Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija smerkia „beprotiškus spėliojimus“ JAV branduolinėje doktrinoje

Kinija sekmadienį sakė „griežtai nepritarianti“ naujai Jungtinių Valstijų branduolinių ginklų doktrinai ir joje pateiktus Pekino ketinimų vertinimus pavadino „beprotiškais spėliojimais“.
Nauja turistų atrakcija Kinijoje: slapta Šaltojo karo branduolinė bazė kalnuose
Turistų atrakcija Kinijoje: slapta Šaltojo karo branduolinė bazė kalnuose / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Penktadienį paskelbtame JAV gynybos departamento Branduolinės politikos peržiūros (Nuclear Posture Review) dokumente išdėstomos Pentagono branduolinės ambicijos, valdant prezidentui Donaldui Trumpui, ir branduolinių grėsmių prognozės ateinantiems dešimtmečiams.

Nors „Peržiūroje“ daugiausia dėmesio skiriama Rusijai, keli skyriai yra skirti skaidrumo dėl Kinijos branduolinių ginklų stokai.

Dokumente sakoma, kad Kinija be pakankamo skaidrumo „dėl jos ketinimų“ įgijo naujų tipų branduolinių pajėgumų, pradedant mobilia tarpžemynine balistine raketa ir baigiant nauju balistinių raketų povandeniniu laivu.

Kinija ilgą laiką tvirtino, kad niekada pirma nepanaudos savo branduolinių ginklų.

Dokumente pateikiami „beprotiški spėliojimai“ dėl Kinijos ketinimų ir išpučiama jos branduolinių pajėgų grėsmė, sakoma Kinijos Gynybos ministerijos atstovo Ren Guoqiango pareiškime.

Kinija „tam griežtai nepritaria“, nurodė atstovas.

Kinija „visuomet laikė minimalias pagal nacionalinio saugumo poreikius branduolines pajėgas“, sakė Ren Guoqiangas ir pažymėjo, kad JAV turi didžiausią pasaulyje branduolinį arsenalą.

„Viliamės, kad Jungtinės Valstijos atsisakys savo Šaltojo karo mentaliteto“, – pridūrė Ren Guoqiangas.

Nuo 2012 metų, kai atėjo į valdžią, prezidentas Xi Jinpingas siekia stiprios Kinijos. Pernai spalį jis paragino iki 2050 metų sukurti „pasaulinės klasės“ pajėgas.

Kinijos kaimynės nepatikliai stebėjo, kaip Liaudies išvadavimo armija modernizavo savo arsenalą vis rafinuotesne ginkluote ir siekė sukurti veiksmingesnes ir profesionalesnes kovines pajėgas.

Jos branduolinio arsenalo modernizavimas sulaukė mažiau dėmesio, iš dalies dėl nedidelio jo dydžio. Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas (SIPRI) yra apskaičiavęs, kad Kinija turi tik 270 kovinių galvučių, o JAV jų turi 6,8 tūkstančio.

Kinija ilgą laiką tvirtino, kad niekada pirma nepanaudos savo branduolinių ginklų.

Kinija „visuomet laikosi principo jokiomis aplinkybėmis pirmai nepanaudoti branduolinių ginklų“ ir „besąlygiškai nenaudos ir negrasins panaudoti branduolinių ginklų prieš tokių ginklų neturinčias valstybes“, sakė Ren Guoqiangas.

JAV kariškiai nori peržiūrėti savo branduolinį arsenalą ir sukurti naujų nedidelių branduolinių ginklų, pirmiausia reaguojant į Rusijos pastarųjų metų veiksmus, sakė Pentagonas.

Šeštadienį Maskva pasmerkė „karingą“ ir „antirusišką“ naująją JAV branduolinę doktriną, taip pat perspėjo, kad imsis priemonių, būtinų Rusijos saugumui užtikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius