-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karybos ekspertas: tokia taktika kainuoja daug aukų, bet Kremlius jų neskaičiuoja

„Rusų pasirinkta taktika įsikabinti į vieną miestą ir mėginti jį apsupti kainuoja daug aukų, bet Kremlius jų neskaičiuoja“, – sako karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo kasdienėje karo apžvalgoje.
Karas Ukrainoje. Avdijivka
Karas Ukrainoje. Avdijivka / P.Kyrylenkos telegram kanalo nuotr.

Pasak jo, ketvirtadienis buvo sunki diena fronte. Rusijos pajėgos išlaikė tokį patį stiprų spaudimą Avdijivkoje. Rusai puolė įvairiose vietose, taip mėgindami išvesti iš pusiausvyros besiginančius ukrainiečius. Tuo pačiu buvo puldinėjama ir Kupjansko bei Bachmuto rajonuose. Yra šiokių tokių pasiekimų, bet kol kas jie nėra kritiški, sako ekspertas. Dideli abiejų pusių nuostoliai.

„Kartais pasijunta visiškas déjà vu, nes pranešimai iš Avdijivkos pradeda priminti pranešimus iš Bachmuto ir Soledaro. Rusų pasirinkta taktika įsikabinti į vieną miestą ir mėginti jį apsupti kainuoja daug aukų, bet Kremlius jų neskaičiuoja. Kai tik pablogėja orai ir sumažėja ukrainiečių manevro pajėgomis ir aprūpinimo galimybės, rusai įgauna pranašumą, sustiprintą artilerijos ugnimi ir bombardavimais“, – pastebi E.Papečkys.

Pasak jo, kol kas ukrainiečiai čia ginasi sėkmingai, nors ir labai sunkiuose mūšiuose. Ar Avdijivka taps antru Bachmutu? Visko gali būti, jeigu ukrainiečiai nesuras priešnuodžių tokiai taktikai. Tiesa, tokios puolamosios operacijos rusus labai išsekina, ir nelieka galimybės išvystyti puolimą į gylį. Tikėkimės, kad Ukrainos pajėgos Avdijivką apgins, sako karybos ekspertas.

Ukrainiečiai toliau plečia placdarmą kairiajame Dniepro krante. Tačiau kažko didelio čia tikėtis neverta. Kad būtų lengviau įsivaizduoti, koks yra kovos veiksmų mastas – sustiprinti vienos rusų pozicijos puolimui permesta 10 (dešimt) Ukrainos jūrų pėstininkų. Ten vyksta mažų grupių mūšiai, įsitvirtinti didesnėms pajėgoms nėra kur.

„Oro sąlygos leidžia aktyviai veikti rusų aviacijai, kuri itin gausiai naudoja 500 kg planiruojančias bombas, nebaudžiamai bombarduodami jomis iš saugaus atstumo. Pradėtos naudoti ir kasetinės šio kalibro bombos RBK-500. Neaišku, ar rusai šluoja senas atsargas, ar spėjo 500 kg bombų prisigaminti, bet kasdien jų panaudojama vis daugiau“, – svarstė karybos ekspertas.

Ukrainiečių bepiločiai vėl suko ratus Rusijoje, ir, pasak rusų, atakavo taikinius Kryme, bet visi buvo numušti arba nukrito patys.

Daugėja padeginėjančių karinius komisariatus Rusijoje

Rusijoje specialiosios tarnybos sulaiko vis daugiau asmenų, padeginėjančių karinius komisariatus arba automobilius prie jų, nuo „vagnerių“ ir kitų kapų plėšomos vėliavos ir išmėtomos gėlės. Tiesą sakant visa tai labiau panašu ne į ukrainiečių veikimą (pasak rusų, jie moka išpuolių vykdytojams), o į Rusijos represinių institucijų provokacijas, sako E.Papečkys.

„Apsimesti ukrainiečiais ir įtraukti psichologiškai nestabilius arba finansinių problemų turinčius asmenis labai lengva, tam yra visi duomenys ir reikalingos priemonės.

Šiandien buvo įdomesnis atvejis. Pranešama, kad Voroneže sulaikytas ukrainietis diversantas, į Rusiją permestas dar 2022 m. pabaigoje ir čia veikęs su suklastotu rusišku pasu. Teigiama, kad jis buvo sulaikytas, kai su dviračiu, apsirengęs maistą gabenančios įmonės apranga, atvyko padėti sprogmens, skirto vienam aukštas pareigas einančiam karininkui.

Panašu, kad istorija yra tikra. Daug ukrainiečių diversantų ir pasipriešinimo narių buvo aptikti, kai bandė stebėti taikinius – objektus ir asmenis. Rusijos represinės tarnybos turi didelę patirtį susekti tokius stebėtojus, ypač jeigu jie veikia ilgesnį laiką. Tam plačiai naudojamos ir stebėjimo kameros.

Taip kad pasipriešinimas ir išpuoliai okupuotose ir valstybės agresoriaus teritorijose yra pavojingas darbas, reikalaujantis žinių, įgūdžių ir patirties. Nors kartais tiesiog pritrūksta sėkmės“, – reziumuoja karybos ekspertas.

Armėnijos spjūvis Rusijai

Minske vyksta Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) Tarybos susitikimas. Į jį ketvirtadienį atvyko ir V.Putinas. Bet neatvyko nė vienas Armėnijos atstovas. „Aišku, Aliaksandras Lukašenka nepraleido progos papostringauti šia tema. Ką jis bekalbėtų, armėnai pasiuntė labai aiškų ženklą ir Rusijai, ir jos kontroliuojami KSSO“, – sako E.Papečkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius