-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo mįslės: ar tikrai ukrainiečiai šaudė į nelaisvėn paimtus rusus?

Neatsiejama karo dalis – nelaisvėn paimami ar pasiduodantys kovotojai. Jų yra ir Ukrainoje vykstančiame kare. Internete jau platinami vaizdo įrašai, esą liudijantys, kad ukrainiečiai tyčiojasi ir kankina nelaisvėje atsidūrusius Rusijos karius. Ukrainos kariuomenės vadas juos įvertino kaip surežisuotą melagieną. Prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius savo ruožtu pareiškė, kad dėl to bus atliekamas tyrimas.
Mikolajivo centre į nelaisvę paimti Rusijos kariai
Mikolajivo centre į nelaisvę paimti Rusijos kariai / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Anksčiau net patys ukrainiečiai dalijosi nuotraukomis, kurios patvirtina, kad užpuolikus sutinka ne su gėlėmis ir plojimais, kaip esą buvo tikimasi Maskvoje, ruošiantis atakai. Jose matyti kariai uždengtomis akimis, surištomis rankomis ir suklupdyti tiesiai ant asfalto.

Nerodė, bet detaliai aprašė

Savaitgalį pasklido žinia apie internete paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip ukrainiečiai esą šaudo į nelaisvėn paimtus Rusijos karius.

Nemažai žinučių apie jį pasirodė rusiškoje ir ją cituojančioje žiniasklaidoje bei įvairiuose interneto puslapiuose. Indijos tinklalapis thepressunited.com rašė apie kelis trikdančius įrašus, galimai padarytus toje pačioje nenurodytoje vietoje.

Jie esą tokie vaizdingi, kad Rusijos žiniasklaidos kanalas RT, kuriuo tinklalapis rėmėsi, negalėjo jų publikuoti.

Tinklalapis english.pravda.ru pažymėjo negalįs skelbti vaizdo įrašo (daugumoje šaltinių kalbama tik apie vieną) dėl etinių priežasčių.

Bet ir viename, ir kitame straipsnyje detaliai aprašyta, kas rodoma: ant žemės gulintys keli, spėjama, karo belaisviai rusai, visi greičiausiai stipriai sumušti, sužeistomis kojomis. Juos apklausinėja ginkluoti vyrai, kai kurie iš jų užsimovę mėlynas apyrankes, kokias paprastai nešioja Ukrainos kariai.

Ekrano nuotr. iš newsnpr.org/Teigiama, esą įraše užfiksuotas ukrainiečių elgesys su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais
Ekrano nuotr. iš newsnpr.org/Teigiama, esą įraše užfiksuotas ukrainiečių elgesys su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais

Kai kurie iš belaisvių apklausos metu esą miršta. Taip pat matyti, kaip iš autobusiuko išsodinami dar trys belaisviai (čia galima pamatyti RT padarytą ekrano nuotrauką) ir jiems peršaunamos kojos.

15min matė šį vaizdo įrašą. Jo aprašymai atitinka tai, kas užfiksuota vaizdo įraše.

Panašiai turinį perpasakoja ir dar palydi tokiais komentarais, kaip „ukrainiečių niekšai“ ir „chocholai“, šiame įraše kalbantis vyras.

Dar daugiau detalių pateikta tinklalapyje english.pravda.ru. Karo belaisviai iš Donbaso guli kniūbsti mašinų aikštelėje. Jiems tariamai buvo peršautos kojos, kai kurių šlaunikauliai sulaužyti, kiti, kaip spėjama – stipriai sumušti. Visi, kaip rašoma, kruvini, kai kur matomas šviesus kraujas – galimai arterinis, o toks kraujavimas pavojingiausias, nes greitai netenkama daug kraujo.

Įraše esą užfiksuoti ir šūviai į kai kurių kojas. Taip pat – apklausa: vienas iš belaisvių dėl sužeidimų sunkiai gali atsakyti, kas yra jo vadas, kitas atsako esąs iš Azerbaidžano.

Tirs ir viena, ir kita pusė

Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas nurodė ištirti visas įvykio aplinkybes, nustatyti įraše matomų asmenų tapatybes ir kaltuosius patraukti atsakomybėn. Jo žodžiais, veiksmas greičiausiai vyko Charkivo regione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, anot „RIA Novosti“, taip pat pareiškė, kad „susijusieji su Rusijos karo belaisvių kankinimu turi prisiimti visą atsakomybę už savo nusikaltimus“.

Tačiau Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas sekmadienį savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, esą vaizdo įrašai, kuriuose rodomas nežmoniškas elgesys su „rusų karo belaisviais“, yra melagingi.

„Siekdamas diskredituoti Ukrainos gynybines pajėgas, priešas kuria ir platina vaizdo įrašus, kaip esą „Ukrainos kariuomenė“ nežmoniškai elgiasi su „Rusijos belaisviais“, – ukrainietiškai, o žemiau – ir angliškai rašė jis.

V.Zalužnas pabrėžė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir kitų teisėtų karinių formacijų kariai griežtai laikosi tarptautinės humanitarinės teisės normų.

Kartu jis pakvietė atsižvelgti į informacinės-psichologinės karybos realijas ir pasitikėti tik oficialiais šaltiniais.

Patyčios, žeminimas ir grasinimai mirtimi karo belaisviams laikomi karo nusikaltimais. Interviu rusų žurnalistams Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patikino, kad jo šalis su karo belaisviais elgiasi „normaliai“, nes „jie juk ne gyvuliai“.

Tačiau Prezidento adiministracijos vadovo patarėjas O.Arestovyčius pranešė, jog jau tikrinama, ar įrašas nėra melagiena: „Jei ne melagiena, kaltieji bus nubausti. Jei melagiena, būsim budresni. Tokie ir kitokio pobūdžio padirbinai jau matyti.“

Sekmadienį transliuotame interviu žurnalistui Markui Feiginui patarėjas patikino, kad į tokį elgesį, kurį jis pavadino „absoliučiai nepriimtinu, karo nusikaltimu, kuris neturi senaties nei Ukrainos, nei tarptautinėje teisėje“, reaguojama griežtai. Jis priminė ne kartą viešai kvietęs taip nesielgti.

VIDEO: Žurnalisto Marko Feigino pokalbis su Ukrainos prezidento patarėju Oleksijumi Arestovyčiumu

„Mes nesityčiojame iš belaisvių, mes – europietiška kariuomenė ir europietiška valstybė, – aiškino patarėjas. – Suprantama, visada gali būti išsišokimų, nes tai yra gyvi žmonės.

Taip, jei paaiškės, kad žuvo kario giminaičiai Charkive, suprantama. Tai paaiškina, bet nepateisina. Todėl Ukrainos ginkluotosios pajėgos atliks tyrimą.“

O.Arestovyčiaus teigimu, belaisvis yra pažeidžiamas žmogus ir jį esą reikia ginti net labiau nei savo karį. „Neturi būti jokių iliuzijų šiuo klausimu, – aiškino jis. – Belaisvių žudymas prieštarauja karybos įstatymams ir yra karo nusikaltimas.

Todėl žmonės turi būti nustatyti, tyrimas bus kuo rimčiausias, kaltė bus nustatyta ir kaltieji bus nubausti.“

Belaisvių nuotrauka pradžiugino

Kovo pradžioje „Facebook“, vėliau – ir kituose socialiniuose tinkluose paplito nuotrauka, kurioje matyti keli ukrainiečių policininkai ir ant žemės klūpantys keturi žmonės.

Kaip galima suprasti iš konteksto, kamufliažinėmis uniformomis vilkintys vyrai yra Rusijos kariai.

„Ukrainos policijos pareigūnai paklupdė ant kelių okupantų karius, – buvo pakomentuota prie nuotraukos viename lietuviškame puslapyje. – Šlovė Ukrainai. Kartu iki pergalės.“

Nors iš čia nuotrauka pasidalyta vos pusšimtį kartų ir ji sulaukė mažiau nei 80 komentarų, tikėtina, kad ją pamatė gerokai daugiau žmonių, mat puslapis turi 34 tūkst. sekėjų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ukrainiečiai pasidalijo nuotrauka su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ukrainiečiai pasidalijo nuotrauka su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais

„Rusai vienas po kito pakliūva į ukrainiečių rankas!“ – toks džiaugsmingas komentaras albanų kalba pasirodė kitoje paskyroje.

Galima spėti, kad nuotrauka yra tikra: ant vieno automobilio matyti užrašas ukrainiečių kalba „поліція“ („policija“), ant kitų – numeris 102 (kaip tik jį reikia rinkti Ukrainoje, norint prisiskambinti policijai).

Fotografijos autentiškumą patvirtina ir pati policija – ją ir dar daugiau vaizdų galima rasti panašiu metu „Facebook“ paskelbtame pajūryje esančios Mykolajivo srities apsaugos policijos valdybos įraše. Juo pasidalijo ir, pavyzdžiui, kolegos iš šiaurinės Rivnės srities.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

„Priešas nepraeis, – teigiama jame. – Apsaugos policijos Mykolajivo bataliono kovotojai padėjo ginkluotosioms pajėgoms ginti srities centrą ir paėmė į nelaisvę okupantus!“

Toliau pasakojama, esą tądien priešpiet bataliono pareigūnai, grįždami iš vieno posto, pastebėjo mūšį tarp kariškių ir „įsibrovėlių iš Rusijos“.

Bataliono nariai stojo pagalbon atsakydami ugnimi ir paėmė į nelaisvę keturis karius, kurie šarvuotu visureigiu „keliavo po Mykolajivo sritį“. Policininkai kalinius nuvežė į miesto centrą ir perdavė kitiems teisėsaugos pareigūnams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius