Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos mokslininkai išims vertingus dirbinius iš nuskendusio senovinio laivo nuolaužų

Kinijos mokslininkai pradėjo rinkti vertingus dirbinius iš iki šiol didžiausio šios šalies jūrų archeologų radinio – praėjus šešeriems metams po to, kai senovinio laivo nuolaužos buvo iškeltos iš jūros dugno didžiuliame metaliniame konteineryje, penktadienį pranešė žiniasklaida.
„Meridiano“ broliu vadinamas burlaivis savo kelionę baigė kaip konstrukcija krantinei sutvirtinti.
Laivo nuolaužos / Laisvūno Kavaliausko nuotr.
Temos: 2 Laivas Kinija

Medinis burlaivis „Nanhai 1“ nuskendo netoli Jangdziango miesto pietinėje Guangdongo provincijoje, valdant Pietų Sungų dinastijai (1127–1279). Manoma, kad to laivo nuolaužose esama 60–80 tūkst. daiktų.

Šimtmečius jie išliko užkonservuoti jūros dugne po storu dumblo sluoksniu ir buvo atsitiktinai rasti Didžiosios Britanijos ir Kinijos ekspedicijos, ieškojusios visai kito laivo – XVIII amžiaus burlaivio „Rhynsburg“, priklausiusio olandų Rytų Indijos bendrovei (VOC).

„Nanhai 1“ buvo iškeltas 2007 metais, o jame esančių porceliano indų, lako dirbinių ir auksinių daiktų „su kaupu pakaktų pripildyti provincijos lygio muziejų“, – rašo dienraštis „Southern Metropolis Daily“.

Tiksliai nežinoma, kur plaukė tas laivas, tačiau manoma, kad tikriausiai plaukiojo vadinamuoju Jūrų šilko keliu, senovėje jungusiu Kiniją su Indija, Vidurio Rytais ir netgi Afrika.

Iškeltos laivo nuolaužos buvo laikomos sandariame plieniniame konteineryje specialioje ekspozicijų salėje stiklinėmis sienomis.

Šio laivo „išsamūs kasinėjimai“ oficialiai pradėti ketvirtadienį, o pareigūnai tikisi, kad visi artefaktai bus išimti per ateinančius 3–4 metus, pridūrė laikraštis, cituodamas Valstybinės kultūros paveldo administracijos direktoriaus pavaduotoją Tong Mingkangą.

Archeologai planuoja pirmaisiais metais pašalinti nuolaužas dengiantį dumblą ir išimti vertingiausius dirbinius iš laivo triumo, pažymėjo „Southern Metropolis Daily“.

Šiuos darbus vieną dieną per savaitę galės stebėti visi panorėję, pridūrė Tong Mingkangas.

Anksčiau buvo ištraukti daugiau nei 6 tūkst. daiktų, nurodoma laikraščio pranešime.

Tiksliai nežinoma, kur plaukė tas laivas, tačiau manoma, kad tikriausiai plaukiojo vadinamuoju Jūrų šilko keliu, senovėje jungusiu Kiniją su Indija, Vidurio Rytais ir netgi Afrika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius