Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiaulių gripo pandemija dabar „nesustabdoma“, sako PSO pareigūnė

Kiaulių gripo pandemija jau „nesustabdoma“ ir visoms šalims reikės skiepų, pirmadienį sakė viena Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnė, kuri kalbėjo tokiu metu, kai buvo pranešta apie 12 naujų mirties atvejų, o atliktas tyrimas tik padidino susirūpinimą dėl šios ligos.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžioji Britanija, Brazilija, Kolumbija, Meksika, Filipinai ir Tailandas pirmadienį pranešė apie naujus mirties nuo kiaulių gripo atvejus, o Saudo Arabija uždarė vieną tarptautinę mokyklą, kurioje 20 moksleivių užsikrėtė kiaulių gripo virusu A(H1N1).

Mirties atvejų skaičiui didėjant, minėta PSO pareigūnė sakė, kad skiepai nuo kiaulių gripo turėtų būti prieinami jau rugsėjį ir kad visoms šalims reikės galimybių apsisaugoti.

Skiepijimo ekspertų grupė neseniai įvykusiame susitikime padarė išvadą, kad „H1N1 (sukelta) pandemija yra nesustabdoma, todėl visoms šalims reikės prieigos prie skiepų“, sakė Marie-Paul Kieny (Mari Pol Keni), PSO vakcinų tyrimų direktorė.

Sveikatos apsaugos darbuotojai turėtų būti skiepijami pirmiausia, nes jie turės gydyti susirgusius žmones, pridūrė ji.  Šalys galės pačios spręsti dėl savo prioritetų, bet kitos grupės turėtų į tuos sąrašus įtraukti nėščias moteris ir visus asmenis, vyresnius nei šešių mėnesių amžiaus ir turinčius chroniškų sveikatos problemų, sakė M.-P.Kieny.

Jos teigimu, ypatingas dėmesys turi būti skiriamas vaikams, nes jie laikomi žmonių grupe, prisidedančia prie viruso plitimo, ypač – mokyklose.

Visame pasaulyje jau užregistruota daugiau kaip 90 tūkst. žmonių užsikrėtimo kiaulių gripu atvejų; tarp jų yra 429 mirties atvejai, rodo naujausi, praėjusią savaitę paskelbti PSO duomenys.
Nors dauguma susirgimo atvejų buvo laikomi nesunkiais, vienas tyrimas, kurio išvados buvo paskelbtos pirmadienį, rodo, kad šis virusas labiau pakenkia plaučiams nei įprastų atmainų gripo virusai, nors ir reaguoja į antivirusinius vaistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius