Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 16 /09:27

„Kekšės sūnumi“ popiežių išvadinęs Filpinių lyderis neketina atsiprašyti

Filipinų išrinktasis prezidentas Rodrigo Duterte, už savo netašytas necenzūrines kalbas ir provokuojančius pareiškimus pramintas „Purvinuoju Hariu“, sekmadienį pareiškė atsisakęs planų apsilankyti Vatikane ir asmeniškai atsiprašyti popiežiaus už tai, kad išvadino jį „kekšės sūnumi“.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nebe. To pakanka“, – R.Duterte sakė žurnalistams, kai buvo paklaustas, ar tebeplanuoja vykti į Vatikaną. Politikas pažymėjo, kad jis jau išsiuntė atsiprašymo laišką.

Išrinktasis prezidentas paaiškino, kad tokia kelionė „galėtų būti susidvejinimo pavyzdys“.

71 metų R.Duterte, ilgamečiam pietinio Davao miesto merui, kuris gegužės 9-ąją triuškinamai laimėjo prezidento rinkimus, Pranciškus užkliuvo praėjusių metų sausį, kai su vizitu lankėsi Filipinuose.

Dalydamasis savo įspūdžiais apie incidentą, kai įstrigo Manilos eismo spūstyse, R.Duterte lapkritį be ceremonijų leptelėjo: „Iš viešbučio į oro uostą važiavom penkias valandas. Paklausiau, kas atvyksta. Jie pasakė, kad popiežius. Norėjau jam paskambinti. „Popiežiau, kekšės sūnau, keliauk namo. Nebesilankyk čia.“

Filipinų Bažnyčios hierarchai pasmerkė tuos R.Duterte komentarus, bet, kaip ir daugelis kitų jo storžieviškų pareiškimų, jie menkai tepaveikė politiko populiarumą.

R.Duterte jau atsiprašė popiežiaus savo laiške ir gavo atsakymą iš Vatikano, siūlantį „patikinimą maldomis“.

Buvęs Davao meras yra viešai pareiškęs, kad popiežius tapo „paklydusios kulkos“ auka dėl jo įpročio nevynioti žodžių į vatą ir nusivylimo vyriausybės nekompetencija.

Jis taip pat buvo užsiminęs, kad vyks į Vatikaną asmeniškai atsiprašyti, o jo atstovas ketvirtadienį patvirtino, kad R.Duterte tebeplanuoja tokią kelionę.

Vis dėlto per sekmadienio vakarą surengtą savo pirmąją spaudos konferenciją nuo rinkimų dienos R.Duterte pareiškė persigalvojęs.

„Galėčiau nuvykti ten (į Vatikaną), o jie pasakys: „Mes atsiimame maldas“, – aiškino jis.

R.Duterte citavo vieno įtakingo Filipinų katalikų vyskupų konferencijos nario žodžius, kad „neaišku, ar man buvo atleista“.

„Tačiau žinot, kad Dievas yra mano draugas; aš prašiau jo, kad man būtų atleistos visos nuodėmes, kurias esu įvykdęs šioje planetoje“, – sakė išrinktas valstybės vadovas, pridūręs, kad sulaukė atsakymo iš dangaus: „Dabar ir per amžius.“

R.Duterte, kuris bus prisaikdintas birželio 30 dieną šešerių metų kadencijai, vaikystėje buvo išauklėtas kataliku.

Tačiau vienas artimiausių jo draugų ir patarėjų Apollo Quiboloy vadovauja Davao įsikūrusiai sektai „Jėzaus Kristaus karalystė“ ir vadina save „paskirtuoju Dievo sūnumi“.

VIDEO: Davao gyventojai šlovina būsimąjį Filipinų lyderį Rodrigo Duterte

Žada karti ir šaudyti nusikaltėlius

Surengęs pirmąją spaudos konferenciją po triuškinamos pergalės per gegužės 9-ąją vykusius prezidento rinkimus, rūsčiais pareiškimais garsėjantis pietinio Davao miesto meras sekmadienio vakarą sakė, kad saugumo pajėgos bus duotas įsakymas šaudyti į nusikaltėlius, o piliečiai turės išmokti baimingai gerbti įstatymus.

„Tikiuosi, kad laikysitės įstatymų, kad nebūtų jokio chaoso. Skaudžiai smogsiu narkotikams ir pažadu jiems (nusikaltėliams) pragarą“, – R.Duterte sakė savo plačiuose komentaruose žurnalistams, susirinkusiems viename Davao viešbutyje, dėstydamas savo vadovavimo viziją po artėjančio prisaikdinimo birželio 30 dieną.

R.Duterte taip pat žadėjo pritaikyti Davao įvestas viešosios tvarkos palaikymo priemones visoje šalyje, įskaitant draudimą vartoti alkoholį viešose vietose nuo 2 val. ir draudimą vaikams vėlai vakare būti gatvėse vieniems. Be to, jis ketina uždrausti rūkyti restoranuose ir viešbučiuose.

Pasak R.Duterte, jo karo su nusikalstamumu vinis bus mirties bausmės sugrąžinimas. Filipinuose mirties bausmė buvo panaikinta 2006 metais, vadovaujant tuometei prezidentei Gloriai Arroyo.

„Paraginsiu Kongresą atkurti mirties bausmę pakariant“, – sakė 71 metų R.Duterte.

Būsimasis prezidentas aiškino, kad nori grąžinti mirties bausmę už daugelį sunkių nusikaltimų, ypač už prekybą narkotikais, bet taip pat už išžaginimu, žmogžudystes ir plėšimus.

R.Duterte sakė, kad egzekucija pakariant jam atrodo priimtinesnė negu sušaudymas, nes tuomet nereikia eikvoti kulkų. Jis taip pat aiškino manantis, kad pakorimas, kai aukai sulaužomas sprandas, yra labiau humaniškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius