-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 06 /18:59

Rusams smogus Pokrovskui Ukrainos Donecko srityje žuvo 11 žmonių, tarp jų – vaikai

Ukrainos gelbėtojai Pokrovske
Ukrainos gelbėtojai Pokrovske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusams smogus Pokrovskui Ukrainos Donecko srityje žuvo 11 žmonių, tarp jų – vaikai

18:59

Per Rusijos raketų smūgį į Ukrainos rytuose esantį Pokrovską šeštadienį žuvo mažiausiai 11 žmonių, įskaitant penkis vaikus, pranešė srities gubernatorius.

Taip pat buvo sužeisti aštuoni žmonės, kai rusų pajėgos smogė raketomis S-300.

„Pagrindinis smūgis buvo suduotas Pokrovskui ir Rivnei, esantiems Myrnohrado apskrityje“, –  per „Telegram“ pranešė Donecko srities gubernatorius Vadimas Filaškinas.

Rusams smogus Pokrovskui Ukrainos Donecko srityje žuvo 11 žmonių, tarp jų – vaikai

18:59

Per Rusijos raketų smūgį į Ukrainos rytuose esantį Pokrovską šeštadienį žuvo mažiausiai 11 žmonių, įskaitant penkis vaikus, pranešė srities gubernatorius.

Taip pat buvo sužeisti aštuoni žmonės, kai rusų pajėgos smogė raketomis S-300.

„Pagrindinis smūgis buvo suduotas Pokrovskui ir Rivnei, esantiems Myrnohrado apskrityje“, –  per „Telegram“ pranešė Donecko srities gubernatorius Vadimas Filaškinas.

Rusija atšaukė stačiatikių Kalėdų mišias Su Ukraina besiribojančiame Belgorode

17:28

Rusija šeštadienį pranešė, kad atšauks stačiatikių Kalėdų vidurnakčio mišias netoli sienos su Ukraina esančiame Belgorode, praėjus dienai po to, kai pareigūnai pasiūlė perkelti kai kuriuos savo gyventojus į saugią vietą po virtinės intensyvių Ukrainos apšaudymų.

Pastarosiomis dienomis Belgorodą beveik kasdien atakavo ukrainiečiai. Gruodžio 30 dieną Belgorode žuvo 25 žmonės. Anot pareigūnų, tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Rusijoje nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. 

Rusijoje stačiatikių Kalėdos švenčiamos sausio 7 dieną, o vidurnakčio mišios laikomos sausio 6-osios naktį.

Belgorodo meras Valentinas Demidovas socialinėje žiniasklaidoje pranešė, kad susitarė su vietos bažnyčios vadovais, jog „naktinės mišios Belgorode bus atšauktos dėl operatyvinės situacijos“.

Penktadienį vietos pareigūnai paskelbė precedento neturintį pasiūlymą evakuotis.

Kremlius stengiasi palaikyti stabilios padėties regimybę Rusijoje, tačiau pastarojo meto išpuoliai Belgorode tik dar labiau priartino rusus prie Ukrainoje besitęsiančio karo.

Artėjant antrosioms konflikto metinėms pastarosiomis dienomis abi pusės suintensyvino išpuolius.

Rusijos okupacinė valdžia Rytų Ukrainoje pranešė, kad šeštadienį per Ukrainos apšaudymą žuvo du žmonės.

„Makijivkoje ir Gorlovkoje žuvo du žmonės“, – per „Telegram“  pranešė Rusijos primestas okupuoto Donecko regiono lyderis Denisas Pušilinas, turėdamas omenyje du okupuotus rytinius pramoninius miestus.

Anksčiau Maskva buvo paskelbusi, kad jos pajėgos naktį virš Maskvos aneksuoto Krymo numušė keturias Ukrainos raketas.

„Budinti oro gynyba perėmė ir sunaikino keturias Ukrainos raketas virš Krymo pusiasalio“, – teigė Rusijos gynybos ministerija.

Ji penktadienį pranešė naktį atrėmusi Ukrainos ataką virš Krymo, numušdama 36 dronus.

Kyjivas pranešė, kad smogė Sakų oro pajėgų bazei Krymo vakaruose.

„Sakų aerodromas! Visi taikiniai apšaudyti!“ – Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas pranešė socialiniuose tinkluose.

Nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pradėjo plataus masto puolimą, Ukraina ne kartą smogė Krymui, kurį Rusija aneksavo 2014 metais.

Penktadienį Kyjivas pranešė, kad ketvirtadienį atakavo Rusijos vadavietę netoli Sevastopolio.

V.Zelenskis pasikeitė neatpažįstamai: naivus apžavėtojas virto nuožmiu karo vadu

17:14

Žurnalo „Time“ žurnalistas Simonas Shusteris parašė naują knygą apie Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį. Žinomas rusų kilmės amerikiečių žurnalistas turėjo išskirtinę progą pirmaisiais karo metais būti šalia V.Zelenskio ir bendrauti su jo artimiausia aplinka. Savo naujausioje knygoje jis aptaria, kaip smarkiai karas pakeitė Ukrainos prezidentą.

Dienraštis „The Telegraph“ paskelbė ištraukas iš naujausios S.Shusterio knygos „The Showman: Inside the invasion that shook the world and made a leader from Volodymyr Zelensky“ („Šoumenas: žvilgsnis iš vidaus į įsiveržimą, kuris šokiravo pasaulį ir padarė Volodymyrą Zelenskį lyderiu“), kuri bus išleista sausio 23 d.

S.Shusteris rašo, kad pirmaisiais Rusijos invazijos metais prezidentas ir jo komanda leido jam didžiąją laiko dalį praleisti prezidentūroje ir iš arti stebėti prezidento bei jo komandos darbą.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Cover Images“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Cover Images“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Rusijai apšaudžius Pokrovską šeši sužeisti, kiti – po griuvėsiais

16:43

Praėjusią naktį Rusijos pajėgoms apšaudant Pokrovską Donecko srityje buvo sužeisti šeši žmonės. Dar trys žmonės yra po griuvėsiais, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Vadimas Filaškinas.

„Per Pokrovsko apšaudymą sužeisti mažiausiai šeši žmonės“, – rašė jis.

Pasak karinės administracijos vadovo, nukentėjo privatus Pokrovsko sektorius – sugriauti šeši namai.

„Gali būti, kad po griuvėsiais tebėra trys žmonės“, – pridūrė V.Filaškinas.

Įvykio vietoje dirba valdžios institucijos, policija ir gelbėtojai.

Sausio 1 d. rusai taip pat surengė raketų ataką prieš Pokrovską. Per apšaudymą buvo sužeista 9 metų mergaitė. Vėliau Donecko srities prokuratūra patikslino, kad buvo sužeista ir 70 metų moteris.

Tuo tarpu lapkričio 30 d. rusai vienu metu surengė masinį puolimą trijuose Donecko srities miestuose – Pokrovske, Mirnohrade ir Novohrodivkoje. Buvo sužeista dešimt žmonių, įskaitant keturis vaikus.

Ukrainos žvalgyba nurodė, kam pasiryžusi Ukraina, kad būtų grąžinti karo belaisviai

16:28

Kyjivas yra pasirengęs priimti kūrybiškiausius sprendimus, kad grąžintų savo kovotojus, šiuo metu esančius Rusijos belaisviais, pareiškė Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

Pasak jo, Ukrainai svarbiausia užtikrinti rezultatą, o tam visų pirma pasitelkiami tarpininkai.

„Šį kartą Ukraina yra dėkinga Jungtiniams Arabų Emyratams. Partnerių sąrašas yra labai platus, ir mes esame pasirengę jį kiek įmanoma išplėsti ir padidinti. Priemonės gali būti įvairios, esame pasiruošę kūrybiškiausiems sprendimams“, – dėstė žvalgybos atstovas.

Jis pažymėjo, kad belaisvių mainų procese svarbiausias yra abiejų šalių suinteresuotumas. Tuo pat metu artėjantys prezidento rinkimai Rusijoje daro spaudimą šiam mainų procesui. Negana to, A.Jusovas nurodė, kad Rusijos nelaisvėje esančių ukrainiečių, kuriais Maskva yra suinteresuota keistis, skaičius tik didėja.

„Žinoma, mainų procesas, o ypač derybų procesas, yra itin subtilus dalykas, uždaras ir neviešas. Daugeliu atvejų jį komentuoti nedera ir gali būti žalinga. ... Taip, tarp Rusijos belaisvių turime žmonių, kurie labai domina jei ne Rusijos visuomenę, tai Rusijos karinę ir politinę vadovybę“, – pridūrė Karinės žvalgybos atstovas.

Penktadienį pranešta, kad Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas pasiūlė Jungtinėms Valstijoms atšaukti sankcijas jo šeimai mainais į ukrainiečių belaisvius.

Trečiadienį iš nelaisvės Rusijoje grįžo 230 Ukrainos gynėjų. Tai – didžiausio masto apsikeitimas belaisviais nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios.

„The New York Times“: JAV netrukus nebegalės tiekti raketų Ukrainos „Patriot“ sistemoms

15:49

Baltųjų rūmų ir Pentagono pareigūnai perspėjo, kad Jungtinės Valstijos netrukus nebegalės aprūpinti Ukrainai perduotų raketų sistemų „Patriot“ raketomis, praneša „The New York Times“.

Skelbiama, kad šių raketų perėmėjų kaina gali siekti nuo 2 iki 4 mln. dolerių už vienetą.

„Scanpix“/AP nuotr./Patriot oro gynybos sistema
„Scanpix“/AP nuotr./Patriot oro gynybos sistema

Kompleksai „Patriot“ veiksmingai kovoja su balistinėmis raketomis. Nuo tada, kai pirmoji „Patriot“ baterija pradėjo kovinę tarnybą Ukrainoje, šios oro gynybos sistemos pakeitė mūšio dėl dangaus eigą.

Leidiniui skirtame komentare vienas Ukrainos kariuomenės majoras pabrėžė, kad užsienio partnerių dėka Ukrainai pavyko sukurti skydą virš šalies, o jei partneriai atsuks nugarą, šalis grįš į karo pradžią, kai žmonės neišeidavo iš slėptuvių, o rusai bandė paversti miestus griuvėsiais.

JAV analitinis centras „Atlantic Council“ signalizavo, jog šiuo metu yra labai realus pavojus, kad Ukraina per artimiausias savaites gali išeikvoti turimas priešlėktuvinės gynybos amunicijos atsargas.

Taip yra dėl to, kad šiuo metu dėl „politinių kliūčių“ tolesnė JAV ir ES karinė pagalba Ukrainai ėmė strigti.

Žiniasklaida: atidėtas modernių naikintuvų iš Danijos pristatymas Ukrainai

14:47

Danijos naikintuvų F-16 pristatymas Ukrainai vėluoja. Danų leidinys „Berlingske“ skelbia, kad tai užtruks apie pusę metų.

Pask Danijos gynybos ministerijos, buvo neįvykdyta nemaža dalis sąlygų, kad Ukraina galėtų naudotis perduotais koviniais lėktuvais.

Pirmuosius šešis naikintuvus Ukraina turėjo gauti po Naujųjų metų, tačiau dabar grafikas buvo perkeltas ir pristatymas numatytas 2024 m. antrąjį ketvirtį.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas

Danijos gynybos ministerija aiškino, kad veiksniai, turintys įtakos vėlavimui, yra ukrainiečių pilotų mokymų grafikas, kuris priklauso nuo įrangos ir oro sąlygų.

„Be to, tarptautinėje karinių oro pajėgų koalicijoje toliau dirbama siekiant užtikrinti, kad Ukraina turėtų reikiamą logistiką ir infrastruktūrą“, – priduriama ministerijos pranešime.

Tvirtinama, kad šeši ukrainiečių pilotai mokosi Danijoje. Tikimasi, kad 2024 m. iš Danijos Ukrainai bus pristatyti dar aštuoni F-16, o 2025 m. – penki. Kol kas nežinoma, ar šie tiekimai irgi bus atidėti.

Anksčiau Ukrainos sąjungininkai paskelbė apie aviacijos koalicijos sukūrimą, kad aprūpintų šalį moderniais naikintuvais, įskaitant F-16. Koalicijai vadovavo Nyderlandai ir Danija.

Neseniai oficialiai paskelbta, kad pirmoji ukrainiečių pilotų grupė baigė bazinio mokymo programą Jungtinėje Karalystėje ir pradėjo mokytis valdyti F-16 lėktuvus Danijoje.

Gruodžio 22 d. Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte pareiškė, kad Nyderlandų vyriausybė nusprendė parengti pirmuosius 18 naikintuvų F-16 pristatymui Ukrainai.

Britų žvalgyba įvertino, kiek karių neteks Rusija iki metų pabaigos

13:35

Rusijos kariuomenė per ateinančius metus neteks pusę milijono karių, įvertino Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Pranešime priduriama, kad per per 2023 m. Rusija kasdien vidutiniškai netekdavo po 300 karių.

„Per 2023 m. vidutinis kasdienis Rusijos aukų Ukrainoje skaičius išaugo iki beveik 300 žmonių. Jei per ateinančius metus šis skaičius išliks toks pat, Rusija Ukrainoje bus praradusi daugiau kaip pusę milijono karių.“

Karybos ekspertas: fronte yra viena vieta, kur Rusijos pajėgos gali tikėtis sėkmės

12:34

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys penktadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotoje tradicinėje karo apžvalgoje rašė, kad „kyla logiškas klausimas – kodėl Rusijos pajėgos vienu galingu puolimu nenustumia atgal Ukrainos pajėgų, vykdžiusiu puolimą Pietuose, Zaporižios kryptyje?“

Jis pažymėjo, kad ukrainiečių puolimą sustabdė rusų fortifikacijos, o Ukrainos pajėgos neturi nei laiko, nei priemonių taip įsitvirtinti užminuoti vietovę kaip tai padarė rusai ir retoriškai klausė - „kas stabdo rusų puolimą?“

„Agresorius neturi pajėgų, kurių užtektų susidaryti reikiamą jėgų persvarą, puolimas atviroje vietovėje, net ir turint tokią didelę aviacijos persvarą, yra rizikingas, o judant pirmyn ir atitrūkus nuo savo įtvirtintų pozicijų, Rusijos pajėgos susidurtų su joms sunkiai įveikiamais logistiniais iššūkiais, ukrainiečiams daužant tiekimo linijas ir pirmyn pasislinkusius sandėlius“, - vertino karybos ekspertas.

E.Papečkys pažymėjo, kad Avdijivka, Bachmutas, Marjinka ir Vuhledaras yra tie taškai, kuriuose rusai puldinės visą laiką, su nedideliais intervalais, perkėlinėdami svorio centrą iš vienos vietos į kitą.

„Tai garantuoja sekinimo kautynes, bet neduos jokių apčiuopiamų rezultatų“, - reziumavo jis.

Tačiau yra dar viena vieta, kur Rusija gali tikėtis jeigu ne didesnių karinių, tai bent jau svarbesnių propagandinių-politinių dividendų, o apie ją pradėta kalbėti po publikacijos leidinyje „The Telegraph“, kurioje rašyta, kad ukrainiečiams gresia naujas puolimas Charkivo srityje.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

„Tam tereikia šiek tiek nustumti ukrainiečius nuo Rusijos sienos, kad jie nebegalėtų apšaudyti pasienio vietovių su artilerija ir salvinėmis raketinėmis sistemomis ir, tuo pačiu, priartėti prie didesnių Ukrainos miestų, kuriuos agresorius pasiektų artilerijos ugnimi“, - aiškino E.Papečkys.

Jo nuomone, tie miestai galėtų būti Charkivas ir Sumai.

„Vladimiras Putinas labai norėtų prieš rinkimus pasigirti, kad Belgorodas apsaugotas nuo apšaudymų, ir kad dabar apšaudomas ukrainietiškas Charkivas. Žinoma, jis pasakytų, kad apšaudomi nacistai, užėmę Rusijos miestą Charkivą, bet esmės tai nekeistų“, - rašė ekspertas.

E.Papečkys tiki, kad labai greitai paaiškės, ar Rusijos pajėgos turi pakankamai pajėgumu pulti šioje teritorijoje nedidelėje gilumoje, bet platesniame ruože.

Britų žvalgyba: naikinuvų numušimas pakenkė kasdienėms rusų operacijoms ore

12:16

Rusijos nesugebėjimas įtvirtinti pranašumo ore ir toliau kenkia jos kasdienėms operacijoms kare, naujausioje apžvalgoje skelbia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Žvalgyba atkreipė dėmesį, kad 2023 m. gruodžio 22 d. Ukrainos pajėgos virš savo šalies pietinės dalies numušė tris Rusijos kovinius lėktuvus Su-34. Iki tol rusų taktiniai lėktuvai atliko pagrindinį vaidmenį puolant ukrainiečių priešakinį placdarmą rytiniame Dniepro upės krante.

Po šių nuostolių Rusija iki gruodžio pabaigos beveik visiškai nutraukė oro operacijas Ukrainos pietuose.

„Gali būti, kad dėl oro paramos trūkumo Rusijos sausumos pajėgų 18-ajai jungtinei armijai nepavyko užimti priešakinio placdarmo“, – rašoma apžvalgoje.

Teigiama, kad paskutinėmis dienomis Rusija vėl suintensyvino taktinius oro smūgius aplink ukrainiečių įrengtą placdarmą, tačiau kur kas silpnesniu lygmeniu nei iki tol, kol buvo numušti jos kariniai orlaiviai.

Pasak britų žvalgybos, tai dar kartą įrodo, kad Rusijos nesugebėjimas užtikrinti pranašumo ore ankstyvaisiais Rusijos ir Ukrainos karo etapais ir toliau kenkia jų kasdienėms operacijoms.

V.Zalužnas pademonstravo amerikietiškų haubicų veikimą fronte

12:08

Amerikietiška haubica M777 padeda Ukrainos gynėjams naikinti Rusijos pajėgas. Pasak šalies ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno, ši sistema veikia net esant nepalankioms oro sąlygoms.

Paviešintoje filmuotoje medžiagoje matyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 45-osios atskirosios artilerijos brigados karių kovinis darbas.

Artileristai ginkluoti amerikietiškomis haubicomis M777, kurias Ukrainai suteikė partneriai. V.Zalužnas nurodė, kad net blogas oras netrukdo daliniui naikinti rusų.

VIDEO: Naujienos iš fronto: amerikietiškos haubicos M777 puikiai veikia bet kokiu oru

„Esame pasirengę dirbti ir lyjant lietui, ir sningant, kad paremtume pėstininkus fronto linijoje. Mūsų darbo intensyvumas priklauso nuo turimų taikinių skaičiaus. Pavyzdžiui, šiandien sėkmingai sunaikinome priešo karių koncentraciją. Kuo mažiau priešų yra mūsų žemėje, tuo arčiau mūsų pergalė“, – kalbėjo Ukrainos artileristai.

Pažymėtina, kad M777 haubicos turi dviejų tipų sviedinius – įprastinius ir raketinius. Abu tipai naudojami Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Raketiniai šaudmenys turi didesnį sprogstamosios medžiagos kiekį ir yra tolesnio veikimo.

Ukrainos kariuomenė paaiškino, kad šios haubicos naudojamos priešakiniams vadavietėms, šaudmenų ir degalų bei tepalų sandėliams, rusų įrangai ir jų artilerijos baterijoms naikinti.

Gynybos ministerija pranešė, kad Ukrainos kariuomenė aktyviai naudoja M777 haubicas kare su Rusija. Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau yra pareiškęs, kad nori Ukrainoje atidaryti gamyklą, kurioje būtų gaminami tankai „Challenger“ ir haubicos M777.

Dnipre kilo niokojantis gaisras: sudegė angaras su autobusais

11:35

Praėjusią naktį Dnipro mieste kilo didelio masto gaisras, degė angaras su įranga ir autobusais, skelbia Dnipro srities valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

Naktį gelbėjimo tarnyba gavo pranešimą apie gaisrą Dnipro pramoniniame rajone esančioje Berezynskos gatvėje.

Atvykę gelbėtojai nustatė, kad gaisras kilo privačios įmonės teritorijoje, vieno aukšto pastate, kuris paverstas angaru. Pranešta, kad jame buvo transporto priemonių ir kitos įrangos.

Gaisras išplito 600 kv.m ploto teritorijoje.

Pranešta, kad gaisras buvo užgesintas 1.40 val. Žuvusiųjų ir sužeistųjų nebuvo.

Iš viso įvykio vietoje dirbo 26 gelbėtojai.

„The Wall Street Journal“: šios dvi šalys lenkia Vakarus varžybose dėl ginklų

11:17

Rusijos karas prieš Ukrainą atskleidė Vakarų trūkumus, susijusius su greitu ginkluotės pagaminimu tinkamu laiku, rašo amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.

Pasak straipsnio, vienai NASAMS raketų sistemai, saugančiai oro erdvę virš Baltųjų rūmų, pagaminti prireikė dviejų metų. O dabar dėl didėjančio potencialių grėsmių Vakarams skaičiaus, įskaitant Rusiją ir Kiniją, jų paklausa ženkliai išaugo, užsakymų daugėja, o laukiančiųjų eilė nusidriekusi net keletui metų į priekį.

„Dar niekada nemačiau tokios didelės paklausos, – leidiniui pareiškė Norvegijos bendrovės „Kongsberg Defence & Aerospace“ gynybos padalinio prezidentas Eirikas Lie.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV karys prie „Patriot“ sistemos
„Reuters“/„Scanpix“/JAV karys prie „Patriot“ sistemos

 

Charkive nugriaudėjo sprogimai

10:23 Atnaujinta 10:33

Šeštadienio rytą Charkive nugriaudėjo sprogimai. Regione paskelbtas oro pavojus.

Apie sprogimus Charkive pranešta apie 10 val. Vietos gyventojai tvirtina, jog girdėjo keletą galingų sprogimų. Prieš pasigirstant sprogimams, visoje Ukrainoje buvo paskelbtas oro pavojaus signalas.

Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad pakilo Rusijos naikintuvas MiG-31K, kuris sukėlė raketinių atakų grėsmę.

Vėliau pranešta, kad Charkivo srityje esančioje Tijagino bendruomenėje nukentėjo kaimo tarybos pastatas, moduliniai namai, kuriuose buvo apgyvendinti perkeltieji asmenys, sandėlis su humanitarine pagalba bei keletas automobilių.

Sausio 2 d. Rusijos pajėgos pakartojo didelio masto apšaudymą, kaip ir gruodžio 29 d. Buvo atakuojami Kyjivas ir Charkivas. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas nurodė, kad oro gynybos pajėgos numušė 72 raketas, tarp jų 10 rusų nenugalimųjų „Kinžal“.

Tądien Charkive užfiksuoti trys raketų pataikymai Ševčenkovskio rajone. Naujausiais duomenimis, per rusų ataką Charkive buvo sužeisti 63 žmonės ir du žmonės žuvo.

Kyjivas paskelbė, jo teigimu, numuštos rusų hipergarsinės raketos nuotraukas

09:49

Ukraina penktadienį paskelbė nuotraukas, kuriose, jos teigimu, užfiksuota Rusijos balistinė raketa „Kinžal“, kurią, kaip ji nurodė anksčiau šią savaitę, numušė naudodama amerikiečių priešlėktuvinę sistemą „Patriot“.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba savo platformos „Telegram“ kanale paskelbė nuotraukas, kuriose matyti, kaip kranas iš žemės ištraukia raketos liekanas.

AFP/ Ukraina aptiko „Kinžal“ raketos nuolaužas
AFP/ Ukraina aptiko „Kinžal“ raketos nuolaužas

„Kyjive inžinieriai neutralizavo priešo hipergarsinės raketos „Kinžal“ kovinę galvutę“, – pranešė vyriausybės departamentas.

Naujienų agentūra AFP negalėjo patikrinti šio teiginio.

Antradienį Ukraina pranešė, kad numušė dešimt raketų „Kinžal“, kurias Rusija paleido į šalį per masinių smūgių į Ukrainos miestus bangą, kai žuvo šeši žmonės.

„Kinžal“ raketos sudaro dalį ginklų arsenalo, kuris, Rusijos prezidento Vladimiro Putino teigimu, yra nesunaikinamas dėl jų skridimo greičio, iki dešimties kartų viršijančio garso greitį.

Anot Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos, Maskva šias kovines galvutes pasilieka tiems taikiniams, kuriuos laiko didelės vertės ir gerai apsaugotais.

Kyjivas ne kartą yra sakęs, kad oro gynybos sistema „Patriot“ yra gyvybiškai svarbi ginant šalį nuo Rusijos.

Ukraina ragina suteikti didesnę Vakarų karinę paramą, nerimaudama dėl kai kurių šalių nuovargio nuo karo, kol konfliktas tęsiasi jau beveik dvejus metus.

Sėkmingas smūgis: Rusija neteko aerodromo kontrolės punkto laikinai okupuotame Kryme

09:21 Atnaujinta 09:34

Vėlų penktadienio vakarą laikinai okupuotame Kryme vėl nugriaudėjo sprogimai. Po kiek laiko Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad atakavo karinį Sakų aerodromą Novofeodorivkoje, kur įsikūręs rusų kontrolės punktas.

„Sakų aerodromas! Visi taikiniai nukauti!“, - susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė Ukrainos oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas.

„Unian"/ „Telegram“/Koliažas
„Unian"/ „Telegram“/Koliažas

Spėjama, kad sėkmingą operaciją lėmė ukrainiečių lakūnų darbas. Ukrainos karinių oro pajėgų vadas padėkojo jiems už darbą.

Žinoma, kad Sakų aerodrome bazuojasi Rusijos karinių oro pajėgų 43-iasis naikintuvų aviacijos pulkas, kuris remia Rusijos karius pietų Ukrainoje. Okupacinė grupė yra ginkluota bombonešiais Su-24 ir naikintuvais Su-30.

Prieš pat vidurnaktį laikinai okupuotoje Jevpatorijoje ir miesto apylinkėse buvo girdėti mažiausiai penki sprogimai, naujienų agentūrai „Suspilne“ sakė vietos gyventojas.

„Abonentai praneša, kad Michailovkoje, kuri yra netoli karinio aerodromo, nuolaužos nukrito ant privataus namo ir kilo gaisras“, - pažymėjo susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Krymskij veter“.

Tuo tarpu partizaninio judėjimo „Atesh“ atstovai paskelbė, kad laukia smūgių rezultatų, o jų agentai tuo tarpu dirba.

„Gruodį Jevpatorijoje surengėme daugiau kaip 10 reidų“, - pridūrė „Atesh“.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos priešlėktuvinė gynyba esą „virš Krymo pusiasalio perėmė ir sunaikino 4 Ukrainos valdomas raketas“.

Penktadienį pranešta apie tai, jog Ukrainos ginkluotosios pajėgos ketvirtadienį sėkmingai atakavo Rusijos amunicijos sandėlius laikinai okupuotame Kryme ir sėkmingai smogė vienai iš vadaviečių netoli Sevastopolio. Su Kremliumi siejami socialinių tinklų kanalai skelbia, jog žuvo bent 23 Rusijos kariškiai.

Ar A.Lukašenka rengiasi išeiti: buvęs Baltarusijos prezidentas bus neliečiamas ir visapusiškai išlaikomas

08:48

Baltarusijos prezidentu po suklastotų 2020 m. prezidento rinkimų apsiskelbęs diktatorius Aliaksandras Lukašenka jau rengiasi į pensiją?

Baltarusijoje įsigaliojo Prezidento įstatymo pataisos, kurios, be kita ko, buvusiam šalies vadovui garantuoja imunitetą, apsaugą iki gyvos galvos ir visapusišką valstybinį aprūpinimą ne tik jam, bet ir jo šeimos nariams.

Radijo stoties „Svoboda“ Baltarusijos tarnyba skelbia, kad šalies Atstovų Rūmai ir Respublikos Taryba pritarė Prezidento įstatymo pakeitimų projektui. Įstatymo projekto tekstas pasirodė Nacionaliniame teisiniame interneto portale.

Jame numatoma suderinti įstatymą su atnaujinta Konstitucija ir, be kita ko, apibrėžiamos garantijos prezidentui ir jo šeimai, taip pat ir pasibaigus jo įgaliojimams.

Naujoje redakcijoje numatyta, kad visos prezidento garantijos, išskyrus darbo užmokestį, jo kadencijos metu taikomos ir jo šeimos nariams.

Įstatymas papildytas skirsniu dėl garantijų prezidentui, nustojusiam vykdyti savo įgaliojimus, ir jo šeimos nariams (tėvams, vyrui (žmonai), vaikams, įskaitant pilnamečius).

Plačiau skaitykite ČIA.

Shutterstock nuotr./Aliaksandras Lukašenka
Shutterstock nuotr./Aliaksandras Lukašenka

 

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:46

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą buvo likviduota 800 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos gyvosios jėgos nuostolis siekia daugiau nei 363,8 tūkst. žmonių.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinti 7 tankai, 16 šarvuotųjų kovos mašinų, 13 artilerijos sistemų, viena daugkartinio paleidimo raketų sistema, 2 priešlėktuvinės gynybos sistemos, 15 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetų ir 4 specialiosios įrangos vienetai.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė 16 rusų bepiločių orlaivių.

Analitikai įvardijo, kur artimiausiomis savaitėmis smogs Rusija

08:41

Artimiausiomis savaitėmis Rusijos pajėgos gali suintensyvinti pastangas užimti Kupjanską Charkivo srityje. Panašu, kad jie neplanuoja vykdyti plataus masto puolamųjų operacijų kitose regiono dalyse, naujausioje ataskaitoje skelbia JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Pasak jų, šiuo metu rusai turi palankias sąlygas vykdyti operacijas Kupjansko kryptimi, ketindami užgrobti teritorijas operatyviniu požiūriu svarbesniuose rajonuose.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Ukrainos pareigūnų teigimu, 2024 m. žiemą rusai planuoja užimti Kupjanską ir Borovą, esančią už 35 km į vakarus nuo Svatovės.

Analitikai įvertino, kad šių miestų užėmimas greičiausiai priverstų Ukrainos ginkluotąsias pajėgas pasitraukti iš rytinio Oskilo upės kranto Charkivo srityje ir sudarytų sąlygas būsimiems Rusijos puolimams Kupjansko-Svatovės-Kreminos linijoje.

Vis dėlto, jų nuomone, operacijų Kupjansko kryptimi tempas ir Rusijos pajėgų konfigūracija laikinai okupuotose Luhansko ir Charkivo srityse iš esmės nerodo, kad Rusijos puolimas visoje Kupjansko-Lymano linijoje yra neišvengiamas.

Tačiau Rusijos pajėgos kol kas nėra sukaupusios pakankamai pajėgumų Belgorodo srityje, kad galėtų pradėti plataus masto puolimą Charkivo srities šiaurėje ar šiaurės rytuose.

Karo tyrimų instituto duomenimis, rusai šiuo metu pamažu atkuria dalinius, kurie patyrė didelių nuostolių per Ukrainos kontrpuolimą 2022 m. rugsėjį ir nesėkmingą Rusijos puolimą 2023 m. žiemą bei pavasarį. Rusijos vadovybė nori panaudoti šiuos palyginti gerai pailsėjusius ir atkurtus dalinius 2023 m. spalio mėn. prasidėjusioms vietinėms puolamosioms operacijoms stiprinti.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys

Rusijos reguliariosios pajėgos Kupjansko sektoriuje daugiausia dislokuotos iš Vakarų karinės apygardos. Tai reiškia, kad jos pasižymi tam tikru organizaciniu nuoseklumu, skirtingai nei kariai kitose Ukrainos dalyse, kurie dažnai dislokuojami iš skirtingų karinių apygardų ir oro desanto pajėgų. Taip užtikrinamas veiksmingesnis šių pajėgų vadovavimas ir kontrolė. 

„Lieka neaišku, ar šie Rusijos ginkluotųjų pajėgų elementai pajėgūs vykdyti plataus masto puolamąsias operacijas, kurios būtų gerokai veiksmingesnės nei neorganizuotos ir brangiai kainuojančios Rusijos puolamosios operacijos Avdijivkos apylinkėse“, – pridūrė analitikai.

Dar 2023 m. spalį Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad Rusijos kovotojai puola Kupjansko kryptimi, siekdami apsupti miestą ir pasiekti Oskilo upę, kad prasiveržtų sausumos koridoriumi į Borovą.

Ketvirtadienį britų leidinys „The Telegraph“ pranešė, kad neįvardytas, Ukrainos kariuomenei artimas šaltinis informavo, kad Rusijos pajėgos gali surengti „antžeminį puolimą“ jau sausio 15 d.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Penktadienį Ukrainos sausumos pajėgų vadavietės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Volodymyras Fityo pažymėjo, jog Ukrainos pajėgos nepastebėjo Rusijos kariškių formuočių sudėties pokyčių Charkivo srityje ar su Charkivo sritimi besiribojančioje Rusijoje ir kad Rusijos pajėgos tęsia puolamąsias operacijas netoli Synkivkos, siekdamos užimti Kupianską.

Tuo tarpu Charkivo karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas nurodė, jog Rusijos pajėgos Charkivo srityje nesikoncentruoja ruošdamosi plataus masto puolimui ir kad per pastarąsias tris dienas dėl blogų oro sąlygų apskritai sumažėjo rusų atakų intensyvumas Kupjansko kryptimi.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Naktį iš sausio 4 į 5 d. Ukrainos pajėgos surengė keletą bepiločių orlaivių ir raketų smūgių prieš Rusijos taikinius laikinai okupuotame Kryme ir Krasnodaro krašte.
  • Rusijos kariškiai naktį iš sausio 5 d. į 5 d. surengė „Shahed“ bepiločių atakos orlaivių ir raketų smūgius prieš fronto rajonus Ukrainoje.
  • Sausio 4 d. Vokietija paskelbė apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą.
  • Sausio 10 d. susirinks Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ir aptars, kaip pranešama, Rusijos atliktą Šiaurės Korėjos balistinių raketų panaudojimą Ukrainoje, kuris, tikėtina, yra būtų tarybos rezoliucijų pažeidimas.
  • Čečėnijos Respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas keistai pasiūlė iškeisti 20 Ukrainos karo belaisvių į sankcijų jo šeimos nariams panaikinimą.
  • Sausio 5 d. Maskvos arbitražo teismas nurodė „Google“ atblokuoti keturis „YouTube“ kanalus, priklausančius su Rusijos valstybe susijusiam kanalui „5TV“, tikriausiai tai yra dalis nuolatinių pastangų įtvirtinti Rusijos informacinės erdvės kontrolę prieš kovo mėn. vyksiančius prezidento rinkimus.
  • Rusijos pajėgos padarė patvirtintą pažangą prie Avdijivkos, kol visoje fronto linijoje tęsėsi poziciniai mūšiai.
  • Pranešama, kad tarptautinės sankcijos trukdo Rusijai gaminti lėktuvus Su-34.
    Kremlius toliau stiprina federalinę administracinę vietinių ir regioninių okupacinių administracijų priežiūrą okupuotoje Ukrainoje.

V.Putino perrinkimo šou ir alternatyvūs kandidatai: ko tikėtis iš prezidento „rinkimų“ Rusijoje?

08:26

Šiuo metu neabejojama, kad dabartinio Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino kadencija bus pratęsta kitų metų kovą – jis laimės būsimus prezidento rinkimus.

Tačiau ore kybo klausimai, kurie kol kas nekenkia Kremliaus režimui, tačiau kelia nemalonius iššūkius, leidinyje „Postimees“ paskelbtame komentare sako Estijos saugumo mokslų akademijos ekspertas Erkis Kortsas.

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas

Nors ilgą laiką buvo aišku, kad V.Putinas ketina toliau vadovauti šaliai pasibaigus jo „kadencijai“ 2024 m., gruodžio pradžioje tokie klausimai buvo atidėti.

Gruodžio 8 d. V.Putinas dalyvavo „Rusijos didvyrių“ ceremonijoje.

Žinoma, buvo labai natūralu, kad būtent vienas iš „didvyrių“ uždavė klausimą apie V.Putino veiklos tęstinumą – prašymo forma. Tuo metu jau buvo nustatytas „rinkimų“ laikas, o likus maždaug trims mėnesiams iki jų buvo pats laikas paskelbti, kad jis liks valdžioje.

Nėra abejonių, kad dar iki gruodžio 8 d. didelė dalis šou, kuris Rusijoje vadinamas „prezidento rinkimais“, jau buvo įvykęs.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius