Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Kinija perspėja naujuosius Honkongo įstatymų leidėjus neremti nepriklausomybės

Pekinas perspėjo naujuosius Honkongo įstatymų leidėjus neremti šio pusiau autonominio miesto nepriklausomybės – nes pirmą kartą Honkongo įstatymų leidžiamojoje taryboje vietų gavo jauni, prieš Kiniją nusistatę aktyvistai.
Jauni Honkongo aktyvistai
Jauni Honkongo aktyvistai / „Scanpix“/AP nuotr.

Didėjant nuogąstavimams, kad Kinija griežtina kontrolę, per svarbius sekmadienio rinkimus didesnės autonomijos siekiantys aktyvistai užsitikrino itin svarbų atramos tašką miesto parlamente.

Šie svarbūs rinkimai yra pirmieji nuo 2014 metų, kai mitingavusiems demokratijos šalininkams nepavyko laimėti Pekino nuolaidų dėl politinių reformų.

Kai kurie studentų protestų lyderiai dabar laimėjo vietų įstatymų leidžiamojoje taryboje. 70 vietų taryboje bus penki deputatai, palaikantys Honkongo nepriklausomybę arba apsisprendimo teisę.

Vėlai pirmadienį paskelbtame pareiškime Kinija sakė, kad netoleruos jokių kalbų apie nepriklausomybę, nei miesto parlamente, nei už jo ribų.

„Mes griežtai nepritariame jokiai veiklai dėl Honkongo nepriklausomybės, jokia forma, įstatymų leidžiamojoje taryboje ar už jos ribų, ir tvirtai remiame tai, kad Honkongo vyriausybė baustų pagal įstatymus“, – sakė Valstybės Tarybos – Kinijos vyriausybės – Honkongo ir Makao reikalų biuro atstovas, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Honkongo rinkėjų aktyvumas šį sekmadienį buvo didžiausias nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino teritoriją Kinijai.

Honkongo rinkėjų aktyvumas šį sekmadienį buvo didžiausias nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino teritoriją Kinijai susitarus dėl „vienos šalies, dviejų sistemų“ ir garantavus miesto laisves 50-čiai metų.

Nuogąstavimai, kad Pekino kišimasis dabar kelia pavojų toms laisvėms įvairiose srityse, nuo politikos iki švietimo ir žiniasklaidos, išprovokavo nepriklausomybės judėjimo atsiradimą.

Valdžia Honkonge ir Pekine jį vadina neteisėtu ir nekonstituciniu.

„Separatistinės idėjos“

Valstybei priklausančio dienraščio „China Daily“ Honkongui skirtas numeris antradienį perspėjo, kad aktyvistų pergalė gali nulemti „separatistinių idėjų“ atsiradimą Įstatymų leidžiamojoje taryboje.

Atskiroje laikraščio skiltyje vienas Kinijoje gyvenantis akademinio pasaulio atstovas rašo, kad už nepriklausomybę pasisakantys įstatymų leidėjai gali susidurti su teisiniais iššūkiais, ir primena įstatymą, pagal kurį kandidatas arba rinkėjų grupė gali pateikti peticiją dėl bet kurio išrinkto Tarybos nario, kuris, jų nuomone, yra netinkamas arba veikia „neteisėtai“.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Ekstremalios asmenukės Honkongo dangoraižių viršūnėse
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Honkongas

Nuo spalio 1 dienos darbą pradedantys įstatymų leidėjai turės prisiekti laikytis Pagrindinio įstatymo – Honkongo mini konstitucijos, kurioje šis miestas yra įvardijamas kaip Kinijos dalis.

Kol kas neaišku, kas būtų, jeigu po to jie priimtų įstatymą, numatantį Honkongo nepriklausomybės galimybę.

Pasak Politechnikos universiteto politikos eksperto Chung Kim-wah, vyriausybei reikės būti atsargiai, kad nepadidintų visuomenės susipriešinimo, atsikratydama tų, kurie ragina siekti didesnės autonomijos ir yra vadinami „lokalistais“.

„Lokalistai gavo 20 proc. visų balsų, įskaitant ir tuos, kurie nebuvo išrinkti. Jie yra dalis visuomenės. Vyriausybė negali tiesiog neapgalvotai jų diskvalifikuoti“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Tačiau vyriausybė jau ėmėsi priemonių nepriklausomybę palaikančiųjų stovyklos atstovų atgrasymui nuo dalyvavimo rinkimuose.

Prieš Įstatymų leidžiamosios tarybos rinkimus ji įvedė prieštaringai vertinamą naują formą, kurioje kandidatai turėjo patvirtinti suprantantys, kad Honkongas yra „neatimama Kinijos dalis“. Daugumą jų tokią formą pasirašyti atsisakė.

Triukšmingiausiems nepriklausomybės šalininkams iš viso uždrausta kelti savo kandidatūras ir tai sukėlė nepasitenkinimą visuomenėje.

Triukšmingiausiems nepriklausomybės šalininkams iš viso uždrausta kelti savo kandidatūras ir tai sukėlė nepasitenkinimą visuomenėje.

Nepopuliarus Honkongo lyderis Leung Chun-yingas, kurį kritikai laiko Pekino statytiniu, antradienį pareiškė, kad visi įstatymų leidėjai privalo laikytis Pagrindinio įstatymo.

Tačiau jis pridūrė, kad nori bendradarbiauti su visais įstatymų kūrėjais.

„Tikiuosi, kad mes visi galime dirbti visuomenės labui“, – Leung Chun-ying sakė žurnalistams.

Prieš dabartinę valdžią pasisakančios partijos sustiprino savo pozicijas Taryboje, gavusios 30 iš 70 mandatų.

Turėti daugumą joms yra beveik neįmanoma, kadangi 30 vietų joje yra skirta specialių lobistinių grupių, kurios paprastai yra palankios Pekinui, statytiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius