Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kelia sumaištį dėl JAV paramos Ukrainai: ar tikrai 61 mlrd. dolerių yra paskola?

Diskusijos dėl JAV paramos Ukrainai tebeverda, tačiau nebe politikos sluoksniuose, o socialiniuose tinkluose. Internete platinama versija, esą iš 61 mlrd. dolerių ukrainiečiams teks mažiau nei dešimtadalis, kita liks amerikiečių karo pramonei, bet viską teksią grąžinti, nes tai tesanti paskola. Netiesa – Ukraina gaus pažadėtą paramą, tik ne vien pinigais. Dalis jos išties įforminta kaip paskola, bet ją bus galima nurašyti.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukraina gaus mažiau nei dešimtadalį?

Toks klaidinantis įrašas apie JAV skirtus 61 mlrd. dolerių prieš gerą savaitę pasirodė vieno „Facebook“ vartotojo paskyroje.

Pirmiausiai jis pažėrė sarkastiškų komentarų apie ukrainiečius, JAV sąjungininkus ir tariamą JAV bei NATO agresiją prieš Rusiją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinama klaidinanti informacija apie JAV skirtą 61 mlrd. dolerių paramą Ukrainai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinama klaidinanti informacija apie JAV skirtą 61 mlrd. dolerių paramą Ukrainai

„Iš tų pinigų Ukrainai teks tik 8 proc., kuriuos išsidalins (prezidento) Volodymyro Zelenskio chunta ir panaudos juos savo gerbūviui gerinti bei ukrainiečių žudymui kare už JAV korporacijų pelno padidinimą“, – tvirtino vyras.

Likę pinigai esą atiteks JAV elitui ir JAV karo pramonei. „Tačiau visa suma 61 mlrd. USD Ukrainai atitenka kredito formoje, kurį turės grąžinti javainiams, tikriesiems Maidano ir karo Ukrainoje organizatoriams, likę gyvi ukrainiečiai (kalba netaisyta – red. past.)“, – tvirtino internautas.

Pinigai – po ilgų ginčų

Kaip žinoma, JAV Atstovų Rūmai balandžio 20-ąją palaimino didžiulį pagalbos Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui paketą. Šioms šalims iš viso numatyta 95 mlrd. dolerių (89,1 mlrd. eurų) parama, iš kurių beveik 61 mlrd. dolerių (57,3 mlrd. eurų) turėtų atitekti Ukrainai.

Sprendimas priimtas didele balsų persvara – 311 balsų prieš 112. Po kelių dienų tam pritarė ir Senatas.

Prezidentas Joe Bidenas nedelsė pasirašyti nacionalinio saugumo paketą ir iškart sulaukė Ukrainos vadovo V.Zelenskio padėkos.

Sprendimą sveikino ir kiti pasaulio lyderiai.

Pentagonas iškart paskelbė apie 1 mlrd. dolerių (935,8 mln. eurų) paketą Kyjivui, į kurį įtraukti oro gynybos šaudmenys, artilerijos sviediniai, šaudmenys tiksliųjų raketų paleidimo įrenginiams HIMARS, prieštankiniai ginklai ir šarvuočiai.

„Šešių mėnesių kelionė buvo įveikta. Kad ir ką kas sakytų, mes gauname reikiamą paramą – mums jos reikia, kad galėtume toliau saugoti gyvybes nuo Rusijos atakų, – socialiniuose tinkluose rašė V.Zelenskis. – Padarysime viską, kad kompensuotume tuos šešis mėnesius, kurie praėjo diskusijose ir abejonėse.“

Kad suteikta ilgai laukta parama yra paskola, Ukrainos vadovas neužsiminė. Turint omenyje, kad suma yra milijardinė ir ją grąžinti būtų nelengva, o V.Zelenskis nevengia priekaištauti kitoms šalims dėl delsimo skirti ginkluotės ar nepakankamo jos kiekio, sunkiai tikėtina, kad prezidentas būtų praleidęs progą pasipiktinti dosnia parama, kurią reikės atiduoti.

23,2 mlrd. dolerių skirta papildyti JAV ginklų ir įrangos atsargoms bei atkurti paslaugoms, kurios buvo perduotos ir suteiktos Ukrainai.

JAV yra pagrindinės Ukrainos karinės rėmėjos Rusijos sukeltame plataus masto kare. Tačiau Kongresas beveik pusantrų metų nebuvo patvirtinęs didelio masto finansavimo.

Pastarasis sprendimas buvo priimtas po daug mėnesių trukusio delsimo, kai Ukrainos pajėgos ėmė stokoti šaudmenų ir patyrė nesėkmių mūšio lauke.

Vasarį panašus paramos paketas buvo priimtas Senate, bet įstrigo Atstovų Rūmuose. Šie teisės aktą priėmė tik po įstatymų leidėjų aštrių diskusijų dėl to, kaip ir ar apskritai padėti Ukrainai gintis.

Paskola – tik 8 mlrd. dolerių

60,84 mlrd. dolerių parama „konfliktui Ukrainoje spręsti ir regioninių partnerių kovai su Rusija“ yra nevienalytė.

Liūto dalis – 23,2 mlrd. dolerių – skirta papildyti JAV ginklų ir įrangos atsargoms bei atkurti paslaugoms, kurios buvo perduotos ir suteiktos Ukrainai.

Ekrano nuotr. iš house.gov/JAV skirta 61 mlrd. dolerių parama Ukrainai
Ekrano nuotr. iš house.gov/JAV skirta 61 mlrd. dolerių parama Ukrainai

13,8 mlrd. dolerių bus skirta modernioms ginklų sistemoms ir gynybos priemonėms bei paslaugoms pirkti pagal Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyvos (USAI) programą, sudarant sutartis su Amerikos gamintojais.

JAV atsargos jūrų admirolas, buvęs NATO pajėgų Europoje vadas Jamesas Stavridis komentare, kurį publikavo „Bloomberg“, išdėstė, kas gali būti gaminama Ukrainos reikmėms ir ką jau gana greitai galima pristatyti iš Europoje turimų atsargų.

Pagalbos paketas apima 11,3 mlrd. dolerių operacijoms regione, įskaitant tiekimo Ukrainai logistinę paramą. Taip pat – 7,9 mlrd. dolerių finansinę pagalbą, teikiamą kaip paskolą tiesiai Kyjivui. Taigi tik dalį numatytos sumos, priešingai nei aiškino cituotas „Facebook“ vartotojas, galima laikyti skola.

JAV įstatymų leidėjai numatė galimybę skolą panaikinti.

Tačiau JAV įstatymų leidėjai numatė galimybę skolą panaikinti. Tam yra du terminai. Pirma data – lapkričio 15-oji, po prezidento rinkimų, kai J.Bidenas gali atšaukti iki pusės paskolos. Antra data – 2026 m. sausio 1 d., kai likusią skolą galės panaikinti būsimasis prezidentas.

Paskolos koncepcijos atsiradimas padėjo užtikrinti maždaug dešimties Senato respublikonų, kurie vasarį balsavo prieš paketą, balsus.

Vykdys ir auditą

Klaidingas komentaras ir apie tai, kad visa skirta parama nueis ne ten, kur turėtų.

JAV politikai numatė skirti 26 mln. dolerių teikiamos pagalbos auditui. Amerikiečių parama jau prižiūrima, tai yra konstatavęs Karo studijų institutas.

15min verdiktas: iš dalies melas. Netiesa, kad visa parama, kuriai JAV politikai neseniai pritarė, Ukrainai bus skirta kaip paskola, kurią teks grąžinti. Dalis paramos išties formaliai skolinama, bet šią skolą bus galima nurašyti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius