-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalonijos prezidentas ketina skųsti draudimą eiti pareigas

Katalonijos prezidentas Quimas Torra šeštadienį pranešė, jog kreipsis į Ispanijos Aukščiausiąjį Teismą su prašymu panaikinti rinkimų valdybos sprendimą nušalinti jį kaip įstatymų leidėją, kas taip pat reiškia, kad jis negali būti Katalonijos lyderis.
Quimas Torra
Quimas Torra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokį sprendimą rinkimų valdyba paskelbė penktadienį po to, kai Katalonijos Aukščiausiasis Teisingumo Teismas praėjusį mėnesį nuteisė Q.Torrą dėl nepaklusnumo, nes jis rinkimų kampanijos metu nepašalino separatistinių simbolių nuo viešų pastatų, ir uždraudė jam 18 mėnesių eiti kokias nors valstybines pareigas.

Pagal Katalonijos statutą, regiono vyriausybės vadovas privalo būti ir regioninio parlamento narys, todėl Q.Torra ketina kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą.

Rinkimų valdyba priėmė sprendimą Q. Torros nušalinimo siekiančių dešiniųjų partijų naudai, nors Aukščiausiasis Teismas dar nepriėmė sprendimo dėl Q.Torros pirminės apeliacijos.

Tokį sprendimą perversmu pavadinęs Q.Torra šeštadienį pareiškę kreipsiąsis į Aukščiausiąjį Teismą, kad šis „apsaugotų pagrindines teises“ ir panaikintų rinkimų valdybos sprendimą. Jis teigia, kad dėl jo, kaip regiono prezidento, padėties sprendimą gali priimti tik Katalonijos parlamentas, kuriame pasisakantieji už atsiskyrimą nuo Ispanijos turi daugumą.

Tokį sprendimą rinkimų valdyba priėmė tuo metu, kai Ispanijos premjero pareigas laikinai einančio socialisto Pedro Sanchezo, ateinančią savaitę nacionaliniame parlamente laukia balsavimas dėl pasitikėjimo po lapkritį įvykusių rinkimų, pasibaigusių be aiškaus nugalėtojo.

P.Sanchezas tikisi, kad 13 separatistinės Katalonijos partijos ERC narių parlamente susilaikys, kad jis galėtų vadovauti vyriausybei antrą kadenciją. ERC taip pat yra Q.Torros sąjungininkai Katalonijos parlamente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius