Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karybos ekspertas apie reakcijas į kontrpuolimą: „Na, nelaidokite dar Ukrainos“

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienio vakarą publikuotoje apžvalgoje pažymėjo, kad fronte Rusijos pajėgos toliau pamažu perima iniciatyvą į savo rankas.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“

„Tačiau tai nėra kažkoks pralaimėjimas, nors toks naratyvas vis labiau stiprėja lietuviškoje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Ukrainos pajėgos užbaigė savo kampaniją, ir dabar perėjo į gynybą, kaupdamos jėgas kitiems metams ir sekindamos rusus, kad šie neturėtų galimybės didesniems puolimams kitąmet“, – rašė ekspertas.

Jis įvertino, kad Kupjansko kryptyje rusai visiškai sustabdyti, bet ukrainiečiai toliau skubiai įrenginėja naujas gynybos pozicijas už dabartinės fronto linijos.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

„Tai – irgi normali praktika, karybos abėcėlė. Naujos gynybos linijos užnugaryje neįrenginėjamos tik tada, kai priešas yra visiškai silpnas, arba kai tam nėra resursų“, – paaiškino E.Papečkys.

Anot jo, kiek prastesnė situacija yra prie Bachmuto.

„Rusai čia labai energingai spaudžia ukrainiečius, siekdami pasigerinti padėtį: kiek galima toliau nustumti ukrainiečius nuo Bachmuto, kad jiems kitąmet tektų iš naujo išeidinėti prie miesto, neturint galimybės bandyti jį atsiimti iš karto.“

Ekspertas įvertino ir padėtį prie Avdijivkos: čia ji stabilizuota, tačiau išlieka pakankamai sudėtinga.

„Rusai dabar stiprina artilerijos ugnį, mėgindami nuslopinti ukrainiečių motyvaciją gintis. Be to, dėl patirtų nuostolių vienu metu išlaikyti svorio centrą ir prie Bachmuto, ir prie Avdijivkos jiems labai sudėtinga“, – nurodė E.Papečkys.

Ukrainos gynėjai nenuleido rankų ir Zaporižios kryptyje. Nors, anot karybos žinovo, čia jau nebepuolama, o stengiamasi neleisti Rusijos pajėgoms perimti iniciatyvos, pagerinti savo taktinės padėties ir pabloginti jos ukrainiečiams.

Jo nuomone, atėjus žiemai, rusai ėmė didinti spaudimą Ukrainos placdarmui kairiajame Dniepro krante.

„Kol kas bandyti juos iš čia išmušti rusai dar nepajėgia, bet pradeda stiprinti apšaudymą ir, ypač, bombardavimą iš oro. Kaip teigiama, jau antra diena čia numetama virš 100 planiruojančių 500 kg aviacinių bombų, ir tai tikrai labai labai didelis kiekis tokiam nedideliam žemės lopinėliui“, – rašė E.Papečkys.

Jis pabrėžė, kad neprisideda prie tų, kurie aimanuoja dėl neva visiško Ukrainos pralaimėjimo.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys

„Ne, tikrai taip nėra. Yra akivaizdžių klaidų, tačiau pagrindinė priežastis to, kad ukrainiečiai dar nebraidžioja po Azovo jūrą yra ne jos, o Rusijos resursai. Jiems „sudeginti“ reikia daugiau laiko.“

Eksperto nuomone, didžiausia problema šiuo metu yra ta, kad Ukrainos karinė vadovybė nesugebėjo sukurti jokio didesnės įtampos židinio, kuris šią žiemą keltų didelį nerimą agresoriui. Tuo tarpu rusai – tokį turi.

„Jie sukurė tokį tašką prie Avdijivkos, ir toliau juos kurs vieną po kito, jeigu tik pavyks užimti vieną ar kitą gyvenamąją vietovę, iki pat kitų metų vasaros.

Kitaip sakant, žiemos periodu rusai nuolat kurs naujus bachmutus ir avdijivkas, o ukrainiečiams teks kautis sekinančiuose mūšiuose, siekiant neiššvaistyti formuojamų rezervų“, – artimiausią perspektyvą nubrėžė E.Papečkys.

„O šiaip...Na, nelaidokite dar Ukrainos. Nieko ten ypatingo nevyksta, tiesiog antri metai karo, visi pavargę, padėtis nelengva“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius