Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Katalikų kunigų seksualinės prievartos skandalas atrodo dar prasčiau nei 2002-aisiais

Katalikų bažnyčioje reikalai klostosi itin prastai: popiežiaus Pranciškaus vyriausiasis patarėjas seksualinio išnaudojimo klausimais atšaukė kelionę kartu su popiežiumi į Airiją dėl to, kad jis turi tirti seksualinio pobūdžio nusižengimus savo paties seminarijoje, apžvelgia CNN redaktorius Danielis Burke'as.
Garsus Čilės kunigas Oscaras Munozas – jau suimtas
Garsus Čilės kunigas Oscaras Munozas – jau suimtas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ir Bostono kardinolas Seanas O'Malley’us, Popiežiškosios nepilnamečių apsaugos komisijos pirmininkas, nėra vienintelis.

Vašingtono kardinolas Donaldas Wuerlas, dar vienas iš aukščiausio rango dvasininkų, dėl įsitraukimo į seksualinės prievartos krizę turėjo atšaukti vizitą į Pasaulio šeimų susitikimą, rašo CNN.

Atliktame tyrime apžvalgininkas išdėstė „neseniai įvykusių incidentų Katalikų Bažnyčioje litaniją“:

  • Katalikų vyskupai pradėjo tyrimus dėl seksualinio išnaudojimo Bostone, Nebraskoje ir Filadelfijoje.

  • Buvęs Vašingtono arkivyskupas atsistatydino iš Kardinolų kolegijos po kaltinimų, kad jis priekabiavo prie seminaristų ir berniuko, patarnavusio prie altoriaus.

  • Katalikų vyskupas Australijoje buvo pripažintas kaltu civiliniame teisme dėl to, kad slėpė nederamą elgesį, o Vatikanas po bažnyčios atlikto tyrimo priėmė atsistatydinimo pareiškimus iš šešių vyskupų Lotynų Amerikoje.

  • „Associated Press“ tyrimas rado įrodymų, kad kunigai ir vyskupai visame pasaulyje dešimtmečius priekabiavo prie Katalikų vienuolių ir seserų.

  • Popiežius vyks į Airiją, kur buvusi prezidentė Mary McAleese, duodama interviu „The Irish Times“, neseniai apkaltino Vatikaną, kad šis ją 2003-iaisiais spaudė „apsaugoti“ inkriminuojančius bažnyčią dokumentus nuo civilinių valdžios institucijų. Vatikanas atsisakė komentuoti tokius pareiškimus.

Tačiau net ir šie įvykiai neprilygsta kone 900 puslapių ataskaitai, kurią antradienį paviešino Pensilvanijos teisėjų kolegija.

Dvejus metus rengtoje ataskaitoje atskleidžiami šokiruojantys kaltinimai: daugiau nei 1000 vaikų patyrė prievartą iš 300 Katalikų „grobuonių kunigų“ vos 6-iose Pensilvanijos vyskupijose per pastaruosius 70 metų. Taip pat nurodoma, kad dalis bažnyčios lyderių slėpė nusikaltimus, kaitaliojant kunigus tarp reabilitacijos centrų ir parapijų, o tėvams ar teisėsaugai apie tai nebuvo pranešta.

„Scanpix“/AP nuotr./Vatikano Šv. Petro aikštės fontanai
„Scanpix“/AP nuotr./Vatikano Šv. Petro aikštės fontanai

JAV generalinis prokuroras pradėjo didžiausią tyrimą, kokį tik JAV vyriausybė kada buvo vykdžiusi Katalikų bažnyčios atžvilgiu. JAV Katalikų Vyskupų konferencijos prezidentas tai pavadino „moraline katastrofa“.

„Aš žinau, kad dauguma jūsų klausiate – kaip galėjo tai pasikartot?“, – CNN cituoja kardinolą Blase’ą Cupichą.

Katalikų kunigų seksualinės prievartos skandalas išryškėjo 2002 metais, tačiau Pensilvanijos teisėjų parengtas pranešimas atrodo lyg atominė bomba. Pranešimas yra viešas: jame aprašyti atvejai dėl seksualinių nukrypimų, begėdiško melo ir dvasininkų apgavysčių.

123RF.com nuotr./Sugniuždytas vaikas
123RF.com nuotr./Sugniuždytas vaikas

Viename skyriuje aprašoma pedofilų kunigų grupuotės veikla – jie savo aukas vaikus pažymėdavo kryželiais. Visi ataskaitoje minimi vyskupai ir dauguma kunigų išvengė bausmių – jiems leista atsistatydinti ar tyliai išeiti į pensiją.

Tik dviems kunigams buvo iškelti kaltinimai – tai pradėto tyrimo rezultatas.

Dėl šios ataskaitos susvyravo JAV krikščionių pasitikėjimas bažnyčia – baiminamasi ten leisti vaikus, pyktis liejamas socialiniuose tinkluose. Netgi platinama peticija, kurioje kviečiami atsistatydinti visi 271-as vyskupas Jungtinėse Valstijose.

Po 2002-aisiais kilusio skandalo, JAV Katalikų Vyskupų konferencija pritaikė naujas savireguliacijos priemones ir įsipareigojo apie pažeidimus pranešti policijai, įtraukti išorės ekspertus į tyrimus, o, be to, užtikrinti „saugią mokymosi aplinką“ vyskupijose. Katalikų lyderiai patikina, kad tokios priemonės veikia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

„Po 2002-ųjų nebuvo beveik jokių naujų atvejų, teisėjų išvados atspindi ir ankstesnes studijas, parodančias, kad Katalikų Bažnyčios reformos JAV drastiškai sumažino vaikų prievartos atvejų skaičių“, – antradienį teigė Vatikano atstovas spaudai Gregas Burke'as.

Tačiau dalis katalikų beda į neseną arkivyskupo Theodore’o McCarricko atvejį. Jis atsistatydino liepos 28 d., o į aukščiausias pareigas bažnyčios hierarchijoje pakilo nepaisant nuolatinių paskalų apie blogą elgesį su jaunais vyrais, tarp jų ir su vyskupijos seminaristais. Pats T.McCarrickas neigė kaltinimus.

Du Niudžersio vyskupijos vyskupai, dirbę kartu su arkivyskupu, paliudijo, kad jie mokėjo kompensacijas vyrams, kaltinusiems buvusį arkivyskupą išnaudojimu, tačiau neatskleidė, kiek metų jos buvo mokamos.

Nors ketinama kreiptis į Vatikaną ir pradėti tyrimą, baiminamasi, kad bažnyčios savireguliaciją gali gerokai apriboti interesų konfliktai.

Kas toliau?

Popiežius Pranciškus viešės Airijoje, kur seksualinės prievartos skandalas kilo 2009-aisiais. Tikimasi, kad jis susitiks su aukomis, galbūt privačiai. Taip pat laukiama, kol popiežius sureaguos į Pensilvanijos teisėjų kolegijos ataskaitą.

Jau dabar pasigirsta priekaištai, kad popiežius į šį skandalą nereaguoja, rašo CNN.

Popiežius yra pasakęs, kad moterims dvasininkėms „durys uždarytos“, tačiau jis sakė esąs atviras svarstyti galimybę kunigams turėti šeimas.

Tokios diskusijos neprasidės anksčiau nei 2019 m. spalį. O tuo metu 31 vyskupas iš Čilės buvo iškviesti į Romą neeiliniam susitikimui, kuomet Vatikano tyrėjai ėmėsi aiškintis seksualinės prievartos skandalą šioje šalyje. Visi jie pasisiūlė atsistatydinti, Vatikanas pritarė 5 vyskupų pasitraukimui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Peru
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Peru

Iki šiol Katalikų bažnyčioje tebegalioja archaiškas modelis – katalikų vyskupai turi beveik totalinę vyskupijos kontrolę, o priežiūra itin maža, Pitsburgo universiteto mokslininkę Paulą Kane cituoja CNN. Dabar kyla spaudimas tokį modelį keisti – iš Katalikų bažnyčios tikimasi greitų pokyčių.

Tuo pat metu tyrimas Pensilvanijoje nebaigtas.

Generalinis prokuroras Joshas Shapiro patikino, kad paskelbus ataskaitą sulaukta dar 150-ies skambučių iš galimų seksualinio priekabiavimo aukų. Prokurorai iš kitų valstijų kviečiami taip pat pradėti tyrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius