Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiaulių gripas galėjo paplisti dėl incidento laboratorijoje

Mokslininkai įsitikinę, kad naujo tipo H1N1 tipo virusas nebūtų paplitęs tarp žmonių, jei ne jo nuotėkis 1977 metais kažkur Azijoje ar Sovietų Sąjungoje.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

H1N1 viruso atmainos buvo paplitusios jau jau pirmoje XX amžiaus pusėje. 1918 metais, per pasaulinę pandemiją, jos pražudė apie 40 mln. žmonių, praneša Telegraph.co.uk.

Vystantis žmonių imunitetui, H1N1 gripą pakeitė kitos jo rūšys. 20 metų nuo 1957-ųjų nebuvo užfiksuotas nė vienas atvejis, kuomet vienas žmogus šio tipo gripo virusą perduotų kitam.

Tuo laikotarpiu pasitaikė pavienių atvejų, kai šiuo virusu žmonės užsikrėsdavo nuo kiaulių. Tačiau H1N1 gripo virusas nebuvo paplitęs tarp žmonių iki 1977 metų, kol pasireiškė jo protrūkiai Kinijoje, Honkonge ir Sovietų Sąjungoje.

Dabartinio gripo viruso protrūkio šaknys aptariamos naujoje studijoje, publikuotoje „New England Journal of Medicine“. Joje teigiama, kad viruso protrūkį sukėlė laboratorijoje įvykęs incidentas.

„Kruopšti genetinės viruso kilmės studija parodė, kad jis artimas 1950-aisiais paplitusiai atmainai, tačiau nepanašus į 1947-aisiais ir 1957-aisiais siautusį gripą A(H1N1)“, – rašoma studijoje.

Spėjama, 1977 metų ligos protrūkio atmaina veikiausiai išliko nuo 1950 metų. Virusas ėmė plisti jam netyčia iš laboratorijos patekus į silpną imunitetą H1 ir N1 antigenams turinčią populiaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius