Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalonijos parlamento pirmininkas C.Puigdemont'ą vadina teisėtu krašto vadovu

Katalonijos parlamento pirmininkas Rogeris Torrentas trečiadienį tvirtino, kad nuverstasis prezidentas Carlesas Puigdemont'as yra teisėtas regiono lyderis, nors lieka klausimas, kaip jis galėtų perimti valdžią, būdamas savanoriškoje tremtyje Belgijoje.
Rogeris Torrentas
Rogeris Torrentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ispanija Katalonija

„Prezidentas C.Puigdemont'as turi visas teises ... būti išrinktas“, – sakė R. Torrentas žurnalistams po susitikimo su C.Puigdemont'u Briuselyje, nors Ispanijos centrinė vyriausybė stengėsi sukliudyti šiam susitikimui.

Jis turėjo omenyje vėliau šį mėnesį vyksiančią Katalonijos parlamento sesiją, kurioje parlamentarai balsuos už arba prieš C.Puigdemont'ą, oficialiai pasiūlytą kandidatu į Katalonijos vadovo postą po gruodį vykusių rinkimų, kuriuose absoliučią dauguma pelnė separatistinės partijos.

Ir šį kartą R.Torrentas neužsiminė nei kaip spalį Madrido atleistas C.Puigdemont'as, stengęsis atskirti Kataloniją nuo Ispanijos, sieks perrinkimo, nei kada ta sesija vyks.

Parlamento teisininkai tvirtina, kad C.Puigdemont'as privalo fiziškai dalyvauti toje sesijoje, bet sugrįžęs į Ispaniją jis tikriausiai būtų areštuotas ir turėtų stoti prieš teismą dėl maišto kurstymo, antivyriausybinės veiklos bei valstybės lėšų švaistymo.

C.Puigdemont'o, Katalonijos parlamento pirmininko Roger Torrento ir keturių paleistos vyriausybės narių susitikimas turėjo įvykti Katalonijos prekybos atstovybėje Briuselyje.

Tačiau derybas teko perkelti į kitą netoliese esančią vietą, Ispanijos centrinei vyriausybei nurodžius Katalonijos atstovui Briuselyje neleisti, kad susitikimas įvyktų misijos pastate.

Pirmadienį Katalonijos nepriklausomybės siekį remiantis R.Torrentas pasiūlė į Ispanijos regiono prezidento postą grąžinti atstatydintą lyderį C.Puigdemont'ą. O šis yra sakęs, kad ir būdamas Briuselyje oficialiai galėtų būti prisaikdintas per kitą parlamento sesiją, kuri turi įvykti iki šio mėnesio pabaigos.

Centrinė Ispanijos vyriausybė tam nepritaria. Trečiadienio rytą Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy Ispanijos radijui pareiškė: jeigu tai įvyks, jis „kreipsiąsis į Konstitucinį Teismą“.

Pats C.Puigdemont'as vis dėlto sakė galintis sugrįžti į Ispaniją, o centrinė vyriausybė pažadėjo nurodyti jį suimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius