-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 15 /18:14

Ukrainos sausumos pajėgų vadas: mano kariai vis dar gali nustebinti

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Oleksandras Syrskis
Oleksandras Syrskis / „Telegram“ nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukrainos sausumos pajėgų vadas: mano kariai vis dar gali nustebinti

19:26

Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis sako, kad jo pajėgos šalies rytuose vis dar kelia grėsmę priešams, nors daugiausia dėmesio skiria gynybai.

Iš pradžių buvo optimizmo dėl sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo vasarą, tačiau Rusijos gynyba iš esmės atsilaikė, kai kuriose vietose apribodama ankstyvą pasistūmėjimą iki kelių kilometrų, o kitur Maskvos pajėgos smogė atgal.

O.Syrskis, Ukrainos antrasis vadas ir pagrindinė Kyjivo atsako į Rusijos invaziją figūra, agentūrai „Reuters“ sakė, kad jo kariai vis dar neturėtų būti laikomi puolamosiomis pajėgomis, nepaisant to, kad jų dėmesys sutelktas į šalies gynybą nuo Rusijos agresijos.

„Telegram“ nuotr./Oleksandras Syrskis
„Telegram“ nuotr./Oleksandras Syrskis

„Mūsų tikslai išlieka nepakitę: išlaikyti pozicijas... išvarginti priešą ir padaryti kuo daugiau nuostolių“, – sakė jis.

Kalbėdamas iš neskelbiamos vietos rytiniame Charkivo regione, jis pažymėjo, kad Rusijos pajėgos spaudžia rytinį frontą įvairiomis kryptimis, siekdamos visiškai kontroliuoti pramoninį Donbaso regioną, nepaisant didelių žmonių ir atsargų nuostolių.

Rusija taip pat tikisi susigrąžinti prarastas pozicijas pietiniuose Chersono ir Zaporižios regionuose, pridūrė O.Syrskis.

Jis teigė, kad Ukrainos kariai vis dar rengia mažesnes kontratakas, kurias jis pavadino „aktyvia gynyba“, siekdami išlaikyti priešą ant kojų.

V.Zalužnas ir Ch.Brownas aptarė padėtį mūšio lauke

23:33

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas generolas Valerijus Zalužnas ir Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Charlesas Brownas pirmadienį telefoninio pokalbio metu aptarė padėtį fronto linijoje Ukrainoje.

Apie tai V.Zalužnas pranešė socialiniame tinkle „Facebook“, praneša „Ukrinform“.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas

„Informavau generolą Browną apie bendrą ir išsamią padėtį mūšio lauke atskirose fronto linijoje esančiose teritorijose. Pasidalinau 2023 m. karo veiksmų analizės rezultatais ir 2024 m. prognozėmis. Kartu su Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku pasikeitėme nuomonėmis abipusį strateginį interesą turinčiais klausimais“, – sakė jis.

V.Zalužnas padėkojo generolui Ch.Brownui ir visiems Jungtinių Valstijų žmonėms už didžiulę paramą Ukrainai kovoje su agresoriumi.

JT prašo 4,2 mlrd. dolerių humanitarinės pagalbos Ukrainai ir ukrainiečių pabėgėliams

23:05

Sausio 15 d. JT paskelbė prašymą skirti 4,2 mlrd. dolerių paramą Ukrainai ir Ukrainos pabėgėliams.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) apskaičiavo, kad humanitarinės pagalbos reikia maždaug 14,6 mln. ukrainiečių, t. y. maždaug 40 proc. gyventojų. Į šį skaičių neįskaičiuoti maždaug 6,3 mln. ukrainiečių, priverstų bėgti į užsienį.

Ukrainos viduje esančių žmonių poreikiams patenkinti OCHA paprašė 3,1 mlrd. dolerių, kurie bus skirti 8,5 mln. žmonių.

„The New York Times“/Laetitia Vancon nuotr./Ukrainos pabėgėliai
„The New York Times“/Laetitia Vancon nuotr./Ukrainos pabėgėliai

JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras (UNHCR) paprašė tarptautinių partnerių ir donorų skirti 1,1 mlrd. dolerių, kurie bus skirti 2,3 mln. ukrainiečių pabėgėlių ir juos priimančioms bendruomenėms užsienyje.

„Nors apie jų sunkią padėtį jau nebekalbama pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, milijonams pabėgėlių iš Ukrainos vis dar reikia skubios paramos“, – sakė JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi.

Pareiškime teigiama, kad tik 40-60 proc. Ukrainos pabėgėlių turi darbą, daugeliu atvejų dirba nepakankamai, tik maždaug pusė mokyklinio amžiaus vaikų iš tikrųjų lanko mokyklas, o dar ketvirtadaliui pabėgėlių sunku gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas.

„Priimančiosios šalys ir toliau teikia apsaugą ir įtraukia juos į visuomenę, tačiau daugeliui pažeidžiamų pabėgėlių vis dar reikia pagalbos“, – sakė F.Grandi.

AP: „Hamas“ naudoja ginklus, pagamintus Rusijoje, Irane, Kinijoje ir Šiaurės Korėjoje

22:40

Remiantis sausio 15 d. paskelbta „Associated Press“ (AP) analize, „Hamas“, kariaudama su Izraeliu, naudojo įvairius ginklus, pagamintus visame pasaulyje, įskaitant Rusiją, Iraną, Kiniją ir Šiaurės Korėją.

Nepaisant spėlionių apie Maskvos ir palestiniečių kovotojų grupuotės ryšius, AP teigė, kad neaišku, ar ši ginkluotė gaunama tiesiogiai iš vyriausybių, ar iš juodosios rinkos.

Didžioji dalis šios įrangos buvo kontrabanda įvežta per 17 metų trunkančią blokadą, kuria siekiama sustabdyti tokį ginklų kaupimą, teigė AP, išanalizavusi 150 nuotraukų ir vaizdo įrašų, padarytų per tris karo mėnesius.

Nustatyta ginkluotė, kurią „Hamas“ naudoja prieš Izraelio kariuomenę Gazos ruože, apima šturmo šautuvus AK-47 iš Kinijos ir Rusijos, Šiaurės Korėjos ir Bulgarijos granatsvaidžius ir Irano snaiperių šautuvus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Automatinis ginklas AK-47
AFP/„Scanpix“ nuotr./Automatinis ginklas AK-47

Palestiniečių kovotojai taip pat naudoja Rusijos sukurtų 9M32 Strela priešlėktuvinių raketų sistemų variantus, pritaikytus ir nukopijuotus kitų gamintojų.

Neįvardytas pareigūnas AP sakė, kad įtariama, jog dauguma kontrabandinių ginklų atgabenta iš Egipto. Pareigūnas taip pat teigė, kad šiuos ginklus palyginti lengva gauti ir jų kilmės šalis neprivalo pateikti.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Shahed-136“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Shahed-136“

Pasak šaltinio, pats Gazos Ruožas taip pat esą turi savo nemažą gynybos pramonę, kuri moka gaminti savadarbius ginklus.

Panašu, kad „Hamas“ gavo arba nukopijavo Irano sukurtus kamikadzių dronus, rašė AP. Rusija plačiai naudoja tokius Irano „Shahed“ konstrukcijos dronus smūgiams prieš Ukrainos miestus ir žemės ūkį.

Teheranas laikomas pagrindiniu „Hamas“ rėmėju, taip pat yra gausių karinių atsargų šaltinis Rusijai, vykstant jos totaliniam karui prieš Ukrainą.

Per Rusijos smūgius prieš Niujorko kaimą sužeisti mažiausiai 3 civiliai, dar penki žmonės įstrigo griuvėsiuose

21:46

Sausio 15 d. Rusijos oro ir raketų smūgiai Donecko srities Niujorko kaimui sužeidė mažiausiai tris žmones, pranešė gubernatorius Vadimas Filaškinas.

Dar penki žmonės įstrigo per ataką apgadinto pastato griuvėsiuose, pridūrė gubernatorius. Atitinkamos tarnybos dirba įvykio vietoje, kad išvalytų nuolaužas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudymo Donecke padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudymo Donecke padariniai

Pasak V.Filaškino, Rusijos pajėgos numetė dvi valdomas aviacines bombas prieš kaimą ir paleido raketą į trečiąjį pastato aukštą, sugriovė jo įėjimą.

„Tai dar vienas ciniškas Rusijos išpuolis prieš civilius gyventojus“, – „Telegram“ parašė V.Filaškinas.

Tolesnės atakos pasekmės nustatinėjamos.

Niujorko kaimas yra fronto linijoje esančioje Torecko bendruomenėje, kuri yra dažnas Rusijos smūgių taikinys.

V.Zelenskis: Šveicarija sutinka surengti Pasaulinį taikos aukščiausiojo lygio susitikimą

20:58

Sausio 15 d. viešėdamas Šveicarijoje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su Šveicarijos kolege Viola Amherd, abiejų Šveicarijos parlamento rūmų vadovais ir kitais parlamento vadovais.

V.Zelenskis į Šveicariją atvyko anksčiau, sausio 15 d. Tikimasi, kad po vizito Šveicarijos sostinėje Ukrainos valstybės vadovas vyks į Davosą dalyvauti Pasaulio ekonomikos forume (WEF).

„AFP“/„Scanpix“/Viola Amherd su Šveicarijos prezidentu Alainu Bersetu
„AFP“/„Scanpix“/Viola Amherd su Šveicarijos prezidentu Alainu Bersetu

V.Zelenskis sakė, kad per pokalbius su V.Amherd abu vadovai susitarė pradėti pasirengimą Šveicarijoje surengti Pasaulinį taikos viršūnių susitikimą valstybių vadovų lygiu.

Pasirengimo aukščiausiojo lygio susitikimui dalis buvo sausio 14 d. Davose surengtas tarptautinių patarėjų susitikimas dėl Ukrainos taikos formulės.

„Šiandien susitikimuose pabrėžėme vakarykščio patarėjų susitikimo dėl taikos formulės sėkmę“, – sakė V.Zelenskis.

„Ir esu dėkingas poniai Prezidentei ir jos komandai už tai, kad susitarė, jog mūsų komandos nuo rytojaus pradės rengtis Pasaulio taikos aukščiausiojo lygio susitikimui Šveicarijoje – vadovų lygiu.“

V.Amherd pakomentavo, kad Šveicarija ir toliau pasisakys už patikimą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Abu vadovai taip pat aptarė „naują ilgalaikę paramos programą“ Ukrainai, sakė V.Zelenskis, pažymėdamas, kad Vidurio Europos šalis jau teikia humanitarinę, finansinę ir politinę paramą.

Prieš susitikimą su V.Amherd V.Zelenskis taip pat susitiko su Šveicarijos parlamento žemųjų rūmų vadovu Ericu Nussbaumeriu ir aukštųjų rūmų vadove Eva Herzog bei parlamentinių partijų ir frakcijų vadovais.

Pasak V.Zelenskio, pokalbiai su Šveicarijos įstatymų leidėjais vyko dėl Berno paramos Ukrainos taikos formulei.

Ukrainos prezidentas taip pat informavo Šveicarijos pareigūnus apie padėtį mūšio lauke ir pabrėžė Šveicarijos dalyvavimo specialiajame tarptautiniame tribunole dėl Rusijos karo nusikaltimų svarbą.

JK į vienas didžiausių nuo Šaltojo karo laikų NATO pratybas atsiųs 20 tūkst. karių

19:46

Britų gynybos sekretorius Grantas Shappsas pirmadienį paskelbė, kad Jungtinė Karalystė pasiųs 20 tūkst. karių į vienas didžiausių nuo Šaltojo karo laikų NATO pratybų, įspėdamas apie didėjančias grėsmes Vakarų vadovaujamam aljansui.

Ši misija, kurią G.Shappsas apibūdino kaip didžiausią JK misiją NATO per pastaruosius keturis dešimtmečius, skirta užtikrinti, kad būtų atremta grėsmė, kurią nuo invazijos į Ukrainą pradžios kelia Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Kariuomenės, karinio jūrų laivyno ir Karališkųjų oro pajėgų (RAF) nariai dalyvaus bendrose pratybose su kitų 30 NATO narių ir Švedijos, kuri tikisi greitai prisijungti prie Aljanso, pajėgomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grantas Shappsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grantas Shappsas

Naujausios karinio aljanso pratybos „Steadfast Defender“ vyks visoje Europoje ir už jos ribų.

„Šiandien NATO yra didesnė nei bet kada anksčiau, tačiau iššūkiai taip pat tapo didesni“, – Londone sakė G.Shappsas ir perspėjo, kad „tarptautinei taisyklėmis grindžiamai tvarkai“ gresia vis didesni pavojai.

„Būtent todėl JK įsipareigojo NATO skirti visas savo oro, sausumos ir jūrų pajėgas“, – tęsė jis.

„Esu pasiryžęs 2024 metais padaryti dar daugiau, todėl šiandien galiu paskelbti, kad JK nusiųs apie 20 tūkst. karių vienam didžiausių NATO pajėgų dislokavimui nuo Šaltojo karo pabaigos“, – teigė jis.

JK kontingentą sudarys naikintuvai ir žvalgybiniai lėktuvai, pažangiausi karo ir povandeniniai laivai bei įvairūs kariuomenės pajėgumai, įskaitant specialiųjų operacijų pajėgas.

Londonas į pratybas Šiaurės Atlante, Norvegijos jūroje ir Baltijos jūroje siųs lėktuvnešio smogiamąją grupę, naikintuvus F-35B ir sraigtasparnius.

Be to, nuo kito mėnesio iki birželio į Rytų Europą siunčiama apie 16 tūkst. karių su tankais, artilerija, sraigtasparniais ir parašiutais.

„Griežto realizmo epocha“

G.Shappsas svarbiausioje kalboje nuo paskyrimo į šį postą rugpjūtį teigė, kad „taikos dividendai“ po Šaltojo karo baigėsi ir Vakarų sąjungininkės turi įveikti priešininkus, įskaitant Kiniją, Iraną, Šiaurės Korėją ir Rusiją.

„Gyvename griežto realizmo epochoje“, – sakė jis, pridurdamas, kad NATO priešininkai „yra kaip niekada susiję tarpusavyje“, o Vakarų sąjungininkai dėl šios grėsmės stovi kryžkelėje.

„Mūsų priešininkai intensyviai atstatinėja savo užtvaras, atgimsta seni priešai, iš naujo brėžiamos mūšio linijos, tankai stovi tiesiog ant Ukrainos vejos, o pasaulio tvarkos pamatai drebinami iš pagrindų“, – tvirtino jis. 

G.Shappsas taip pat kalbėjo apie praėjusią savaitę surengtus bendrus JK ir JAV smūgius prieš Irano remiamus husių sukilėlius Jemene. Protestuodami prieš karą Gazos Ruože husiai pastaraisiais mėnesiais ne kartą atakavo laivus Raudonojoje jūroje.

Britų ministras teigė, kad smūgiai planuoti kaip vienkartinis veiksmas.

Tačiau paklaustas, ar planuojama imtis tolesnių karinių veiksmų, jis atsakė: „Aš negaliu jums nuspėti ateities.“

„Nesitaikstysime su tuo, kad pagrindinis vandens kelias (...) būtų visam laikui uždarytas tarptautinei laivybai“, – pridūrė G.Shappsas.

K.Budanovas: lėktuvo A-50 sunaikinimas greičiausiai turės įtakos rusų galimybėms palaikyti ryšį

19:36

Rusijos radarų aptikimo lėktuvo A-50 sunaikinimas greičiausiai turės įtakos Rusijos Federacijos gebėjimui palaikyti ryšį konflikto zonoje „visą parą“. Krašto apsaugos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylas Budanovas komentare „Financial Times“.

„A-50 buvo numuštas ir sprogo... Il-22 buvo smarkiai apgadintas, bet, mūsų nelaimei, jam pavyko avariniu būdu nusileisti Anapoje“.

K.Budanovo teigimu, Rusija turi tik aštuonis geros būklės A-50. Jis pridūrė, kad orlaivio sunaikinimas greičiausiai turės įtakos Rusijos Federacijos gebėjimui veikti ir palaikyti ryšį konflikto zonoje „visą parą“.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas

 

Ukrainos sausumos pajėgų vadas: mano kariai vis dar gali nustebinti

19:26

Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis sako, kad jo pajėgos šalies rytuose vis dar kelia grėsmę priešams, nors daugiausia dėmesio skiria gynybai.

Iš pradžių buvo optimizmo dėl sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo vasarą, tačiau Rusijos gynyba iš esmės atsilaikė, kai kuriose vietose apribodama ankstyvą pasistūmėjimą iki kelių kilometrų, o kitur Maskvos pajėgos smogė atgal.

O.Syrskis, Ukrainos antrasis vadas ir pagrindinė Kyjivo atsako į Rusijos invaziją figūra, agentūrai „Reuters“ sakė, kad jo kariai vis dar neturėtų būti laikomi puolamosiomis pajėgomis, nepaisant to, kad jų dėmesys sutelktas į šalies gynybą nuo Rusijos agresijos.

„Telegram“ nuotr./Oleksandras Syrskis
„Telegram“ nuotr./Oleksandras Syrskis

„Mūsų tikslai išlieka nepakitę: išlaikyti pozicijas... išvarginti priešą ir padaryti kuo daugiau nuostolių“, – sakė jis.

Kalbėdamas iš neskelbiamos vietos rytiniame Charkivo regione, jis pažymėjo, kad Rusijos pajėgos spaudžia rytinį frontą įvairiomis kryptimis, siekdamos visiškai kontroliuoti pramoninį Donbaso regioną, nepaisant didelių žmonių ir atsargų nuostolių.

Rusija taip pat tikisi susigrąžinti prarastas pozicijas pietiniuose Chersono ir Zaporižios regionuose, pridūrė O.Syrskis.

Jis teigė, kad Ukrainos kariai vis dar rengia mažesnes kontratakas, kurias jis pavadino „aktyvia gynyba“, siekdami išlaikyti priešą ant kojų.

„Tai buvo priešo akys“: kodėl Ukrainai svarbūs du numušti rusų karo lėktuvai

18:12

„Wikipedia“/Orlaivis A-50
„Wikipedia“/Orlaivis A-50

Ukrainos gynybos pajėgų virš Azovo jūros numuštas Rusijos radarų aptikimo lėktuvas A-50 ir oro pajėgų bombonešis Il-22 gali atitolinti būsimus rusų raketų smūgius.

Taip sakė Pietų gynybos pajėgų atstovė spaudai Natalija Humeniuk, kurią cituoja „RBK-Ukraina“.

„Užfiksuotas dviejų aviacijos vienetų numušimas. Be to, ne paprastų aviacijos vienetų, o tų, kuriuose buvo dislokuoti atitinkami valdymo centrai“, – pažymėjo pulkininkė.

Ji paaiškino, kad lėktuvas A-50 faktiškai buvo priešo „akys“, nes pasinaudodami „būtent šia mašina ir įranga, kuri numatė jos veiklą“, rusai stebėjo Ukrainos teritoriją, o lėktuvas vykdė „galingų raketinių smūgių taikymą“.

„Padedant A-50“ buvo maksimaliai atskleista situacija dėl būsimų taikinių. Taigi tikėsimės, kad toks smūgis bus gana skausmingas ir bent jau atitolins būsimus raketų smūgius“, – sakė N.Humeniuk.

15min primena, kad sausio 14 d. vakare Ukrainos pajėgos virš Azovo jūros numušė Rusijos lėktuvą A-50 ir pamušė lėktuvą IL-22.

Sausio 15 d. karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas užsiminė apie rusų lėktuvų sunaikinimą, operaciją pavadinęs kerštu okupantams už 2023 m. sausio 14 d. raketų smūgį prie Dniepro. Kiek vėliau dviejų lėktuvų sunaikinimą oficialiai patvirtino vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas.

Vėliau po pietų karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas pareiškė, kad sausio 14 d. virš Azovo jūros Ukrainos kariškių numuštas Rusijos lėktuvas Il-22 galėjo pasiekti aerodromą. Tačiau jis negalės būti vėl naudojamas.

K.Kallas: legaliai Estijoje gyvenantys ukrainiečių vyrai nebus išsiunčiami mobilizacijai

17:52

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ministrė pirmininkė Kaja Kallas teigia, kad legaliai Estijoje šiuo metu gyvenantys šaukiamojo amžiaus ukrainiečiai vyrai nebus išsiunčiami į Ukrainą mobilizacijai, pranešė estų visuomeninis transliuotojas ERR.

Duodama interviu ukrainiečių leidiniui „The Kyiv Indepedent“ K. Kallas pripažino, kad šį klausimą aptarė su prezidentu Volodymyru Zelenskiu per pastarojo vizitą Taline praėjusią savaitę, tačiau atmetė galimybę išsiųsti Estijoje legaliai gyvenančius ukrainiečius vyrus.

„Taip, aptarėme ukrainiečių pabėgėlių, ypač mobilizacinio amžiaus vyrų, klausimą. Prezidentas V. Zelenskis pasakė, kad yra žmonės, esantys mūšio lauke, ir yra žmonės, mokantys mokesčius Ukrainai, kad būtų galima finansuoti karius, esančius mūšio lauke, – sakė Estijos premjerė.

„Tačiau yra ir žmonių, kurie gyvena užsienio šalyse, pavyzdžiui, Estijoje. Manome, kad jie turi teisę čia būti, jei laikosi taisyklių, jei jie jau atvyko į mūsų šalį, tada Europos Sąjunga jiems suteikia laikiną apsaugą. Taigi mes tikrai nieko nedarysime, kad tuos žmones išsiųstume. Ukraina pati turi kreiptis į čia esančius žmones ir prašyti, kad jie grįžtų atgal ir padėtų savo tėvynei“, – sakė K. Kallas.

Ketvirtadienį po susitikimo su K. Kallas surengtoje spaudos konferencijoje V. Zelenskis sakė, kad Ukrainai reikia tinkamo mobilizacijai amžiaus vyrų, išvykusių į užsienį, atremti Rusijos agresiją arba paremti šalies ekonomiką. Tačiau jis aiškiai neatsakė, ar Estija turėtų siųsti namo čia gyvenančius tinkamo amžiaus Ukrainos piliečius.

Vokietijos opozicijos lyderis: „Taurus“ raketos gali sunaikinti Krymo tiltą

17:02

Vokietijoje tebęsiant viešoms diskusijoms apie būtinybę Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms suteikti raketų „Taurus“, šalies opozicinės Krikščionių demokratų sąjungos vadovas Friedrichas Merzas dar kartą paragino vyriausybę aprūpinti Ukrainą sparnuotosiomis raketomis, nurodydamas, kad jos galėtų sunaikinti Krymo tiltą.

Interviu „Table Media“ jis pažymėjo, kad šios raketos galėtų sunaikinti Kerčės tiltą laikinai okupuotame Kryme, „svarbiausią Rusijos invazinių pajėgų aprūpinimo kelią“.

Pasak jo, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas vis dar turi atsakyti Vokietijos žmonėms, kodėl jis netiekia Ukrainai šių ginklų.

„Ar tai vis dar yra taktika? O gal tai nežinojimas? Jis turi atsakyti į šį klausimą mums visiems, įskaitant ir mane“, – kritikavo vyriausybės vadovą F.Merzas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“

 

Britų žvalgyba: Rusija gerokai išpūtė skaičius apie savo kariuomenę

15:28

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija naujausioje karo apžvalgoje nurodė, kad Rusijos valdžia gerokai perdeda skelbdama skaičius apie savo kariuomenės dydį.

Pasak britų žvalgybos, sausio 11 d. Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, jog 2023 m. į Rusijos ginkluotąsias pajėgas įstojo 500 000 žmonių.

„Tikėtina, kad šis skaičius yra gerokai padidintas“, – pažymėjo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Žvalgybos duomenimis, Rusijos kariuomenė leido mokyklų absolventams pasirašyti sutartis su Rusijos kariuomene nuo 2023 m. balandžio mėn.

Naujausia informacija, kurią paskelbė „Mediazona“ ir BBC Rusijos tarnyba, rodo, kad per kovas žuvo mažiausiai penki 2005 m. gimę rusai.

Žvalgybos agentūra taip pat mano, kad kariai kariauti prieš Ukrainą verbuojami daugiausia iš neturtingų ir kaimiškųjų Rusijos regionų.

Ukrainos žvalgybos tarnybos duomenimis, Ukrainos teritorijoje yra 462 000 rusų.

Gruodžio 14 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patikino, kad antrosios mobilizacijos bangos Rusijoje esą neplanuojama.

Ukrainos žvalgyba: per mėnesį rusai pagamina 115-130 strateginių raketų

15:01

Ukrainos karinės žvalgybos vadovo pavaduotojas generolas majoras Vadimas Skibickis naujienų agentūrai „RBC-Ukraine" sakė, kad Rusija per mėnesį pagamina apie 115-130 strateginių raketų ir maždaug tiek pat operatyvinių ir taktinių raketų (pavyzdžiui, Kh-31, Kh-59). 

„Jiems nepavyko gerokai padidinti šių apimčių. Šiuo metu maksimalūs skaičiai išlieka tokie patys – apie 115-130 strateginių raketų. Tačiau kiekvieną mėnesį jie gali kisti. Gamybos lygis priklauso nuo pajėgumų panaudojimo, nuo komponentų, nes dauguma jų – pavyzdžiui, Kh-101, „Kinžal“, „Kalibr“ – yra pagaminti užsienyje“, – aiškino jis.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Po Rusijos atakos Chersone – sudegęs automobilis ir du negyvi žmonės
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Po Rusijos atakos Chersone – sudegęs automobilis ir du negyvi žmonės

Didelė dalį savo pajėgumų Rusija prarado būtent dėl to, kad jos bendrovėms, susijusioms su komponentų tiekimu, taikomos tarptautinės sankcijos. Ir ji negali patenkinti savo poreikių turimais analogais. Vėlgi, pavyzdžiui, gruodį jie apskritai negamino kai kurių tipų raketų – buvo nulinė norma, tiek planuota, tiek faktinė.

V.Skibickio teigimu, Rusija šiuo metu stengiasi išlaikyti tam tikrą strateginį rezervą. Paprastai jis sudaro apie 30 proc. jų turimų atsargų.

Konkrečiai nuo rugsėjo vidurio rusai nenaudojo nei Kh-101, nei „Kalibr“: „Buvo sukaupta šių raketų“.

Kalbėdamas apie pagamintas sparnuotąsias raketas, Ukrainos karinės žvalgybos atstovas teigė, kad per atakas buvo užfiksuoti trečiojo ir ketvirtojo ketvirčių gamybos produktai: „Tai dar kartą parodo, kad jų atsargos nėra labai didelės, o tai, kas pagaminta, iš karto panaudojama prieš mūsų šalį.“

Partizanai Melitopolyje surengė galingą sprogimą

14:16

Laikinai okupuotame Melitopolio mieste, Zaporižios srityje, Krymo partizanai susprogdino Rusijos pajėgų įgulą kartu su jų įranga, pranešė Ukrainos karinė žvalgyba.

Pažymima, kad 2024 m. sausio 14 d. laikinai okupuoto Melitopolio mieste Hoholo gatvėje įvyko galingas sprogimas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

„Dėl Ukrainos pasipriešinimo pajėgų vykdytos specialios akcijos buvo susprogdintas rusų okupantų automobilis UAZ „Patriot“. Kartu su Maskvos visureigiu buvo sužeisti keturi keleiviai“, – sakoma pranešime.

Ukrainos karinė žvalgyba pažymi, kad greta įvykio vietos esančios gatvės buvo užblokuotos, jomis važiavo keli automobiliai su medikais.

„Tačiau, preliminariais duomenimis, ne visiems prireikė medikų. Tikslus negrįžtamų ir sanitarinių priešo nuostolių skaičius tikslinamas“, – nurodė žvalgybos pareigūnai.

Anksčiau pranešta, kad 2023 m. gruodžio 15 d. Melitopolyje pasipriešinimo judėjimas susprogdino geležinkelio traukinį, kuriuo kasdien iš Krymo į Melitopolį ir Dniprorudnę buvo gabenama amunicija ir degalai.

Nacionalinio pasipriešinimo centro duomenimis, grįždamas atgal traukinys vežė rūdą, grūdus ir sugadintą įrangą iš laikinai okupuotų teritorijų, tačiau, partizanų dėka, traukinys baigė kelionę.

Sprogimas apgadino geležinkelį ir dyzelinį lokomotyvą su vagonais. Vėliau paaiškėjo, kad Rusijos paskirta valdžia bandė nuslėpti sabotažo faktą, kol rusai nesėkmingai ieškojo partizanų.

Į didžiausias pratybas nuo Šaltojo karo laikų britai siųs 20 tūkst. karių

14:11

Jungtinė Karalystė į didžiausias NATO pratybas nuo Šaltojo karo laikų siųs 20 000 karių, skelbia „PA Media“.

Šalies gynybos sekretorius Grantas Shappsas pirmadienį Londone sakydamas kalbą paskelbs apie kariuomenės, karinio jūrų laivyno ir Karališkųjų oro pajėgų (RAF) karių siuntimą į 31 šalies pratybas visoje Europoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grantas Shappsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grantas Shappsas

Teigiama, kad dalyvavimas pratybose „Steadfast Defender“ suteiks „gyvybiškai svarbų užtikrinimą prieš Vladimiro Putino grėsmę“, nes G.Shappsas pažymėjo, kad Vakarai atsidūrė „kryžkelėje“.

Per pratybas, kurios prasidės kitą mėnesį, visoje Rytų Europoje bus dislokuota apie 16 tūkst. Didžiosios Britanijos kariuomenės karių su tankais, artilerija ir sraigtasparniais.

Karališkasis jūrų laivynas aštuoniuose karo laivuose ir povandeniniuose laivuose dislokuos daugiau kaip 2 000 jūreivių, o daugiau kaip 400 karališkųjų jūrų pėstininkų komandosų bus išsiųsti į poliarinį ratą.

Karinės oro pajėgos (RAF) naudos atakos lėktuvus F-35B Lightning ir stebėjimo lėktuvus „Poseidon P-8“.

„Mes gyvename naujoje eroje ir turime būti pasirengę atgrasyti savo priešus, pasiruošę vadovauti savo sąjungininkams ir pasiruošę ginti savo tautą, kai tik bus pareikalauta.

Šiandien mūsų priešininkai intensyviai atstatinėja savo užtvaras, seni priešai atgimsta, mūšio linijos brėžiamos iš naujo, tankai stovi tiesiog ant Ukrainos pievelės, o pasaulio tvarkos pamatai drebinami iš pagrindų. Esame kryžkelėje“, – žiniasklaidoje publikuojamos ištraukos iš jo būsimo kalbos Lankasterio rūmuose.

V.Zelenskis atvyko darbo vizito į Šveicariją

14:06

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį atvyko darbo vizito į Šveicariją.

Socialiniame tinkle „Telegram“ jis parašė, kad jo metu susitiks su kitų šalių lyderiais bei dalyvaus Davoso forume.

Berne planuojamas V.Zelenskio susitikimas su abiejų Šveicarijos parlamento rūmų vadovais, partijų ir frakcijų lyderiais bei prezidente Viola Amherd.

AFP/ Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
AFP/ Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Jis sakė ketinąs šveicarams padėkoti „už principingą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui. Tikiu, kad Šveicarijos dalyvavimas Taikos formulėje ir jos atitinkama patirtis padės priartėti prie teisingos taikos, pagrįstos mūsų vizija“.

V.Zelenskis pristatė dešimties žingsnių taikos formulę, kuri, be kita ko, siekia Rusijos pajėgų išvedimo iš Ukrainos – šiuo metu abiem pusėms kovojant daugiau mažiau statiškose pozicijose maždaug 1,5 tūkst. kilometrų ilgio fronto ruože.

„Taip pat kalbėsiu apie pagrobtų vaikų grąžinimą, sankcijas ir įšaldyto Rusijos turto panaudojimo mechanizmų paiešką, bendradarbiavimą humanitarinio išminavimo srityje, finansinę paramą ir Ukrainos atstatymą“, – rašė Ukrainos prezidentas „Telegram“.

Be to, Davose turi įvykti dvišaliai Ukrainos lyderio susitikimai su ES ir NATO atstovais, „kad išlaikytume mūsų euroatlantinės integracijos dinamiką, taip pat su valstybių ir verslo lyderiais, kad sustiprintume Ukrainos gynybinį ir ekonominį atsparumą“, nurodė V.Zelenskis.

Virš Azovo jūros sunaikintas Rusijos lėktuvas A-50: kas apie jį žinoma

13:25 Atnaujinta 14:55

Ukrainos karinės oro pajėgos sunaikino Rusijos tolimojo radiolokacinio aptikimo ir valdymo lėktuvą A-50 ir bombonešį Il-22. Informacija apie tai vėlai sekmadienį vakare pradėjo plisti socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje, cituojant anoniminius šaltinius. Pirmadienį tai buvo oficialiai patvirtinta, skelbia nv.ua. 

„Scanpix“/AP nuotr./A-50 lėktuvas
„Scanpix“/AP nuotr./A-50 lėktuvas

Kaip pranešė žiniasklaida, lėktuvas A-50 buvo numuštas iš karto po to, kai apie 21.10-21.15 val. pakilo į tarnybą netoli Kirillivkos. Jis dingo iš radarų ir nustojo reaguoti į taktinės aviacijos užklausas, o vėliau Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvo Su-30 pilotas esą užfiksavo gaisrą ir nenustatyto orlaivio kritimą.

Tuo pat metu, kaip pranešė žiniasklaida, lėktuvas Il-22M11 budėjo netoli Strilkovo ir buvo pamuštas Azovo jūros pakrantėje taip pat apie 21 valandą.

„Telegram“ kanalas „Fighterbomber“ (kuriam tikriausiai vadovauja Rusijos ginkluotųjų pajėgų kapitonas Ilja Tumanovas) pažymėjo, kad dėl A-50 numušimo žuvo pilotai. Taip pat buvo teigiama, kad Il-22 galėjo avariniu būdu nusileisti. Kituose Rusijos tinklaraščiuose teigta, kad A-50 neva numušė Rusijos priešlėktuvinė gynyba.

Sausio 15 d. rytą Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas netiesiogiai patvirtino rusų lėktuvų pralaimėjimą, rašydamas „Telegram“: „Tai jums už Dnieprą! Dekite pragare, nežmonės!“.

Vėliau Valerijus Zalužnas oficialiai paskelbė apie Rusijos lėktuvų A-50 ir Il-22 sunaikinimą ir padėkojo karinėms oro pajėgoms už „puikiai suplanuotą ir įvykdytą operaciją Azovo regione“.

Tuo tarpu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas spaudos konferencijos metu žurnalistams teigė, kad informacijos apie tokius įvykius neturi.

Kas žinoma apie Rusijos orlaivius A-50

A-50 – Rusijos tolimojo nuotolio radiolokacinės aptikimo ir kontrolės lėktuvas, sukurtas Il-76 pagrindu.

Atvirų šaltinių duomenimis, jis skirtas oro ir jūrų taikiniams aptikti ir sekti, taip pat valdyti oro gynybos operacijas.

Pasak „Militarny“, Sovietų Sąjungos laikais buvo pagamintas apie 31 orlaivis, tačiau šiuo metu yra likę apie 12 orlaivių, galinčių vykdyti kovines užduotis. Iš jų 9 yra naudojami Rusijos oro ir kosmoso pajėgose – A-50 ir A-50U variantai (atitinkamai 3 ir 6), o likusius naudoja Indijos ginkluotosios pajėgos.

Prototipai pradėti eksploatuoti 1985 m., o 1988 m. lėktuvas buvo priimtas į Sovietų Sąjungos kariuomenės sudėtį.

Lėktuve sumontuotas radijo-techninis kompleksas „Šmel“, pagrįstas sovietiniu elektroniniu orlaivio kompiuteriu „Argon-50“. Lėktuve yra 10-11 operatorių. Kartu su jais orlaivyje yra penki skrydžio įgulos nariai.

A-50 gali vykdyti oro, antžeminių ir antžeminių taikinių žvalgybą. Jis gali aptikti balistines raketas iki 800 kilometrų atstumu, naudodamasis optinėmis sistemomis, o jo radiolokacinė stotis gali nustatyti orlaivių ir sparnuotųjų raketų buvimo vietą ir juos palydėti iki 700 kilometrų atstumu.

Rusija paskelbė nuteisusi daugiau kaip 200 ukrainiečių karo belaisvių

12:27

Rusija pirmadienį pranešė, kad per beveik dvejus metus trunkantį Kremliaus puolimo daugiau kaip 200 ukrainiečių karo belaisvių skyrė ilgas laisvės laisvės atėmimo bausmes, o kai kuriuos iš jų nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Tiksliai nežinoma, kiek ukrainiečių karių yra laikomi rusų nelaisvėje. Dauguma jų pateko į nelaisvę per Mariupolio uostamiesčio apgultį 2022 metais. 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Kyjivas ir tarptautinės teisių gynimo grupės pasmerkė Maskvos vykdomus karo belaisvių teismus kaip neteisėtus.

„Daugiau kaip 200 Ukrainos karių buvo nuteisti ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis už civilių gyventojų žudymą ir netinkamą elgesį su karo belaisviais“, – duodamas interviu valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė rimtus nusikaltimus tiriančio Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas.

Jis sakė, kad Maskva toliau stengsis patraukti baudžiamojon atsakomybėn Ukrainos karius, įskaitant aukšto rango pareigūnus.

Dauguma ukrainiečių karo belaisvių laikomi rusų okupuotose Rytų Ukrainos dalyse, bet kiti buvo išvežti į Rusiją.

A.Bastrykinas nepatikslino, ar kariai buvo nuteisti Rusijoje, ar okupuotoje Ukrainoje.

Tačiau valstybinis televizijos tinklas RT citavo Tyrimų komiteto šaltinį, teigusį, kad okupuotoje Ukrainoje buvo nuteisti 242 kariai.

Sausio 3 dieną Rusija ir Ukraina pranešė, kad pirmą kartą per kelis mėnesius apsikeitė šimtais karo belaisvių.

Ekspertai įvertino išslaptintą NATO kovos prieš Rusiją scenarijų

12:09

Vokietijos ginkluotosios pajėgos (Bundesveras) ruošiasi karinėms pratyboms, kurių scenarijuje – galimai įvyksiantis hibridinis Rusijos puolimas NATO rytiniame flange, sekmadienį paskelbė vokiečių leidinys „Bild“. Ekspertai nurodė, kad panašių scenarijų kūrimas yra įprastas, todėl baimintis tikrai nevertėtų. 

 Vokietijos Bundesvero kariuomenė/Asociatyvinė nuotr.
Vokietijos Bundesvero kariuomenė/Asociatyvinė nuotr.

Vokietijos ginkluotosios pajėgos (Bundesveras) ruošiasi karinėms pratyboms, kurių scenarijuje – galimai įvyksiantis hibridinis Rusijos puolimas NATO rytiniame flange, sekmadienį paskelbė vokiečių leidinys „Bild“. Ekspertai nurodė, kad panašių scenarijų kūrimas yra įprastas, todėl baimintis tikrai nevertėtų.

Pasak įslaptintame dokumente išsamiai aprašyto sumodeliuoto scenarijaus, kuris analizuojamas straipsnyje, eskalacija tarp NATO ir Rusijos įvyktų jau šių metų vasario mėnesį.

Vokietijos gynybos ministerija dokumente detalizavo galimą „kelią į konfliktą“ tarp Rusijos ir NATO. Jame išskiriami Rusijos ir Vakarų veiksmai, kurių kulminacija – šimtų tūkstančių NATO karių dislokavimas ir neišvengiama karo pradžia 2025 m. vasarą.

Karybos ekspertas Darius Antanaitis portalui 15min teigė, kad, jeigu tai būtų kažkoks konkretus planas, jis jokiais būdais nebūtų pagarsintas: „Mokymų planai dažniausiai visai nesiremia žvalgybine informacija, nes tokiu atveju viešai atskleistų žvalgybinius metodus ir savo surinktus svarbius duomenis“.

Jis pasiūlė paviešintą scenarijų įvertinti pragmatiškai.

Plačiau skaityti ČIA.

„Puikiai suplanuota operacija“: V.Zalužnas patvirtino, kad ukrainiečiai sunaikino du rusų karo lėktuvus

12:01 Atnaujinta 12:46

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas pirmadienį patvirtino, kad ukrainiečių karinės oro pajėgos virš Azovo jūros sunaikino du rusų karinius lėktuvus.

Azovo jūra yra tarp Rusijos ir Ukrainos. Maskva kontroliuoja visą jos pakrantę po to, kai 2014 metais įsiveržusi į Krymą ir jį aneksavusi, užgrobė didelius Ukrainos plotus.

Wikipedia.org nuotr./Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvas A-50
Wikipedia.org nuotr./Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvas A-50

„Ukrainos karinės oro pajėgos sunaikino priešo tolimojo radiolokacinio aptikimo lėktuvą A-50 ir priešo oro valdymo centrą Il-22“, – V.Zalužnas pranešė socialiniame tinkle „Telegram“.

„Esu dėkingas karinėms oro pajėgoms už puikiai suplanuotą ir įvykdytą operaciją Azovo jūros regione!“ – priduriama jo pranešime.

Ukrainos oro pajėgos atskirame pranešime taip pat pranešė apie sėkmingą misiją prieš Maskvos pajėgas.

Anksčiau Ukrainos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais, pranešė, kad virš Azovo jūros buvo numušti rusų orlaiviai A-50 ir Il-22. Pasak leidinių, A-50 buvo sunaikintas, o Il-22 – apgadintas.

Maskva šių Kyjivo pranešimų nekomentavo.

Tuo metu Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė neturįs jokios informacijos apie numuštus orlaivius ir nukreipė visus klausimus į Gynybos ministeriją.

Ukrainos žvalgyba įvardijo šių metų Rusijos strateginius tikslus Ukrainoje

10:24

Ukrainoje tęsiantis plataus masto karui su Rusija, Ukrainos karinė žvalgyba išsiaiškino, kad Rusija 2024 m. yra išsikėlusi keletą strateginių tikslų, tarp jų – pasiekti Donecko ir Luhansko sričių administracines ribas.

Interviu naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ žvalgybos atstovas Vadiminas Skibickis teigė, jog rusai taip pat sieks išlaikyti laikinai okupuotas teritorijas Zaporižios, Chersono ir Charkivo srityse.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

„Kaip dar vieną prioritetinį tikslą jie įvardijo mūsų oro gynybos sistemos, mūsų aviacijos, mūsų gynybos pramonės objektų sunaikinimą, siekiant užkirsti kelią gamybos pajėgumų augimui ir ginkluotųjų pajėgų stiprinimui. Tai yra užduotys, kurias Rusijos Federacija išsikėlė šiems metams“, – kalbėjo jis.

Praeitų metų pabaigoje prezidentas Volodymyras Zelenskis pažymėjo, kad niekas nežino, kada baigsis ukrainiečių ir rusų konfrontacija. Praeitą savaitę Kyjive viešėjęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas prognozavo, kad karas su Rusija bus ilgas, bet Ukrainos piliečiai laimės.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų generolas Philipas Breedlove'as, buvęs JAV Europos vadavietės vadas ir buvęs vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas, mano, kad Ukraina laimės, jei Vakarų valstybės suteiks jai viską, ko reikia.

JT prašo 2024 metais skirti 4,2 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai

10:01

Jungtinės Tautos pirmadienį pranešė, kad 2024 metais joms reikės 4,2 mlrd. dolerių (3,84 mlrd. eurų) humanitarinei pagalbai Ukrainai teikti ir padėti milijonams pabėgėlių, kurie pabėgo iš karo draskomos šalies.

„Šimtai tūkstančių vaikų gyvena karo fronto linijose esančiose bendruomenėse, jie yra įbauginti, traumuoti, o jų pagrindiniai poreikiai nepatenkinti“, – sakoma JT humanitarinės pagalbos vadovo Martino Griffithso pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Griffithsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Griffithsas

 

Australija atsikratys sraigtasparniais, kurių prašė Ukraina

09:54

Australija planuoja atsikratyti nebenaudojamais Australijos sraigtasparniais MRH-90 „Taipan“, nepaisant Ukrainos prašymo juos perduoti, pranešė amerikiečių „ABC“ televizija.

Sraigtasparniai buvo iškomplektuoti rugsėjo mėn. Dėl saugumo problemų tai padaryta 14 mėn. anksčiau nei planuota. 

2023 m. liepos pabaigoje per bendras australų ir amerikiečių pratybas Australijos šiaurės rytuose sudužo sraigtasparnis „MRH-90 Taipan“. Tuo metu sraigtasparnyje buvo keturi australų kariai, visi jie žuvo.

Scanpix nuotr./MRH-90 Taipan
Scanpix nuotr./MRH-90 Taipan

„2023 m. gruodžio 19 d. Ukraina pateikė oficialų prašymą dėl MRH-90 perdavimo, nepaisant dokumentais patvirtintų šio orlaivio saugos ir eksploatavimo problemų“, – skelbia televizijos transliuotojas.

Kartu šis sprendimas sukėlė proukrainietiškų aktyvistų, reikalaujančių sraigtasparnius perduoti Kyjivui, protestus.

„Mes skirtingai vertiname riziką. Esame kare“, – sakė Antonas Bogdanovičius, sekmadienį Sidnėjuje surengęs Ukrainos šalininkų mitingą.

Ukrainos ambasadorius Australijoje Vasilijus Mirošničenko pažymėjo, kad „tikisi, jog vis dar yra galimybė... nes kol kas negavome jokių atsakymų“.

Tačiau išmontavimo procesas jau prasidėjo, pažymėjo „ABC“.

Anksčiau pranešta, kad Australijos vyriausybė gavo Ukrainos prašymą priimti 45 iškomplektuotus kariuomenės daugiafunkcinius sraigtasparnius „Taipan“. 

Teigiama, kad australų technikai slapta išardė visus 45 „Taipan“ armijos daugiafunkcinius sraigtasparnius. Kiekvienas jų "naudotų mašinų rinkoje“ kainuoja apie 20 mln. dolerių. Jie yra pranašesni už savo analogus visais svarbiausiais atžvilgiais – greičiu, nuotoliu, naudingąja apkrova ir kabinos tūriu.

Dangus nebesaugus? Ukrainos pajėgos galimai numušė du retus rusų orlaivius

09:48

Sekmadienio vakarą Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie sėkmingą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgį dviems Rusijos lėktuvams: radiolokaciniam lėktuvui ir bombonešiui. Nors gynybos pajėgų vadovybė dalijasi užuominomis, tačiau kol kas oficialaus patvirtino dėl jų sunaikinimo nėra.

Sekmadienio vakarą susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale partijos „Liaudies tarnas“ deputatas Jurijus Mysiaginas pareiškė, kad apie 21 val. ukrainiečių daliniai apšaudė du Rusijos pajėgų orlaivius Rusijos radiolokacinį lėktuvą A-50 ir virš Azovo jūros numušė lėktuvą bombonešį Il-22.

Jo teigimu, numuštas Il-22 bandė pasiekti artimiausią aerodromą ir dingo iš radarų netoli Kerčės. Vėliau Ukrainos savanorių armijos „Pietūs“ atstovas Serhijus Bratčiukas teigė, kad jo šaltiniai užfiksavo A-50 dingimą iš radarų Azovo jūroje ir Il-22 numušimą.

Plačiau skaitykite ČIA.

 

Pabėgimas – alternatyva mirčiai: dezertyrų skaičius Rusijos kariuomenėje sparčiai auga

09:16

Rusijos kariai vis aktyviau bando dezertyruoti iš Rusijos kariuomenės, o bylų, susijusių su dezertyravimu iš karinės tarnybos, Rusijos teismuose sparčiai daugėja. Po beveik dvejus metus trukusio Rusijos karo su Ukraina tokia yra Rusijos kariuomenės, kuri, pasak diktatoriaus Vladimiro Putino ir Gynybos ministerijos, „užkariauja viską“ ir prie kurios „nuolat prisijungia daugybė savanorių“, realybė.

Projektas „Idite lesom“ paskelbė, kad praėjusį rudenį, palyginti su vasara, į projektą kreipėsi 89 proc. daugiau karių su prašymu padėti jiems dezertyruoti iš Rusijos kariuomenės.

Organizacija padeda išvengti mobilizacijos, šaukimo į kariuomenę ir dezertyravimo.

Projekto teisininkai spartų pagalbos prašymų skaičiaus augimą daugiausia aiškina tuo, kad Rusijos kare prieš Ukrainą dalyvaujantys kariai vis labiau suvokia, jog demobilizacijos nebus, rašo Rusijos nepriklausomas leidinys „The Moscow Times“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai

 

Karybos ekspertas: Rusijos aktyvumas fronte greitu metu turėtų padidėti

08:58

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienio vakarą publikuotoje karo apžvalgoje pažymėjo, kad greitu metu Rusijos pajėgų aktyvumas turėtų padidėti. 

„Rusai telkia dalinius, persigrupuoja ir pasipildo šaudmenų ir kuro atsargas, kad baigiantis švenčių periodui galėtų stipriau paspausti ukrainiečius“, – nurodė jis.

Ekspertas atkreipė dėmesį į tai, kad, nors padėtis Avdijivkoje ir atrodė beviltiška, tačiau, nepaisant visų pesiministinių prognozių, miestas vis dar laikosi: „Rusijos pajėgos neatsisako savo ketinimų jį atkirsti ir užimti, nuolat čia palaiko įtampą nedideliais puolimais.“

Bachmutas, pasak E.Papečkio, taip pat nedingo iš karo žemėlapio: vietovėje sutelkta nemaža agresorės pajėgų grupuotė, iš kurios rusai taikosi judėti Časiv Jaro link.

„Nėra abejonių, kad rusai čia mėgins judėti pirmyn ir spaus gana stipriai. Tikėtinas ir tolimesnis puolimas Marjinkos rajone“, – pridūrė jis.

Praeitą savaitę skelbta, kad Kremlius davė nurodymą nustumti ukrainiečius 15-20 km (jeigu pavyks – ir dar toliau) nuo sienos su Rusija, kad nebebūtų apšaudomas Belgorodas ir kitos pasienio vietovės.

„Tačiau kol kas nėra jokių požymių, kad agresorius čia telktų grupuotę, pajėgią įvykdyti tokią operaciją. Atvirkščiai, matome tik šviežius, mažai kovinės patirties turinčius dalinius, išmėtytus palei sieną ir turinčius ją pridengti. Puolimui tokių pajėgų nepakanka. Arba rusai netrukus sustiprins šią grupuotę, arba ji ir toliau bus pajėgi vykdyti tik priedangos užduotis.“

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Tačiau E.Papečkys nurodė, kad, esant tokiam scenarijui, kuomet dėl puolimo kituose ruožuose ukrainiečiai iš čia pradės atitraukinėti pajėgas, rusai greitai sustiprins savo grupuotę ir puls Charkivo srityje išnaudodami turimą persvarą.

Tuo tarpu, kalbėdamas apie padėtį Pietuose, Zaporižios srityje ir prie priešakinio placdarmo kitoje Dniepro pusėje, ekspertas įvertino, jog ten taip pat vyks mūšiai, tačiau Rusijos pajėgos kol kas neturi pajėgumų didesnio masto puolimui.

„Kaip susitarę, rusiški šaltiniai kalba apie pastebimą artilerijos šaudmenų trūkumą Ukrainos pajėgose ir, tuo pačiu, apie ženkliai didesnį ukrainiečių bepiločių skaičių fronte. Pavasario amunicijos trūkumas turėtų sumažėti dėl naujų Vakarų karinės paramos siuntų“, – teigė karybos ekspertas.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:41

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą likvidavo 980 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė didesnį nei 370,9 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, sunaikinta 14 tankų, 20 šarvuotųjų kovos mašinų, 24 artilerijos sistemos, viena daugkartinio paleidimo raketų sistema, 2 priešlėktuvinės gynybos sistemos, 31 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetas ir 3 specialiosios įrangos vienetai.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė 4 rusų bepiločius orlaivius ir vieną sparnuotąją raketą.

„Bild“: Vokietijos pajėgos ruošiasi Rusijos puolimui NATO rytiniame flange

07:29

Vokietijos laikraščio „Bild“ duomenimis, Bundesveras (Vokietijos ginkluotosios pajėgos) ruošiasi šių metų vasario mėn. galimai įvyksiančiam mišriam Rusijos puolimui NATO rytiniame flange.

Leidinys pažymi, kad, remiantis įslaptintu dokumentu, eskalacija tarp NATO ir Rusijos gali įvykti jau šių metų vasario mėnesį.

Vokietijos gynybos ministerija dokumente išsamiai aprašo galimą „kelią į konfliktą“ tarp Rusijos ir NATO. Jame detaliai aprašomi Rusijos ir Vakarų veiksmai, kurių kulminacija – šimtų tūkstančių NATO karių dislokavimas ir neišvengiama karo pradžia 2025 m. vasarą.

„Bild“ pateikia dokumente numatytą scenarijų, tačiau saugumo sumetimais nepateikia visos informacijos apie NATO karių skaičių ir judėjimą.

Numatomas scenarijus

Bundesvero „Aljanso gynyba 2025“ scenarijus prasidės 2024 m. vasarį. Rusija pradeda dar vieną mobilizacijos bangą ir į kariuomenę papildomai pašauks 200 tūkst. žmonių. Tuomet Kremlius pradeda pavasario puolimą Ukrainoje, kuris iki birželio mėn. nustumia Ukrainos kariuomenę atgal.

Liepos mėn. prasideda slaptas, o vėliau vis labiau atviras Rusijos puolimas prieš Vakarus. Tikimasi kibernetinių atakų ir kitų hibridinio karo formų, daugiausia Baltijos šalyse. Vyksta susirėmimai, kuriais Rusija naudojasi kaip pretekstu pradėti didelio masto pratybas savo teritorijoje ir Baltarusijoje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Padėties paaštrėjimas, pagal scenarijų, gali įvykti spalio mėnesį, Rusijai perkėlus karius ir vidutinio nuotolio raketas į Kaliningradą. Nuo 2024 m. gruodžio mėn. dirbtinai sukeltas „pasienio konfliktas“ ir „riaušės su daugybe aukų“ Suvalkų koridoriaus teritorijoje.

Tuo metu, kai JAV po rinkimų kelias savaites gali likti be lyderio, Rusija, remiama Baltarusijos, kartoja 2014 m. invaziją į Ukrainą NATO teritorijoje. 2025 m. gegužę NATO priima sprendimą dėl atgrasymo priemonių, „dieną X“ NATO perkelia 300 000 karių į rytinį flangą, įskaitant 30 000 Bundesvero karių.

Scenarijus baigiasi praėjus 30 dienų po „dienos X“. Ar NATO atgrasys Rusiją, scenarijuje lieka atviras klausimas.

Karo analitikai: Rusijos pajėgos laukia, kada žemė įšals

06:37

Rusijos pajėgos artimiausiomis savaitėmis greičiausiai ruošiasi puolamosioms operacijoms rytuose, tačiau dabar jos laukia, kada įšals žemė.

Pasak Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų , dėl pajėgų ir personalo trūkumo rusams reikšmingi proveržiai fronto linijoje nenusimato. Rusijos žiniasklaida rašo, kad naujas puolimas turėtų vykti vasarį.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Tuo pat metu alternatyvusis istorikas Sergejus Peresleginas nerimauja, kad Rusija neturi pakankamai pajėgų vykdyti plataus masto puolamąsias operacijas. Su turimomis pajėgomis rusai gali vykdyti tik vietinius taktinius manevrus.

Buvęs „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas teigė, kad fronto linija Zaporižios srities vakaruose „dūzgia kaip bičių avilys“ dėl didelio ukrainiečių bepiločių lėktuvų skaičiaus. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dronai masiškai ir tiksliai smogia į taikinius ir apsunkina rusų karių rotaciją.

ISW vertinimu, minusinė temperatūra Ukrainoje kol kas riboja operacijas fronte, tačiau kai žemė įšals, vietovė taps palankesnė mechanizuotam manevriniam karui.

„ISW ir toliau vertina, kad nepaisant žiemos oro sąlygų ir vietovės reljefo sąlygų, Rusijos pajėgos greičiausiai bandys išlaikyti ar suintensyvinti vietines puolamąsias operacijas Rytų Ukrainoje, siekdamos perimti ir išlaikyti iniciatyvą. ISW nuomone, Rusijos kariuomenė nesugebės atlikti operatyviai reikšmingų proveržių“, - įsitikinę ekspertai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius