Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 16 /21:09

O.Danilovas atkerta O.Arestovyčiui: ragina ukrainiečius netikėti „pseudoekspertais“

Per penkias dienas trukusius aktyvius puolimo veiksmus ties Avdijivka Donecko srityje Rusijos pajėgos patyrė didžiulių technikos ir gyvosios jėgos nuostolių. Tuo tarpu leidinys „The Economist“ skelbia, kad jau beveik savaitę trunkantis Rusijos puolimas Avdijivkoje – tai agresorės bandymas perimti strateginę karo iniciatyvą, nes Ukrainos kontrpuolimas vyksta itin lėtai.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „AP“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusijos informacinėje erdvėje nuomonės dėl Rusijos sėkmės prie Avdijivkos išsiskyrė.
  • Pietų Ukrainoje Rusijos pajėgos pradėjo rengti oro antskrydžius naktimis.
  • Per penkias dienas trukusius aktyvius puolimo veiksmus ties Avdijivka Donecko srityje Rusijos pajėgos patyrė didžiulių technikos ir gyvosios jėgos nuostolių.
  • Kyjivas turėtų nedelsdamas siekti taikos su Rusijos Federacija, tokią nuomonę išsakė amerikiečių politikos apžvalgininkas.
  • Jau beveik savaitę trunkantis Rusijos puolimas Avdijivkoje – tai agresorės bandymas perimti strateginę karo iniciatyvą, nes Ukrainos kontrpuolimas vyksta itin lėtai.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Melitopolyje sprogimai: atakuojamos Rusijos karinės bazės ir poligonai

16:07

Pirmadienį laikinai okupuoto Melitopolio rajone, Zaporižios srityje, girdėjosi sprogimai. Šioje vietoje įsikūrusios Rusijos karinės bazės ir poligonai, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė Melitopolio meras tremtyje Ivanas Fiodorovas.

„Miesto ir aplinkinių kaimų gyventojai praneša apie sprogimus pietuose“, – sakė jis.

I.Fiodorovo teigimu, rusai ten įrengė karines bazes ir poligonus būsimai „patrankų mėsai“ ruošti.

„IMAGO“/„Scanpix“/Melitopolio meras Ivanas Fedorovas
„IMAGO“/„Scanpix“/Melitopolio meras Ivanas Fedorovas

„Iš pradžių jie mokosi – paskui pralaimi“, – pareiškė miesto meras.

Melitopolis buvo užimtas 2022 m. vasarį per Rusijos invaziją į Ukrainą. Ir nepaisant „užnugario“ rango, mieste nuolat griaudi sprogimai rusų personalo ir technikos buvimo vietose.

Spalio 13 d. pranešta apie sprogimą Melitopolyje, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo sėkminga Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų operacija. Specialiosios pajėgos atkirto rusus nuo degalų ir šaudmenų tiekimo.

Lietuvoje bus remontuojami mūšiuose Ukrainoje pažeisti tankai „Leopard“

21:45

Lietuvoje bus remontuojami iš kovos veiksmų  Ukrainoje atgabenti pažeisti tankai „Leopard“, pirmadienį pranešė kariuomenė.

Anot jos, remonto darbus atliks Lietuvos ir Vokietijos specialistai.

„Tokio pobūdžio realių užduočių vykdymas leidžia treniruotis, išlaikyti mūsų personalo pasirengimą, užtikrina logistikos grandinių patikrinimą bei nenutrūkstamą paramą Ukrainai“, – teigiama kariuomenės pranešime.

Lietuva jau yra organizavusi Ukrainai perduotų ir karo veiksmuose dalyvavusių savaeigių „PzH2000“ haubicų remontą bei grąžinimą į Ukrainą.

Be to, remontuoti haubicas Lietuvoje apmokyta ir pirmoji 18 Ukrainos kariuomenės mechanikų grupė.

Anot pranešimo, paramos Ukrainai paketus Lietuva formuoja atsižvelgdama į didžiausius šios šalies poreikius bei prioritetus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leopard 1A5 tankas Vokietijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leopard 1A5 tankas Vokietijoje

 

Paviešintos puolimo Poltavos regione pasekmių nuotraukos

21:08

Poltavos srities karinė administracija paviešino nuotraukas, kuriose matomos pasekmės po rytinės atakos.

 

O.Danilovas atkerta O.Arestovyčiui: ragina ukrainiečius netikėti „pseudoekspertais“

18:29

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas mano, kad Rusijos specialiosios tarnybos, pasitelkdamos įvairius „pseudoekspertus“, aktyviai bando sukurti naują agentų tinklą Ukrainoje, ir ragina ukrainiečius laikytis informacinės higienos.

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus teigimu, vienintelė Rusijos galimybė nugalėti Ukrainą – skatinti susiskaldymą ir įstumti ukrainiečius į vidinę konfrontaciją, ką Kremlius sėkmingai daro pastaruosius dešimtmečius – skaldo Ukrainą, kuria Rusijos poziciją atspindinčias partijas, korumpuoja politikus, klastoja istoriją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Danilovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Danilovas

Aktyvaus Ukrainos saugumo pajėgų darbo dėka pastaraisiais metais buvo vykdomas plataus masto Rusijos agentų valymas. Tačiau Rusija ir toliau bandys vietoje vienos nupjautos galvos užauginti keletą naujų, sako O Danilovas.

Pasak jo, dabar, pagal visus požymius, Rusijos FSB aktyviai bando suformuoti naują žvalgybos tinklą, deda į jį toli siekiančių vilčių.

„Tokios veiklos požymiai yra tai, kad įvairūs „ekspertai“, „žvalgybos veikėjai“ ir kitokio pobūdžio aferistai intensyviau propaguoja Rusijos darbotvarkę rusų kalba. Būtent jie šiuo metu šaukia apie kontrpuolimo „nesėkmę“, užsimena apie būtinybę peržiūrėti karo tikslus (ir tai jau nebėra grįžimas prie 1991 m. sienų), dalina patarimus, kaip kovoti su Ukrainos pajėgomis, skelbia melagingas įžvalgas apie „konfliktus“ tarp karinės ir politinės vadovybės, ragina priimti „geruosius rusus“ ir galiausiai užsimena, kad būtina derėtis su Rusija.

Ukrainos teisėsaugos institucijos atidžiai stebi tokių priešiškų veiksmų apraiškas, jas nustato ir užkardo.

Savo ruožtu ukrainiečiai turi demonstruoti aukštą informacinę higieną, kad nesusiteptų Rusijos informacinės „veiklos“ produktais“, – sakė O.Danilovas.

Jo komentaras pasirodė, po to, kai  tinklaraštininkas ir buvęs prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius savo „Telegram“ kanale sukritikavo oficialių valdžios institucijų veiksmus, ypač kontrpuolimą fronte. Dabartinę Ukrainos vadovybę jis pavadino „išnaudojusia kompetencijos ribas“ ir paragino surengti Ukrainoje rinkimus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Oleksijus Arestovičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Oleksijus Arestovičius

 

V.Putinas trečiadienį Kinijoje susitiks su Xi Jinpingu, sako Kremlius

18:04

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Pekine susitiks su Kinijos vadovu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), pranešė Kremlius.

Jis sakė, kad V. Putinas su Xi Jinpingu susitiks derybų spalio 18 dieną Kinijos forumo „Juostos ir kelio iniciatyva“ kuluaruose.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Rusijos Dūmos deputatas, tariamai nuolat būnantis fronte, patriotines žinutes rašo iš Antalijos

17:22

Partijos „Vieningoji Rusija“ nario Dūmoje Dmitrijaus Sablino šeima, kaip ir jis pats, karo su Ukraina metu reguliariai keliavo į Turkiją, NATO šalį, išsiaiškino nepriklausomas portalas „The Insider“. Deputatui taip pat pavyko nuo sankcijų nuslėpti milijardo rublių vertės jachtą.

Dmitrijus Sablinas yra pagrindinis parlamento „vanagas“. Jis yra buvęs kariškis, organizacijos „Kovos brolija“ vadovas ir Dūmos gynybos komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas. Nuo pat plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios jis kūrė viešą fronte esančio deputato įvaizdį ir net oficialiai, kaip pats sako, pasirašė sutartį su Gynybos ministerija.

„Tai Dmitrijus Vadimovičius Sablinas. Visą laiką yra lauke. Pradedant nuo Mariupolio mūšių. Apskritai nuo pirmųjų operacijos dienų. Visada padėdavo Donbasui“, – taip deputatą, stovintį su kamufliažine apranga ir su ginklu ant peties, praėjusių metų spalį per interviu pristatė karinis korespondentas Semionas Pegovas (WarGonzo).

VIDEO: WarGonzo kalbina Dmitrijų Sabliną

Tačiau D.Sablinas bent jau ne visą laiką yra kovos lauke. Likus vos porai savaičių iki to interviu, parlamento narys grįžo iš atostogų Antalijoje, kurorte pietų Turkijoje, kuri nuo 1952 m. yra NATO narė.

Atostogaudamas „priešo“ teritorijoje, D.Sablinas savo „Telegram“ kanale toliau skelbė patriotines žinutes. Pavyzdžiui, spalio 10 d. jis kalbėjo apie Vakarų „dvigubus standartus“ ir dar kartą paragino kovoti su „Kyjivo režimu“. Tą dieną Antalijoje oras buvo giedras, tvyrojo 27 laipsniai šilumos, o jūra taip pat buvo šilta – 26 laipsniai Celsijaus.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

theins.ru nuotr./Dmitrijus Sablinas
theins.ru nuotr./Dmitrijus Sablinas

 

600-ąją karo dieną Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino neprarasti ramybės

17:06 Atnaujinta 17:07

„Valia, kuri nepasiduoda, įgyja laisvę. Laisvė, paremta vienybe, visada laimi. Svarbiausia – nešvaistyti laiko. Neprarasti vienybės. Neleiskite abejonėms ardyti valios. Kasdien suteikite Ukrainai jėgų. Kiekvieną dieną naikinkite okupantą“, – rašė savo kanale susirašinėjimo platformoje „Telegram“ Volodymyras Zelenskis.

„Ačiū visiems, kurie kovoja ir dirba už Ukrainos laisvę! Amžinas ir šviesus atminimas kiekvienam, kuris atidavė gyvybę, kad mūsų tauta išliktų! Mes tikrai nugalėsime“, – įsitikinęs prezidentas.

V.Putinas derėsis su Izraelio, Irano ir arabų šalių vadovais dėl taikos regione

16:49

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėliau pirmadienį kalbėsis su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu ir Egipto vadovu Abdel Fattahu al Sisi, pranešė jo patarėjas.

Pasak Rusijos naujienų agentūrų, Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad V.Putinas anksčiau pirmadienį jau kalbėjosi su savo kolega Sirijoje Basharu al Assadu ir Irano prezidentu Ebrahimu Raisi.

Be to, Rusija pirmadienį vėl paragino Izraelį ir palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“ nedelsiant nutraukti kovos veiksmus bei paskatino lyderius pradėti derybas.

„Šioje aplinkoje dabar svarbiausia nedelsiant nutraukti ugnį ir pradėti politinio susitarimo procesą“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo J.Ušakovą.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

 

Melitopolyje sprogimai: atakuojamos Rusijos karinės bazės ir poligonai

16:07

Pirmadienį laikinai okupuoto Melitopolio rajone, Zaporižios srityje, girdėjosi sprogimai. Šioje vietoje įsikūrusios Rusijos karinės bazės ir poligonai, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė Melitopolio meras tremtyje Ivanas Fiodorovas.

„Miesto ir aplinkinių kaimų gyventojai praneša apie sprogimus pietuose“, – sakė jis.

I.Fiodorovo teigimu, rusai ten įrengė karines bazes ir poligonus būsimai „patrankų mėsai“ ruošti.

„IMAGO“/„Scanpix“/Melitopolio meras Ivanas Fedorovas
„IMAGO“/„Scanpix“/Melitopolio meras Ivanas Fedorovas

„Iš pradžių jie mokosi – paskui pralaimi“, – pareiškė miesto meras.

Melitopolis buvo užimtas 2022 m. vasarį per Rusijos invaziją į Ukrainą. Ir nepaisant „užnugario“ rango, mieste nuolat griaudi sprogimai rusų personalo ir technikos buvimo vietose.

Spalio 13 d. pranešta apie sprogimą Melitopolyje, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo sėkminga Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų operacija. Specialiosios pajėgos atkirto rusus nuo degalų ir šaudmenų tiekimo.

Ukraina pakeitė požiūrį į moterų tarnybą kariuomenėje

15:59

Per pastaruosius dvejus metus Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tarnaujančių moterų skaičius padidėjo 12 tūkst. Šiuo metu jose tarnauja beveik 43 tūkst. moterų, skelbia Ukrainos gynybos ministerija.

Pažymėta, kad buvo panaikinti visi apribojimai moterims užimti pareigas. Panešama, kad anksčiau moterys galėjo tarnauti medicinos specialistėmis, ryšių specialistėmis, buhalterėmis, tarnautojomis ir virėjomis, o dabar moteris kariuomenėje gali būti vairuotoja, granatsvaidininkė, žvalgybos grupės vado pavaduotoja, pėstininkų kovos mašinos vadė, remontininkė, kulkosvaidininkė, snaiperė ir kt.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos snaiperė
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos snaiperė

„Anksčiau moterys nuo 18 iki 40 metų galėjo pasirašyti sutartį dėl karinės tarnybos, o vyrams tokio apribojimo nebuvo. Dabar abiejų lyčių atstovai gali tapti kontraktininkais nuo 18 iki 60 metų. Kalbant apie motinystės atostogas, medicininėje išvadoje nurodyta trukmė įskaitoma į tarnybos kariniame laipsnyje laikotarpį“, – teigė Gynybos ministerija.

Ministerija taip pat priminė, kad moterims suteikta galimybė įgyti visų lygių karinį išsilavinimą, organizuotas sistemingas darbas tobulinant personalo kompetenciją, siekiant užtikrinti lygias moterų ir vyrų teises ir galimybes, o rengiant nuostatus atsižvelgta į lygybės aspektus.

Ukraina medžioja su rusais dirbusius Chersono kankinimo centrų „pareigūnus“

15:53

Teisėsaugos pareigūnai demaskavo beveik 60 kolaborantų, dirbančių šalies agresorės baudžiamojoje institucijoje, skelbia Ukrainos saugumo tarnybos spaudos centras.

Teigiama, kad buvo išaiškinti dar 57 kolaborantai, kurie įsidarbino agresoriaus „Rusijos Federacijos vidaus reikalų ministerijos Chersono srities pagrindiniame departamente“ kairiojoje regiono dalyje.

Nustatyta, kad „specialistų“ atranką į šią okupacinę įstaigą vykdė Rusijos saugumo tarnybos pareigūnai. Gavę „pareigas“, kolaborantai gaudavo „pažymėjimus“ ir rusiško pavyzdžio uniformas, taip pat šaunamuosius ginklus. Tai leido jiems laisvai judėti okupuotoje Chersono srities dalyje ir vykdyti baudžiamąsias priemones prieš vietos gyventojus.

Per tokius reidus rusų okupantai ir jų bendrininkai vidury gatvės pagrobdavo žmones ir išveždavo juos į rusų įrengtus kankinimpo centrus. Juose žmonės buvo žiauriai kankinami, įskaitant elektros šoko smūgius ir ilgam laikui paliekami be vandens.

Pasak Ukrainos saugumo, rusai fabrikuodavo „bylas“ prieš ukrainiečius, kuriuos bandydavo įtikinti bendradarbiauti arba prisipažinti „kaltais“ dėl dalyvavimo partizaniniame judėjime.

Šiuo metu keliems Rusijos baudžiamosios institucijos „pareigūnams“ pranešta apie įtarimus pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 111-1 straipsnio 7 dalį (kolaboravimas).

Ukrainos specialioji tarnyba paskelbė įtariamųjų sąrašą. Tai įvairaus amžiaus vyrai, kurių jauniausias gimė 2002 m.  

„Kadangi demaskuoti kolaborantai yra įsikūrę laikinai okupuotoje regiono dalyje, imamasi visapusiškų priemonių, kad jie būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Kiekvienas iš jų bus surastas ir nubaustas už nusikaltimus Ukrainai“, – sakoma pareiškime.

Ukraina: ESBO gresia „lėta mirtis“, jei Rusija liks šios organizacijos nare

15:39

Ukraina pirmadienį paragino pašalinti Rusiją iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), teigdama, kad jai gresia „lėta mirtis“, jei Maskva liks jos nare.

„Padėtis ESBO yra labai sudėtinga, skausminga, tačiau pasirinkimas labai paprastas – arba lėta mirtis su Rusija, arba naujas gyvenimas be jos“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. 

ESBO buvo įkurta 1975 metais, o jos pagrindinė užduotis – puoselėti Vakarų ir Rytų blokų santykius.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

 

Pareigūnai: Rusijos puolimas prieš Avdijivką silpnėja

15:31

Jau kelias dienas trunkantis Rusijos pajėgų bandymas šturmuoti strategiškai svarbų miestą Rytų Ukrainoje silpsta, teigia Kyjivo pareigūnai.

Ukrainos pajėgos per praėjusią parą atrėmė 15 Rusijos atakų iš keturių krypčių prieš Avdijivką, pirmadienį pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Pasak miesto administracijos vadovo Vitalijaus Barabašo, šis skaičius gerokai sumažėjo, palyginti su iki 60 atakų per dieną praėjusios savaitės viduryje.

Sumažėjęs išpuolių skaičius rodo, kad Rusijos pastangos užimti Avdijivką „išsikvėpė“, „Associated Press“ cituoja V.Barabašo žodžius. Šie teiginiai dar nėra nepriklausomai patikrinti.

Avdijivkos, esančios Donecko miesto šiauriniame pakraštyje, padėtis suteikia Ukrainos pajėgoms artilerijos pranašumą prieš miestą ir gali tapti tramplinu joms išlaisvinant Donecką.

V.Zelenskis norėjo apsilankyti Izraelyje, bet jam pasakyta, kad „dabar ne laikas“

15:20

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis norėjo apsilankyti Izraelyje rodydamas savo solidarumą po „Hamas“ išpuolio. Tačiau jam buvo pasakyta, kad „dabar ne laikas“.

Apie tai pranešė žiniasklaida, remdamasi šaltiniais, praneša „The Times of Israel“.  Po išpuolio V.Zelenskis tvirtai išreiškė solidarumą su Izraeliu, sakydamas, kad valstybė turi neginčijamą teisę gintis nuo palestiniečių teroristų išpuolių.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Teroras visada yra nusikaltimas ne tik prieš vieną šalį ar konkrečias aukas, bet ir prieš visą žmoniją. Pasaulis turi būti vieningas, kad teroras nebandytų atimti ar sunaikinti gyvybės bet kur ir bet kada“, – sakė jis.

Izraelis ne kartą išreiškė paramą Ukrainai nuo praėjusių metų vasario mėn., kai Rusijos kariai įsiveržė į Ukrainą, tačiau nepasiūlė karinės pagalbos, sukeldamas diplomatinę įtampą tarp Kijevo ir Jeruzalės.

„Izraelis nedrįso konfrontuoti su Maskva, kuri turi daug karinių pajėgų Sirijoje“, – pažymi leidinys.

Ukrainos žvalgyba papasakojo apie kovas dėl Bachmuto: „minos krito kaip kruša“

13:59

Ukrainos gynybos žvalgybos specialiosios pajėgos buvo išsiųstos į Bachmutą paremti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, kai šis rajonas buvo tapęs kovų epicentru. Tuomet Rusijos pajėgos miestą apšaudė iš visų pusių.

„Ten buvo labai sunku. Nuo pat pirmųjų dienų iš karto ėjome į kontaktines pozicijas. Turėjome stiprinti esamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas ir taip pat žengti į priekį. Tiesą sakant, turėjome vykdyti visą puolamąją veiklą.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Tai yra, mes išvalydavome teritoriją rajonas po rajono, o tada kartu su mūsų pačių kariais būdavo atvežamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pastiprinimas, kuris galėdavo suteikti paramą, jei įstrigtume ir negalėtume judėti į priekį. Visa tai vyko su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, artilerijos dalinių ir specialiųjų pajėgų parama“, – interviu „RBC-Ukraina“ pasakojo Oleksandras „Liūtas“, „Artan“ specialiųjų pajėgų Manpads grupės vadas.

Jis taip pat nurodė, kad rusai iš tiesų prasiveržė pro Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas, tačiau tai buvo Rusijos žvalgybos specialiojo kovinio padalinio, o ne „Wagner“ samdinių darbas.

„Jie atvyko į Bachmutą sausio pirmoje pusėje. Ugnies kontaktą palaikėme 5-10 metrų atstumu. Grubiai tariant, jie sėdėjo kitoje tvoros pusėje nuo mūsų. Tai buvo artimiausias kontaktas su priešu per visą mano patirtį. Mūsų artilerija visaip mus rėmė, bet priešas turėjo kiekybinę persvarą, minos tiesiog krito kaip kruša, viena po kitos“, – prisiminė kovotojas.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Pasak jo, ši priešo grupė yra bene stipriausia Rusijos kariuomenėje, o Bachmute jų buvo keli šimtai.

„Būtent jie stūmė mūsų pozicijas Bachmute. Jie, kaip ir mes, neturėjo jokių skiriamųjų ženklų ar dokumentų. Tačiau jie išsiskyrė iš kitų. Pasitraukdami iš savo pozicijų, jie iškart stengėsi paimti sužeistuosius ir žuvusiuosius. Ten taip pat buvo ir „Wagner“ kovotojų. Bet žinojai, ko iš jų tikėtis. Tačiau, kai įsitraukė Rusijos žvalgybos daliniai, buvo sunku, nes jie buvo dar efektyvesni už profesionalius „Wagner" samdinius“, – apibendrino specialiųjų pajėgų karininkas.

„The Washington Post“: Kataras padėjo grąžinti keturis ukrainiečių vaikus

12:48

Po derybų, kurioms tarpininkavo Kataras, Rusija sutiko grąžinti Ukrainai keturis deportuotus vaikus, skelbia leidinys „The Washington Post“.

Pasak Kataro vyriausybės pareigūno, kalbėjusio su anonimiškumo sąlyga, du vaikai jau grąžinti giminaičiams, o dar du turėtų grįžti į namus artimiausiomis dienomis.

Pažymima, kad Kataro vaidmuo kelis mėnesius trukusiose derybose iškilo Ukrainos vyriausybės prašymu.

Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Lolwa al-Khater sakė, kad pastarosiomis savaitėmis Kataro pareigūnai palaikė „nuolatinį dialogą su mūsų kolegomis iš Ukrainos ir Rusijos“.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainiečių vaikai
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainiečių vaikai

Ukrainiečių vaikai nuo 2 iki 17 metų amžiaus iš Kataro ambasados Maskvoje skirtingais maršrutais iškeliavo namo: kai kurie iš jų keliavo iš Rusijos į Ukrainą per Estiją, Latviją, Lietuvą ir Lenkiją. Kiti keliavo per Baltarusiją.

Kelionės organizavimas apėmė kelias transporto priemones, įskaitant diplomatinę koloną, traukinį ir privatų užsakytą lėktuvą per Katarą.

Nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios Rusija masiškai deportuoja ukrainiečių vaikus iš laikinai okupuotų teritorijų. Jie vežami į Krymą, Rusiją arba Baltarusiją, neva „reabilitacijai“ arba poilsiui stovyklose.

Kovo mėn. Tarptautinis Baudžiamasis teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir ombudsmenės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį dėl ukrainiečių vaikų deportacijos.

Birželį Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska interviu metu naujienų agentūrai „RBC-Ukraine" sakė, kad Rusija iš Ukrainos paėmė apie 19500 vaikų. Jų grąžinimo procesas yra sudėtingas ir ilgas, nes rusai atsisako bendradarbiauti.

Netoli Bachmuto Ukrainos pajėgos sugadino rusų technikos už 2 mln. dolerių

12:39

Ukrainos kariai atakavo Rusijos pozicijas Bachmuto sektoriuje, sunaikindami beveik 2 mln. JAV dolerių vertės rusų karinės įrangos, paskelbė Ukrainos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas, generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis.

„92-osios oro pajėgų brigados smogiamųjų lėktuvų „Ahilles" kuopa naikina rusus Bachmuto sektoriuje“, – rašė jis.

Šiems duomenims patvirtinti jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas rusų ir jų įrangos likvidavimas.

Visų pirma buvo sunaikintos savaeigės artilerijos sistemos „Gvozdika“ ir „Nona-S“. Be to, ukrainiečių bepiločiai orlaiviai pataikė į keturis įtvirtinimus su rusų personalu. 

Pasak O.Syrskio, bendra sunaikintos Rusijos technikos kaina siekia apie 1,8 mln. dolerių.

Anksčiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės spaudos tarnybos vadovas Ilja Jevlašas pažymėjo, kad Ukrainos kariai toliau žengia į priekį Bachmuto sektoriuje, ypač Horlivkos link.

Chersone sulaikyta šnipė pati pasiūlė pagalbą Rusijai

12:13

Ukrainos saugumo pajėgos sulaikė išdavikę, kuri šnipinėjo Rusijos pajėgoms Chersone. Ji yra vietinė moteris, kuri birželio mėn. savo iniciatyva pradėjo dirbti Rusijai.

„Po priešo apšaudymo užpuolikė fiksavo „atvykimo“ vietas ir jų pasekmes, o paskui nusiuntė atitinkamą „ataskaitą“ agresoriui“, – sakoma Saugumo tarnybos pranešime.

Pagal šiuos duomenis rusai galėjo koreguoti regioninio centro kritinės, socialinės ir gyvenamosios infrastruktūros, taip pat Ukrainos karių buvimo vietų apšaudymą.

Ukrainos saugumo tarnyba/Ukrainiečių sulaikyta šnipė
Ukrainos saugumo tarnyba/Ukrainiečių sulaikyta šnipė

„Tai leido okupantams nukreipti ugnį ir gauti rezultatus apie galimą žalą. Atakuodami miestą okupantai naudojo daugkartinio paleidimo raketų sistemas, patrankų artileriją ir dronus kamikadzes“, – pridūrė Ukrainos saugumas.

Teigiama, kad birželį moteris prisijungė prie Rusijos pusės po to, kai socialiniuose tinkluose susisiekė su tam tikrais asmenimis ir pasiūlė savo pagalbą.

Šiuo metu ji yra sulaikyta. Nusikaltėliui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Chersonas buvo išlaisvintas 2022 m. lapkričio mėn. Nuo tada Ukrainos saugumo tarnyba nuolat sulaiko išdavikus, kurie stojo rusų pusėn. Anksčiau tarnyba paskelbė, kad Chersone sulaikė medicinos seserį. Ji dirbo Rusijos saugumo tarnybai ir „nutekino“ priešui Ukrainos gynėjų asmens duomenis.

Skelbiama, kad nuo karo pradžios Ukrainos saugumas išaiškino daugiau kaip 2 000 išdavikų, kurie įvykdė valstybės išdavystę ir bendradarbiavo su Rusija.

Karinėje operacijoje dalyvavęs Ukrainos žvalgybos vadas įkalbėjo pasiduoti tuziną rusų

11:40

Ukrainos gynybos žvalgybos specialiosios pajėgos dažnai siunčiamos į misijas, kuriose tenka susidurti su daugkartine Rusijos pajėgų persvara. Tarnybos vadas Kyrylo Budanovas tiesiogiai dalyvauja kai kuriose operacijose, tai interviu naujienų agentūrai „RBC-Ukraine" pareiškė specialiojo dalinio „Artan“ nešiojamosios priešlėktuvinės gynybos sistemos grupės vadas Oleksandras, šaukiniu „Liūtas“.

„Vienos iš misijų metu priešo šturmo grupė bandė palikti teritoriją, nes suprato, kad nebegali pasipriešinti. Tuo metu kartu su mumis buvo Kyrylo“, – teigė kovotojas.

„Scanpix“/AP nuotr./Kyrylo Budanovas
„Scanpix“/AP nuotr./Kyrylo Budanovas

Anot jo, K.Budanovas asmeninio pokalbio metu, tiesiog kalbėdamas per radiją, privertė pasiduoti 19 rusų.

„Tai neįtikėtina dvasios stiprybė. Visi pajutome tokį moralinį pakilimą, kai išgirdome savo viršininko balsą. Juk dauguma iš mūsų nė nenutuokė, kad Ukrainos gynybinės žvalgybos viršininkas yra kartu su mumis mūsų sektoriuje“, – prisiminė „Liūtas“.

Anksčiau Ukrainos gynybos žvalgyba pranešė, kad Ukrainos specialiosios pajėgos išsilaipino laikinai okupuotame Kryme.

Taigi specialiosios pajėgos „Stuhna“ ir „Bratstvo“, priklausančios Ukrainos gynybos žvalgybos specialiųjų pajėgų daliniui „Timur“, išsilaipino pusiasalyje ir smogė Rusijos pajėgoms.

Vėliau Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas patvirtino, kad išsilaipinimo metu Gynybos žvalgybos kovotojai dalyvavo įnirtingame mūšyje.

Karybos ekspertas: iniciatyva po truputėlį palieka Ukrainos pajėgas

11:34

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotoje apžvalgoje pažymėjo, kad karo veiksmai Ukrainoje įgauna vis didesnį pagreitį.

Jo teigimu, ukrainiečiai toliau išlieka aktyvūs Zaporižioje, prie Bachmuto, tačiau rusų aktyvumas ir toliau sparčiai didėja Kupjansko, Kreminos ir Avdijivkos rajonuose. Agresorė gana agresyviai vykdo nedideles kontratakas ir Zaporižės srityje.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys

„Ukrainiečiai mėgina „atgniaužti“ rusų formuojamas „žnyples“ prie Avdijivkos. Vakar vakare rusiški šaltiniai ėmė skelbti, kad agresoriaus pajėgos pradėjo ugnimi kontroliuoti kelius į Avdijivką. Tai reiškštų, kad jie yra apšaudomi artilerijos ugnimi, ir susisiekimas su miestu tampa problematišku.

Tačiau šiandien tokių kalbų nebegirdėti. Bet pilna nusiskundimų, kad ukrainiečių gynyba prie Avdijivkos itin stipri, ir kad čia reikės daug daugiau laiko, kol pavyks sukelti realaus apsupimo grėsmę“, – vertino karybos ekspertas.

Pasak E.Papečkio, ukrainiečiai išlaiko didelį aktyvumą prie Dniepro, Chersono srityje, čia jų artilerijos ugnis itin stipri, o rusai ir toliau čia laukia Ukrainos pajėgų puolimo.

Sekmadienį ryte paskelbti pranešimai, kad Rusijai naktį teko gintis nuo ukrainiečių bepiločių orlaivių spiečiaus, nukreipto į taikinius Rusijoje ir laikinai okupuotose teritorijose.

Karybos ekspertas mano, kad Rusijos pajėgos irgi netrukus turėtų atsakyti bepiločių ir raketų smūgiais Ukrainos užnugariui.

„Ne taip seniai buvo pranešta apie ilgai ilgai užtrukusių senesnių vakarietiškų oro gynybos sistemų „Hawk“ (jas pakeitė garsiosios „Patriot“ sistemos )perdavimą Ukrainai. Pagaliau pirma baterija turėtų atsidurti ukrainiečių rankose (tikiuosi, kad jau atsidūrė). Stebuklų „Hawk“ nepadarys, bet tiesiog fiziškai padidins ugnies vienetų skaičių.“

E.Papečkys svarstė, kad, nors apie tai ir nekalbama, sovietinių tipų oro gynybos raketų atsargos nėra begalinės, ir jas anksčiau ar vėliau reikės pakeisti.

„Manau anksčiau ar vėliau sovietiniai paleidimo įrenginiai bus pritaikyti naudoti vakarietiškas raketas, ir problema bus išspręsta“, – pridūrė jis.

Ne itin smagu stebėti, kaip iniciatyva po truputėlį palieka Ukrainos pajėgas, pažymėjo karybos ekspertas, ir kad vis stipriau ją perimti kėsinasi rusai.

„Bus labai sunku sulaukti naujo ukrainiečių puolimo. Belieka tikėtis, kad jie dar sugebės šiek tiek pasistūmėti pirmyn, o rusų sutelkti rezervai nebus tokie dideli, kaip dabar jų tarpe kalbama. Ko dar galima laukti? Manau, kad ukrainiečiai rimtai planuoja atakuoti ir rimčiau pažeisti Kerčės tiltą. Tokia žinutė Kremliui užgožtų priekaištus dėl tikslų nepasiekusio užsitęsusio puolimo Zaporižios srityje“, – reziumavo E.Papečkys.

Ukrainos žvalgyba atskleidė: Rusija vykdo šešėlinę mobilizaciją

11:12

Šešėlinė mobilizacija Rusijoje tęsiasi. Šalies valdžia susilaiko nuo naujos viešos masinės mobilizacijos bangos iš dalies todėl, kad bijo tam tikro visuomenės pasipiktinimo, televizijos kanalo „Mes esame Ukraina“ eteryje sakė Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

„Mobilizacijos veiksmai tęsiasi, ir mes kalbame apie dešimtis tūkstančių žmonių per mėnesį... Kad ir kaip diktatūra elgtųsi su gyventojais, kad ir kaip ignoruotų demokratinę visuomenės nuomonę, jie bijo sukilimo... Tačiau mašina ruošiama naujoms mobilizacijos bangoms“, – pažymėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

A.Jusovas aiškino, kad represinių organų galios didinamos, kad netikėtas sprendimo dėl naujos mobilizacijos bangos paskelbimas nesulauktų apčiuopiamo gyventojų pasipriešinimo.

Ukrainos žvalgyba taip pat pabrėžė, kad totalinė mobilizacija nesibaigia laikinai priešo okupuotoje Ukrainos Donbaso dalyje.

Rusijos valdžios institucijos aktyviai vykdė slaptą mobilizaciją, siekdamos pasiųsti okupantus į karą prieš ukrainiečius, o paskui, praėjusių metų rugsėjo 21 d., įvedė tariamai dalinę mobilizaciją. Į Rusijos kariuomenę turėjo būti imami tik į atsargą esantys asmenys, tačiau, pasak žiniasklaidos pranešimų, buvo imami net ir tie, kurie netarnavo.

Šių metų kovą buvo pranešta, kad Rusija balandžio pradžioje pradės verbuoti sutartininkus. Rugsėjo pradžioje Rusijos saugumo tarybos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pasigyrė, kad nuo sausio 1 d. sutartinei tarnybai buvo užverbuota daugiau kaip 200 tūkst. žmonių.

Rusija ėmėsi veiksmų Kerčės tiltui į Krymą apsaugoti

10:57

Rusija, siekdama apsaugoti infrastruktūrą nuo jūrinių dronų smūgių, pradėjo statyti naujus apsauginius barjerus prie Krymo (Kerčės) tilto, skelbia „Krymskii veter“ stebėsenos grupė.

Nurodyta, kad išanalizuoti palydovinių vaizdų duomenys atskleidė, jog Rusija galimai pradėjo inžinerinius darbus tilto prieigose.

„Inžineriniai darbai Kerčės tilto, jungiančio Rusiją su Krymu, vakariniame privažiavime“, – rašė vaizdo įrašą publikavusios stebėsenos grupės OSINT tyrėjas H.I.Suttonas.

„Krymskii veter“ kanalas pažymėjo, kad atitinkamų darbų pradžia gali reikšti Rusijos bandymą įrengti tilto „barjerinę apsaugą“. Analitikai nurodo, kad tai yra užtvaros, panašios į tas, kurias Rusija jau pastatė toliau nuo tilto.

Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas Dmytro Pletenčiukas pareiškė, kad Rusija turi 100 proc. patikimą būdą apsaugoti Kerčės tiltą nuo ukrainiečių atakų ir pajuokavo, kad reikės „paversti jūrą ežeru“. Esą tik taip rusai galės visiškai užblokuoti tilto prieigas. 

Kiek anksčiau Rusijos kariai buvo užsiėmę bandymais įrengti spąstus pavojingiausioje, jų požiūriu, tilto zonoje.

„Krymskii veter“ taip pat pranešė, jog ant pietinio ir šiaurinio molų prie įplaukos į Sevastopolio įlanką užfiksuota priešlėktuvinės gynybos įranga ir jūriniai dronai.

S.Lavrovas šią savaitę lankysis Šiaurės Korėjoje, sako Maskva

10:40

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas spalio 18–19 dienomis lankysis Šiaurės Korėjoje, sakoma rusų užsienio reikalų ministerijos pirmadienį paskelbtame pranešime, tvirtėjant abiejų šalių ryšiams.

„Spalio 18–19 dienomis (Šiaurės Korėjos) užsienio reikalų ministerijos kvietimu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas su oficialiu vizitu lankysis Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje“, – pranešė ministerija.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas rugsėjį aplankė Rusijos Tolimuosius Rytus ir susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu, sukeldamas Kyjivo sąjungininkų susirūpinimą dėl galimo ginklų sandorio.

Penktadienį Baltieji rūmai pranešė, kad Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis į Rusiją pristatė daugiau kaip 1 tūkst. konteinerių su karine įranga ir šaudmenimis, kurie bus naudojami Ukrainoje.

„Mes smerkiame (Šiaurės Korėją) už tai, kad ji tiekia Rusijai šią karinę įrangą, kuri bus naudojama atakuoti Ukrainos miestams, žudyti ukrainiečiams civiliams ir toliau tęsti neteisėtam Rusijos karui“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

„Mes ir toliau stebėsime, ar į Rusiją neatvyksta papildomų (Šiaurės Korėjos) ginklų siuntų“, – pridūrė jis. 

Anot J.Kirby, mainais už paramą „Pchenjanas siekia Rusijos karinės pagalbos, įskaitant naikintuvus, raketas „žemė-oras“, šarvuočius, balistinių raketų gamybos įrangą ar kitas medžiagas ir kitas pažangias technologijas“.

Nors Rusija teigė, kad Kim Jong Uno vizito metu nebuvo pasirašyta jokių susitarimų, V.Putinas teigė matantis karinio bendradarbiavimo galimybių.

Ukrainos infrastruktūrai paralyžiuoti Rusija pasitelkė vertingiausius ginklus

10:38

Pasitraukusi iš Juodosios jūros regiono grūdų iniciatyvos, Rusija savo vertingiausius ginklus naudoja prieš Ukrainos žemės ūkio infrastruktūros objektus ir bando pakenkti pasaulinėms maisto rinkoms, skelbia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Teigiama, kad nuo liepos mėnesio buvo sunaikinta 280 000 tonų grūdų.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

10:33

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą likvidavo 860 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė didesnį nei 288,6 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinta 17 tankų, 23 šarvuotosios transporto priemonės, 44 artilerijos sistemos, viena daugkartinio paleidimo raketų sistema, 22 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetus, 5 specialiosios įrangos vienetus.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė 11 rusų bepiločių orlaivių, vieną lėktuvą, vieną sraigtasparnį.

Ukrainos oro pajėgos: per naktį sunaikintos 2 rusų raketos, 11 dronų

09:13

Ukrainos oro pajėgos pirmadienį pranešė, kad per naktį sunaikintos dvi rusų paleistos raketos Ch-59 bei 11 dronų „Shahed“.

„Naktį į 2023 metų spalio 16-ąją okupantai atakavo Ukrainą iš kelių krypčių, pasitelkę balistinę ginkluotę, valdomas aviacines raketas bei atakos dronus“, – sakoma socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbtame pranešime.

Pasak Ukrainos oro pajėgų, rusai paleido vieną balistinę raketą „Iskander M“, penkias raketas Ch-59 bei 12 dronų. Pavyko numušti dvi raketas Ch-59 bei 11 dronų.

Ukrainos šiauriniai ir rytiniai regionai buvo atakuoti raketomis, o „Shahed“ leisti įvairiomis kryptimis, ypač į vakarus.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos oro gynybos darbo rezultatai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos oro gynybos darbo rezultatai

 

Per Rusijos atakas Ukrainoje žuvo 6 žmonės

08:04

Rusijos atakos, surengtos Ukrainoje per 24 valandas, pareikalavo šešių žmonių gyvybių, sekmadienį pranešė vietos pareigūnai.

Savaitgalį regioną apšaudžius daugiau kaip 100 sviedinių, Chersono srityje žuvo du žmonės ir dar trys buvo sužeisti, socialiniame tinkle rašė vietos gubernatorius Oleksandras Prokudinas.

Vėliau dvi valdomosios bombos pataikė į pagrindinę Chersono infrastruktūrą, dėl to iš dalies nutrūko elektros energijos ir sutriko vandens tiekimas, pranešė miesto karinės administracijos vadovas Romanas Mročko.

Vietos pareigūnai pranešė, kad dar du žmonės žuvo Donecko srityje ir kad 57-erių vyras ir 54-erių moteris žuvo per antskrydį, per kurį buvo sunaikinti jų namai Charkivo srityje.

Atskiro incidento metu Ukrainos Mykolajivo regione 14-metis berniukas žuvo nuo minos lauke, pranešė vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka. Per sprogimą taip pat buvo sužeistas kitas 12 metų berniukas.

Savaitgalį visoje Rytų Ukrainoje tebevyko įnirtingi mūšiai, o Rusijos pajėgos ne kartą bandė apsupti Kupjanską Charkivo srityje, pranešė kariuomenės pareigūnai.

Plačiau skaitykite ČIA.

REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

 

Analitikai: V.Putinas ir rusai pakeitė savo retoriką dėl nepavykusio puolimo prie Avdijivkos

06:46

Rusijos okupantai ir Vladimiras Putinas pakeitė retoriką dėl puolimo Avdijivkoje, „sumažindami lūkesčius“ dėl tikėtinos pažangos šia kryptimi.

Tai teigiama Karo tyrimų instituto (ISW) pranešime. Analitikai teigia, kad V.Putinas galbūt bando sumažinti lūkesčius dėl reikšmingo Rusijos karių žygio aplink Avdijivką Donecko srityje.

Interviu Rusijos propagandistams jis pareiškė, kad Rusijos kariai vykdo „aktyvią gynybą“ Avdijivkos, Kupjansko ir Zaporižios kryptimis.

Ekspertai teigia, kad V.Putinas puolimą prie Avdijivkos pavadino „aktyvia gynyba“, o ne „aktyvia kova“, taip bandydamas sumažinti lūkesčius, kad ta kryptimi bus pasiekta reikšmingų Rusijos laimėjimų.

„Mažai tikėtina, kad Rusijos pajėgos artimiausiu metu padarys reikšmingą proveržį ar atkirs Ukrainos pajėgas apgyvendintose vietovėse, o galimiems plataus masto pasiekimams greičiausiai reikės skirti daug ir ilgai trunkančių personalo ir materialinių išteklių“, – pažymi analitikai.

Visa Rusijos informacinė erdvė santūriai vertina pirminį optimizmą dėl Rusijos puolamųjų operacijų Avdijivkos apylinkėse perspektyvų. Spalio 15 d. okupacinės pajėgos tęsė puolimą, siekdamos apsupti Avdijivką, tačiau kol kas nepadarė jokios pažangos, tikėtina, kad operacijų tempas rajone sulėtės.

Ukrainos kariniai stebėtojai ir Rusijos šaltiniai teigė, kad okupacinės pajėgos nepasiekė norimo greito proveržio, patyrė didelių nuostolių ir, tikėtina, kad žengimo tempas bus lėtesnis nei tikėtasi.

Vis dėlto tikėtina, kad okupantai artimiausiu metu tęs puolamąsias operacijas tokiu sumažėjusiu tempu ir toliau kels grėsmę Ukrainos pajėgoms šiame rajone, nors mažai tikėtina, kad jiems pavyks pasiekti lemiamą proveržį ar apsupti Avdijivką.

Rusijos puolamųjų operacijų sulėtėjimas gali būti laikino taktinės situacijos koregavimo rezultatas, o rusai artimiausiomis dienomis dar gali suintensyvinti savo bandymus apsupti Avdijivką.

Rusijos okupantai jau maždaug savaitę tęsia Avdijivkos puolimą. Ekspertai mano, kad tai yra agresoriaus bandymas perimti strateginę karo iniciatyvą itin lėto Ukrainos kontrpuolimo fone. Vis dėlto menka rusų sėkmė jiems kainavo didelių nuostolių. 

Kitos svarbios analitikų įžvalgos:

  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galbūt bando sušvelninti lūkesčius, kad Rusija gerokai pasistūmės aplink Avdijivką Donecko srityje.
  • Rusijos informacinėje erdvėje taip pat jaučiamas pirminis optimizmas dėl Rusijos puolamųjų operacijų aplink Avdijivką perspektyvų.
  • Spalio 15 d. Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas, kuriomis buvo siekiama apsupti Avdijivką, tačiau, tikėtina, mažėjant Rusijos operacijų tempui šioje srityje, dar nepavyko pasiekti didesnių laimėjimų.
  • Artimiausiu metu Rusijos pajėgos greičiausiai ir toliau tęs puolamąsias operacijas šiuo sumažėjusiu tempu ir toliau kels grėsmę Ukrainos pajėgoms šiame rajone, nors šiuo metu mažai tikėtina, kad joms pavyks pasiekti lemiamą proveržį ar apsupti Avdijivką.
  • Žymus Rusijos karinis tinklaraštininkas ir fronto dalinio vadas skundėsi, kad Rusijos karinė vadovybė nesidomi bataliono lygio problemomis, taip papildydamas kitus Rusijos karinių tinklaraščių autorių skundus dėl bendrų Rusijos kariuomenės problemų.
  • Spalio 15 d. Ukrainos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas netoli Bachmuto ir vakarinėje Zaporižios srityje ir šiek tiek pasistūmėjo į pietus nuo Bachmuto.
  • Spalio 15 d. Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina, netoli Bachmuto, palei liniją Avdijivka-Donecko miestas, Donecko-Zaporižios srities pasienio zonoje ir vakarinėje Zaporižios srityje ir kai kuriose vietovėse pasistūmėjo į priekį.
  • Rusijos karinis tinklaraštininkas teigė, kad Rusijos pajėgos turi "reikšmingų" rezervų, kuriuos sudaro naujos divizijos, šiuo metu dislokuotos užnugario zonose, nors mažai tikėtina, kad šiuo metu šios formuotės bus visiškai sukomplektuotos.
  • Rusijos Ortodoksų bažnyčia (RPC) į Krymą siunčia, kaip pranešama, su Kremliumi susijusį kunigą, greičiausiai tai yra dalis Rusijos pastangų toliau persekioti religines bendruomenes okupuotoje Ukrainoje.

Rusija masiškai atakavo Ukrainą raketomis ir dronais

06:21

Pirmadienio naktį, spalio 16 d., Rusijos okupantai paleido raketas ir dronus į Ukrainą.

Vidurnaktį Ukrainos ginkluotųjų oro pajėgų vadovybė įspėjo apie raketų grėsmę Černihivo, Sumų ir Poltavos sritims. Jau 00.26 val. tapo žinoma apie vieną raketą Sumų srityje, skriejančią į Vakarus, ir vieną Poltavos srityje, link Mirgorodo.

Netrukus kariškiai paragino Dniepro, Mirgorodo ir Kropyvnickio gyventojus vykti į slėptuves. 

Duomenų apie pataikymus ir sužeistuosius kol kas nėra.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius