-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija nepatenkinta dėl JAV numušto šnipinėjimo baliono: „Pasiliekame teisę būtinam atsakui“

Pekinas sekmadienį sukritikavo Pentagono sprendimą numušti įtariamą kinų šnipinėjimo balioną, skridusį virš Šiaurės Amerikos, ir apkaltino JAV „aiškiai pernelyg jautria“ reakcija bei rimtu tarptautinės praktikos pažeidimu.
Šnipinėjimo balionas virš JAV.
Šnipinėjimo balionas virš JAV. / „Scanpix“/AP nuotr.

„Kinija reiškia didelį nepasitenkinimą ir protestuoja dėl JAV jėgos panaudojimo nepilotuojamam civiliniam dirižabliui atakuoti“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Jame priduriama, kad Pekinas „pasilieka teisę tolesniam būtiniam atsakui“.

Įtariamas šnipinėjimo balionas, kuris smarkiai padidino įtampą tarp Vašingtono ir Pekino, kelias dienas skriejo virš Šiaurės Amerikos, kol šeštadienį jis buvo numuštas raketa iš lėktuvo F-22, pranešė Pentagono pareigūnai.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas šią operacija pavadino „apgalvotu ir teisėtu veiksmu“ reaguojant į Kinijos „nepriimtiną mūsų suverenumo pažeidimą“.

Amerikiečių pareigūnai ketvirtadienį paskelbė stebintys Kinijos „sekimo balioną“ JAV oro erdvėje. Dėl to valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį atidėjo retą vizitą į Pekiną, kurio metu turėjo būti siekiama suvaldyti įtampą tarp JAV ir Kinijos.

Iš pradžių vengęs prisiimti atsakomybę, Pekinas penktadienį išreiškė apgailestavimą dėl JAV oro erdvės pažeidimo, kuris, jo teigimu, buvo netyčinis ir kurį įvykdė bepilotis civilinis dirižablis.

Kinijos Užsienio reikalų ministerija sekmadienį sakė, kad „aiškiai paprašė Jungtinių Valstijų deramai, ramiai, profesionaliai ir santūriai spręsti šį klausimą“.

Pasak Pekino, JAV norėjo panaudoti jėgą, „aiškiai pernelyg jautriai reaguodamos ir rimtai pažeisdamos tarptautinę praktiką“.

„Kinija ryžtingai gins atitinkamų įmonių teisėtas teises ir interesus, ir pasilieka teisę tolesniam būtiniam atsakui“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius