankų tiekimo Ukrainai, pasinaudodamas žodžių „tankas“ ir „danke schön“ (vok. ačiū) žaismu.

Pastarosiomis savaitėmis didelį spaudimą Vokietijai dariusios Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis padėkojo Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui ir taip pat pasveikino kaimyninę valstybę „dar vienu žingsniu priartėjus prie Rusijos sustabdymo“.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius taip pat padėkojo Vokietijai už ilgai lauktas geras naujienas.

 

A.Jermakas: Ukrainai reikia „daug“ tankų „Leopard 2“

13:41

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pasidžiaugė žinia, kad Vokietija nusprendė perduoti jo šaliai kovinių tankų „Leopard 2“. Tačiau pridūrė, jog jų Ukrainai reikia „daug".

„Pirmas žingsnis dėl tankų jau žengtas, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pareiškė A.Jermakas. Kitas žingsnis – „tankų koalicija“. Mums reikia daug „Leopardų“.

Vokietijos ekonomikos ministras: Vokietijos sprendimas yra „absoliučiai logiškas“

13:30

Vokietijos sprendimas siųsti tankus „Leopard 2“ į Ukrainą yra „absoliučiai logiškas“, pareiškė šalies ekonomikos ministras ir vicekancleris Robertas Habeckas.

„Ukraina beveik metus gynėsi nuo Rusijos puolimo, kuris prieštarauja tarptautinei teisei. Ji gina savo teritorinį vientisumą ir laisvę su atkaklumu, kuris mane kasdien vis iš naujo stebina“, – pareiškime sakė R.Habeckas.

„AFP“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir ekonomikos ministras Robertas Habeckas
„AFP“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir ekonomikos ministras Robertas Habeckas

„Ir esu įsitikinęs, kad mūsų pareiga – kartu su mūsų Europos ir tarptautiniais partneriais, ypač JAV, – juos remti.“

R.Habeckas teigė, kad prieš koreguojant paramos Ukrainai lygį svarbu „viską atidžiai pasverti“.

„Todėl sprendimai, kuriuos dabar priėmėme, yra visiškai logiški“, – sakė jis. 

„Glaudžiai bendradarbiaudami su savo partneriais, tiekiame Ukrainai kovinius tankus, kad ji galėtų geriau apsiginti nuo Rusijos agresijos, taip pat sudarome sąlygas tai padaryti ir savo partneriams“, – pridūrė ekonomikos ministras.

„Ukrainai galioja teisė į savigyną, ir mes ją stipriai remiame.“

JK premjeras palankiai vertina sprendimą siųsti „Leopard“ tankus į Ukrainą

13:23

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas trečiadienį pasveikino „teisingą NATO sąjungininkų ir jų draugų“ sprendimą siųsti tankus „Leopard“ į Ukrainą, Vokietijai paskelbus apie atitinkamą žingsnį po kelias savaites trukusio spaudimo.  

„Kartu su (britų) „Challenger 2“ jie sustiprins Ukrainos gynybinės ugnies pajėgas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė R.Sunakas. 

JK premjeras taip pat pasidžiaugė, jog tik kartu dirbančios sąjungininkės gali prisidėti prie to, jog Ukraina greičiau laimėtų šį karą ir užsitikrintų ilgalaikę taiką.

 

Vokietija apsisprendė: siųs į Ukrainą tankus „Leopard“ ir leis tai daryti kitiems

12:50

Vokietijos vyriausybė patvirtino sprendimą siųsti 14 tankų „Leopard“ į Ukrainą. Kancleris Olafas Scholzas apie tai paskelbė šį rytą vykusiame vyriausybės posėdyje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas

Vokietija taip pat pritars trečiųjų šalių „Leopardų“ eksportui.

Artimiausiu metu Vokietijoje prasidės Ukrainos karių mokymai. Be mokymų, paketą taip pat sudarys logistikos, amunicijos ir sistemos priežiūros paslaugos.

Plačiau skaitykite ČIA: Vokietijos vyriausybė patvirtino, kad atsiųs Ukrainai 14 tankų „Leopard“

Ukraina pripažino, kad jos kariai pasitraukė iš Soledaro

12:29

Ukrainos kariuomenė trečiadienį naujienų agentūrai AFP pripažino, kad jos kariai pasitraukė iš mūšių nuniokoto Soledaro miesto rytiniame Donecko regione, kurį Rusijos pajėgos skelbia užėmusios anksčiau šį mėnesį.

„Po kelis mėnesius trukusių įtemptų kovų, įskaitant pastarąsias savaites, Ukrainos ginkluotosios pajėgos paliko (Soledarą) ir pasitraukė į iš anksto parengtas pozicijas“, – sakė kariuomenės atstovas Serhijus Čerevatas.

Jis neatskleidė, kada ukrainiečių kariai pasitraukė iš Soledaro, bet sakė, kad manevras buvo kruopščiai suplanuotas.

Rusijos samdinių grupė „Wagner“, kuri teigia vadovavusi Soledaro puolimui, tvirtina miestą užėmusi sausio 11 dieną.

Rusijos gynybos ministerija dviem dienomis vėliau paskelbė, kad Maskvos pajėgos kontroliuoja šį druskų kasyklų miestą, kur prieš karą gyveno maždaug 10 tūkst. žmonių.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos karinės pajėgos paliko Soledarą
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos karinės pajėgos paliko Soledarą

Maskva tuo metu teigė, kad Soledaro kontrolės perėmimas yra svarbus žingsnis siekiant užimti netoliese esantį didesnį Bachmuto miestą, kur kovos trunka ilgiau nei bet kur kitur Rusijos užpultoje Ukrainoje.

S.Čerevatas AFP sakė: „Kol kai kurie [kariai] laikėsi Soledaro pakraščiuose, kiti statė gynybos liniją, įtvirtino naujų taškų, tuo pačiu metu suduodami didžiulį smūgį priešui.“

Jokio masinio ukrainiečių karių paėmimo į nelaisvę ar jų apsupimo nebuvo, pridūrė jis.

Rytinės Donecko srities, kurią Maskvos remiami separatistai iš dalies kontroliuoja jau daug metų, visiškas užėmimas yra tarp pagrindinių Maskvos karinių tikslų Ukrainoje.

Japonijos premjeras svarsto galimybę V.Zelenskio kvietimu apsilankyti Ukrainoje

11:44

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida, kurio šalyje šiemet turėtų įvykti Didžiojo septyneto (G-7) susitikimas, trečiadienį pareiškė, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kvietimu svarsto apsilankyti Ukrainoje.

„Šiuo metu nieko nesuspręsta dėl mano vizito į Ukrainą“, – teigė jis parlamentui. 

„Apsvarstysiu tai atsižvelgdamas į įvairias aplinkybes ir sąlygas“, – pridūrė F.Kishida, tačiau detalesnės informacijos nepateikė. 

Tokijas kartu su G-7 sąjungininkais ėmėsi veiksmų, kad Rusijai būtų taikomos sankcijos dėl invazijos į Ukrainą ir būtų padidinta parama Kyjivui, o taip pat žengė itin retą žingsnį – pasiūlė prieglobstį nuo karo bėgantiems asmenims. 

„AFP“/„Scanpix“/Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida
„AFP“/„Scanpix“/Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida

F.Kishida kelis kartus kalbėjosi su V.Zelenskiu nuotoliu, tačiau asmeniškai jie dar nebuvo susitikę. 

V.Zelenskis Japonijos premjerą sausio 6 dieną skambučio metu pakvietė apsilankyti Ukrainoje. 

Tai būtų pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai Japonijos ministras pirmininkas lankytųsi šalyje, kurioje vyksta aktyvus konfliktas. 

Kitų G-7 šalių – JAV, Kanados, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės – lyderiai buvo susitikę su Ukrainos prezidentu šalies sostinėje Kyjive arba kitur, išskyrus Italijos ministrę pirmininkę Giorgia Meloni. Tačiau jos pirmtakas savo valdymo metu buvo susitikęs su V. Zelenskiu. 

G.Meloni teigė, kad artimiausiu metu ketina apsilankyti Ukrainoje. 

Gegužę Hirošimoje vyks G-7 aukščiausiojo lygio susitikimas, ir manoma, kad pagrindinis darbotvarkės klausimas bus karas Ukrainoje. 

Šį mėnesį F. Kishida lankėsi keliose G-7 šalyse, bet vizitas į Ukrainą sukels saugumo iššūkių, dėl kurių, kaip pranešama, kai kurie Japonijos pareigūnai yra sunerimę. 

Naujienų agentūra „Jiji“ teigia, kad Japonijos ministro pirmininko kelionės turi būti patvirtintos parlamente, o pareigūnai nerimauja, kad gali būti sunku išlaikyti kelionės laiką paslaptyje. 

„Jiji“ pranešė, kad Japonijos premjero asmens sargybinių galimybės nešiotis ginklus yra ribotos, be to, nėra teisinio pagrindo, pagal kurį šalies kariuomenė galėtų saugoti ministrą pirmininką užsienyje.

Žiniasklaida: Ispanijos vyriausybė nusprendė tiekti „Leopard“ tankus Ukrainai

11:42

Ispanijos vyriausybė nusprendė prisijungti prie Europos sąjungininkų plano tiekti Ukrainai tankus „Leopard“, trečiadienį pranešė ispanų dienraštis „El Pais“.

Pasak dienraščio, Madrido pozicija priklausė nuo to, ar bus pasiektas Europos lygmens susitarimas šiuo klausimu. 

Pažymima, kad Ispanijos kariuomenės arsenale yra 347 „Leopard“ tankai. 

Tikimasi, kad trečiadienį Berlynas paskelbs sprendimą dėl galingų vokiečių gamybos kovinių tankų „Leopard“, kurių seniai siekia Kyjivas, eksporto.

Vokietija taip pat paragino sąjungininkus pradėti mokyti Ukrainos pajėgas jais naudotis.

Pastarosiomis savaitėmis Vakarų šalys žadėjo ukrainiečiams padėti atremti Rusijos invaziją vis sudėtingesne karine technika, o Kyjivas labiausiai nori kovinių tankų.

Antradienį Berlynas sutikimo dar nedavė, tačiau Vokietijos žiniasklaida, įskaitant laikraštį „Der Spiegel“ ir naujienų kanalą NTV, pranešė, kad kancleris Olafas Scholzas jį suteiks.

Pranešimas turi pasirodyti trečiadienį, o kartu turėtų būti paskelbtas leidimas kitoms šalims, įskaitant Lenkiją, Ukrainai perduoti savo tankų „Leopard“, pranešė leidiniai.

Vašingtonas taip pat linksta link sprendimo nusiųsti Ukrainai nemažai tankų „Abrams M1“, laikraščiui „The Wall Street Journal“ teigė JAV pareigūnai.

O.Arestovyčius: Rusai pradėjo naują puolimą Donecko srityje

11:33

Rusijos kariai pradėjo naują puolimą Donecko srityje, prisidengę iš karto keliais atakos sraigtasparniais Ka-52.

Kaip pokalbyje su rusų tinklaraštininku Marku Feiginu pažymėjo buvęs Ukrainos prezidentūros vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius, kalbame apie eskalaciją Vuhledaro rajone.

„Puolė prie Vuhledaro. Patys tai paskelbė. Galima sakyti, kad taip kalba pikti liežuviai. Mūsų vadovybė pripažino, kad apšaudė Vuhledarą. Ta pati 155-oji brigada, 40-oji jūrų pėstininkų brigada ir dar kažkoks pulkas. Čia jie draugiškai pradėjo bėgti į priekį“, – sakė O.Arestovyčius.

Tuo pat metu Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybė paaiškino, kad ten buvo numušti trys Ka-52 tipo priešo puolimo sraigtasparniai, kurie bandė iš oro dengti rusų puolimą.

NATO vadovas: jei Rusija sugalvotų panaudoti branduolinį ginklą, tikrai reaguotume

11:29

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Aljanso nares didinti paramą Kyjivui, įskaitant tankus ir kitą sunkiąją techniką.

Tai jis pasakė interviu vokiečių leidiniui „Welt“.

„Nėra jokių požymių, kad prezidentas Putinas pakeitė savo tikslą dominuoti Ukrainoje. Niekas nerodo, kad jis ruošiasi taikai. Šiame visiškai nepagrįstame kare jis pasirengęs paaukoti dešimtis tūkstančių Rusijos karių. Jis sutelkė daugiau nei 200 000 karių, planuoja mobilizuoti dar daugiau.

Jis taip pat stengiasi gauti daugiau ginklų iš kitų autoritarinių valstybių, tokių kaip Iranas ir Šiaurės Korėja. Žinome, kad Rusija planuoja naujus puolimus ir turime būti jiems pasiruošę. Štai kodėl taip svarbu ir toliau stiprinti savo paramą Ukrainai“, – sakė J.Stoltenbergas.

„Reuters“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
„Reuters“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas

Anot jo, dauguma karų baigiasi prie derybų stalo, tačiau tai, ką Ukraina gali pasiekti tokiose derybose, yra neatsiejamai susiję su karine situacija.

„Todėl, jei norime rasti sprendimą, pagal kurį Ukraina išliks kaip suvereni ir laisva šalis, reikia veikti dabar. Daugiau sunkiosios technikos Ukrainai tikrai reikia. Todėl sveikinu bet kokį pranešimą apie tiekimą pagrindiniai koviniai tankai į Ukrainą“, – sakė generalinis sekretorius.

J.Stoltenbergas taip pat mano, kad šiuo metu rizika, kad Rusija panaudos branduolinį ginklą, yra maža.

„Tačiau Rusijos branduolinė retorika yra visiškai neatsakinga. Tai pavojinga. Rusija turėtų žinoti, kad branduolinio karo niekada nepavyks laimėti, todėl jis niekada neturėtų būti pradėtas. Žinoma, mes labai atidžiai stebime, ką daro Rusija. Nematau jokių pokyčių Rusijos branduolinėse pajėgose. Jeigu taip būtų, tikrai reaguotume“, – sakė jis.

Karo ekspertas: su nauja sąjungininkų ginkluote galėsime įvykdyti vieną strateginį puolimą

09:17

Su nauja kariuomenės ginkluote bus galima pasiekti Azovo jūrą ir užblokuoti rusų sausumos koridorių į Krymą. Tokią nuomonę interviu TSN.ua išsakė karo ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas Romanas Svitanas.

„Mums buvo suteikta ginkluotė, kurios prašėme vienai stambiai puolimo operacijai – strateginiam puolimui. Daugeliu atvejų tai yra išėjimas į Azovo pakrantę“, – komentavo R.Svitanas.

Anot jo, kai kuriose pozicijose sąjungininkai davė net daugiau, nei prašė Ukraina.

„Tarkime, mums davė daugiau nei 1000 tų pačių šarvuočių, nors prašėme apie 700. Mums buvo duota daugiau nei 150 tankų, tai yra daugiau nei pusė to, ko prašėme“, – sakė jis.

Kaip pažymėjo ekspertas, Ukraina strateginiam puolimui paruošė tam tikrą skaičių karių.

„Įgyvendinus šią užduotį, Zaporižėios ir Chersono frontai sugrius, prasidės Krymo deokupacija“, – sakė jis.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:00

Per praėjusią parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos likvidavo daugiau nei 900 okupantų. Šiuo metu bendri Rusijos kariuomenės personalo nuostoliai (nuo 2022 m. vasario 24 d. iki 2023 m. sausio 25 d.) siekia 123 tūkst. 80 žmonių, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Pasak Ukrainos kariuomenės, per tą laiką jiems taip pat pavyko sunaikinti 3161 tanką (iš kurių 9 per praėjusią parą), 6307 šarvuotas kovos mašinas (23 per praėjusią parą), 2154 artilerijos sistemas (6 per praėjusią parą. 

Be to, nuo praėjusių metų vasario sunaikinta 220 oro gynybos sistemų, 18 laivų/valčių, 194 specialiosios technikos vienetai, 281 sraigtasparnis. Generalinis štabas pažymi, kad šiuo metu tikslinami duomenys apie priešo nuostolius.

Ukrainoje žuvo 2 JK pagalbos darbuotojai

08:10

Du Ukrainos rytuose dingę britai žuvo bandydami padėti žmonėms evakuotis iš įnirtingų mūšių rajonų, antradienį pranešė jų šeimos.

28 metų Chrisas Parry ir 47 metų Andrew Bagshaw savanoriavo Soledare Ukrainos rytiniame Donecko regione.

A.Bagshaw šeima sakė, kad abu pagalbos darbuotojai „Soledare, kur vyksta intensyvūs kariniai veiksmai, bandė išgelbėti pagyvenusią moterį, kai į jų automobilį pataikė artilerijos sviedinys“.

Daugiau nelabai kas žinoma, pareiškime nurodė šeima.

A.Bagshaw buvo mokslininkas, genetikas, bet nuo balandžio savanoriavo Ukrainoje kaip pagalbos darbuotojas.

„Andrew dažnai nesavanaudiškai rizikuodavo ir išgelbėjo daug gyvybių; mes jį mylime ir tikrai labai didžiuojamės tuo, ką jis padarė“, – sakė šeima.

A.Bagshaw palaikai bus sugrąžinti į Naująją Zelandiją, kur jis su šeima gyveno.

„Raginame civilizuotas pasaulio šalis sustabdyti šį amoralų karą ir padėti ukrainiečiams išvaryti agresorę iš savo tėvynės“, – sakė šeima.

Ch.Parry artimieji atskirame pareiškime, kurį paskelbė Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų ministerija, gyrė jo darbą Ukrainoje.

„Mes ir platesnė jo šeima nepaprastai didžiuojamės jo nesavanaudišku ryžtu padėti seniems, jauniems ir palankių sąlygų neturintiems“ žmonėms Ukrainoje, rašė šeima ir pavadino jį „rūpestingu sūnumi, fantastišku broliu, geriausiu daugybės žmonių draugu“.

Ch.Parry šeima nurodė, kad anksčiau jis dirbo programinės įrangos inžinieriumi, kad jam patikdavo laipioti uolomis, važinėti dviračiu, bėgioti, šokinėti su parašiutu, kad jis troško apkeliauti pasaulį.

„Ukraina jam parūpo kovo mėnesį, jos tamsiausią valandą, prasidėjus Rusijos invazijai... Jis padėdavo tiems, kam labiausiai reikėjo pagalbos, išgelbėjo daugiau kaip 400 gyvybių, taip pat daug paliktų gyvūnų, – sakė šeima. – Neįmanoma apsakyti, kaip jo trūks, bet jis amžinai gyvens mūsų širdyse.“

Dėl A.Bagshaw ir Ch.Parry buvo smarkiau susirūpinta Rusijos karinės samdinių bendrovės „Wagner“ vadovui sausio 11-ąją paskelbus, kad Soledare rasti vieno iš dviejų dingusių britų palaikai.

Jevgenijus Prigožinas taip pat paskelbė internete pasų, kurie atrodė kaip A.Bagshaw ir Ch.Parry dokumentai, nuotraukas ir sakė, kad jie buvo rasti prie lavono.

Vokietija žada greitą atsakymą dėl kovinių tankų Ukrainai

07:50

Tikimasi, kad trečiadienį Berlynas paskelbs sprendimą dėl galingų vokiečių gamybos kovinių tankų „Leopard“, kurių seniai siekia Kyjivas, eksporto.

Vokietija taip pat paragino sąjungininkus pradėti mokyti Ukrainos pajėgas jais naudotis.

Pastarosiomis savaitėmis Vakarų šalys žadėjo ukrainiečiams padėti atremti Rusijos invaziją vis sudėtingesne karine technika, o Kyjivas labiausiai nori kovinių tankų.

„Scanpix“ nuotr./„Leopard 2“ tankas
„Scanpix“ nuotr./„Leopard 2“ tankas

Antradienį Berlynas sutikimo dar nedavė, tačiau Vokietijos žiniasklaida, įskaitant laikraštį „Der Spiegel“ ir naujienų kanalą NTV, pranešė, kad kancleris Olafas Scholzas jį suteiks.

Pranešimas turi pasirodyti trečiadienį, o kartu turėtų būti paskelbtas leidimas kitoms šalims, įskaitant Lenkiją, Ukrainai perduoti savo tankų „Leopard“, pranešė leidiniai.

Vašingtonas taip pat linksta link sprendimo nusiųsti Ukrainai nemažai tankų „Abrams M1“, laikraščiui „The Wall Street Journal“ teigė JAV pareigūnai.

Laisvųjų demokratų partija (FDP), Vokietijos valdančiosios koalicijos narė, antradienio vakarą tviteryje parašė: „Vokietija siunčia „Leopard“ [ir] „Panzer“ į Ukrainą!“

Kyjivas ir kelios jo sąjungininkės jau kelias savaites ragina Berlyną leisti pristatyti „Leopard“, tačiau praėjusią savaitę Vokietijoje vykusiame, JAV vadovautame Ukrainos sąjungininkių susitikime sprendimas nebuvo priimtas.

Naujasis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius sakė, kad jis „aiškiai paragino šalis partneres, kurios turi parengtų dislokavimui tankų „Leopard“, apmokyti Ukrainos pajėgas dirbti su šiais tankais“.

„Tikiuosi, kad sprendimas bus priimtas netrukus“, – pridūrė jis po Berlyne įvykusių derybų su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„Privalome aprūpinti Ukrainą sunkesnėmis ir pažangesnėmis sistemomis ir turime tai padaryti greičiau“, – teigė B. Pistorius.

Analitikai: Rusijos kariuomenei sunkiai sekasi diegti patikimas vadovavimo struktūras ir išlaikyti tradicinį vadovavimą

07:43

Pirmadienį Rusijos leidinys RBK pranešė, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu paskyrė generolą pulkininką Sergejų Kuzovlevą Pietų karinės apygardos vadu, o generolą leitenantą Jevgenijų Nikiforovą – Vakarų karinės apygardos vadu, analizėje rašo JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

RBK teigė, kad J.Nikiforovas pakeitė S.Kuzovlevą Pietų karinės apygardos vado poste po to, kai S.Kuzovlevas šias pareigas ėjo nuo 2022 m. gruodžio 13 d. iki 2023 m. sausio 23 d.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija teigė, kad Rusijos gynybos ministerija paskyrė S.Kuzovlevą Pietų karinės apygardos vadu 2022 m. spalio pabaigoje, tačiau RBK tvirtino, kad Rusijos gynybos ministerija paskyrė generolą leitenantą Romaną Berdnikovą Vakarų karinės apygardos 2022 m. spalio mėn.

Ukrainos vyriausioji karinės žvalgybos valdyba 2022 m. gruodžio 26 d. pranešė, kad J.Nikiforovas paliko Rytų karinės apygardos štabo viršininko pareigas, kad pakeistų S.Kuzovlevą, kaip dalį vidinės kovos dėl valdžios tarp „Wagner“ finansininko Jevgenijaus Prigožino, Šoigu ir Valerijaus Gerasimovo.

J.Nikiforovas anksčiau vadovavo „Wagner“ grupės kovotojams Ukrainoje kaip 58-osios jungtinės ginkluotųjų pajėgų armijos vadas 2014 m. ir gali turėti ryšių su J.Prigožinu.

„Prieštaringi pranešimai apie Vakarų karinės apygardos ir Pietų karinės apygardos vadovybę rodo, kad karinių apygardų vadovavimo dinamika išlieka neskaidri, o tai rodo, kad Rusijos kariuomenei sunkiai sekasi diegti patikimas vadovavimo struktūras ir išlaikyti tradicinį vadovavimą“, - rašo analitikai.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Rusijos pajėgos tęsė ribotas kontratakas palei liniją Svatovė-Kremina, o Ukrainos pajėgos, kaip pranešama, tęsė kontrpuolimo operacijas netoli Kreminos.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė antžemines atakas Bachmuto ir Avdijivkos-Donecko miesto rajone. Rusijos pajėgos pasiekė nedidelių teritorinių laimėjimų netoli Bachmuto.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos pajėgos pradėjo puolimą aplink Vuhledarą, greičiausiai siekdamos nukreipti dėmesį nuo nepakankamos pažangos Bachmute.
  • Tikėtina, kad Rusijos pajėgos toliau vykdė ribotus ir vietinius antžeminius puolimus Zaporižios srityje, tačiau greičiausiai nepasiekė teritorinių laimėjimų, taip dar labiau sumenkindamos Zaporižios srities okupacijos pareigūno Vladimiro Rogovo ankstesnius teritorinius teiginius.
  • Sausio 23-24 d. Ukrainos specialiosios pajėgos surengė reidą per Dniepro upę Chersono srityje.
  • Tikėtina, kad Rusijos valdžia toliau deda pastangas mobilizuoti etnines mažumas kovai Ukrainoje.
  • Pranešama, kad Rusijos gynybos pramonės bazė (GPB) didina bepiločių orlaivių ir bepiločių šaudmenų gamybą.
  • Ukrainos partizanai nusitaikė į Zaporižios okupacinės administracijos narį.

Kremlius lygina karą Ukrainoje su „Didžiuoju Tėvynės karu“, taip bandydamas pateisinti mobilizaciją ir aukas

07:37

Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas ir toliau stengėsi parodyti save ir tradicinę Rusijos karinę vadovybę kaip tikruosius Rusijos gynėjus, analizėje rašo JAV Karo tyrimų institutas (ISW).

Sausio 23 d. V.Gerasimovas pakartojo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu planą plėtoti Rusijos pajėgų gebėjimą reaguoti į „naujas grėsmes Rusijos kariniam saugumui“, ir apkaltino Ukrainą bei NATO valstybes siekiant kelti grėsmę Rusijai.

V.Gerasimovas rėmėsi istoriniu Rusijos generalinio štabo vaidmeniu vadovaujant ir saugant Rusiją per kelias karines krizes, įskaitant Didįjį Tėvynės karą (Antrąjį pasaulinį karą).

V.Gerasimovas teigė, kad „šiuolaikinė Rusija niekada nežinojo tokio lygio ir intensyvumo karo veiksmų“, ir griežtai užsiminė, kad dabartinis karas Ukrainoje kelia didžiausią grėsmę Rusijai nuo pat Didžiojo Tėvynės karo laikų, todėl būtinas V.Gerasimovo vadovaujamo Rusijos generalinio štabo vadovavimas ir apsauga.

„Tai, kad V.Gerasimovas karą ir šiuo metu vykstančias Generalinio štabo atgaivinimo pastangas susiejo su istoriniu Didžiojo Tėvynės karo kontekstu, yra dalis kampanijos, kuria siekiama pasipriešinti augančiai „Wagner Group“ finansininko Jevgenijaus Prigožino, Čečėnijos Respublikos vadovo Ramzano Kadyrovo ir jų atitinkamų sukarintų struktūrų, keliančių grėsmę V.Gerasimovui ir Rusijos Generaliniam štabui, galiai ir įtakai“, – rašo ISW.

Anot analitikų, taip pat tęsiamos V.Putino pastangos dabartinę kovą įforminti kaip pastangas, panašias į Didįjį Tėvynės karą, siekiant pateisinti užsitęsusius Rusijos žmonių aukų ir mobilizacijos reikalavimus.

Analitikai: tankai padės Ukrainai vykdyti mechanizuotą karą, kad būtų galima įveikti Rusijos kariuomenę ir išlaisvinti Ukrainos teritoriją

07:31

Žiniasklaidai pranešus, kad Vokietija ir Jungtinės Amerikos Valstijos ruošiasi perduoti Ukrainai modernių kovinių tankų, JAV Karo tyrimų institutas (ISW) kasdieninėje analizėje rašo, kad Vakarų valstybių suteikti Ukrainai tankai padės jai vykdyti mechanizuotą karą, kad būtų galima įveikti Rusijos kariuomenę ir išlaisvinti Ukrainos teritoriją.

ISW anksčiau vertino, kad Vakarai prisidėjo prie to, kad Ukraina nesugebėjo pasinaudoti tuo, kad prispaudė Rusijos pajėgas Bachmute, nes delsė arba neleido įsigyti ginklų sistemų ir atsargų, būtinų plataus masto kontrpuolimo operacijoms. 2022 m. gruodį Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas pabrėžė, kad Ukrainai reikia 300 pagrindinių kovos tankų (be kitų ginklų sistemų), kad Ukraina galėtų vykdyti kontrpuolimą.

Ukrainos pajėgos atrėmė rusų atakas Donbase

07:26

Per pastarąją parą Ukrainos gynėjai atrėmė nemažai Rusijos okupantų atakų Donbase. Be to, Ukrainos kariškiai stipriai smogė rusų pajėgoms ir sunaikino lėktuvą bei tris sraigtasparnius.

„Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė okupantų atakas Belohorivkos vietovėse Luhansko srityje ir Razdolivkos, Krasnaja Goros, Bachmuto, Novobachmutivkos, Krasnohorivkos, Marinkos ir Charivnės vietovėse Donecko srityje“, – sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovo Aleksandro Štupūno naujame pranešime.

Priešas patiria daug nuostolių, tačiau nenutraukia puolamųjų veiksmų Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlovsko kryptimis. Priešas ginasi Kupjansko, Zaporižios ir Chersono kryptimis.

Per pastarąją parą Ukrainos aviacija sudavė aštuonis smūgius į priešo dislokacijos vietas. Taip pat tris kartus smogė į priešo priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas.

„Tuo pat metu mūsų gynėjai sunaikino SU-25, 3 Rusijos atakos sraigtasparnius KA-52, 3 „Orlan“ tipo bepiločius orlaivius, 1 „Merlin“ tipo bepilotį orlaivį ir 1 „Lancet“ tipo bepilotį orlaivį. Artileristai ir raketų paleidėjai smogė priešo vadavietei ir devynioms vietoms, kuriose buvo susitelkę okupantai“, – sakoma pranešime.

Rusai okupuotose teritorijose nori įkurti 24 baudžiamąsias kolonijas

07:19

Rusijos okupantai laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose nori įkurti 24 baudžiamąsias kolonijas.

Tai nurodyta sausio 23 d. Rusijos vyriausybės nutarime, skelbia ukrainiečių leidinys „Unian“. Rusijos federalinei įkalinimo įstaigų tarnybai pavesta įsteigti 12 įkalinimo kolonijų Donecko liaudies respublikoje ir septynias Luhansko liaudies respublikoje. Be to, Rusijos valdžia nori atidaryti pataisos įstaigas okupuotose Chersono (3) ir Zaporižios (2) sričių teritorijose.

Rusijos vyriausybė taip pat nori įsteigti tris medicinos pataisos įstaigas ir tris pataisos centrus.

TATENA: Ukrainos atominėse elektrinėse nėra karinės technikos

07:17

Tarptautinės atominės energijos agentūros tikrinamose Ukrainos atominėse elektrinėse nėra karinės įrangos, pareiškė JT Branduolinės priežiūros biuro vadovas Rafaelis Grossi.

JT Branduolinės priežiūros biuro vadovas Raphaelis Grossi tai pasakė kalbėdamas Europos Parlamento nariams, pranešė CNN. Pareiškime paneigiamas dar vienas Rusijos kaltinimas.

"Šį rytą nurodžiau savo komandoms, bendradarbiaujant su tų objektų vadovybe, atlikti išsamų objektų patikrinimą ir nustatyti, ar juose iš tiesų laikoma, dislokuojama ar perkeliama karinė įranga. Ir, žinoma, šių patikrinimų rezultatai buvo neigiami", - sakė M. Grossi per susitikimą Briuselyje.

V.Zelenskis: į korupcijos skandalus įsivėlusių pareigūnų atleidimas buvo „reikalingas“

07:03

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad kelių aukščiausio rango pareigūnų atleidimas po didelio korupcijos skandalo, susijusio su Rusijos invazija, buvo „reikalingas“.

„Tai sąžininga, reikalinga mūsų gynybai ir tai padeda mums suartėti su Europos institucijomis“, – sakė jis savo vakarinėje kalboje. 

„Mums reikia stiprios valstybės, o Ukraina tokia ir bus“, – pridūrė V. Zelenskis.

Į Ukrainos karių mokymo operaciją išvyksta nauja Lietuvos instruktorių grupė

06:55

Trečiadienį į Ukrainos karių mokymo operaciją išvyksta nauja Lietuvos instruktorių grupė.

Iš Zoknių aerodromo Lietuvos kariai keliaus į Jungtinę Karalystę, kur prisidės prie Ukrainos karių mokymo operacijos „Interflex“, pranešė kariuomenė.

Šiemet tai pirmoji instruktorių grupė.

Iš viso į Jungtinę karalystę keliaus 18 Lietuvos kariuomenės instruktorių.

Jie Ukrainos kariams perteiks bazines karines žinias ir įgūdžius, kurie reikalingi išgyventi bei veikti mūšio lauke, taip pat mokys atlikti kovinius šaudymus, išgyvenimo įgūdžių žiemos metu, formuos taktikos įgūdžius teorinėse ir praktinėse paskaitose.

Pagal šią tarptautinę programą 2022 metais apmokyta iki 10 tūkst. Ukrainos karių.

V.Zelenskis: derybos dėl tankų perdavimo „turi baigtis sprendimais“

06:26

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad diskusijos dėl modernių vakarietiškų tankų tiekimo jo šaliai „turi baigtis sprendimais“.

Pareiškimas pasirodė atsiradus pranešimams žiniasklaidoje, kad Vokietija ir Jungtinės Valstijos yra pasirengusios juos tiekti.

„Sąjungininkai turi reikiamą tankų skaičių“, kurio Ukraina reikalauja, kad sustiprintų savo pajėgas prieš Rusijos invaziją, savo vakaro kalboje sakė V.Zelenskis.

V.Zelenskis: Rusija ruošiasi naujai agresijos bangai

06:24

Rusija ruošiasi naujai agresijos bangai prieš Ukrainą, pasitelkdama visas pajėgas, kurias ji sugebės sutelkti, vakariniame kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Kartu jis sakė, kad dėl derybų su Prancūzijos ir Suomijos vadovais bus gerokai sustiprinta Ukrainos gynyba.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Rusija ruošiasi naujai agresijos bangai – su visomis pajėgomis, kurias ji gali sutelkti. Dabar okupantai jau didina spaudimą Bachmute, Uhledare ir kitose kryptyse. Jie nori padidinti spaudimą didesniu mastu. Kad nepripažintų, jog agresija yra neteisinga, Rusijos šeimininkai nori į karo veiksmus mesti dar daugiau savo žmonių ir technikos“, – sakė V.Zelenskis.

Prezidentūra: Ukraina turės viską, ko reikia kontrpuolimui

06:23

Ukrainos prezidento kanceliarija pareiškė, kad Ukraina gaus viską, kad atgautų savo teritorijas ir surengtų kontrpuolimą.

Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas apie tai pranešė savo „Telegram“ kanale.

„Mes turėsime viską. Viskas dėl mūsų teritorijų grąžinimo ir kontrpuolimo. Ir tankininkai bus patenkinti, ir artileristai, ir vėliau pilotai“, – pažymėjo jis.

A.Jermakas pabrėžė, kad šiuo metu visa prezidento komanda dirba su partneriais. 

 

V.Zelenskis pasirašė įstatymą dėl griežtesnės atsakomybės kariams

06:18

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įstatymą dėl atsakomybės didinimo kariams, esantiems karo padėties arba kovinėje situacijoje.

Padidintos bausmės už neteisėtą karinio dalinio ar tarnybos vietos palikimą, dezertyravimą, neteisėtą palikimą mūšio lauko ar atsisakymą veikti su ginklu, nepaklusnumą ir kovinių įsakymų nevykdymą, skelbiama Ukrainos Aukščiausiosios Rados interneto svetainėje.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Gruodžio 13 d. Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė įstatymą „Dėl Ukrainos baudžiamojo kodekso, Ukrainos administracinių pažeidimų kodekso ir kitų Ukrainos teisės aktų pakeitimų, susijusių su karinės tarnybos ypatumais karo ar kovinės padėties sąlygomis“ (registracijos numeris „8271“).

Juo sugriežtinama karių atsakomybė karo padėties arba kovinės padėties metu. Jame atmetama galimybė skirti švelnesnę nei įstatyme numatytą bausmę ir atleisti kariškius nuo lygtinio atleidimo nuo bausmės atlikimo. Taip pat padidintos sankcijos už karinius administracinius pažeidimus.

Paskutinis atnaujinimas 2023-01-25 06:18

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius